Vic Smeed Tomboy

Ik zou de standaard op 36 inch 0.8 cc houden. Dan maken we een extra vleugelrib en staart kitje voor diegene die een bestaand 44" model hebben en aan de wedstrijd mee willen doen.
 
Top, we zien ernaar uit. Een Tomboy kit die als je de doos op de kop houdt als het ware als vanzelf in elkaar valt. Paar drupjes secondenlijm en een ARC (almost-ready-to-cover) Tomboy is een feit.
 
mannen, ff een inkoppertje;
als je de Tomboy niet freeflight maar RA bouwt, is het dan beter om de originele v-stelling van de vleugel te verminderen ( hoeveel?) en het CG meer naar voren te verplaatsen?
(ook hoeveel?)

kom op, dit weten de meeste Tomboy vliegers al lang.
(scheelt mij weer een wiel om uit te vinden [emoji6])
 
Vanmiddag lekker gevlogen met de Tomboy. Bij 3 Bft en redelijk veel turbulentie en zonder enige thermiek zomaar tijden van rond de 5 minuten met de MP-jet. Veranderen van de prop van 7x3 naar 6x4 en iets krappere afstelling gaf ca. 30 sec. meer motorloop en hogere klim.

hoeveel cc peut neemt ie mee voor zo’n vluchtje?
geen standaard tankje neem ik aan?
 
Vlieg de Tomboy electro maar heb de volgende V-stelling en CG, zie de foto's

Belangrijk hierbij is dat je de Tomboy ook gaat vliegen als een VV model met RC dus met heeeeel weinig power lekker rondsnorren.

Een aantal vliegers op mijn club heb die van mij ook zien vliegen en daardoor ook gebouwd.
Probleem is alleen dat ze niet doorhebben hoe een Tomboy moet vliegen, doen dus gas der op en scheuren maar.
Tuurlijk gaat het model dan stijl omhoog dus doen ze de vleugel stelhoek aanpassen en bonken lood in de neus.
En ja wat heb je dan in iedergeval geen Tomboy.

IMG_9206.jpg
IMG_9207.jpg
IMG_9210.jpg
IMG_9212.jpg
IMG_9214.jpg
IMG_9215.jpg
 
Er is bij VRA een 'pure' en een 'practische' school.

De 'pure' school gelooft in alléén een richtingsroer dat, als het enigszins kan, ook nog eens met een éénkanaals tip-tip installatie wordt bediend.
Zo'n kist moet het dus vrij vliegend al goed kunnen doen.

De 'practische' school onderkent dat de dagen met weer, waarbij dit alles probleemloos functioneert, toch minder vaak voorkomen dan gehoopt, helemaal in combinatie met May Flies of DOW's. :D
Dan is de bediening ineens full propo en wordt er gebruik gemaakt van een hoogteroer, waarmee het model veilig door turbulente windvlagen is te loodsen.
Je kunt kleine trimfoutjes op die manier ook nog eens compenseren, zonder dat deze het model in een vroeg stadium fataal kunnen worden.

Ik ben helemaal voor 'puur'. maar voel me echt niet te goed om naar de methode 'practisch' uit te wijken, als we daarmee de dag wel onbeschadigd doorkomen....:D
 
CG achter betekent laag gewicht en betere zweefeigenschappen. Want de Tomboy is toch bedoeld als een motorzwever die met motor uit nog en wat thermiek nog wel in staat moet worden geacht wat hoogte te houden?
CG verder naar achter dat betekend dat je een groot stabilo hebt (of dragend profiel) en dus het CG naar achtere zou kunnen en ja je zal daardoor ook langzamer kunnen (moeten) vliegen.
Leuke is dat ik in de calc uitkom op 71mm en dat ik vlieg op 80mm en dat het alsnog een haartje naar achtere zou kunnen.
Maar je moet er dan wel naar vliegen en zoals je al aan geeft een zwever met een hulpmotor.
Tomboy CG.jpg
 
Ton, Bruno en "Eric", ik heb hier thuis de Tomboy van Peter Valicek, alias Dieselracer.
Deze is gebouwd door een Tsjechische vriend voor Peter.
Peter komt nooit aan bouwen toe door zijn niet aflatende stroom werk voor anderen aan dieseltjes...:rolleyes:
Deze vriend heeft de Tomboy voor Peter "wat degelijker" uitgevoerd omdat Peter nog moet leren vliegen, en hij dacht dat Peter m daarom wel wat steviger kon gebruiken.....

Er is door Peter een PAW 06 BR R/C in gezet, een 1 cc 'race engine for radio control'.

thumbnail (2).jpg


Peter vroeg mij vorig jaar om de Tomboy in te vliegen bij mij in het weiland achter mijn huis in Akersloot. 3 kanaal zender erbij, 1 kanaal voor het drosseltje.
Met mijn eigen inzicht over RC kistjes (en volledig ontbrekend inzicht in vv kistjes :eek:)

Hield ik mijn vingertoppen onder de vleugel en riep; hier moet lood in de neus!

De Tomboy weegt 526 gr. zonder lood en ik balanceren op mijn wijnflessen set...
Kwam er 157 gr. lood bij om het CG op de hoofdligger te krijgen, wat met mijn inzicht (zie hierboven...!) de juiste plek was voor het zwaartepunt.

Totaal gewicht dus 683 gr. ...

(toch die scheepsdiesel uit een eerdere post)

Affijn, ik vliegen met dat ding, twee vluchten gemaakt (poken) en heelhuids aan de grond.
De PAW 1 cc trok met dit CG volgas alsnog heel sterk onhoog en moest full down (met het elevator-latje achteraan) om hem een paar rondjes rond het weiland te krijgen.

Gedrosseld, wat met deze PAW enigszins lukt (idle blijft nog best hoog mijns inziens , maar ja ..diesel denk ik dan) vloog hij redelijk, maar het was duidelijk dat hij moeite had met de 683 gr. (Ballistic o_O)

Later heb ik met de Tomboy nog een paar vluchten gemaakt op de DOW 2019.
Maar het was duidelijk, bij motor uit kwam hij als een baksteen naar beneden zetten.

Deze Tomboy van Peter is in mijn optiek door de degelijke benadering van de Tsjechische bouwer wat zwaar uitgevallen en leek mij niet verbeterbaar....

Totdat ik bovenstaande post deponeerde met de vraag over het CG van een Tomboy, en wat blijkt...!

Ik zit er met mijn inzichten behoorlijk naast, blijkbaar wil ik de Tomboy laten vliegen als al mijn andere kistjes, zoals de Rascal RC bijvoorbeeld, en ga ik voorbij aan het feit dat we hier te maken hebben met een rasechte vv uit 1950!

Ik begin nu pas een beetje te begrijpen hoe een vv kistje gevlogen dient te worden en dat ik mijn idee over een CG moet relativeren.

Ik heb zojuist de 157 gr lood onder de PAW vandaan gehaald, en ziedaar!
Het CG komt precies uit zoals op de foto en de gegevens van Ton's Tomboy.b:D

HIER nog mèt zijn vracht aan daklood.....voorin onder de motor....

IMG_6902.jpg



En HIER zonder!

IMG_6906.jpg


Het blok lood ligt achter de flessen.:eek:

Oké , nu ligt het CG dus op de plek waar ie dus hoort, nu is het zaak dat ik met een totaal andere mindset de volgende keer hem ga vliegen voor Peter! (hopelijk binnenkort n keer als het weer het toelaat)

Misschien dat ik de PAW Race diesel wel gedrosseld moet laten lopen om het langzame vv vliegbeeld te krijgen.....
 
Bij mijn Tomboy ligt het zwaartepunt juist in het midden van de vleugel , eerst ook begonnen op de hoofdligger maar de zweefvlucht was veel te steil en daar ik geen hoogteroer heb was het ook niet op te vangen .

Groeten Jef
 
hahaha ja prachtig exact wat ik bedoel een RC pilot die met een sprortmodel gedachten een VV model vliegt.
Volgens mij staat dat lood gelijk aan twee diesels op de neus en ga je nu zonder pas echt vliegen en genieten van het VV met RC ondersteuning.
Rustig dus met de power en de Tomboy lekker zelf laten vliegen want dat doet de Tomboy als de beste.
 
@Pappa
De crux bij de Tomboy zit 'm waarschijnlijk ook in het instelhoekverschil. Ik ken het model nog niet, heb wel een soortgelijk model. De bedoeling van het model is niet zo zeer "snelheid" als wel, langzaam hoogte winnen, wat thermiek genieten en langzaam naar beneden.

Volgens mij zou zo'n race-diesel prima passen op een Zaunkönig van Simprop. Niet helemaal vintage, maar een klein beetje vintage...

PS De Zaunkönig heb ik zelf gebouwd en zal ik volgende meeting meenemen (weliswaar elektro).
 
Ook leuk , een Zaunkönig...... maar 1 cc op zo'n micro tweedekkertje?

Ik zal es met Peter overleggen of het niet beter is een meer klassieker lange-slag dieseltje op zijn Tomboy te schroeven i.p.v. een toeren-hongerige PAW...

Hij heeft er toch meer dan genoeg:D (zal es proberen te tellen als ik er volgende keer ben, ik weet, het is eigenlijk niet te doen wegens heeeel veeel, is net zoiets als proberen zwarte pieten te tellen! Alhoewel, dat wordt steeds makkelijker tegenwoordig:p)
 
Als de conversie-tool het juist heeft zou 0.049 Cubic Inch neerkomen op 0,8cc. Tegenwoordig zijn dat wel behoorlijk gepushte motortjes van Cox (bijv.
Cox .049 "Venom II" en Cox .049 "Black Widow II"). Zelf houd ik het voorlopig bij een stevige hoogtoerige buitenloper.
 
Back
Top