Royal Caroline 1749 - Kitbashing - Werfregister

Dank u voor de mooie woorden. :)

Vervolg van bouwdag 99:
Noten latjes 10,5 x 3 mm gelijmd tegen de zijkanten van de raamopeningen, 2mm binnen de voorzijde.

Van de uitgelaserde deuren rechthoekige vulstukken gemaakt voor de onderpanelen van de deuren. Om de lasercut op te vangen heb ik deze verbreed met een noten lat van 1 x 6 mm en na drogen van de houtlijm op dikte van het paneel geschuurd.

Dag 100: 20/12/2020 2u30

De bijgeleverde in 4 mm beuken multiplex cirkels voor boven ramen en deuren uit het frame verwijderd, en op de middelste laag doorgesneden, zodat 2 dunnere cirkels bekomen worden.
IMGP4479.JPG
IMGP4480.JPG


Het transparante celluloseblad voor de ramen over een oppervlakte die voldoende is voor 4 ramen, met 2 tinten grijs geschilderd (Vallejo 70.905 Blue grey pale en 71.119 White grey).

Dan heb ik het uitgelaserde stuk van een raam gebruikt als mal om op de cellulosefilm de afmeting over te tekenen. Na uitsnijden enigszins bijgeschuurd tot ze alle 4 perfect passen.

De raamkozijnen gemaakt uit noten 2 x 2 mm en geplaatst de kruislatjes in het raam gemaakt van noten 1 x 1 mm en gelijmd met PVA-lijm omdat dit kleurloos opdroogt indien er en beetje van tussen het latje en de cellulosefilm zou komen.

Dag 101: 21/12/2020 2u45

De bijgeleverde in 4 mm beuken multiplex cirkels voor boven ramen en deuren uit het frame deuren gemaakt voor de voorwand van de statiekajuit. De gaten in het onderste paneel dienden om een schroef in te draaien zodat de deur makkelijk in de opening geplaatst en terug verwijderd kan worden tijdens de opbouw en het passen.
IMGP4484.JPG


Deze gaten zijn afgedekt met ceder fineer, dat vroeger bij de betere sigaar zat. De hoekjes werden rond gemaakt met een tang om gaatjes te maken in lederen riemen.

Gaatjes geboord voor de deurklinken met de Dremel met flexibele as. Eerst met 0,4 mm, dan met 0,7 mm en tenslotte met 1,0 mm en een koperen nagel met halfronde kop in gestoken.
IMGP4485.JPG
 
Dag 102: 22/12/2020 2u15

Ik heb In Artcam kroontjes gevonden en deze gefreest op de CNC 3018 op een breedte van 6 mm, kleiner durfde ik niet gaan.
IMGP4487b.jpg

De onderliggende tekening is op schaal 1/24, dus 2 x groter dan het model.
IMGP4488.JPG
IMGP4489.JPG


De deuren afgewerkt met diverse latjes van 1 x 1xmm en de deurkozijnen uit noten 0,5 x 3 in de lengte in de helft doorgesneden.
IMGP4490.JPG


De bogen boven deuren en ramen met goudverf geaccentueerd.
De “Royal Coat of Arms” met Slo-ZAP geplaatst.
De volledige voorwand van de statiekajuit met Danish Oil ingestreken
IMGP4492.JPG

Het is een plaatje, niet?

Volgens AotS zit de Royal Coat of Arms niet in een kadertje, zoals Panart voorstelt;

Veel modelbouwplezier,
 

Bijlagen

  • IMGP4491.JPG
    IMGP4491.JPG
    315 KB · Weergaven: 105
Grote paniek deze morgen, gisteren nog niets te zien, deze morgen een uitgesproken witte aanslag op het met Danish oil behandelde voorschot van de statiekajuit. Het was al enkel dagen subtiel aan het opkomen maar deze mrgen kon je er niet meer over heen kijken.

gisteren
IMGP4536.JPG

Vandaag
IMGP4537.JPG

Links zoals deze morgen vastgesteld, rechts na het opwrijven met een doekje met een weinig D.oil
 
Volgens Piet heeft dit geholpen, dus ik hoop het met jou.
Ik heb ook de romp zo behandeld deze morgen.
Tussen het aanbrengen op het dwarsschot en vandaag zit 21 dagen, al een paar dagen was de waas subtiel aan het komen, maar deze morgen was het plots veel erger ...
Nu maar even een paar weken besteden aan het maken van dekgarnituur en kijken of de waas wegblijft, want opwrijven met een doekje met D.oil als alle ornamenten er al op zitten is niet vanzelfsprekend.
Wordt vervolgd :)
 
Ik heb het sterke vermoeden dat de witte waas meer aan de houtsoort lag, dan aan de Deense olie, omdat ik dit verschijnsel alleen aan de romp had. De schotten heb ik afgewerkt met sapeli fineer uit eigen voorraad en daar had ik geen last van deze witte waas. Ik heb overigens de romp niet alleen opgewreven, maar na behandeling met de olie, waarna de witte waas dus tevoorschijn kwam heb ik de hele romp ook opnieuw geschuurd met een fijne korrel (320) toen opnieuw behandeld met de olie en na gewreven met een zachte doek waarna de waas niet meer terug kwam.(tot op heden nooit geen witte waas meer gezien:))
 
Aha, en ik heb de schotten met dezelfde 1x6mm latjes bekleed als de romp !
De romp heb ik voor het nastrijken deze morgen ook opgeschuurd met een nogal fijnkorrelige schuurlat waarop geen korrel vermeld is, maar ik vermoed rond de 600.
Na instrijken het vel huishoudpapier omgeplooid en nogmaals gewreven tot er een egaal patina te zien was.

Ik vermoed ook dat het opschuren van het dak van de statiekajuit eergisteren en gisteren bijgedragen heeft tot de witte waas. Hoewel ik al het stof opgezogen heb, bleek er hier en daar nog een ophoping. Na afborstelen met een stugge borstel ziet het al wat beter uit. :)
Ik moet nu toch eerste het dekmeubilair voor onder het voorkasteel maken voor ik die spanten en de huidbekleding kan afwerken; tegen dan zijn we een paar weken verder.
 
Dag 103: 23/12/2020 2u50

De onderste messing sierlijst op de buitenzijde van de romp ga ik tussen de beplanking leggen en niet er op, zodat ze iets subtieler aanwezig is.

Op de plaats waar de rusten komen en waar de kanonpoortversiering komt, wordt deze sierlijst onderbroken. Onder de kanonpoortversiering moet wel een latje van 1 mm dik en even hoog als de sierlijst gelijmd worden.

Vandaag dus de houten vulstukjes voor aan de geschutsopeningen en de messing sierlijst op maat gemaakt en geplaatst. Ik ben gestopt voor de rust van de bazaanmast, omdat het achterste strookje sierlijst moet aangepast worden aan de erker en zijn versiering.

De messingstrip werd waar nodig in vorm gebogen en gevijld en met SLO-Zap, aangebracht op het hout, gelijmd.
IMGP4493.JPG


Ten slotte de uitstekende lat aan de verschansing van de luizenplecht in hoogte teruggebracht tot de bovenkant van het messing sierprofiel.
IMGP4496.JPG
 
Dag 104: 24/12/2020 2u15

Na dat ik bekeken had hoe de erkers opgebouwd gaan worden, en doordat de onderste messing sierlijst in de huidlaag aangebracht wordt in plaats van er op; heb ik toch besloten de sierlijst verder te plaatsen onder de nog aan te brengen erker met zijn versiering. Daardoor kan ik verder met 3 rijen noten beplanking die de basis vormt voor het aanbrengen van de “fries” en de erker.

Dus de onderste sierlijst afgewerkt en er boven 3 rijen noten 1 x 6 mm aangebracht.
IMGP4497.JPG


Nog wat gelaserde houten ornamenten goud geschilderd. Ik doe telkens 1 druppel goudverf op een schaaltje, en daar kan ik dan tussen 15 en 20 minuten de gouden ornamentjes mee schilderen. Meer verf uitgieten is zinloos omdat deze acrylverf redelijk vlug te dik wordt om nog te verwerken.

Dag 105: 25/12/2020 1u30

Nog wat gelaserde houten ornamenten goud geschilderd.

Het materiaal voor 1 erker verzameld en voorbewerkt.

Dag 106: 26/12/2020 3u30

De laatste gelaserde houten ornamenten goud geschilderd.
IMGP4502.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Vervolg dag 106:

Het materiaal voor de andere erker verzameld en voorbewerkt. De voorgeschreven 2 x 2 mm latten voor het raam van de erker met een Artesania latina scraper van een groef voorzien, zodat het wat meer lijkt op het profiel in de tekeningen in het boek AotS.
InkedIMGP4500_LI.jpg


Het lexan gedeelte op maat gesneden, opgeruwd met een schuursponsje en aan de binnenzijde geschilderd met Vallejo Model Air 71.255 Light blue RLM65, 71.119 White grey en Model Color 70.905 Blue grey pale om reflectie van lucht en water na te bootsen.
IMGP4501.JPG
 
Back
Top