NASA Mars 2020 - Perseverance - Ingenuity

Wie volgt dit ook? https://mars.nasa.gov/mars2020/

V
olgende week gaat NASA proberen op Mars een helikoptertje te laten vliegen.
Sinds vandaag staat het dingetje moederziel alleen op Mars.

7C686EF6-7C31-430C-B157-2AC5C3FDF95B.png


Eigenlijk is het de ultieme RC!
Helivliegen op “slechts” 60 miljoen km van de controller.:D
 
Laatst bewerkt:
Het is compleet nieuw en onontgonnen terrein. Letterlijk en figuurlijk. Als het lukt, vind ik het echt fantastisch!
 
Uitleg van NASA:

Based on data from the Ingenuity Mars helicopter that arrived late Friday night, NASA has chosen to reschedule the Ingenuity Mars Helicopter’s first experimental flight to no earlier than April 14.

During a high-speed spin test of the rotors on Friday, the command sequence controlling the test ended early due to a “watchdog” timer expiration. This occurred as it was trying to transition the flight computer from ‘Pre-Flight’ to ‘Flight’ mode. The helicopter is safe and healthy and communicated its full telemetry set to Earth.

The watchdog timer oversees the command sequence and alerts the system to any potential issues. It helps the system stay safe by not proceeding if an issue is observed and worked as planned.

The helicopter team is reviewing telemetry to diagnose and understand the issue. Following that, they will reschedule the full-speed test.
 
Mars-helikoptertje Ingenuity maakt historische eerste vlucht op andere planeet

Mars-helikoptertje Ingenuity heeft zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt. Het onbemande toestel schrijft daarmee geschiedenis door als eerste helikopter een vlucht boven een andere planeet te maken. NASA zelf spreekt van een grote doorbraak in de luchtvaart: "Een gebroeders-Wrightmoment".

De 1,8 kilo wegende heli maakte rond 09.30 uur een vlucht van ongeveer een halve minuut, op drie meter hoogte. Door de vertraging in de communicatie met de rode planeet kwam de bevestiging op aarde pas tegen 13.00 uur.


1QQJ4cs7E3C3LEFZ.jpg

Omdat radiosignalen van en naar Mars er ongeveer twintig minuten over doen, was het rechtstreeks aansturen van het toestel op Mars niet mogelijk. Voor het opstijgen van de Ingenuity gaven ingenieurs een commando, waarna het helikoptertje een geprogrammeerde vlucht uitvoerde.

Toekomst
Met vluchten zoals deze wil NASA onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is om een grotere helikopter naar Mars te sturen die op plekken kan komen die voor Marswagentjes onbereikbaar zijn. Uitdagingen voor NASA zijn de lage luchtdruk en temperaturen op Mars, evenals de batterijcapaciteit van de heli.

Ingenuity zou eigenlijk al een week geleden zijn eerste korte vlucht op Mars maken, maar die werd uitgesteld. Bij een check was toen een technisch probleem aan het licht gekomen.

https://nos.nl/artikel/2377363-mars...torische-eerste-vlucht-op-andere-planeet.html
 
Het meeste werk aan het hele Ingenuity project is gedaan door het Jet Propulsion Lab in Pasadena, meer het basis ontwerp én de eigenlijke constructie en bouw is gedaan door het Nano Air Vehicle Lab van Aerovironment. Hier zijn ook de compacte onbemande vliegtuigen ontwikkeld zoals de Raven en de Puma, die ook in Nederland rondvliegen bij defensie en politie, maar ook de Nano Hummingbird.
Vanuit mijn ontwikkelingen op het gebied van micro radio besturingen en ultralight indoor flight, ken ik Matt Keennon, de grondlegger van al deze ontwerpen al ruim 18 jaar en ook Ben Pipenburg die ik 9 jaar geleden leerde kennen.
Zij zijn de personen die het conceptuele ontwerp én de daadwerkelijke bouw van de Ingenuity die nu op Mars gevlogen heeft hebben gerealiseerd.
Ik wil hier voor de technische modelbouw georiënteerden op het Forum twee video's linken.
Hier een recente redelijk korte commerciële video waar Ben eea vertelt over het ontwerp en bouw:
How NASA’s Ingenuity Helicopter Was Developed for Mars Here on Earth (wsj.com)

En hier een lange video in September 2019 met simpele middelen gemaakt tijdens de Neat Fair in Downsville NY.
Hier geven Matt en Ben een informele lezing voor een kleine groep micro model specialisten over vele aspecten van het ontwerp van de Ingenuity (die toen nog geen naam had).
Het geluid is vaak niet al te best en daarom misschien wat moeilijker te volgen, maar het blijft interessant.
Matt Keennon and Ben Pipenberg - NASA Mars Copter - YouTube

Een van de meest intrigerende zaken vond ik nog die van de temperatuurhuishouding.
Er zijn daar twee grote uitdagingen, warmte en koude.
Omdat de temperatuur op het Mars oppervlak 's nachts erg laag is moeten de accu's goed geïsoleerd zijn maar dan ook nog verwarmd worden gedurende de nacht.
Omdat de luchtdichtheid (eigenlijk CO2 dichtheid) slechts 1/100e is van die op aarde is er vrijwel geen mogelijkheid om convectie koeling toe te passen, alleen de stralingskoeling is nog effectief.
Dat is de voornaamste reden dat de motor maar 90 seconden kan draaien voor de temperatuur zo hoog is opgelopen dat er gestopt moet worden. De kern waarop de stator is bevestigd is gemaakt van AlBeMet een gesinterde combinatie van 62% Berillium en 38% Aluminium die nodig is als een warmte buffer om die 90 seconden daadwerkelijk te halen. In die tijd is dan slechts ongeveer 20% deel van de accu capaciteit gebruikt, de rest is nodig om de accu's 's nachts op temperatuur te houden.
 
Denk het ook. Eerst konden ze makkelijk achter de camera van de Rover blijven. Met zo een helietje in de lucht wordt dat wel even moeilijker. :D
 
ja erg gaaf volg het ook een beetje. ik kon met "mijn formule" narekenen wat de theoretische verhoudingen zijn van vermogen, blad en downwash snelheden, mss leuk voor perspectief van de omstandigheden op Mars en Aarde voor een (bijna identieke) heli;
1,83 het vermogen, 4,82 de (rotor, downwash) snelheid. de lift kracht is daarbij 38%.
ik ben geen (goede, iig) wiskundige, maar hoe mijn formule een rotor doet is oudere wiskunde (pre-Newton) toegepast op een nieuw probleem (een rotor).
achteraf gezien. maar het werkt wel dat wel.
er zijn ook wel voordelen qua vliegen op Mars vgl Aarde; omdat de zwaartekracht op Mars een stuk lager is (38%), kan men een vliegtuig bouwen met iets lichtere vleugels (minder materiaal). men kan de bespaarde massa, weer aanvullen met brandstof, accus oid. of men kan van evenveel aan bouwmateriaal, een iets groter, efficienter (maar ook iets slapper) vliegtuig bouwen. vliegtuigen vliegen daar sneller en korter. (model formaat en diep subsoon) . ben benieuwd hoe hoog de geluidssnelheid is, en hoe snel dan een propeller kist kan gaan.
 
Wat ik mij afvraag: Stel dat je plots op mars staat, hoe lang zal je dan nog leven ? dus zonder perslucht of andere hulpmiddelen. Of kun je daar überhaupt geen ademhalen ?
 
Back
Top