In de zender zitten natuurlijk instellingen om de eigen accu in de gaten te houden. De hoogste en laagste waarde voor de display, en de waarde waarop het alarm moet afgaan. In mijn zender staat dat op respectievelijk op: 12.0 en 7.4 volt en als alarmwaarde 7.6 volt. De waarde voor dat alarm in mijn Futaba-zender staat
vast op 8.5 volt. Dat lijkt mij een stuk veiliger dan 7.6 volt en doe ik direct, want er zitten verder geen afhankelijkheden aan en kan een hoop narigheid (!!) voorkomen.
Er zit in de ontvanger een soort failsafe wat ze daar NCP (No Communication Protection) noemen, waarmee je de ingestelde waardes per kanaal van dat moment kunt overdragen van de zender en opslaan in de ontvanger. Niet geweten, ga ik meteen doen om herhaling van de narigheid (!!) te voorkomen.
In de zender kun je ook EPA (End Point Adjustment) instellingen zetten. In de ene handleiding staat dat je dit per kanaal doet met een waarde van 0 tot 120. In de andere staat naar beide richtingen apart (+/-) van 0 tot 120. Een vreemd verschil maar in de zender kan ik per richting een waarde opgeven en omdat het geen percentage kan zijn moet het wel een hoek (graden dus) zijn, denk ik. In de mijne stond overal bij EPA 100, terwijl de laatstgenoemde handleiding een standaardinstelling van 80 aangeeft. Destijds heb ik dat gelaten zoals het was om later uit te zoeken, maar misschien heb ik er nu wel last van. Deze ga ik dus overal op 80 zetten, waarmee ik hopelijk voorkom dat een servo een "rondje achterom" kan doen. Voor ik die instelling verander, moet ik wel eerst de servo's een beetje normaal hebben staan, dus het "rondje achterom" terug hebben gelopen.
Het lijkt mij mogelijk dat de ontvanger een registertje heeft waarin hij de stand van de servo ten opzichte van het "echte" nulpunt (niet dat in de zender, daar kan nog een trim op zitten) per kanaal bijhoudt (misschien verwacht ik teveel intelligentie van de ontvanger?). Dat betekent mogelijk dat het op een 360 graden schaal gaat. Als dat zo is, dan help ik de boel aan gort als ik nu de stangen op de swashplate en de servo-arm monteer, want dan blokkeer ik misschien de terugweg van de servo naar zijn nulpunt (plus of min de trim, plus of min de zenderopdracht) en verbrand ik de servo's.
Oftewel:
1. batterijalarm goed zetten in de zender;
2. zender aan op nul throttle en ontvanger met de servo-stangen los op stroom ;
3. zender op 0-pitch, servo-stangen vast zetten en swashplate-level controleren;
4. op alle kanalen EPA op 80 ("+" en "-") zetten en met alleen de collective op een kleine min de NCP naar de ontvanger zetten. Dus:
1. Alarm zender (
check)
2. Servo's naar neutraal (
check; servo die níet de sturende servo voor deze functie is (collective / lift) is blijft rondjes draaien tot hij weerstand ontmoet i.c.: stang gemonteerd, servo stopt). De "Pitch" servo (CH6) stopte waar ik had verwacht, zonder dat er een stang aan gemonteerd zat, dus bestemming bereikt op 0-pitch. De "Elevator" servo (CH2) zat door luiheid van mijn kant nog met de stang aan de swashplate en op 0-pitch. De "Aileron" servo (CH1) zat nog nergens aan vast en bleef vrolijk rondjes draaien (achterwaarts; linksom; omhoog). Daar kun je eindeloos naar kijken, dus stroom eraf. (Later de leverancier erover gesproken, die zegt dat als een servo rondjes gaat draaien, die kapot is.)
3. Opnieuw opstarten met alles op nul (
check; ontvanger accu leeg -> wisselen). De boel startte normaal op met alles op z'n plek. Vervolgens viel de heli uit zonder enige aankondiging; aan- en uitzetten hielp niet. Misschien een lege accu ?!? Om langer te kunnen vliegen had ik al twee extra accu's gekocht, dus een nieuwe erop, resultaat: oneindig gebeep. Dus lader uit de kast en de nieuwe accu erop, het kan dat die niet genoeg levert. Dat bleek niet te hebben geholpen, want opnieuw was het gebeep. Dan maar de originele accu op de lader. De lader weigerde te laden met een melding "Voltage error". Dus de lader in de meetstand en dit is wat van 3 cellen gemeten werd:

Als noodoplossing de bijgeleverde lader van de heli geprobeerd (die is wel minder beveiligd en dus dommer, maar misschien is dat nu juist een mazzeltje). En inderdaad, de lader ging aan de gang, meting was positief, maar het gebeep bleef. Omdat alles van de heli het verder deed, kon het alleen nog de regelaar zijn en daarover kon ik niets terugvinden over het gebeep, wél over dat je bij het instellen van deze regelaar beter de bladen kunt demonteren. Dus een bericht naar de leverancier met de vraag wat er aan de hand kon zijn en wat eraan te doen was. Binnen de kortste keren werd ik door hem gebeld, met als uitkomst een instructie hoe de regelaar aan de praat te krijgen. Het schijnt dat deze bij stroomstoringen de begin en eindstand van het gas kwijt kan raken. Daarbij hoorde ook het overnieuw starten (stroom eraf; stroom erop). Bij het losmaken raakte ik de linker stick die op nul en die verschoof nog geen millimeter. Mijn vrouw en ons hondje zaten bijna tegen het plafond, want de motor van de heli ging meteen vol gas (zonder bladen) op de eettafel. Goed, de truc heeft gewerkt.
4. Alle EPA instellingen van 100 naar 80 (
check en
uncheck) en NCP-instellingen naar de ontvanger (
check). Omdat ik de leverancier aan de telefoon had, hiernaar ook maar even gevraagd. Volgens hem helpt dat niet, bovendien zijn de endpoints de grenzen waarbinnen de zender de opdrachten aan de ontvanger (per kanaal) berekent. Bij een dergelijke verlaging zou ik daarmee ook de bladuitslagen met 20 % verkleinen. Vandaar: weer teruggezet naar 100 en de instellingen naar de ontvanger gepiept! In het verdere gesprek over hoe de heli door hen was ingesteld en wat ik moest doen bij het vervangen van servo's, kwam EPA ook weer even terug. Daar werd dit als mogelijkheid genoemd om, net als met Subtrim, het nulpunt van de servo te verplaatsen (althans voor de berekening van de bestemming door de zender en de opdracht naar de ontvanger). Dan denk ik het zo werkt dat als je daarbij de volledige ruimte wilt houden je bijvoorbeeld de ene kant op +120 zet en de andere op -80; daarmee verplaats je dan het midden met 20 punten in de plus oftewel 10 % van de uitslag. Als ik een keer zin heb ga ik ernaar kijken.
Nu de fouten zijn hersteld de draad weer opgepakt om de bladen met midstick op 0 graden te krijgen.
De stangen van de swash naar de flybar had ik elk met 4 volle slagen verlengd en daarbij tussen de bladpunten verticaal nog een kleine centimeter verschil. Met een 5e volle slag zou het verschil de andere kant op gaan. Daarom de korte stangetjes tussen bladhouder en mixing-arm met een slag ingekort (heeft hetzelfde effect maar dan x2,5) en de lange stangen met een slag ingekort (werkt tegengesteld, dus compenseert wat de vorige actie teveel doet) met als resultaat: 0,0 pitch op de bladen én 0,0 bladspoor.
Geluk bij een ongeluk: de maximale uitslagen naar boven en beneden zijn precies gelijk, dus de swash verplaatsen is niet nodig.
Deze waardes zijn 8,2 graden bij een stand van 50 voor pitch in de swash-mixer op de zender. Waarschijnlijk verander ik die nog naar 10 of 11 graden (resp. 61 en 67 in de mixer), maar dat zie ik later wel. Nu als laatste nog de gyro en de heckrotor en dan ga ik dit vogeltje vrijlaten. Maar hopen dat het niet klopt wat ze zeggen: het venijn zit in de staart!