Bouwverslag Ulises RC

Als je de keperdoek begint te zien niet verder schuren. Nog eens primer erop en die licht aanschuren. Dan zijn de bultjes weg en zie je waar het glad is gebleven. Die plekken plamuur je nog eens voorzichtig en daarna weer primeren. Net zolang tot het naar je zin is. Op een donkere romp zie je veel meer oneffenheden dan op een lichte romp. Zet er niet teveel plamuur op, anders blijf je schuren. Raad je aan om de romp met satijnglans te schildere/spuiten. Glans en mat komen beide onnatuurlijk over. Succes ermee! Gr. Klaas.
 
Gewoon eens plamuren met een fijne plamuur,zeker niet met glasvezelplamuur .
Kleine oneffenheden kan je met spuitplamuur
Proberen.
En denk er aan ,hoe dikker plamuur hoe meer stof en plezier om te schuren.

Plaats eens een foto.
 
Laatst bewerkt:
Heb je een foto van het boveneind van de roerkoning? Hoeveel ruimte is er tussen het pijpje waar de roerkoning doorheen komt en her dek? Is er een roerhevel bij? Zie in het bouwverslag van Piet een servo die ondersteboven is geplaatst. Waarschijnlijk om de trekstang naar achteren onder de spanten door te krijgen. Hieronder een plaatje hoe ik het bij mijn coastertje heb gedaan. Puur om je een idee te geven. Misschien kun je verder naar achteren wel een miniservootje kwijt. Gr. Klaas.

20220831_170436.jpg
 
Ben er nog steeds niet uit hoe ik het roer best verbind met de servo.....
Hoeveel moet het roer eigenlijk van links naar rechts bewegen
 
Maak eens een duidelijke foto van de bovenkant van de roerkoning. Als daar achroefdraad op zit kun je daaraan tussen 2 moertjes een roerheveltje klemmen. Roeruitslag is normaliter net als bij de servo 45° naar beide kanten. Wel je meer uitslag stuurstang verder van de servo-as en/of dichter naar de roeras. Moet uiteraard niet klem lopen. Voor een gladde as kan ook een roerheveltje worden gemaakt van een stukje alu en het metalen deel van een kroonsteentje. Gr. Klaas.

20190806_174520.jpg
 
Laatst bewerkt:
in deze stand gaat de servo nooit echt fijn werken als roer servo.
Kan je hem niet normaal plaatsen met het bedieningshendeltje horizontaal.
In regel moet je een denkbeeldige lijn trekken van het schroefje in de servo naar de roer stang en moet je bediening hiermee evenwijdig lopen om een juiste roer werking te verkrijgen.
Zoals je nu de servo geplaatst hebt gaat dit nooit lukken helaas. tenzij je een hoogte roer wil gaan inbouwen :)
Je bouwwerk ziet er verder best aardig uit.
 
Als het niet anders kan met de servo en beide assen haaks op elkaar staan gebruik dan kogelgewrichten en controleer of er niets klem loopt. Als je het bouwt zoals Marc voorstelt en je kunt zien op het plaatje in mijn vorige posting, dan verloopt de roeruitslag synchroon aan de bewegingen van de servo. Daarbij heb je minder wrijving en minder stroomverbruik. Altijd opletten dat er niets klem en de servo zonder mankeren de eindstand kan bereiken. Loopt de boel klem dan blijft de servo stroom vragen en wordt warm. Daarbij heb je kans dat er mechanische en elektronische schade ontstaat. Vorig jaar heb ik in één van mijn slepers een volt/ampèremeter ingebouwd. Bij roer aan boord, zowel aan BB en aan SB bleef er stroom (0,4 Amp.) lopen. Bleek de roerservo, die ook het waterkanon bedient klem te lopen. Op de zender de eindstanden wat terug geregeld en toen was er alleen nog het verbruik van de ontvanger uit te lezen. Mij was bij het het monteren van de trekstang naar het waterkanon niet opgevallen dat de boel op het eind klem liep. Scheelde maar iets meer dan een millimeter. Nog gelukt om het roerhoorntje vast te zetten? Succes verder met de afbouw van de Ulises. Gr. Klaas.
 
Kijk maar wat er met deze schroef gebeurt. Je kunt altijd nog wisselen met iets anders. Gr. Klaas.
 
Maakt de schroef echt zo een groot verschil? Dit was de schroef die in bouwdoos mee geleverd was.
Als u kracht wilt zetten in het water heeft deze schroef idd te weinig power. De boot zal wel snel gaan, maar kan weinig belasting hebben. Wil je veel kracht hebben zul je een schroef met meer bladen en een kleinere spoed moeten nemen. Uw schip zal dan wel minder hard gaan.
 
Ik weet niet of de schroef en de as al definitief geplaatst zijn, maar ik heb toch de volgende bedenking als ik de plaatjes zie:
Ik ben het volledig met Klaas en Ronk eens, dit is een speedschroef en dus niet echt passend bij dit model.
Het moertje zit nog ruim 5 mm van het einde van de schroefaskoker verwijderd.
Ik zou dus de schroef demonteren, eerst een metalen rondsel (washer) over de as schuiven, dan het moertje tot vaan het einde op de schroefdraad draaien, met de hand, dus niet met hulpmiddelen zo ver mogelijk vastdraaien, en dan de schroef (deze of één die beter geschikt is) met de hand zo ver mogelijk opschroeven. Dan pas de schroef vast houdend, het moertje met een sleutel zo vast mogelijk tegen de schroef aan draaien.
Dan de schroefas volledig inschuiven tot de washer het lager van de schroefaskoker raakt en aan de binnenzijde het messing ringetje met minimale speling, maar zeker niet spannend tegen het binnenste lager vast zetten. Dan kan je de as in de koppeling vast zetten. Mocht de as te lang zijn, dan kan je deze aan de binnenzijde een paar mm inkorten.
 
Om het verhaal van Herby63 nog wat aan te vullen. De schroef drukt het schip vooruit en zal in dit geval de as naar binnen drukken. Daarbij ontstaat druk op de koppeling en op de motor-as. Dit is te voorkomen door wat Herby beschrijft. Daardoor drukt de schroef d.m.v. de borgmoer en ring tegen het achterlager van de askoker. Maar aan de binnenkant hoort tegen de askoker een stelring te zitten. Die stelring voorkomt dat bij het achteruit draaien van de schroef naar achteren schuift en aan koppeling en motor-as gaat trekken. En zoals Herby beschrijft axiaal zo goed mogelijk opsluiten. Dat geeft ook een goede afdichting. Bij mijn scheepjes heb ik de ring tussen borgmoer en askoker vervangen door een rubber ringetje. Dat geeft een optimale afdichting en water en rubber glijdt goed op elkaar. Gr. Klaas.

20230425_155501 schroefraam.jpg
 
Laatst bewerkt:
Back
Top