Hoe regel ik de stand van de motor t.o.v het vliegtuig

Even voorstellen,ik ben willem P (50)en nieuw bij dit forum. Ik ben in het bezit van een Rainbow van Conrad en een Spatz van Conrad.
Zweefvliegen heeft mij altijd getrokken en ik heb in mijn jeugd zo'n 18 starts in een echte kist mee mogen vliegen. Afgelopen zomer ben ik geinspireerd voor het modelbouw zweven en heb een beginnerstoestel Rainbow aangeschaft. Het was echt opladen en weggooien. Inmiddels heb ik zo'n 30 starts en landingen gemaakt die niet altijd even goed verlopen. Maar constructielijm doet wonderen en tegenslagen zijn snel weer overwonnen. De langste vlucht zonder opnieuw de motor aan te zetten was 30 minuten.....samen met een ECHTE kist in de zelfde thermiekbel....20 minuten samen rondjes vliegen. ik op ca 250 meter en hij op ca 400 m. Het wasduidelijk te merken dat hij met het kleine broertje onder hem aan het "spelen" was. Tot zover de introductie, want ik heb ook vragen waar ervaren vliegers wel een antwoord op hebben.
Mijn Rainbow heeft een speed 400 6volt motor die overigens meer power heeft dan een 400 van 7,2 volt. Aleen mijn probleem is dat ik bij de start mijn hoogteroertrim volledig down moet zetten. Als ik mijn motor uitzet moet ik mijn hoogteroer weer volledig up zetten. ook moet ik dan een lichte correctie op het richtingsroer uitvoeren. Mijn technisch gevoel zegt mij dat ik het moet zoeken in de stand van de motor t.o.v het toestel alleen de vraag is welke kant(en) op??
Mijn vraag is verder welk bereik heeft zo'n eenvoudige 3 kanaals zender en verschilt dit met de meer serieuze zenders?
Zijn er ook andere die ervaringen hebben met het vliegen met een Rainbow of met een Spatz??
Voorlopig laat ik het hierbij en hoop een paar reacties te mogen ontvangen
 
Om het snelle stijgen tegen te gaan moet je de motor meer "downtrust " geven. Dit betekend dat je de motor meer naar beneden moet laten wijzen. Maar ik ga ervan uit dat hij oorspronkelijk wel normaal vloog met motor aan. Dit zou betekenen dat je met een reparatie van de romp of stabilo de delen niet helemaal goed in lijn hebt geplakt. :? Je kunt kijken of de instelhoek van de vleugel nog klopt, deze hoort aan de neus ongeveer 2 graden omhoog te staan. Is dit beduidend meer dan krijg je het gedrag wat je nu hebt.
Succes
 
Beste Huibert, ..bedankt voor je reactie, klinkt erg logisch, maar voor de crach vertoonde hij dit gedrag ook al. Soms lijkt het alsof het toestel aan de prop hangt als een heli. Hij hangt dan stil tegen de wind en klimt dan snel omhoog. Opzich niet erg maar het is vervelend dat je zodra de motor uitgaat alle instellingen moet aanpassen met de trim. Vaak verliest het toestel dan onnodig hoogte omdat hij dan onnodig duikt of gaat pompen. Op het moment van motor uitzetten is het toestel in principe dan ook overtrokken en de snelheid nul waardoor de besturing geen effect heeft op het toestel.
Ik ga in iedergeval de motor stand aanpassen en kijken of het euvel mender wordt.
 
Hallo Willem, wat je ook nog kan proberen is om iets onder de achterlijst van de vleugel te leggen. Hiermee verminder je de instelhoek. Hierdoor zal hij bij hogere snelheid (=motorloop) ook minder stijgen.
 
Willem,

Het gedrag wat jou vliegtuig vertoont is volledig normaal! kijk maar eens naar de formule waarmee de draagkracht (de lift) van de vleugel wordt.
L= 0.5 * r * A * cl * V².
L = lift
r = luchtdichtheids coëfficient
A = Vleugeloppervlak
cl = lift coëfficient
V = Snelheid
Je ziet dat de snelheid in het kwadraad staat. Dat betekend dat de draagkracht heel snel groter wordt als de snelheid oploopt. Als je twee keer zo snel vliegt wordt de lift vier keer zo hoog! Het ongekeerde geldt natuurlijk ook, als je langzamer gaat vliegen wordt de draaagkracht snel kleiner.
Je ziet dat dit effect dus echt normaal is. Ook de "echte" vliegtuigen hebben dit en iedere keer als de snelheid veranderd wordt zal ook de trim van het hoogteroer veranderd moeten worden. Helaas kan je dat niet oneindig blijven doen want op een gegeven moment zal je de vleugel overtrekken en dan stort het vliegtuig naar beneden.
Daarom hebben "echte" vliegtuigen flaps en meestal ook slats. Grote en kleine kleppen die uit de vleugel schuiven om de cl waarde en vooral ook het oppervlak van de vleugel te vergroten. Zo kan een vliegtuig ook langzaam vliegen en bijvoorbeeld met een "beschaafde" snelheid landen.

Wij modelvliegers vinden dit effect echter vervelend, of lastig en in ieder geval ongewenst. Daarom wordt de motor dus zo gemonteerd dat hij een beetje naar beneden wijst. Zo trekt de motor het vliegtuig dus min of meer naar beneden en zal het vliegtuig minder stijgen als je gas geeft.
 
Bedankt Ernst voor je reactie,de motor heeft al een downtrust, mogelijkmoet ik die iets grotermaken om meer voorwaartse snelheid temaken. Mijn Reanbow weegt maar 600 gram en vliegt lekker langzaam hetgeen aantrekkelijk is om het vliegen te leren. het ismij opgevallen dat met een speed400 7,2volt het effect minder is omdat deze iets minder power heeft. Bovendien is deze zwever(1.4m) ook door zijn lage gewicht wind gevoelig
 
ok moet ik dan een lichte correctie op het richtingsroer uitvoeren.


Dit komt door je motor, je prop gaat met de klok mee dus je vliegtuig zal naar links trekken.

We lossen dit op door hun motor enkele graden scheef naar rechts te monteren.

Dus de motor wordt dus gemonteerd met iets omlaag en naar rechts gericht, slechts 1 a 2 graden, een beetje dus.

Moet je even proberen met wat waaiers.

Wat betreft bereik van de zender( futaba fx14) , da's bij mij niet de beperkende factor....
dat zijn nl de ogen.

Met zulks een computerzender kun je ook nog gas met elevator mixen, dwz als je gas geeft gaat het hoogteroer iets naar beneden.
(hoef je niet meer te trimmen)

Maar er gaat niets boven een perfect uitgetrimt zweefmodel.

Johan
 
Johan bedankt voor je reactie, t.a.v. de motor stand ga ik deze aanpassen zoals door jullie voorgesteld. t.a.v. de zender denk ik dat je de verkeerde voor ogen hebt. Het betreft een Rainbow zwever van Conrad(1.4m) compleet met 3 kanaals zender waarvan de motor regeling aan /uit is. Deze set was compleet met 10% korting 90 Eurie's. De zender oogt wat minder profesioneel. des ondanks al veel plezier mee gehad. Bij geringe termiek uitkijken dat hij niet buiten berijk komt. al eens meegemaakt dat hij op 3 a 400m niet meer bestuurbaar was en "solo" ging met alle gevolgen van dien. Met een kleinbeetje tegenwind gaat hij bijna vertikaal hangend aan de propellor omhoog met hoogteroer trim volledig down. Als ik dan de motor uitzet moet ik alle trim instellingen volledig tegengesteld zetten(volledig up) om hem netjes zwevend te krijgen. Ik vroeg mij dus af in hoeverre dit normaal is.
 
t.a.v. de zender denk ik dat je de verkeerde voor ogen hebt


Nee, ik ken de zenders die bij deze zwevers worden geleverd.

ZELF heb ik de futaba fx, en wilde er mee zeggen dat met deze
zenders de beperkende factor alleen het zicht is.


Dat dat bij de meegeleverde zender anders is, heb jij al mogen constateren...


De graupner mx12 zender is tegenwoordig nogal populair...

Johan
 
Back
Top