Waar is wonderolie te koop?

Als onderwerp, waar kun je liters plastic flessen kopen met ricinus olie?

Vroeger kocht ik het bij een lokale drogist, tenda's wonderolie.

Ik heb de DA en Schleckers al afgestruint maar die konden mij alleen 200 ml flesjes
bieden, en dat schiet niet op..

Dus als iemand een adresje in Noord (oost) groningen weet, graag..

Johan
 
als u bij de apotheker 1 liter wonderolie vraagt, zal hij wel verschieten
dit dient, of diende voor laxeermiddel, en u zal ook verschieten van het prijsverschil tussen de olie van HOBBY INN
daar moet u de olie kopen
 
Ik betaalde altijd 2,30 voor een liter bij de plaatselijke drogist.

De apotheker wilde mij 3,50 euro laten betalen voor 200 ml....
U weet wel zo'n kleine apothekers flesje.....

Hobby in is eigelijk te ver weg voor mij...brandstof en smeermiddelen verzenden ze niet.


Op mijn lege fles staat tendo's wonderolie.. vlgs google levert tendo allerlij
middelen.. is een gangbare leverancier...

Ik zal dit weekend besteden aan een rondgang langs alle drogisten...
Dat spul moet toch verkrijgbaar zijn.

Heb al gezocht met ricinus olie, castor olie, wonderolie


Kasterolie geeft Zuid Afrikaanse resultaten...

:D


Johan
 
begrijpelijk bij de apothekers is de olie zeer zuiver, en van medicale kwaliteit

Neen, onbegrijpelijk, zowel de litersfles als de 200ml flesje bevatten tendo's oleum ricinus
Medicinale kwaliteit..

Zelfde fabrikant, H.B.V. uit Vlaardingen..

Helaas kan ik op de site van de fabrikant de liters uitvoering ook niet meer vinden.

Johan
 
Hoi Johan,

De fa. Jonker in Heerlen levert Tornado Castor olie in 1 en 5 liter. Helaas niet aan partikulieren. Bestellen via een modelbouwwinkel.
levert overigens ook methanol e.d.

Groeten Huib
 
Zo, het kerstdiner is weer binnen...... :D :D :D

Over wonderolie, nou is wonderolie niet meer te verkrijgen in een normale drogisterij zoals slecker, DA etc,
tenzij je tevreden bent met 200ml flesjes.
Plaatsen waar je het over het algemeen nog wel kunt krijgen zijn modelwinkels en/of brandstof leveranciers.

Tijdens het struinen op internet kom ik steeds weer uit op een product van Castrol, Castrol M of Castrol MSSV.
Dit schijnt een olie te zijn gebaseerd op Castor olie, echter deze is dan "de-gummed". De smerende werking is
gelijk aan dat van normale wonderolie, echter de smerige gum laag die het nalaat is dan niet aanwezig.

Ik heb inmiddels aan Castol Nederland om een product specificatie gevraagd en/of dit product in Nederland leverbaar is.

Johan
 
Ik zelf gebruik M50 van Castrol. MSSV zegt mij niets maar wel MSSR wat de synthetische vorm is.
 
Dan zal ik wel een type foutje hebben gemaakt....

Het zal ongetwijfeld MSSR zijn.

Zal nog even googlen op de door jouw genoemde M50.


Waar koop je die olie?

Castrol R40 kan ik al krijgen bij een motorshop.

Johan
 
simendewulf zei:
begrijpelijk bij de apothekers is de olie zeer zuiver, en van medicale kwaliteit . de castor is een naam van CASTROL .

Castorolie komt van de Castorboom :wink: Heeft dus niets gemeen met de naam Castrol
 
Castrol heeft zijn naam van de wonderboom. De boom was er eerder dan de fabriek.
Geschiedenis van Castrol kun je vinden op hun website.

Wat betreft R40 en M50, M50 is een pure wonderolie zonder toevoegingen.
R40 bevat 2 additieven, die, volgens castrol, nog een extra roest/slijtage bescherming geven.
Het percentage toevoeging bedraagd 2%. Waarschijnlijk geven deze toevoegingen de
speciale raceolie geur, welke je niet krijgt bij pure wonderolie.


Waarom wil ik wonderolie bij mijn mengsel?


Synthetische olie of wonderolie?


Ik vond dit artikel op het internet in het Engels en het beantwoorde een oude en “brandende” vraag over welke smeerolie nu eigenlijk te gebruiken. Meer precies, wat zijn nu eigenlijk die wonderlijke eigenschappen van Castor olie (merknaam) danwel Risinus olie (latijnse naam) of wonderolie (volksmond).

Wonderolie was decennia lang “het” smeermiddel voor modelmotoren. Tegenwoordig zijn synthetische smeermiddelen van een dusdanige kwaliteit dat ze alom toegepast worden. Toch is het nuttig om te weten op welke manier je ze moet vergelijken met wonderolie.

Je moet terug gaan naar de basis van smering om een beter inzicht te krijgen in wat er gebeurd in een model motor. Om een vloeistof als smeermiddel te laten werken moet het “polair” genoeg zijn om de bewegende opervlakken “nat” te houden. Vervolgens moet het ook hoog resistent zijn tegen koken aan de oppervlakte en verdamping bij de temperaturen waaraan het blootgesteld word. De vloeistof zou ideaal gezien olie-achtig moeten zijn, iets wat moeilijk te meten is, maar moet over het algemeen beschikken over een grote molekuul structuur. Zelfs water kan onder bepaalde omstandigheden een ideaal smeermiddel zijn.

Wonderolie combineert deze simpele eisen bij gebruik in een motor met eigenlijk maar één nadeel, het is thermisch onstabiel. Maar deze ongewone onstabiliteit is nu net de eigenschap die er voor zorgt dat wonderolie zijn werk nog doet bij temperaturen waar synthetische smeermiddelen al lang hun taak verzaken.

Wonderolie heeft een enorme stabiliteit tijdens opslag bij kamertemperatuur, maar polymeriseert snel als de temperatuur omhoog gaat. Terwijl de temperatuur omhoog gaat, vormt het steeds “zwaardere” olieën met een hoog gehalte aan esthers. De esthers blijven intakt tot een temperatuur van zo’n 343º Celcius. Bij deze hoge temperaturen vormt wonderolie enorme molekulaire strukturen. Met andere woorden, als de temperatuur stijgt, reageert wonderolie door een nog beter smeermiddel te worden!

Jammer genoeg kennen we het bijprodukt van al deze aktiviteit als de beroemde bruine “vernis”. Dus, je kunt niet alles hebben, maar je kunt wel dicht in de buurt komen door een mengsel van wonderolie met synthetische producten. Zo’n mengsel bied een synergie, de gezamenlijke eigenschappen zijn beter dan die van de produkten op zich.

Wonderolie is sterk polair en heeft een grote affiniteit voor metalen oppervlakken. Het heeft een vlampunt (temperatuur waarbij genoeg damp vrijkomt om een door een ontstekingsbron begonnen vlam in stand te houden) van maar 229º C, maar het zelfontbrandingspunt is ongeveer 449º C! Dit is erg buitengewoon gedrag als je bedenkt dat polyalkylene glycolen (basis van synthetische smeermiddelen) een vlampunt hebben van 176-204ºC en een zelfontbrandingspunt hebben van maar zo’n 288º C. Bijna alle synthetische smeermiddelen branden in de verbrandingsruimte als de motor te schraal loopt. Wonderolie doet dit niet omdat het druk bezig is met het vormen van complexe polymeren terwijl de temperatuur omhoog gaat. De meeste synthetische smeermiddelen koken op de cylinderwand bij temperaturen weinig hoger als hun vlampunt.

Synthetische smeermiddelen hebben nog een andere interessante eigenschap, ze keren bij voorkeur terug naar de componenten waaruit ze zijn samengesteld. Gewoonlijk stoffen als ethyleen-oxide, complexe alcoholen of ander minder geschikte smeermiddelen. Dit proces vindt heel snel plaats als de kritische temperatuur wordt overschreden. Het fenomeen heet om duidelijke redenen “ontritsen”. Dus, je hebt een keuze. Draai de motor te schraal en hij wordt te heet. Het synthetische smeermiddel verbrandt of verdampt, maar wonderolie ontleed in een zachte vernis en een serie esther groepen die nog steeds krachtige smeereigenschappen hebben. Een goede reden voor een mengsel van de twee smeermiddelen!

Ondanks alles zijn synthetishe smeermiddelen geweldig goed als je ze maar gebruikt binnen hun grenzen. Mits goed toegepast zal met beide producten de levensduur van de motor goed zijn. Maar als de motor wordt “gekookt” bij een schrale loop zal wonderolie altijd winnen. Met een mix van beide producten kunnen de goede eigenschappen gecombineerd worden. De meeste gloeiplug motoren redden het al met maar een klein beetje wonderolie in die mix, maar diesels met hun hogere thermische werkpunt en hogere zuigerdruk, gedeien het beste met meer wonderolie in de mix.


SYNTHETISCHE OLIE geeft over het algemeen een betere prestatie doordat er geen koolstof of gom vrijkomt. Synthetische olie, mits juist gebruikt, is te verkiezen boven wonderolie maar zal niet bestand zijn tegen oververhitting and zal ook niet zo goed beschermen tegen corrosie als wonderolie. 1 - 2% wonderolie toegevoegd aan synthestische olie geeft betere bescherming tegen corrosie en vastlopen.
WONDEROLIE beschermt beter tegen corrosie en oververhitting als synthetische olie, maar door de koolstof en vernis (gom) kunnen de uitlaatpoorten en uitlaat flink vervuilen en de gom kan ook zorgen dat de kleppen blijven plakken. Als de motor van binnen zwaar vervuilt kan dit op zijn beurt toch weer zorgen voor oververhitting. Ook brandt het in op de buitenkant van de motor en kan op deze manier de koeling verminderen.

Synthetische middelen houden de motor schoon en aan wonderolie houdt u een vieze motor over, maar in elk geval weet u nu hoe en waarom!

(Samengevat uit het Engels door Rob de Wildt.)



Johan
 
Ik haal de M50 gewoon bij de autohandel (moet helaas wel per 12x 1 liter bestellen)

Ik meng 7% MSSR en 3% M50 voor mijn automotoren en ondervind geen problemen met roest etc. en haal goede prestaties.

Wat synthetische 2-takt olie betreft, dat is er ook naar gemaakt om mee te verbranden zodat de ophoop van olie minder is voor meer prestaties (olie remt immers ook af)
Castor verbrand niet mee of maar gedeeltelijk wat niet alleen tijdens het gebruik meer smering geeft maar ook na het gebruik een beschermende olielaag achter laat.

Op de term SAE50 (= M50) ben ik met google al interessante dingen tegen gekomen en vind de vondst van R40 ook interessant want het getal bij de SAE aanduiding bepaalt ook de dikte en een dunnere olie verbetert de stroomsnelheid. Dat is dus bevoordelijk voor de hogere toeren zie onze automotoren met gemak halen.
 
Het probleem is is echter dat die olieboeren zeer summier vermelden wat er in het product zit.
Kreten als synthetic, semi en mineral worden overal vermeld. Je Kan bijna nooit te weten komen
of het product met methanol mengt, castor olie bevat etc...met castrol als uitzondering die levert goede info.



SAE50 (= M50)

Eigelijk is het andersom M50 voldoet aan SAE50, niet elke SAE50 olie is een product gebaseerd op wonderolie.
Ook synthetische olien kunnen voldoen aan de SAE50 norm.

Voor de R40 heb ik inmiddels een leverancier hier in de buurt, levert per 1 liter en 5 liter.
Het is een webwinkel maar doet ook aan afhalen, dus ik zal deze week even langsgaan.

Johan
 
Hoi Johan,

Duidelijk verhaal. Ik heb vroeger ook al eens op Castrol gedraaid, maar kon het niet meer vinden.
Meng nu eigenlijk alleen nog met Castor (i.v.m. wankelmotoren maar ook voor twee takt) en bevalt me prima.

J o h a n zei:
Wonderolie heeft een enorme stabiliteit tijdens opslag bij kamertemperatuur, maar polymeriseert snel als de temperatuur omhoog gaat. Terwijl de temperatuur omhoog gaat, vormt het steeds “zwaardere” olieën met een hoog gehalte aan esthers. De esthers blijven intakt tot een temperatuur van zo’n 343º Celcius. Bij deze hoge temperaturen vormt wonderolie enorme molekulaire strukturen. Met andere woorden, als de temperatuur stijgt, reageert wonderolie door een nog beter smeermiddel te worden!Johan

Reden waarom in O.S. wankelmotoren alleen met wonderolie gesmeerd mogen worden. Hoewel, bij het allernieuwste model is nu ook synthetisch toegestaan.

Groeten Huib
 
Huib zei:
Hoi Johan,

Duidelijk verhaal. Ik heb vroeger ook al eens op Castrol gedraaid, maar kon het niet meer vinden.
Meng nu eigenlijk alleen nog met Castor (i.v.m. wankelmotoren maar ook voor twee takt) en bevalt me prima.

J o h a n zei:
Wonderolie heeft een enorme stabiliteit tijdens opslag bij kamertemperatuur, maar polymeriseert snel als de temperatuur omhoog gaat. Terwijl de temperatuur omhoog gaat, vormt het steeds “zwaardere” olieën met een hoog gehalte aan esthers. De esthers blijven intakt tot een temperatuur van zo’n 343º Celcius. Bij deze hoge temperaturen vormt wonderolie enorme molekulaire strukturen. Met andere woorden, als de temperatuur stijgt, reageert wonderolie door een nog beter smeermiddel te worden!Johan

Reden waarom in O.S. wankelmotoren alleen met wonderolie gesmeerd mogen worden. Hoewel, bij het allernieuwste model is nu ook synthetisch toegestaan.

Groeten Huib

Synthetische olie is zo goed dat het kan zijn dat een motor daarmee niet kan inlopen, vandaar dat advies.
 
Welke synthetische olie is zo goed dat er zelfs bij de inloop periode geen slijtage optreedt?
M.a.w. welke syntheet heeft een vlampunt boven de 200 graden? Dit zou een ideale smeermiddel zijn.
Bijvoorbeeld een vlampunt van 400c net als wonderolie maar geen gum en roet.

Ik ken geen synthetische olie die niet verbrand tijdens de arbeidslag. Alle mij bekende synthetische olien
verbranden vrij schoon en geven geen olie spoor uit de uitlaat. De neergaande arbeidslag verloop dan altijd
minder gesmeerd dan met wonderolie die niet verbrand met als bewijs een snottige uitlaat.

Hoe kan het dan zijn dat er sprake is van minder slijtage of zelfs niet willen inslijten tijdens het inlopen?


Leg uit.

Johan
 
Rhelie zei:
Synthetische olie is zo goed dat het kan zijn dat een motor daarmee niet kan inlopen, vandaar dat advies.

Denk het niet. :roll:

De arbeidstemperatuur van een wankelmotor is namenlijk extreem hoog. Bij 14.000 rpm(as) heb je namelijk 21.000 ontstekingen. (rpm*3/2) Naar schatting is de temperatuur van de uitlaatgassen > 200 grC. Op de plaats van de cirkel was na een vlucht van een paar minuten, weliswaar met 10% Nitro, de folie weggesmolten en het hout geschroeid.


normal_wankel-19_2_W.jpg



De enige olie die daar tegen bestand is en blijft smeren en afdichten is wonderolie.

Groeten Huib
 
Back
Top