bouwverslag snelvarend dubbelschroefs 100%eigenontwerp yacht

  • Topicstarter Topicstarter erik16v
  • Startdatum Startdatum
en om naar de wc te gaan of ff samen koffie te drinken ofzo ,maar idd ben veel boven !!!


mzzlss
erik
 
en om naar de wc te gaan of ff samen koffie te drinken ofzo ,maar idd ben veel boven !!!


mzzlss
erik

niet eens een wc in die bank gebouwd :wink: Misschien een tip voor op je kamer ? :lol: En voor de momenten z onder koffie zal je vast wel een beertender hebben daar hahaha
 
ik hou niet van bier ,dus nee die heb ik niet en hoef ik niet ,maar in die hoek heb ik een koelkastje ,dus kan wel het een en ander koud houden hier !!!

onder de beide banken totaal 3 grote lades ,onder het bed nog 3 ,en dan nog kasten onder me bureau ,ook opslagruimte zat dus .....
straks nog 1 kast bouwen ,de modelbouwkast,waar alle gereedschap voor de modelbouw in komt ,laadapparatuur,reserve motoren en onderdeeltje enz enz enz ,en het model er bovenop !!
met een klepje wat een "werktafeltje"gaat vormen!
idee zit in m'n hoofd,nu nog uitvoeren!

back ontoppic ,whaha ,tekening bestudeerd???

mzzlss
erik
 
Laatst bewerkt door een moderator:
veel ben ik de laatste tijd bezig ,met denken over de motoren en schroefassen ,problemen hier ,de lengte van de schroefassen ,ik wil er 60 cm'ers in maken ,zo kunnen ze mooi zo vlak mogelijk komen te liggen !

nu komt er alleen een probleem bij ,ik had reeds 2 speeds 820 bb turbo race (22.000toeren)(24volt) bestelt,volgens sommigen die mijn boot misschien niet kennen zou dit voor een jachtje veel te veel zijn !
misschien op 12 volt loodaccu's laten draaien ,a 10.000 toeren ??

dus voor de mensen die er inzicht in hebben ,en mischien ervaring mee .
20779_b.jpg

20777_b.jpg

dit ziet er toch leuk uit ,bedoeling is dat het model qua varen hier zo dicht mogelijk bij komt ...
de schroefkokers die ik in de boot heb zijn 50 cm lang ,en bijna aan het eind(waar de schroeven komen) 50mm in diameter,binnenwerks!

hier zouden dus mooi 40 of 45 mm schroeven in kunnen ,natuurlijk tegen elkaar in draaiend.

ook wil ik vrij lang met de boot kunnen varen ,dus grote/veel accu's !
moet het een en ander werkend worden ,boegschroef ,bijboot(inclusief de kraan(komt later denk ik) heel wat verlichting ,radar enz enz !

hou er dus bij advies ook aub rekening mee dat de boot aardig zwaar kan gaan worden ,lengte 150 cm 36 breed ,diepgang,8 a9cm(diepste punt misschien)

bekijk ook even mijn tekenin op de tekentafel ,dit is ongeveer tot de helft van de boot,tekening is op ware grote van het model !

groet
erik
 
Hallo Erik,

Ergens las ik dat je bedoeling was om het prachtige witte water achter de boot op de foto´s te simuleren door gebruik te maken van snel draaiende schroeven.

Waarschijnlijk zal dit je nooit lukken. Je boot is en blijft een model dat vaart op water in schaal 1 op 1. De eigenschappen van het water kun je niet op schaal krijgen.

Kijk maar eens naar de film van Das Boot. Ze hebben voor de zeeopnames o.a. een model gebruikt van een forse omvang (vele meters) en toch blijf je bij de zeeopnames zien dat de golven niet in verhouding staan tot het schip. Je moet er natuurlijk wel op letten en de argeloze kijker valt het waarschijnlijk niet op. Maar als je er op let dan zie je wat ik bedoel.

Daar zul je (en alle modelbouwers) helaas mee moeten leven.

Maar het blijft wel een mooi model.

Pas wel op (zoals anderen ook al zeiden) met sneldraaiende schroeven voor cavitatie. Als schroeven lucht slaan, kan daardoor schade ontstaan. In de modelbouw zal dit wel niet zo´n vaart lopen, maar in het grootbedrijf kan er door cavitatie flinke schade aan schroef en aan schip ontstaan. In ieder geval is het nuttig effect van een schroef bij cavitatie gering, ofwel weinig voortstuwing. En da´s nou net wat je NIET wilt.

groet
Adriaan
 
Gaan we hier verder met wat theorie over schroeven en snelheid.
Stel je hebt een prop van 45x1,5 waarbij die 45 is 45mm doorsnede en die 1,5 is de spoed, dit is een matige speedprop.
De spoed van 1,5 wil zeggen dat de schroef een afstand van 1,5" aflegd bij 1 omwenteling in een zo goed als vaste vloeistof, 1,5" is 3,8cm
Dus bij 22.000 omwentelingen per minuut zou de schroef theoretich 22.000 x 3,8cm = 836000 cm afleggen = 836 meter per minuut = 836 x 60 minuten = 50 km/h
Tel daar van prop 2 nog eens 50 km/h bij op, dan zou jouw bootje 100 km/h kunnen varen.....theoretisch omdat je ook nog slip hebt.
Nu gaan we de waterverplaatsing berekenen van een 45 mm prop.
1/4 x 3,14 x (0,045 x 0,045) x 0.038 = 0,06 liter per omwenteling = 22.000 x 0,06 = 1326 liter per minuut per prop, dus twee props = 2652 liter per minuut !
Nu begrijp je waarschijnlijk wel dat je geen 2652 liter per minuut onder je bootje vandaan kan trekken, ook niet als je bootje vaart.
Jouw boot heeft nl niet zo'n grote waterverplaatsing en zal dus willen *zinken*, hij valt dan in een gat.
Je moeten dus met het toerental omlaag of je moeten kleinere props nemen of je moet een kleinere spoed nemen.
Nu is het meest effectieve om een reductor te nemen van bv 1:2 of 1:3 die het toerental van de motoren omlaag brengt en tegelijkertijd de kracht van de schroeven omhoog transformeert.
Je slip wordt nl minder als je toerental naar beneden gaat en de effectieve waterverplaatsing neemt toe waardoor je boot snelheid krijgt en kracht heeft om de snelheid te behouden.
De spay zoals op de plaatjes te zien is zal je nooit krijgen omdat jouw boot qua gewicht niet in verhouding is met de waterdichtheid.

Nog even een aanvulling wat betreft speedprops, deze behoren voor de helft uit het water te steken willen ze uberhaupt effectief zijn.
Aangezien jouw props volledig onderwater zitten voldoen ze zowiezo niet.
Een oplossing zou zijn, en wat ook in het echt gebeurd, is om lucht voor je prop te pompen.
Hierdoor gaan de speedprops ook *vrijlopen* en kan er wel met een hoger toerental gevaren worden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Qua waterverplaatsing en snelheid gaat het geheel misschien wat lijken op een waterscooter:
waterscooter.gif

Hier op 't forum zit iemand die zich daar (in 1 op 1) mee bezig houdt (weet alleen even niet meer wie). Hij kan misschien wat zeggen over toerentallen en schroeven ed. die daar gebruikt worden?
Wellicht even in het Algemene forum een vraag droppen?

Wim
 
Waterscoters hebben impellors en geen propellors/schroeven, het is een heel andere techniek.
Bij waterscoters wordt het water onder de scoter aangezogen en via een fenture er weer uitgeblazen.
 
Volgens mij zit in een waterjet-unit ook een soort schroef. In dit geval eentje die draait in een buis. Het water wordt inderdaad aan de ene kant opgezogen (van onder de romp) en aan de achterkant met kracht weer uit geblazen.

De techniek is (volgens mij) niet zo heel veel anders. De schroef (impeller) verplaatst het water van de inlaat naar de uitlaat. Maar, het blijft (een soort) schroef.

Hier een site waarin een waterjet wordt gebouwd. Even doorscrollen naar beneden voor de 4 blads impeller (die behoorlijk veel op een schroef lijkt) en de stator. Kijk vooral maar eens naar de 1e generatie schroef die wordt gebruikt. De volgende generaties gaan wat minder op de ons bekende schroeven lijken, maar je ziet nog steeds de familie trekjes.

Wim
 
Laatst bewerkt:
Je bent nu appels met peren aan het vergelijken.
Bij een waterjet zijn de stator en de venturi de belangrijkste onderdelen, zonder deze onderdelen werkt zelfs de gehele waterjet niet !
Het ronddraaiende water wordt door de stator weer *stil gezet* en door de venturi gecomprimeerd waardoor het water onder hogedruk naar buiten wordt gestuwd.
Wanneer je de door jouw genoemde link dan ook goed leest, en niet alleen plaatjes kijkt, weet je ook hoe de waterjet werkt en waarom de bouwer ook diverse impellors en stators moest maken voordat hij resultaat behaalde.
 
Volgens mij is het meer een vergelijikng "Jonagold" / "Elstar".
Beiden (de impeller en de schroef) moeten water verplaatsen om het schip vooruit te krijgen. Dat je ze anders noemt, alla.
In essentie doen ze hetzelfde en de familietrekjes haal je er dan ook uit.

Ja, dat van die stator zag ik ook. (Ik heb zelfs de stator nog genoemd.) Maar, om het niet te veel af te laten drijven heb ik het even gelaten voor wat het is.

We dwalen inmiddels al af, door er de waterjet in techniek bij te halen. Ik haalde de waterjet er bij, omdat deze (qua waterverplaatsing en snelheid) lijkt op het jacht. Niet om de aandrijving. Waterjets hebben vaak ook een "mooie" spray achter zich.
Is het daarom leuk, nuttig, handig, (vul maar aan) om info te vragen bij de waterjet-boys. DAT was in essentie de reden om mijn bericht te plaatsen.

TS mag doen met mijn bericht wat hij wil.

In ieder geval succes met de bouw van het jacht. Wat ik heb gezien is echt de moeite waard.

Wim
 
thanks voor de info !

kan ik ipv een "versnellingsbak" niet gewoon andere motoren nemen ?ietsje lichter ,met ietsje meer kracht ??
en dan schroefen die liggen tussen speed en trek ,zoals in het andere toppic genoemd werd !

ik heb immers nog de motoren niet gekocht ,en kan nog alle kanten op ,misschien kan ik dan ook gewoon 12 volt loodaccu's nemen ,zag in veendam een bremen 9 die op 1 voer ,met nog 1 en ander aan opties aan boord ,accu was leeg zij hij ,maar kwam nog wel aardig vooruit ...

scheelt wat in de kosten ,en kan ik dus langer varen ,wat ik ook wel belangrijk vind !
en met lagere toeren ,heeft iemand een idee of ik dan wel de schroefassen door f van gent kan laten maken ??

nog een groot verschil met een jet aandrijving is dat het water door een buis gaat,en bij mijn jacht ,gewoon onder het jacht door ,ze hebben bijde een soort schroef,of schroef ,maar die buis maakt denk ik nog het grootste verschil ,het water komt als een straal achter de boot ..

volgensmij heb ik bij sommige specs van boten ook wel gelezen dat ze jets hebben ,ergens 1 van meer dan 40 meter ,met drie van die dingen met ,a 30.000 pk pk motoren er achter ,deet ook mee met oceaan races !

mzzlss
erik
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Je moet niet *versnellen*, maar vertragen naar een acceptable toerental voor de schroeven bv ergens tussen de 5 en 10.000 rpm.
Zet er zwaardere motoren in en neem de grootste duw/krachtschroef qua spoed.
Je moet niet vergeten dat je een redelijk zware/grote boot aan het maken bent op electra en dus niets aan speedschroeven hebt.
Voor speedschroeven moet je model kunnen planeren en dat ga je bij lange na niet halen, niet qua (bodem)model en niet qua gewicht.
Wil je echt wat *anders* maken, koop dan twee straalbuizen van Robbe of Graupner en zet die in de boot.
Helaas zal je dan wel een aanpassing in de bodem moeten maken, maar je krijgt dan wel *het neusje van de zalm* om het zomaar te zeggen.
De stuwkracht van straalbuizen is veel hoger/efficienter dan van schroeven.
Ook het door jouw gewenste effect van *spay* is makkelijker te realiseren met straalbuizen omdat je die *iets* te hoog zou kunnen afstellen waardoor een deel van het water uit de straalbuis op het water komt.

Even naar de fotogalerij bladeren http://www.ussbaracing.com/RaceReports/index.html
 
Laatst bewerkt door een moderator:
hey

een versnellingsbak in een auto werkt de eerste 3 versnllingen ,ook vertragend,dus eigenlijk klopt ook daar de benaming niet !!

maar zijn andere motoren en dan gewoon 1:1 overbrengen geen optie ?

en ik hoef er toch geen sleepbootschroeven onder te maken neem ik aan ???

wil de romp vorm wel behouden,ik vind het gewoon mooi die halve schroefkokers!

mzzlss
erik
 
Probeer eens op te trekken met je auto in de 4e versnelling.
Nee, je moet een hoog toerental met de motor maken en een laag toerental met de schroef, dan heb je kracht en je boot komt van zijn plaats.
Door nu niet (te) laag met het toerental te blijven, maar naar bv 10.000 rpm te gaan heb je toeren en kracht.......en dat is nu net wat je nodig hebt bij zo'n grote/zware boot.
De kracht die direct uit een motor komt is veel te laag, de motor trekt een hoop stroom om de grote schroef met grote spoed op gang te brengen.
Een reductor (vertrager) van 1:2 zorgt dat de motor een 2x grotere kracht heeft.
Maw, een motor die 20.000 rpm maakt en bv 20Nm levert, zal met een reductor bij 10.000 rpm 40Nm op de schroef afgeven.
Hierdoor kan je weer een grotere spoed en/of grotere prop nemen.
 
okee !

en aan wat voor combo denk je dan ?qua motor ,schroef ,as,lengte as ,kan ze voor die toeren eigenlijk alleen van 30 cm vinden ,en wou graag 60 laten maken ....

mzzlss
erik
 
een mooie 5 blads zal er natuurlijk leuk onder staan ...
riv554-50.jpg

of is dit een slechte optie ...?
 
Des te meer bladen des te langzamer draaien ze, denk maar aan een duikboot.
Het vinden van de juiste combinatie motor/schroef zal je *proefondervindelijk* moeten vaststellen.
Hoe langer de assen, des te vlakker kan je ze onder de boot laten uitkomen zonder gekke knikken te hoeven maken met koppelingen.
Iedere knik in de as geeft trilling waardoor je assen zelfs uit je boot kunnen worden gerukt.
Tevens zal het maximale toerental van de motoren getemperd worden door trillingen.
Het zwaartepunt van de boot zal ongeveer op 30% liggen vanaf de spiegel, dus daar zal je met je motoren voor of achter moeten gaan liggen.
Ervoor, dus meer naar de spiegel, geeft een scherpere *uithoek* van de assen.....slechte keus.
 
dus 40 cm schroefassen zou mooi zijn ?dak komen de motoren op 65 cm vanaf de spiegel ofzo...

maar ik zit echt met de vraag of ik de schroefassen kan laten maken door f van gent ,zouden die de hoge toren van ,ongeveer 10.000 aan kunnen ???

groet
erik
 
Het toerental wat de assen aankunnen is afhankelijk van de gebruikte lagers.
De meeste lagers gaan tot 10.000 rpm, maar je kan ook hoge toeren lagers kopen tot 50.000 of zelfs 100.000 rpm.

Hoelang je assen moeten worden kan ik je niet vertellen, je moet eerst de boot zo goed als afhebben en dan je aslengte gaan bepalen.
Je legt dan alle onderdelen (accu's, radiobesturing, servo's, enz) in de boot, gaat schuiven met de zooi tot alles een plaatsje heeft en dat je het juiste zwaartepunt hebt gevonden.
Op dat moment ga je bepalen waar je je motoren gaat plaatsen en hoelang je je assen gaat/laat maken.
Loop niet te snel van stapel, straks krijg je spijt van sommige dingen omdat je er de tijd niet voor hebt genomen.
 
Back
Top