Werptechniek(en)

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door arno888, 13 jan 2008.

  1. arno888

    arno888

    Lid geworden:
    12 mei 2006
    Berichten:
    3.469
    Locatie:
    Selfkant-Tüddern Duitsland
    Hallo,
    Eigenlijk had ik al eerder kommentaar hier verwacht op Goswijn’s filmpjes over de starttechnieken van enkele van ons. (http://www.f3k.nl/pages/fusebox_simple_long_indexpag.html) Dat kommentaar is er nog niet dus zal ik mijn “handtekening” maar weer eens eer aan doen :)

    In volgorde van verschijning op de videovertoning:

    Goswijn
    Goswijn’s 360 graden draai is circa 30 graden of meer gekanteld waardoor de buitentip extreem laag over de grond scheert. (heeft al een tip-strike op zijn konto) . Wat bovendien opvalt is dat het model aan het begin van de draai niet echt ver “achter” is…

    Bas
    Bas en Goswijn vliegen veel samen dus hebben een ongeveer identieke techniek. Bij Bas is de 360 graden draai fraktioneel horizontaler. Wat wel opvalt is dat Bas duidelijk op één voet doordraait op het moment van werpen. Vraag me af op je op die manier wel goed je kracht kunt omzetten als je voeten geen “houvast” hebben….

    Loet
    De werpbeweging ziet er ietsje minder vloeiend uit. Loet maakt in het laatste gedeelte van de draai wel duidelijk gebruik van zijn torso. De draai om het middel wordt duidelijk gebruikt. De versnelling in het laatse gedeelte is heel duidelijk.

    Arno
    Maakt in tegenstelling tot Loet te weinig gebruik van de draai met het bovenlichaam, de aanloop is niet vloeiend en te weinig dynamisch. Meest extreme verschil met alle anderen is echter de bijna horizontale baan van het model tijdens de 360 graden draai…..

    Alex
    Maakt ook weinig gebruik van de eigen lichaamsbeweging. Het werpen gebeurt eigenlijk alleen maar “uit de arm” Gooit het model wel extreem omhoog.

    Peter
    Duidelijk de mest dynamische lichaamsbeweging. De draai am de eigen as wordt duidelijk versneld/beïnvloed door de zender te gebruiken (!!) Wat verder het meeste opvalt is dat Peter zijn Draaibeweging ook na de worp laat doorgaan. (effektiever omzetten van je rotatie-energie ?)

    Vast en zeker heb ik een aantal essentiële zaken gemist hierin, dus ben ik zeer nieuwsgierig naar de uitleg van anderen wat deze beelden betreft. (hebben we niet toevallig een atletiektrainer in onze lezerskring??)
    En, oh ja, wat het resultaat van al deze technieken betreft; Peter is nog altij diegene die het hoogste gooit (+ 5 meter) Tussen de andere 5 zijn de verschillen kleiner en afhankelijk van de vorm van de dag :):)

    Zaken waar ikzelf al mee aan de slag ben is het gebruik maken van de zender om je lichaamsrotatie verder te versnellen en na het zien van deze beelden wil ik eens gaan proberen mijn lichaamsrotatie niet te laten stoppen op het moment van gooien……

    Arno
     
  2. allrounder_w.l.c.

    allrounder_w.l.c.

    Lid geworden:
    8 feb 2007
    Berichten:
    295
    Locatie:
    Lent - Nijmegen
    geen atletiektrainer, wel atletiek ervaring :p

    mij is op de training met discuswerpen altijd geleerd om de discus over een bepaalde hoek schuin naar boven te werpen. dus zou je het model op het moment dat hij achter je is in de draai niet horizontaal houden. ook is mij geleerd (en dat doet peter) om met je andere arm mee te zwaaien. hierdoor krijg je nog meer acceleratie in de draai, en daardoor draait peter ook nog een rondje. eigenlijk zou je ook een keer een paar filmpjes van een discuswerper moeten bekijken..? kan mijn oude trainer mischien wel eens vragen of ik een keer een aantal filmpjes mag maken als hij weer gaat trainen voor discus (is een zeer goede werpkamper en doet volgend jaar mee met het WK).

    gr niels
     
  3. de materiaalverzamelaar

    de materiaalverzamelaar

    Lid geworden:
    27 sep 2006
    Berichten:
    1.234
    Locatie:
    Rotterdam
    Erg leuk

    Ik wist niet eens dat die filmpjes of de F3K site stonden....ik heb ze vluchtig bekeken en wat mij opvalt is dat iedereen zijn model behoorlijk omhoog gooit (soms wel 60 graden schat ik). Op de Polecat launch dvd geeft Phil Barnes aan dat je iets schuin boven de horizon moet gooien (20 a 30 graden) en met gestrekte arm...ook als je goed naar Phil Barnes kijkt valt je op dat hij vanaf de achterzwaai echt explosief (met veel kracht) versneld (hij gooit bijna een kist in tweeen). De DVD laat ook Oleg (van de Taboo) zien, hij is veel kleiner dan Phil maar bereikt net zulke hoogtes. Oleg draait heel snel rond....

    Op RC groups is er ook een discussie geweest over gooi technieken, en wat ik mij herinner is dat ze onderscheid maakten tussen kracht gooiers (Phil) en techniek smijters (Oleg). Ik heb zelf ook veel gekeken naar het filmpje van Bruce Davidson, wat mij opviel is dat hij doordraaide na de worp (doen discus werpers ook).

    Ik denk zelf dat een combinatie van beide stijlen tot het beste resultaat leidt, dwz om hoog te gooien moet je in eerste instantie snel draaien en het model op het juiste moment met gestrekte arm los laten, als je dit redelijk beheerst kan je proberen in het 2e gedeelte van de rotatie met veel kracht je arm te versnellen...maar bij bijna alle sporten die ik gedaan heb geldt ..eerste de techniek, daarna heel veel oefenen en dan dmw van krachttraining dat laatste extra beetje erbij te krijgen...

    Ik weet van Peter dat hij ontzettend veel gegooid heeft en nog steeds heel veel gooit, ook heeft hij heel goed over de de aspecten van de worp nagedacht en dat zie je (aanlopen, zender van buiten naar binnen, gestrekte arm, doordraaien)...maar onderschat het effect van juiste timing niet ....

    Bijvoorbeeld bij tennis als je de bal op het juiste moment op de sweetspot van je racket raakt, of bij golf, of hockey je voelt dan nauwelijks dat je de bal raakt en het gaat een partijtje hard.

    Top balsporters hebben natuurlijk heel veel talent (met name oog - hand coordinatie) maar ze trainen bepaalde aspecten van het spel tot in den treure, bijvoorbeeld top strafcorner specialisten (bij hockey) slaan op een training meer dan honderd ballen en ze trainen iedere dag.. en neem bijvoorbeeld hoogspringers waarbij het op het juiste moment samenspannen van de spieren in combinatie met kracht en techniek het beste resultaat geeft.

    Dit vele trainen zorgt voor de juiste timing en dat een beweging er als het ware wordt ingeslepen (dit gebeurd wel onder begeleiding want fouten kunnen er ook heel makkelijk inslijpen) en dus in het geval van DLG gewoon heel veel gooien en iemand laten kijken naar wat je doet..filmpjes zijn natuurlijk ook perfekt want dan zie je het zelf..

    Kortom Arno, weer een heel leuk topic dat je dmw van dit draadje opgebracht hebt..

    Cheers

    Bart
     
    Laatst bewerkt: 13 jan 2008
  4. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.060
    Locatie:
    Annen
    Regelmatig de site even bezoeken en doorspitten. Wekelijks veranderd er iets aan de site. Ben erg blij met de bijdrage van Goswijn. Dus als iemand nog iets heeft...... bouwverslagen, foto's of ander materiaal dan hoor ik het graag.

    De ene werper is de ander niet en zo is de ene topsporter de ander niet. Een top wielrenner laten hardlopen, dat ziet er gewoon niet uit of heel extreem, een sumoworstelaar laten turnen da's pas lachen.
    Uit mijn sportverleden (CIOS en jaren lang volleybaltrainer) weet ik dat sommige mensen aanleg hebben en anderen niet. De een heeft het talent een beweging snel onder de knie te krijgen of van anderen te copieeren. De ander met minder aanleg moet ontzettend veel moeite doen een beweging of timing onder de knie te krijgen. Ieder lichaam heeft zijn eigen talenten. Soms is dat heel frusterend. De sporter met iets minder aanleg of athletisch iets minder gebouwd zal met alle wil van de wereld nooit een topsporter worden.

    Hoe dan het beste uit jezelf halen. Ja das is een goede vraag. In mijn rol als trainer verkondigde ik altijd,"Het is niet erg als je iets fout doet, als je maar weet wat je fout doet. Alleen dan kan je er aan werken"

    Arie Selinger heeft ooit verkondigd dat je bij volleyballers op een hoger niveau niet meer aan de onderhandse techniek moet gaan werken bv. Iedereen weet hoe hij moet passen en waar de bal heen moet. Als Pietje bij de pass zijn armen altijd krom heeft maar de pass komt daar waar hij moet terwijl de voorgeschreven techniek is dat de armen gestrekt moet zijn, waarom zal ik dan aan zijn techniek sleutelen? Het resultaat is immers al goed

    Dit hele verhaal kan je doortrekken denk ik naar DLG. Kijk hoe anderen het doen, wat is de theorie en hoe pakt die bij jou uit. Als je een perfekte copie hebt van de in theorie meest ideale worp maar in praktijk blijkt dat je ook na een lange periode van training niet het resultaat krijgt wat je wenst kun je je afvragen wat het nut is. Blijkt dat jij met een "verkeerde" stijl hoger komt, waarom dan niet daarmee doorgaan?
    Tevens hebben we in onze sport nog te maken met de afstelling van de kist. Ook dat speelt natuurlijk een grote rol. Dat zien we niet bij andere sporten. Geen bewegende delen en diverse afstelmogelijkheden aan de discus bv. Die is voor iedereen gelijk. Bij ons is het een kwestie van de beste combinatie en dat maakt het nog moeilijker

    Kijken, proberen, vergelijken en trainen

    Een kleine opmerking in mijn techniek; In de winter met dikkere schoenen met veel profiel krijg ik last van de binnenkant van mijn knieen. Dat komt (denk ik) doordat in de draai je voet blokkeert en er meer draaiing in je knie ontstaat wat zomers veel minder het geval is. Met minder profiel in je schoenen kun je beter op je voorvoet draaien in de worp.
    Nu, in deze periode probeer ik het hupje iets groter te maken zodat daar er een grotere draaiing is en de knie ontlast wordt.
     
  5. Alex Hoekstra

    Alex Hoekstra

    Lid geworden:
    26 dec 2006
    Berichten:
    1.543
    Locatie:
    Hurdegaryp
    Mijn komentaar,

    De worp gefilmd van mij in Zoetermeer was de eerste worp met dit model en niet op vollekracht. De zender die ik daar vloog was de MPX 4000 alias stoeptegel. Met deze zender is het niet mogelijk om een armzwaai te maken. Inmiddels ben ik overgestapt naar een Cockpit SX. Deze zender ligt een stuk beter in de hand en laat wel de zwaai toe die ik inmiddels ook toepas. Het stijle omhoog gooien heeft vooral te maken met de wind en vooral het ontbreken daarvan. Volgens Drela moet je bij weinig wind stijler en bij meer wind vlakker gooien om de maximale hoogte te bereiken. Dit komt overeen met mijn eigen ervaring. Ook gebruikte ik nog geen preset in Zoetermeer. Het kan overigens ook te stijl. 31 december na het vliegen van de taak met Peter deden we nog wat vergelijk vluchtjes. Door te stijl te proberen te gooien raakte ik de grond en heb ik de vleugel van de Twister verschroot.

    Verder valt het me op dat Arno het model met een kromme arm loslaat en volgens mij veel te lang vasthoud. Lijkt op een volledig mislukte start en het model lijkt naar links uit te breken. Ook Loet lijkt de arm niet volledig recht te hebben. Volgens mij moet er met het bovenlichaam verder doorgedraaid worden.

    Verder is het heel belangrijk dat het startveld vlak is en dat je niet te zware schoenen aan hebt. Ik voel mijn knieen niet met zware schoenen maar struikel sneller. Misschien massatraagheid?
     
  6. Peter Aanen

    Peter Aanen

    Lid geworden:
    20 apr 2006
    Berichten:
    387
    Locatie:
    Wolvega
    Alex schreef:

    "Met deze zender is het niet mogelijk om een armzwaai te maken."

    Alex, klopt niet helemaal; ik denk namelijk precies 1 keer.

    Ik probeer tijdens het gooien idd veel rotatie energie met de zender in de linker hand op te bouwen. Een goede grip is van levensbelang; verloor hem laatst bijna een keer toen de vrieskou er voor zorgde dat ik geen gevoel meer in mijn vingers had.

    Viel mij op dat Bruce Davidson dit zender zwiepen ook doet, zijn timing is echter weer anders. Even stopt hij zijn zender met gestrekte arm na 180 graden draaien om een snelle draai tijdens het hupje te krijgen, terwijl ik in het filmpje zag dat ik mijn zender op dat moment gelijkmatig naar binnen haal (rotatie energie wordt op dat moment aan torso doorgegeven). Theo, dit hupje is idd handig om geen te hoge draaibelasting (hoekverdraaiing) op de knieen te krijgen, en schoenen met weinig profiel zijn wenselijk. Liefst ook schoenen waarin je voeten zelf redelijk vrij kunnen roteren (slippers of schoenen met zachte zijkanten oid).

    Interessant om de filmpjes te analyseren en er conclusies uit te trekken!

    Peter
     
  7. sietse

    sietse

    Lid geworden:
    19 aug 2004
    Berichten:
    4.797
    Locatie:
    Den Haag
    Valt me op bij deze filmpjes dat iedereen het op z'n gemakje lijkt te doen. Alleen bij Peter zie je de vonken er vanaf springen. Het irritante (voor mij) is dat de rustig uitziende worpen wel hoog gaan. Terwijl ik met teveel kracht toch net tot de helft kom ofzo...
    Peter gooit er dus ook kracht achter, maar beheerst wél de techniek en komt daardoor blijkbaar nóg hoger.

    Ik merkte het laatst met schaatsen op een binnenbaan. 2 jaar niet meer gedaan dacht ik. Na een paar rondjes kon ik wel weer met die snelle groepjes op de binnenbaan meerijden in het "treintje", maar dat was voor mij echt weer "raggen". Na 10 rondjes ga je dan ook wel goed kapot terwijl degene voor je (naar het lijkt) zonder kracht van je weg rijd...
    Dat is puur een kwestie van Techniek wat bij het DLG´en ook extreem belangrijk is.

    Theo verwoord het wel mooi op zich. Die techniek moet eigenlijk gebaseerd zijn op beproefde richtlijnen. Als je echter met een andere techniek hoger gooit, moet je vooral daarmee doorgaan (behalve in mijn geval :rolleyes: )...

    Arno lijkt idd trouwens het model schuin links buiten de camera de grond in te boren. ziet er wat raar uit.
    Peter ramt zijn vleugeltip ook bijna de grond in lijkt het.
     
  8. arno888

    arno888

    Lid geworden:
    12 mei 2006
    Berichten:
    3.469
    Locatie:
    Selfkant-Tüddern Duitsland
    Hi Sietse,

    Bij de start heb ik nog nooit en te never een model de grond ingeboort........pfffffff
    Maar kijk eens naar de plaatjes op http://www.modelbouwforum.nl/forums/showthread.php?t=50695 berichtje nummer 14 !
    Wanneer je daar ziet onder welke vreemde hoek de kisten vertrekken zowel bij Loet als bij mij, is het nog razend knap dat we nog enige hoogte bereiken.

    Ik heb in elk geval voor een vlgd. vliegsessie hier bij mij thuis al een cameraman gecharterd; ik wil nou wel eens uit verschillende hoeken bekijken wat er echt gebeurd.

    Maar zoals eerder gezegd moet er veel meer dynamiek/energie uit de lichaamsbeweging omgezet worden in snelheid van de kist..... en daarvoor lijkt het nodig wat van dit videowerk te gaan maken en analyseren.

    Het leuke uit de kommentaren tot nu toe is dat niemand echt schijnt te weten wat de "grote truc" is, om echt hoog te gooien ..................

    Arno
     
  9. goswijn

    goswijn Guest

    Het omhooggooien van mij is meer een must dan dat ik het technisch zo wilde doen. Als ik de kist niet omhoog gooide moest ik teveel up instellen tijdens de start fase maar dan kreeg je weer een looping.

    Inmiddels heb ik ook een andere zender (handzender MX24s ipv de stoeptegel die ik had) en daarbij kan ik eindelijk eenvoudig de presets van Arno gebruiken. Hierdoor kan ik rechter weggooien en er dus meer kracht in stoppen )plus minder risico mbt tip aan de grond. Ik heb het nog niet gemeten maar ik denk dat ik hiermee wel hoger gooi.

    Ik denk dat ik de camera ook mee neem naar Malden. Dan kunnen we ook eens Henrik Vogel filmen, die gooit ook bijzonder krachtig!
     
  10. Fotor

    Fotor Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 sep 2006
    Berichten:
    5.899
    Locatie:
    Hillegom
    Ook foto's kunnen een zeer zinnige indruk geven van de diverse werptechnieken.
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 7 dec 2015
  11. Frans Bal

    Frans Bal PH-SAM

    Lid geworden:
    16 apr 2005
    Berichten:
    2.829
    Locatie:
    Vlaardingen
    Laatst bewerkt: 13 jan 2008
  12. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.060
    Locatie:
    Annen
    Mooi Frans!! Zie ik mezelf ook eens. Ziet er inderdaad mat uit en o je die tip gaat vlak langs de grond. Inmiddels gooi ik al wat vlakker. Het uitbreken van de staart lijkt mee te vallen.
    Bij Arno lijkt het of hij een fractie te lang vasthoud. En Vogler..... wow vlak en ontzettend veel Powerrrrrrrrr!!!!!!
     
  13. Frans Bal

    Frans Bal PH-SAM

    Lid geworden:
    16 apr 2005
    Berichten:
    2.829
    Locatie:
    Vlaardingen
    Ja, die Vogler gaat er helemaal voor.
    Op Malden heb ik geprobeerd te gooien zoals hij dat doet, en de hoogte was direct gelijk aan mijn normale "techniek". Maar die powerrrrrrr, waar stonden de D....tjes ook al weer in de koelkast??

    Frans
     
  14. j.knippels

    j.knippels

    Lid geworden:
    12 jun 2006
    Berichten:
    291
    Leuk filmpje. Krijg zomaar een aha erlebnis.

    Groeten,

    Hans
     
  15. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.361
    Locatie:
    Haarlem
    Techniek is alles

    Toch denk ik, na het zien van de diverse worpen, dat het uitbreken van de staart sterk verminderd kan worden door precies op het juiste moment los te laten. Op het filmpje van Frans zie je dat de kist bij van Theo de worp maar heel weinig uitbreekt. Goede timing en dus meer hoogte!

    Ik vergelijk het met golf: Een goede golfer kan recht en ver slaan met een flexibele golfclub. In de downswing buigt de club naar achteren maar op het moment dat de bal geraakt wordt is de club weer precies recht en versnelt maximaal. Timing en het goede ritme zijn veel belangrijker dan kracht.

    Van een vliegende vleugel is bekend dat die veel minder bestand is tegen uitbreken, en er wordt zelfs gezegd dat die niet te DLG-en zijn. Maar in onderstaand filmpje zie je dat ie (met de juiste techniek) tóch goed te DLG-en is. http://martinkopplow.gmxhome.de/salnuri001.mov

    Ik zie nu al trainings-DLG's ontstaan: Met een veel kleiner kielvlak, of alleen een kielvlak boven de rompbuis. Een verkeerd getimede worp zie je dan veel eerder zodat je weet dat je moet corrigeren.

    Leon
     
    Laatst bewerkt: 13 jan 2008
  16. sietse

    sietse

    Lid geworden:
    19 aug 2004
    Berichten:
    4.797
    Locatie:
    Den Haag
    Neeeee, doe die foto weg Raymond... ik zie er niet uit! hahaha


    Theo, jij lijkt ook erg strak over de grond te gaan met de tip en hij gaat (daardoor) ook erg schuin omhoog lijkt het. Of het goed of is niet? gaat wel lekker hoog :).

    die slowmo op 1:30 vind ik wel apart. geen aanloop en het toestel blijft constant laag zo'n beetje. Lijkt alsof hij echt niks doet, maar toch gaat het best hard! (Weet niet hoe hoog hij gooit met die techniek?).

    Leon, daar heb je zeker gelijk in.
    In dat opzicht zal de Backpackflyer een ideale trainer zijn. Ik heb al een tijd gevlogen met een Boomer-achtige van piepschuim met plakband. Klein richtingsstabilo tussen de vleugelhelften geklemd en gooien maar. Werkt prima, maar als je die IETS te lang vast houd, ligt ie meteen op z'n kop! Je word direct afgestraft daarmee!
     
  17. arno888

    arno888

    Lid geworden:
    12 mei 2006
    Berichten:
    3.469
    Locatie:
    Selfkant-Tüddern Duitsland
    Laatst bewerkt: 14 jan 2008
  18. Frans Bal

    Frans Bal PH-SAM

    Lid geworden:
    16 apr 2005
    Berichten:
    2.829
    Locatie:
    Vlaardingen
    Arno,

    Bart doet dat ook wel eens en dan gaat zijn kist geheid links af.
    Dat jij dat doet als zuiderling is te begrijpen, die beweging lijkt namelijk erg veel op, ALAAAAAF.
    Waarschijnlijk heeft Bart dus ook Zuid Nederlands bloed in aderen.:bye:

    Frans
     
  19. arno888

    arno888

    Lid geworden:
    12 mei 2006
    Berichten:
    3.469
    Locatie:
    Selfkant-Tüddern Duitsland
    Hi Frans,

    Niet alle zuiderlingen geven iets om canaval; ik niet tenminste......... Mijn vrouw daarentegen ( da's dus een èchte zuiderling vlgs de noordelingen) maakt mijn "gebrek" meer als goed :):)

    Heb trouwens "nicht umsonst" gekozen voor deze Avatar..................

    Arno
     
    Laatst bewerkt: 14 jan 2008
  20. Fotor

    Fotor Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 sep 2006
    Berichten:
    5.899
    Locatie:
    Hillegom
    Ik heb vanmorgen ook wat worpen met de bonsai laten filmen.
    [URL="[/URL]
    Ik ben een beetje geschrokken van hoeveel de bonsai uitbreekt na het loslaten. Hij maakt bijna 90 graden slagzij! Ik gebruik een beetje rechts rudder bij de worp, die gaat er meteen na het gooien uit. Als ik meer rechts inprogrammeer, gaat hij na het gooien rechtsaf, is ook niet gewenst. Verder heb ik de beelden beeldje voor beeldje bekeken, ik laat los net voordat de neus in de vliegrichting wijst. Blijkbaar gaat hij dus toch op zijn kant door het doorzwaaien. Moet ik nog eerder loslaten?
    Verdere analyse: het eerste deel van de worp is wat sloom, bijna alle energie komt uit de laatste kwart van de draai, daar maakt mijn arm een grote versnelling.

    Ik sta open voor alle verbeterpunten. Shoot! :snipersmile:
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015

Deel Deze Pagina