Aeromodelling in India

Nou duidelijkere verklaring over de brandstof samenstelling kan ik niet krijgen!! Het antwoord ligt dus in het midden, 2-3% Castor olie, rest synthetisch.

Castrol heeft zijn naam van de wonderboom. De boom was er eerder dan de fabriek.
Geschiedenis van Castrol kun je vinden op hun website.

Wat betreft R40 en M50, M50 is een pure wonderolie zonder toevoegingen.
R40 bevat 2 additieven, die, volgens castrol, nog een extra roest/slijtage bescherming geven.
Het percentage toevoeging bedraagd 2%. Waarschijnlijk geven deze toevoegingen de
speciale raceolie geur, welke je niet krijgt bij pure wonderolie.


Waarom wil ik wonderolie bij mijn mengsel?


Synthetische olie of wonderolie?


Ik vond dit artikel op het internet in het Engels en het beantwoorde een oude en “brandende” vraag over welke smeerolie nu eigenlijk te gebruiken. Meer precies, wat zijn nu eigenlijk die wonderlijke eigenschappen van Castor olie (merknaam) danwel Risinus olie (latijnse naam) of wonderolie (volksmond).

Wonderolie was decennia lang “het” smeermiddel voor modelmotoren. Tegenwoordig zijn synthetische smeermiddelen van een dusdanige kwaliteit dat ze alom toegepast worden. Toch is het nuttig om te weten op welke manier je ze moet vergelijken met wonderolie.

Je moet terug gaan naar de basis van smering om een beter inzicht te krijgen in wat er gebeurd in een model motor. Om een vloeistof als smeermiddel te laten werken moet het “polair” genoeg zijn om de bewegende opervlakken “nat” te houden. Vervolgens moet het ook hoog resistent zijn tegen koken aan de oppervlakte en verdamping bij de temperaturen waaraan het blootgesteld word. De vloeistof zou ideaal gezien olie-achtig moeten zijn, iets wat moeilijk te meten is, maar moet over het algemeen beschikken over een grote molekuul structuur. Zelfs water kan onder bepaalde omstandigheden een ideaal smeermiddel zijn.

Wonderolie combineert deze simpele eisen bij gebruik in een motor met eigenlijk maar één nadeel, het is thermisch onstabiel. Maar deze ongewone onstabiliteit is nu net de eigenschap die er voor zorgt dat wonderolie zijn werk nog doet bij temperaturen waar synthetische smeermiddelen al lang hun taak verzaken.

Wonderolie heeft een enorme stabiliteit tijdens opslag bij kamertemperatuur, maar polymeriseert snel als de temperatuur omhoog gaat. Terwijl de temperatuur omhoog gaat, vormt het steeds “zwaardere” olieën met een hoog gehalte aan esthers. De esthers blijven intakt tot een temperatuur van zo’n 343º Celcius. Bij deze hoge temperaturen vormt wonderolie enorme molekulaire strukturen. Met andere woorden, als de temperatuur stijgt, reageert wonderolie door een nog beter smeermiddel te worden!

Jammer genoeg kennen we het bijprodukt van al deze aktiviteit als de beroemde bruine “vernis”. Dus, je kunt niet alles hebben, maar je kunt wel dicht in de buurt komen door een mengsel van wonderolie met synthetische producten. Zo’n mengsel bied een synergie, de gezamenlijke eigenschappen zijn beter dan die van de produkten op zich.

Wonderolie is sterk polair en heeft een grote affiniteit voor metalen oppervlakken. Het heeft een vlampunt (temperatuur waarbij genoeg damp vrijkomt om een door een ontstekingsbron begonnen vlam in stand te houden) van maar 229º C, maar het zelfontbrandingspunt is ongeveer 449º C! Dit is erg buitengewoon gedrag als je bedenkt dat polyalkylene glycolen (basis van synthetische smeermiddelen) een vlampunt hebben van 176-204ºC en een zelfontbrandingspunt hebben van maar zo’n 288º C. Bijna alle synthetische smeermiddelen branden in de verbrandingsruimte als de motor te schraal loopt. Wonderolie doet dit niet omdat het druk bezig is met het vormen van complexe polymeren terwijl de temperatuur omhoog gaat. De meeste synthetische smeermiddelen koken op de cylinderwand bij temperaturen weinig hoger als hun vlampunt.

Synthetische smeermiddelen hebben nog een andere interessante eigenschap, ze keren bij voorkeur terug naar de componenten waaruit ze zijn samengesteld. Gewoonlijk stoffen als ethyleen-oxide, complexe alcoholen of ander minder geschikte smeermiddelen. Dit proces vindt heel snel plaats als de kritische temperatuur wordt overschreden. Het fenomeen heet om duidelijke redenen “ontritsen”. Dus, je hebt een keuze. Draai de motor te schraal en hij wordt te heet. Het synthetische smeermiddel verbrandt of verdampt, maar wonderolie ontleed in een zachte vernis en een serie esther groepen die nog steeds krachtige smeereigenschappen hebben. Een goede reden voor een mengsel van de twee smeermiddelen!

Ondanks alles zijn synthetishe smeermiddelen geweldig goed als je ze maar gebruikt binnen hun grenzen. Mits goed toegepast zal met beide producten de levensduur van de motor goed zijn. Maar als de motor wordt “gekookt” bij een schrale loop zal wonderolie altijd winnen. Met een mix van beide producten kunnen de goede eigenschappen gecombineerd worden. De meeste gloeiplug motoren redden het al met maar een klein beetje wonderolie in die mix, maar diesels met hun hogere thermische werkpunt en hogere zuigerdruk, gedeien het beste met meer wonderolie in de mix.


SYNTHETISCHE OLIE geeft over het algemeen een betere prestatie doordat er geen koolstof of gom vrijkomt. Synthetische olie, mits juist gebruikt, is te verkiezen boven wonderolie maar zal niet bestand zijn tegen oververhitting and zal ook niet zo goed beschermen tegen corrosie als wonderolie. 1 - 2% wonderolie toegevoegd aan synthestische olie geeft betere bescherming tegen corrosie en vastlopen.
WONDEROLIE beschermt beter tegen corrosie en oververhitting als synthetische olie, maar door de koolstof en vernis (gom) kunnen de uitlaatpoorten en uitlaat flink vervuilen en de gom kan ook zorgen dat de kleppen blijven plakken. Als de motor van binnen zwaar vervuilt kan dit op zijn beurt toch weer zorgen voor oververhitting. Ook brandt het in op de buitenkant van de motor en kan op deze manier de koeling verminderen.

Synthetische middelen houden de motor schoon en aan wonderolie houdt u een vieze motor over, maar in elk geval weet u nu hoe en waarom!

(Samengevat uit het Engels door Rob de Wildt.)
 
Mensen mensen mensen ik moet me schamen!!

Ik heb pas net mijn eigen lucht doop gehad en oefen sinds een week of 4 op de simulator en ik heb besloten de heerlijke rancune beginner te spelen. Mijn vrouw werd gek van mijn gezever over die prachtige H9 Mustang 1.50 en heeft er eentje besteld met mijn paypal account. Als kadootje zeg maar. :cool:

Uiteraard erg blij mee maar het is echt nog niet een toestel geschikt voor mijn skills.... Dat betekent dus dat ik er ERG lang over ga doen om hem af te werken als komt hij al in ARF. Linkje

En zo idioot enthousiast als ik kan worden heb ik gelijk het volgende besteld:
  • Saito 220 met Keleo pitts style exhaust
  • Super Mcd466 - 1.5V On Board Glow System w/charger
  • 8711 JR servo`s (1 normal+1 reverse)
  • H-75 hitec retract servo`s (2x)
  • 5645MG Hitec (6x)
  • (alle servo`s met metalen armpjes)
  • Bolly 4 blade prop 15,5x12,5
  • Biela 20x6 CF als alternatief
  • Scale spinner van H9
  • BBI pilot figure WWII
  • topflite 1/5 P51 cockpit kit
Ik ga de dowels verstevigen, de bevestiging voor het landingsgestel verstevigen en de firewall wat verstevigen met een vezelmatje. Ik ga misschien een retractable tailwheel installeren maar aangezien het hoofdlandingsgestel bij deze nieuwe H9 versie wel ok is vervang ik het niet door een Robart met pneumatics.

Als alles binnen is open ik wel een draadje.

Barst maar los met alle cliche`s :celebrate:

mustang.jpg
 
Hier is dan de eerste lading :)
Gelukkig zie je zelf in dat het voor een beginner een forse stap is, mja een beetje eigenwijs mag wel.
risico factoren zijn:
Alle schaalkisten zijn zwaarder als een basic model van dezelfde spanwijdte, vanwege alle schaal items. Ook hebben ze doorgaans meer weerstand. Dat resulteert in hogere overtreksnelheden en vaak ook wegvallen over één vleugel bij die vermaledije overtrek.
Het is staartwielkist, die zijn lastigerr te landen. Gecombineerd met die vierblad prop zou ik standaard iedere maandag een nieuwe bestellen!
Het is een laagdekker, ook wat moeilijker te vliegen als een hoogdekker, in het begin dan.
het intrekbaar landingsgestel is kwetsbaarder als een vast, dus meer onderhoud en risico op schade.
Zo zijn er nog wel een aantal zaken te noemen maar ik laat het hierbij.

Dus mijn advies is, zoals je zelf al laat doorschemeren, hang hem straks op in je woonkamer en ga er pas mee vliegen als je de "overgeslagen" stappen alsnog gezet hebt.

Modelbouw is een hobby als zovele, in het begin stralen al die mooie zaken je toe, het gevaar is dat je véél sneller wilt als je ervaringsopbouw gaat. Omdat modellen relatief goedkoop zijn", loop je gemakkelijk in deze "val".

Ik heb ooit eens een leerling gehad (op de 1/1 vliegtuigen) die moest en zou een Cessna 210 Centurion kopen, vrijwel direct na het behalen van zijn A-brevet op de C172. De C210 is wat ze tegenwoordig een "Complex Single Engine" noemen, 300 PK, retracts, 6 zitplaatsen dus sterk wisselend gedrag bij 1 persoon of 6, hoge snelheid, motormanagement ipv motor"bediening" zoals op de C172.
Na een moeizame conversie heeft hij slechts enkele uren met dat ding gevlogen en het hele avontuur is een financieel debâcle geworden...desillusie alom.

Er gingen al veel anderen voor je, ebay staat vol met van deze projekten die na jarenlang gedesillusioneerd op de zolder gelegen hebben, nu voor een schijntje van de hand gaan......

Niettemin, als je gewoon véél vliegt, en nog een tweetal tussenstappen doet voordat je de P51 gaat vliegen, dan kun je het relatief snel doen, maar veilig binnen 1 jaar zie ik dat niet zitten. Prove me I'm wrong!
 
Ferme bak om het Indische luchtruim mee onveilig te maken :) :)
en blijft waarschijnlijk beter in de lucht hangen dan de Hal Ajeet.
 
Hier is dan de eerste lading :)
-knip-
Kan het zelf niet beter verwoorden. :cool:

Met mijn luchtvaart achtergrond is de model karakteristiek me wel bekend en daarom kan ik als RC groentje al redelijk eenvoudig vaststellen dat dit voer is voor een debacle eerste klas.

De techneut in me drijft me wel om van dit toestel een technisch juweeltje te maken. Met 3 wielen op de grond weliswaar.
 
Ferme bak om het Indische luchtruim mee onveilig te maken :) :)
en blijft waarschijnlijk beter in de lucht hangen dan de Hal Ajeet.

HAL zit hier 5 kilometer vandaan en is het grootste corrupte bedrijf van India. Wij doen er wat zaken mee dus de financial controller kan maar knutselen om die puinhoop in de boeken te verwerken.

Ze hebben nu de eerste HAWK trainers ontvangen uit de UK en die gaan ze geloof ik ook in licensie bouwen. Indian airforce opteert ook voor 400 nieuwe fighters van het type F-18 of F-16C welke uiteindelijk ook door HAL geassembleerd gaan worden. Luchtvaart technisch niveau zit hier wel snor.
 
Laatst bewerkt:
... Mijn vrouw werd gek van mijn gezever over die prachtige H9 Mustang 1.50 en heeft er eentje besteld met mijn paypal account. Als kadootje zeg maar. :cool: ...
Zo kan ik het ook, een cadeautje van eigen deeg ;)

... Ik ga de dowels verstevigen, de bevestiging voor het landingsgestel verstevigen en de firewall wat verstevigen met een vezelmatje ...
Als je nog geen indicatie hebt (gehoord, gelezen) dat dit zwakke punten zijn, zou ik het niet doen. Is allemaal extra gewicht.

Voor de rest sluit ik me, uiteraard, bij Richard's verhaal aan.

In mijn heli's (met OS MAX 40FSR en 50 FSR) stookte ik 5% wonderolie, 12% synthetisch, geen nitro. Daarbij wel de kanttekening dat dat alweer 17 jaar geleden is en dat het geen ragbakken waren. Beter gezegd, ik ragde er niet mee en die 40FSR heeft voornamelijk gehoverd, wat wel een thermisch zware belasting is.
 
Laatst bewerkt:
Zo kan ik het ook, een cadeautje van eigen deeg ;)

Als je nog geen indicatie hebt (gehoord, gelezen) dat dit zwakke punten zijn, zou ik het niet doen. Is allemaal extra gewicht.

Voor de rest sluit ik me, uiteraard, bij Richard's verhaal aan.

In mijn heli's (met OS MAX 40FSR en 50 FSR) stookte ik 5% wonderolie, 12% synthetisch, geen nitro. Daarbij wel de kanttekening dat dat alweer 17 jaar geleden is en dat het geen ragbakken waren. Beter gezegd, ik ragde er niet mee en die 40FSR heeft voornamelijk gehoverd, wat wel een thermisch zware belasting is.

Heb een bouw verslag gekregen van een Amerikaan die een 60 pagina verslag heeft staan op RCU. Hij heeft flink wat vastgelegd tot in detail en heeft me foto`s gestuurd van de aanpassingen en de uitleg waarom. Hij verklaart ze in detail met goede beredenering. kleine verstevigingen kunnen geen kwaad en met die dowels vervang ik de houten door koperen buisjes van een paar centimeter.

Maar indien ik de kit heb ontvangen dan zal ik het zeker op dit forum in een bouwverslagje verwerken en het puntje voorleggen ter beoordeling.
 
Met wonderolie kreeg ik geen rommel in de motor. Een beetje koolvorming aan de lijzijde van de uitlaatport (op de brug) en een beetje in de uitlaatbocht. Nooit bochtje of uitlaat schoon hoeven maken. Wel oppassen met druktank (niet nodig overigens). Door de drukaansluiting kan kool in je tank geraken.
 
En je kent jezelf goed genoeg om zeker te weten, dat als het juweeltje af is, je een ander het invliegen laat doen en zelf eerst een jaar stevig gaat trainen met een geschikte trainer.....? :p


Gaaf apparaat trouwens, dat ben ik helemaal met je eens. En de techniek is om van te smullen.
 
Hier nog wat files die gedeeld worden op de yahoo group van de bangalore flying club. Zitten erg interessante stukjes bij! Als iemand interesse heeft dan hoor ik het graag.

Files

<table class="datatable" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr> <th colspan="2" class="directory">Name</th> <th colspan="3" class="actions">
</th> <th class="size">Size</th> <th class="margin">
</th> <th class="creator">Creator</th> <th class="date">Created</th> </tr> <tr class="firstrow"> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> AirFoil.pdf
Mathematics of Airfoil </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 16 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> chummishree
notonline.gif
</td> <td class="date">Feb 22, 2008</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> alpha.pdf
Building an Engine </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 1243 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> chummishree
notonline.gif
</td> <td class="date">Jul 25, 2007</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> Article - powersupply.pdf
13.8 Volts 25 Amps switched power supply </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 245 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> chummishree
notonline.gif
</td> <td class="date">Sep 6, 2007</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> BMFA_Handbook.pdf
BRITISH MODEL FLYING ASSOCIATION HANDBOOK </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 615 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 15, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> digitalservos.pdf
Futaba Digital FET Servos </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 245 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 15, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> FUTABA Servo Chart.pdf
Futuba Servo Chart </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 35 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 1, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> Hitec Servo Table.pdf
Hitec Servo Table </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 16 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 1, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
zip.gif
</td> <td class="directory"> HoverCalc.zip
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 863 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> binu_sudarsan
notonline.gif
</td> <td class="date">Feb 26, 2008</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> JR Servo Chart.pdf
JR Servo Chart </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 36 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 1, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> learning_to_build_model_airplanes.pdf
Learning to Build Model Airplanes </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 73 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 1, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> maiden_flight_checklist.pdf
Airplane Maiden Flight Checklist PDF file </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 70 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 1, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> nicad.pdf
How to Build Nicad Discharger/Capacity indicator </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 29 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 15, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> Panasonic_NiMH_ChargeMethods.pdf
Charging Method for NIMH Batteries </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 32 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 15, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> plugdrvr.pdf
Model Aircraft Glow Plug Driver Circuit </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 18 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 15, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
generic.gif
</td> <td class="directory"> propCalc
Propeller/Engine Selector </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 61 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> chummishree
notonline.gif
</td> <td class="date">Jul 12, 2007</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> pulse.pdf
a historical review of valveless pulsejet designs </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 618 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> binu_sudarsan
notonline.gif
</td> <td class="date">Feb 26, 2008</td> </tr> <tr> <td class="folder">
excel.gif
</td> <td class="directory"> Pulsejet Engine Calculator 1.4.xls
Pulsejet Engine Calculator </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 361 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> binu_sudarsan
notonline.gif
</td> <td class="date">Feb 26, 2008</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> RadioInstallationGuidelines.pdf
Radio Installation Guidelines by Bob Scheppele </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 12 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 15, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> Singapore Hobby Supplies Pricelist 1-12.pdf
Singapore Hobby Supplies Pricelist 1 of 2 </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 326 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 4, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
pdf.gif
</td> <td class="directory"> Singapore Hobby Supplies Pricelist 13-end.pdf
Singapore Hobby Supplies Pricelist 2 of 2 </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 573 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> rannamv
notonline.gif
</td> <td class="date">Mar 4, 2006</td> </tr> <tr> <td class="folder">
generic.gif
</td> <td class="directory"> smps.exe
SMPS Transformer and inductor Designer </td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 2244 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> chummishree
notonline.gif
</td> <td class="date">Oct 5, 2007</td> </tr> <tr> <td class="folder">
image.gif
</td> <td class="directory"> SP_A0813.jpg
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="actions">
</td> <td class="size"> 268 KB </td> <td class="margin">
</td> <td class="creator"> chummishree
notonline.gif
</td> <td class="date">Aug 13, 2007</td></tr></tbody></table>
 
Leuk dat je dat post.Maar er is 1 klein probleempje.

"Document Not Found
The document you requested could not be found."
 
Leuk dat je dat post.Maar er is 1 klein probleempje.

"Document Not Found
The document you requested could not be found."

Het is ook een 'copy-paste' Ik verzoek in mijn post ook het mij te laten weten aangezien ze op een yahoo group staan waar je zo niet bij kan.

Dus welke wil je en stuur me een pm dan mail ik hem door. ;)
 
Uiteraard gisteren weer even langs de club geweest en weer lekker over van alles en nog wat geouwehoerd! Toch weer nieuwe mensen ontmoet die ik nog niet eerder had ontmoet maar toch ook al lang rondhobbelen op Jaikur airfield.

Een voor mij nieuw persoon genaamd Pofus kwam met zijn familie aan en iedereen leek hem te kennen. Tijdens een kort praatje vernam ik dat hij hier al 15 jaar lid is en verschillende modellen heeft zoals een Diablo en een YAK 54. De Yak had hij bij en was juist gerepareerd na een harde landing. Hij riep jolig dat vliegen hem goed afgaat maar dat het landen een probleem blijft. Iedereen die het hoorde moest lachen maar het verhaal zou een wrang vervolg krijgen...

Na de Yak in elkaar gezet te hebben was ik erg onder de indruk van de omvang van het toestel! jemig zeg!! Er ging een soort stofzuiger buis dwars doorheen om de vleugels te verbinden en na het tanken werd hij klaar gemaakt voor zijn eerste run!

Toestel ging mooi omhoog en pakte goed hoogte met een 50cc 'gasser'. Prachtig apparaat zeg en met 50cc bromde hij mooi door de 'Bangalore skies'. De eerste poging werd ingezet maar tijdens de approach komt er een local op de brommer voorbij die zenuwachtig naar de kant verwezen wordt. De goede man had geen idee wat er aan de hand was en draaide gewoon om en reed terug. :rolleyes:

De approach werd desalniettemin afgebroken en een tweede poging volgde snel. Baan vrij dus de landing werd ingezet en het viel me op dat het voor zo`n snelle kist wel erg traag ging... en ja hoor.. klabam en de kist valt van een meter of 5 loodrecht op de grond. AI!! alles staat op de video.
[URL="
- Aeromodelling 2nd march[/URL]

Ik zal je de details besparen maar een hoop ge-OE en ge-AA en de meest spectaculaire verhalen kwamen direct naar boven over de oorzaak die volgens mij gewoon aan de airspeed lag... Ach ja. Ik heb hem de youtube link gestuurd zodat hij misschien er wat van oppikt. Hij vloog overigens prachtig zoals een paar keer inverted low-pass dus hij heeft het echt wel in de vingers. Erg jammer en pijnlijk om zoiets te zien gebeuren!!

Op 28-29-30 Maart is er een aeromodellers event Mumbai met deelnemers vanuit US, Honkong, Dubai met jets en vele demonstraties! Ik ga er met mijn vrouw en een aantal clubgenoten naar toe en kijk er erg naar uit kan ik je vertellen. We gaan 2 dagen en dan kan mijn vrouw ook nog wat shoppen in Mumbai. Het vindt plaats op een nieuw aangelegd modelvliegveld met echte asfalt strip. Aeromodelling neemt grote vormen aan in India!! net zoals heel het land continue een tandje opschakelt op een tempo dat wij niet kunnen beseffen.

Verder heb ik de mustang ontvangen!! :banana: Kan er zoals gezegd nog niets mee dus ik geniet van de doos met prachtige inhoud en lees me gek op de forums over dit model. Ik ga me rustig inlezen en het kistje mooi afbouwen in een paar maanden en ondertussen flink oefenen op de trainer en de sim. Machtig mooie mustang en ik ben er gepast trots op. Hier wat foto`s:

DSC_4316b.jpg


DSC_4310b.jpg


DSC_4313b.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
ja, hij stalled 'em gewoon...valt nog mee dat hij niet over een vleugel wegvalt. Mooie uitdrukking in de US is zo'n landing waarbij ze zeggen "he pancacked it in" ofwel hij liet hem vallen als een platte pannenkoek!
Lief hondje, heeft hij het naar zijn zin in de hitte? Of is het een "local"?
 
hmmmm, ik vind toch dat die piloot van die yak, het vliegen zelf nog niet super onder controle heeft voor een 3d kist, zijn aproaches zijn ook maar hobbel de bobbel en als je goed kijkt geeft hij teveel hoogte ;)
Reden van crash is inderdaad stall, teveel uitgemelkt :)

Hoedanook, ik wens je nog veel succes met je mustang!
 
ja, hij stalled 'em gewoon...valt nog mee dat hij niet over een vleugel wegvalt. Mooie uitdrukking in de US is zo'n landing waarbij ze zeggen "he pancacked it in" ofwel hij liet hem vallen als een platte pannenkoek!
Lief hondje, heeft hij het naar zijn zin in de hitte? Of is het een "local"?

Lijkt me een sprekende uitdrukking inderdaad! Hij valt echt gewoon uit de lucht.

Als het toestel op snelheid was ging het echt wel netjes maar zodra de snelheid eruit ging was hij echt de controle kwijt wat erg logisch is maar het leek hem te ontgaan om een of andere reden. :confused:

We hebben een st. Bernhard van 8 maanden en dit tekkeltje van 3,5 maanden. Beide zijn local en 100% raszuiver met papieren. De sint bernhard heeft het soms moeilijk met de hitte maar de tekkel geenszins.
 
[URL="
- Aeromodelling 2nd march[/URL]

Erg veel kennis van zaken heeft de betreffende piloot ook niet, aangezien hij op +/- 1 minuut het toestel achterover laat houden om de motor te testen, die heeft kennelijk niet begrepen dat dat bij een benzinemotor zinloos is om te testen....

Maar inderdaad een typisch gevalletje van overtrekken:D

Grt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top