Bouwverslag Gewalt ASW 20 4m

Enne... die pitotbuis van de TEK, moet die daar achterop? Ik bedoel, dat is toch niet echt een schone aanstroming daar. Hoe verder naar voren hoe beter zou ik denken.
Wat is er mis met die plaatsing? Doordat de drukbuis op een 'steeltje' staat zit je ruim buiten de grenslaag. Misschien heb je een kleine absolute drukfout door de drukverdeling rond de romp, maar daar gaat het bij een TEK-probe helemaal niet om. Het gaat om veranderingen van de snelheid, en daarmee verandering van de druk in de probe. Deze kan je eigenlijk op bijna elke plaats goed meten, zo lang je maar niet in een zog of in de grenslaag van de stroming zit. Een absolute drukfout heeft geen enkel effect op de compenserende werking van de probe (zolang deze constant is, wat natuurlijk nooit helemaal het geval is). Op veel grote zwevers zit de TEK probe ook op deze plek.

Arjen, heel veel succes met zijn eerste vlucht!
 
Fotor, dank.
Over de TE: voor de functie zit hij wel goed maar aerodynamisch is het minder mooi. Een probe in het kielvlak heeft veel minder frontaal oppervlak. Oudere (nou ja oud, de eerdere types) Schleichers hebben hem op de rug, alle nieuwere in het kielvlak.
 
Over de TE: voor de functie zit hij wel goed maar aerodynamisch is het minder mooi. Een probe in het kielvlak heeft veel minder frontaal oppervlak.
Sterker nog: voor het deltavliegen heb ik een gecombineerd instrument (Bräuniger Compeo) dat de gegevens voor de TEK destilleert uit de andere data. Dat zal bij 1:1 zwevers ook wel voorkomen denk ik. (Het kan bijvoorbeeld ook functioneren als nettovario, waarbij de eigen daalsnelheid t.o.v. de lucht uitgefilterd wordt... gaat waarschijnlijk wat ver voor een model...)
 
Ik kan je niet helemaal volgen maar ik weet wel dat er een moderne vluchtcomputer in de Y3 zit die vast heel veel kan. Maar - hoe zou je ooit de TEK data uit andere gegevens dan de verandering van luchtsnelheid kunnen halen? (dat zeg je toch...?) Een gewone pitot zoals voor IAS wordt gebruikt zal niet lukken omdat die bij toenemende snelheid toenemende druk geeft. Je hebt een achterwaarts gaatje nodig om bij toenemende snelheid afnemende druk te krijgen en dat is een TE probe volgens mij.
Een GPS alleen is in dit verband nutteloos omdat die de luchtsnelheid niet kan meten. Hij zal het vast in combinatie met grondsnelheid en IAS etc kunnen berekenen maar een vario is voor een groot deel een mechanisch apparaat. In ieder geval het TEK deel; dat is (voorzover ik weet) niet meer dan een slangetje wat op de drukkamer van de vario zit aangesloten. Electronica maakt het misschien wel erg ingewikkeld of minder nauwkeurig?

Je ziet op moderne zwevers toch steeds een TEK buisje zitten, ik neem aan dat de echte wedstrijdvlieger daar graag vanaf zou willen.

Tot slot over de nettovario - op mijn WSTech vario kan ik wel met een stelschroefje de eigen daalsnelheid van het toestel instellen. Dan krijg je dus een stijgtoon zodra de lucht stijgt, ook al daal je dan zelf misschien nog licht. Standaard staat hij ingesteld op stijgen als het toestel stijgt - waarmee je de licht stijgende lucht die de eigen daalsnelheid niet kan overwinnen "mist".
 
De Compeo heeft druksondes voor hoogte- en snelheidsmeting. Dat is meteen de enige mechaniek die er in zit. Uit die data, plus die van de GPS en van de opgeslagen toestelpolaire, berekent hij alle mogelijke data...
Nettovario is erg prettig als je met een flinke snelheid een daalwindgebied oversteekt, zeker met zoiets als een deltavlieger die bij hoge snelheden veel meer hoogte verliest dan een zweefvliegtuig. Ondanks dat je daalt, kan je dan zien of het de moeite loont om langzamer te vliegen, zonder dat je eerst de knuppel moet laten opkomen. De ingebouwde McCready software geeft dat trouwens ook aan.

Ik ben niet zo erg thuis met wat voor electronica de 1:1 zwevers tegenwoordig vliegen... toen ik zelf nog zwevers vloog was de microprocessor nog niet uitgevonden! Sinds die bestaat maakt het niet zo veel meer uit hoe ingewikkeld een berekening is, er is altijd wel een stukje software voor te schrijven...
 
Test heel goed de reikwijdte.
Wij hadden met onze eerste 4 meter zwever totaal geen bereik.
Ongeveer 40 meter met uingeschoven antenne.
En maar 50 meter met uitgeschoven antenne.
De ontvangerantenne lag in de romp en dat wilde we zo houden.
Maar we hebben als de drommel verietringen geplaatst toen was het gelijk ruim 1 kilometer op 1 meter boven de grond.
Nu heb jij er misschien minder last van omdat ik je servo's voorin zie zitten.
Maar test het goed aub.
Bij ons liep het goed af.
wij hadden het nog nooit gehad dat er zo weinig verschil in ingeschoven antenne en uitgeschoven antenne zat.
Test het dus even heel goed.
 
Beste Arjan

Het geheel is erg mooi geworden.
Wens je bij de komende maiden flight stevige knieen en rustige handen toe en hou haar heel.

Met vriendelijke groet

Ko
 
@Bertus: weet je ook wat de oorzaak was van het slechte bereik? Hoe kwam je erbij ferrietringen aan te brengen (en waar haal je die vandaan)?
 
Hoi allen,
Voor de aileronservo's heb ik ferrietkernen gebruikt (de witte ringetjes in de snoeren op kanaal 2 en 6, voor wie niet weet wat het zijn). Kun je gelijk mijn oplossing zien voor het aansluiten van de snoeren naar de ailerons. Groene Multiplex stekkers omdat je die makkelijk en betrouwbaar vast- en los kunt maken. De aansluitingen heb ik in de smeltlijm gezet.

De antenne ligt in een plastic buisje geheel gestrekt recht naar achter, net onder de ontvanger kun je het witte draadje zien verdwijnen.
Verder heb ik voor de aansturing van hoog en richting (bewust) plastic Sullivan bowdenkabels gebruikt; er loop dus niets van stroom of metaal door de romp naar achter. Alle kwiklinks zijn voorzien van borgmoertjes en Threadlock om metaal op metaal gerammel tegen te gaan
En zoals op de vorige foto te zien was heb ik alle "storende elementen" zoals de regelaar en de UBEC ruim 30 cm naar voren liggen.

Ik denk dat ik eigenlijk alles heb gedaan wat mogelijk is om de ontvangst optimaal te houden (toch?). Reikwijdte test doen we natuurlijk, bedankt voor het meedenken. Het is toch wel heel prettig om al die keurmeesters over je schouder mee te hebben kijken.

080620ASW.jpg


Jako, die kerntjes hebben ze in de modelbouwwinkel. In de electronicawinkel ook wel denk ik - ze zitten in diverse apparaten. Eventueel heb ik er ook nog wel liggen voor je. Het lastige is dat je ze eigenlijk aan moet brengen voordat je de stekkers soldeert; zoals je kan zien zijn ze te klein om je stekkers er doorheen te wurmen. Er bestaan ook varianten met een opening maar die heb ik niet.
 
Voor lange servo-kabels gebruik ik altijd een getwiste (gevlochten) kabel.
En ik haal ze door een ferriet-kern.

Eric
 
Dank Bertus :Fade-color

Vanochtend alles voor de laatste keer gecontroleerd, moet echt goed zijn zo. Ik kan niks ontdekken waar ik twijfels bij heb of niet tevreden mee ben.
Nog maar wat plaatjes; mijn vrouw is zooooo blij dat het bouwen klaar is en wilde best een paar foto's maken van het resultaat. Als ik hem daarna maar afbreek en boven opberg. De enige plek waar ik fatsoenlijk aan deze kan werken is de woonkamer en dat geeft nog wel eens wat rommel....

080621ASW003.jpg


080621ASW001.jpg
 
ik volg je topic al een tijdje! Mooi gedaan echt ongelooflijk en wat een mooi resultaat! ... Succes met de maiden, fingers crossed! Vergeet er geen filmpje van te maken :D succes!
 
Dank.
Morgenochtend moet het gaan gebeuren. Ik weet niet of we iemand bij ons hebben die gaat filmen maar als alles goed gaat zal in ieder geval onboard materiaal aanwezig zijn :D

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Beste Arjan

We wachten met spanning af hoe je eerste vlucht verloopt.
De weersverwachting is in ieder geval goed.
Zal voor je duimen dat je vele werk niet in een paar luttele seconden te niet worden gedaan.

Have a save flight.!!!!

Met vriendelijke groet

Ko
 
Back
Top