Bouwverslag Gewalt ASW 20 4m

Ik spreek inderdaad vnl uit ervaring met de grote zwevers, is niet veel anders dan de modellen. Als je de kleppen op het laatste moment intrekt wil hij echt niet gaan zitten en wordt hij juist gevoeliger op het hoogteroer. En ik heb al heel wat balloon landingen van leerlingen kunnen redden van een overtrek door snel de remkleppen in te doen en dan maar wel zonder remkleppen langzaam terug brengen naar de grond.
 
De motor en accu combinatie kan ik echt iedereen aanraden voor dit gewicht en afmetingen. Zoals je kunt zien klimt het echt als een speer. En het is een lichte, zeer betaalbare combinatie.

Die wingtips - geen idee of het werkt. Ik zal nog eens een setje gewone vlakke tips bouwen (heb ik ook nog een doel in mijn leven :D ) en proberen te ontdekken of er verschil is. In ieder geval zijn de winglets erg mooi. Bijkomend voordeel; je ziet ze heel goed als je de vleugels precies in lijn met je eigen gezichtsveld hebt. Extra oriëntatiemogelijkheden dus. De day-glo kleur helpt ook zeker een eindje.
 
Zo, vandaag 4 succesvolle vluchten gemaakt. Zelf gegooid, dat gaat eigenlijk probleemloos. Vanochtend stond er nogal wat (per minuut 90 graden draaiende) wind en dan is het wel van belang precies recht tegen de wind in te starten anders draait ze nogal fors af. Ging allemaal goed, heb wel een schone onderbroek aangetrokken en gelijk weer even een vaantje aan mijn antenne gehangen.

Vanavond was het vrijwel windstil en ook dan is ze prima te gooien.
Landen gaat steeds beter, lijkt toch meer oefening te zijn dan iets anders. Het gaat iets harder dan mijn Cirrus en de remkleppen remmen érg hard af. Op short final de kleppen half in bevalt me eigenlijk beter. De lift is dan flink verlaagd maar het remt wat minder.

Verder heb ik het moeizame rondjes draaien ook opgelost. Om vlak te draaien moet je iets tegensturen met de ailerons. Die hadden iets te veel differentiatie naar mijn smaak.

Iedereen weet neem ik aan dat je zonder differentiatie "adverse yaw" krijgt; je geeft rolroer rechts, vliegtuig kantel naar rechts maar draait zijn neus naar links. Bij mij was het zo dat hij naar rechts draaide maar ook de neus (zonder gebruik van richtingsroer) naar rechts draaide. Dat lijkt fijn, totdat je een cirkel probeert te vliegen en met de ailerons moet tegensturen om de hellingshoek klein te houden. Want dan gaat de neus naar buiten/omhoog wat je met méér richtingsroer moet compenseren. Knap lastig omdat je iedere correctie van de rolroeren ook met het richtingroer moet compenseren.

Door de differentiatie te verkleinen totdat ze enkel rolde maar verder kaarsrecht rechtuit bleef vliegen is dit opgelost. De ailerons bepalen de hellingshoek, hoogte en richtingsroer bepalen de bocht. Dat vliegt héél anders ineens.
Zwaartepunt heb ik gelaten zoals het was, dat lijkt me prima.

Nog een plaatje van mijn kleinste en mijn grootste bij elkaar. De span van de Cherokee is enkele centimeter groter dan de span van het stabilo van de ASW :D

080624ASW.jpg
 
Past wel maar dan is het alsof er een kind in zit. De schaal is 1:4 dus het moet een mensje van zo'n minstens 40 centimeter zijn. En dat haalt Barbie bij lange na niet. Ken ook niet trouwens.
 
Ik vind Beertje helemaal top! Zou hem hooguit een klein stukje verder naar voren laten zitten... (zoals-ie na de landing zit ongeveer)
Mooi camerastandpunt trouwens. Je wordt al aardig overmoedig met die ASW20.
 
Bij gebrek aan thermiek wordt ik een beetje baldadig :D
Camerastandpunt is heel mooi ja. Ik heb van depron en lood een dummy FCO2 gemaakt die in afmetingen en gewicht gelijk is aan de echte. Die zit onder de andere wingtip om het geheel een beetje in balans te houden. Je merkt er eigenlijk niks van op die manier.
 
Volgens mij is die dummy niet eens nodig. Zo'n klein cameraatje op zo'n grote kist, merk je niets van. Hooguit een klikje trim nodig op rol.
 
Beste Arjan

Als ik je filmpje bekijk behoren de knikkende knietjes en trillende handjes tot de verleden tijd.
Lopings vliegen even flink de bocht om trekken gewoonste zaak van de wereld.
Ik geloof dat deze zwever een schot in de roos is.
Wordt niet te overmoedig en hou hem heel, blijf ons mooie filmpjes voorschotelen.

Met vriendelijke groet

Ko
 
Absoluut een schot in de roos :D
Het vertekent trouwens wel een beetje op het filmpje, alle figuren zijn op grote hoogte gemaakt en ook de "laag overs" zijn niet laag maar zeker op 20 meter.
Trillende vingers heb ik inderdaad niet meer, ik heb er inmiddels al een paar uur mee gevlogen en het vliegt erg makkelijk. Gister waaide het stevig en was er veel turbulentie maar daar heb je met deze afmetingen véél minder last van dan met een kleiner/lichter toestel. Het blijft wel een kist om met respect te behandelen en dat doe ik dan ook.
 
Laatst bewerkt:
Niet overmoedig, toch flinke schade :(

Vanochtend 3 vluchtjes gemaakt; geen thermiek (maar wel boterzachte landingen inmiddels!) dus nog een uurtje gewacht.
Toen brak de zon volop door en ging de wind liggen.

Alles in gereedheid gebracht, loop het veld in, neem een aanloop en gooi haar weg. Nog geen halve seconde later een harde windvlaag van rechts (echt bijna haaks op de heersende wind) dus ze draaide direct hard af naar links. Kreeg haar net op snelheid en weer vlak maaaaaar daar was het struikgewas en prikkeldraad al. Vol er in........

De schade is behoorlijk maar zeker niet fataal. De romp, alle servo's en electronica hebben het zonder een schrammetje overleefd. Wel hebben beide vleugels schade opgelopen.

De linkervleugel is vanaf de voorlijst een aantal centimeters doorsneden door het prikkeldraad.
Bovenzijde:
080629ASW004.jpg


En onderkant:
080629ASW005.jpg


Aan de linkerzijde is de winglet gebroken:
080629ASW002.jpg


Verder is deze vleugel negatief belast en is de beplanking aan de onderzijde ingedrukt. Dus niet uit elkaar gescheurd maar juist in elkaar gedrukt. Als je goed kijkt zie je de lijn van voorlijst , midden over het servodeksel naar de achterlijst lopen. De bovenzijde van de vleugel is helemaal intact.
080629ASW003.jpg


Ik ga het nu repareren door stukken schuim en bepanking te vervangen en de vleugels met losse stukken bespannen. In de winter zet ik ze dan in hun geheel opnieuw in de folie.
De beplanking bestaat origineel trouwens al uit losse stukken; de verbindingen zijn verlijmd met triplex dwarsstukjes, zoals je op deze foto kunt zien. Zo ga ik het ook doen.
080609ASW001.jpg


En schuim zat er bij. Komt dus weer helemaal goed.
 
Kijk daar is dat startkarretje nu zo handig voor.
Dan heb je die gekheid niet.
Hopelijk zie je het nut van zo'n karretje nu meer in.
Wel balen succes met de reparatie.
 
He Bertus,
Startkarretje vraagt om glad grasveld. Waar ik vlieg heb je met een mountainbike al moeite om vooruit te komen :D
Na mijn vakantie ga ik bij de Deventer Luchtvaart Club op bezoek. Hun veld was al maanden dicht, anders was ik al eerder gegaan. 12 Juli gaat het weer open en dan komt er vast ook een startkarretje.
Overigens vraag ik me af of het veel uit had gemaakt; als je dit overkomt op het moment dat je nét los bent van het karretje gebeurt denk ik precies hetzelfde.

Verder; balen, jazeker. Maar het hoort er wel bij. Als het goed is zie je er straks weinig meer van. En dan is het nieuwe er maar vanaf.....
 
Laatst bewerkt:
Als de wind opeens van richting veranderd, en je bent bezig met de start, heb je meestal pech. 20 jaar geleden is zo mijn Graupner Dandy tot een einde gekomen aan een hoogstartkabel.

Gewoon repareren en verder gaan!!

Ruud
 
LOL d'r zit niet veel anders op Ruud!
't Is al bijna voor elkaar (nou......:D ) Wordt nachtwerk als ik morgen wil vliegen. Eindelijk vakantie en fatsoenlijk weer, is de kist aan barrels.

080629ASW.jpg
 
Beste Arjan

Jammer dat je dit moest overkomen.
Hou wel rekening met de vleugel sterkte in langsrichting want op je filmpje kan je zien dat er toch wel op en neer gaande beweging in de vleugel zit als hij in de lucht is.
Sterkte met het herstel.

Met vriendelijke groet

Ko
 
Back
Top