4 S Lipo staat op ontploffen...

Ik heb een 4S Lipo van Staufenbiel die zó bol staat dat hij volgens mij op punt staat te ontploffen... Hij is al twee keer de orginele grootte...Nooit met méér dan 1 C geladen overigens...en ook nog lang niet aan de 20 ladingen...Ook nooit met méér dan 10 C ontladen ! Merk: Powerhouse...

Graag tips hoe ik op een veilige manier van dit ding afkom...
Op het moment ligt íe onder een grote, zware omgekeerde bloempot achter in de tuin...

Durf 'm niet in deze toestand naar de milieustraat te brengen...

Alvast bedankt voor de ervarings-tips!

Kees den Hoed.
 
In een plastic bakje leggen en een gat erin maken.
Dan ontlucht ie, stinkt wel erg en kijk uit dat het niet in je ogen spuit.

20 ladingen is wel erg weinig, zelfs voor een mindere lipo.
Ooit eens helemaal vol of helemaal leeg weggelegd?

GJ
 
Op 28 februari 2008 door Ernst Grundman geschreven:

Op de sites van diverse LiPo fabrikanten kan je de volgens hen beste manier van "vernietiging" vinden.

Stap 1.
Accu helemaal ontladen. Niet door kotsluiten maar door bijvoorbeeld een fietslampje op de accu aan te sluiten en hem zo een paar dagen te laten liggen.
Stap 2.
Met een scherp mesje de accu boven en onderaan open snijden. Niet te diep snijden, alleen de "verpakking" open snijden is genoeg.
Stap 3.
Leg de accu's in een bak met zout water (2 tot 3 afgestreken eetlepels keukenzout op een liter water). Zorg ervoor dat het zoute water goed in de accu komt.
Stap 4.
Na een dag (of twee) de accu uit het zoute water halen, uit laten lekken en in de grijze afvalcontainer weggooien.

Het idee hierachter is als volgt:
Door de accu helemaal te ontladen kunnen er geen "gevaarlijke" stromen meer lopen waardoor er van alles en nog wat zou kunnen gebeuren.
Door het zoute water worden de Lithium zouten (de Lithium Ionen!) geneutraliseerd waardoor geen zuiver lithium meer vrij kan komen. Het is namelijk het vrijkomen van het Lithium dat brand kan veroorzaken. Lithium is namelijk een alkali metaal, net als Natrium en nog een paar, dat spontaan in de brand kan vliegen als het in contact komt met de buitenlucht.
Een LiPo accu bevat geen geen stoffen die echt schadelijk zijn voor het milieu. Bij verbranding in een afval verbrandingsoven komen geen gevaarlijke stoffen vrij.
Er zitten ook geen stoffen in die terug te winnen zijn voor hergebruik. Tenminste tot nu toe is er nog geen enkel proces dat materialen uit een LiPo op een economische manier (financieel en milieu economisch) kan terugwinnen.
 
Wacht even, dit begrijp ik geloof ik niet helemaal.
Als er geen kwalijke stoffen in zitten, dan geeft het toch ook niks als je 'm bij de afvalverwerking aanbiedt (in een batterijbak of zoiets); niet volgeladen, maar half- of helemaal ontladen zou dan toch geen kwaad kunnen? Op z'n ergst zou stap 1 (ontladen met een fietslampje) toch afdoende moeten zijn. Of mis ik nou iets?
 
Op de manier door Ernst omschreven kunnen de LiPo's gewoon in de vuilnisbak. Bevatten dan geen gevaarlijke stoffen meer.

John
 
De lithium zouten zijn dus wel gevaarlijk. Deze kunnen spontaan ontbranden en reageren zeer heftig. Vandaar dat je het lithium neutraliseert met zout. Daarna zijn ze niet meer reactief en dus ongevaarlijk.
Ieze Siempel !!
 
Het Lithuim zout is juist niet gevaarlijk. Het probleem zit hem in het spanningsverschil tussen de + en de - platen van de accu. Zolang er een panningsverschil is kan er stroom lopen en door die stroom kan het Lithium zout ontleed worden waardoor er zuiver Lihtium vrij kan komen. Het is het zuivere Lithium dat gevaarlijk is.
Alleen ontladen is niet voldoende want het blijven een + en een - plaat van een accu. Door diverse oorzaken, die ik ook niet allemaal ken, zal er altijd een beetje stroom kunnen gaan lopen met alle mogelijke gevolgen van dien.
De "truuk" van het zoute water is dat je de platen van de accu als het ware "dood" maakt. Ze kunnen dan helemaal niet meer als accu platen werken en er kan dus totaal geen enkele stroom meer lopen. Geen stroom => geen zuiver Lithium => geen plof => geen fikkie! Het enige wat je overhoud is een organisch polymeer met wat Lithium zout, wat aluminium en wat plastic. Dat kan veilig in een verbrandingsoven verwerkt worden.
 
Nooit met méér dan 1 C geladen overigens...en ook nog lang niet aan de 20 ladingen...Ook nooit met méér dan 10 C ontladen !

Sorry hoor, maar ik hoor het continu overal op internet en op mijn club, snel laden en ontladen vind hij niet erg het gaat niet om de snelheid maar om de hoeveelheid, over laden en te diep ontladen is slecht hoe langzaam je dat ook doet.
Ik zou zelfs willen stellen dat- zolang je de spanning in de gaten houd (4,2V boven en 2,7V onder) kun je alles er mee doen zonder volledig falen (is verder niet goed voor de duurzaamheid).


@Han, het is goed mogelijk dat je accu niet ontploft als je hem kortsluit... Een lange kabel aan een oude nicad lader geeft je meer kans op een paar grote vlammen (bijna gegarandeerd).
 
Ergens een stil plekje opzoeken en dan de boel kort sluiten, en laten vikken.

grt

Werkt niet, de kabel waar je de accu mee kortsluit brand eerder door dan dat de lipo ploft..... En ja al geprobeerd. Brand de kabel niet door dan wordt de cel warm, mar zal er niet veel ernstigs gebeuren, de solderingen smelten en laten los. Maar dit is zonder garantie...

Maar als je dat doet maak er dan een filmpje van en zet erbij dat dit expres gedaan is om te kijken hoelang het duurt voordat fikkie los komt als hij al los komt.
 
Het Lithuim zout is juist niet gevaarlijk. Het probleem zit hem in het spanningsverschil tussen de + en de - platen van de accu. Zolang er een panningsverschil is kan er stroom lopen en door die stroom kan het Lithium zout ontleed worden waardoor er zuiver Lihtium vrij kan komen. Het is het zuivere Lithium dat gevaarlijk is.
Hoe zit dat dan met Li-ion accu's? Ontstaat daar géén zuiver lithium?
Die worden heel veel verkocht en ik ben nog nooit ergens tegengekomen dat je daar wat anders mee zou moeten doen dan in de batterijbak gooien als ze afgedankt worden.
 
Het leukste is nog steeds volgeladen kortsluiten en dan flinke afstand nemen :) Ga ook niet in de wind staan ;)

Doe dit wel op een veilige plek zonder brandbare spullen in de buurt en hou een emmer water gereed.
 
Dat deed ik 2 weken terug met een 5s 4100 HXT pakket wat op klappen stond :D Eerst goed opladen en dan sluiting maken .

Eerst ging hij sissen en daarna begon hij waanzinnig te roken.
Hij brandde echt helemaal af !
 
Hoe zit dat dan met Li-ion accu's? Ontstaat daar géén zuiver lithium?
Die worden heel veel verkocht en ik ben nog nooit ergens tegengekomen dat je daar wat anders mee zou moeten doen dan in de batterijbak gooien als ze afgedankt worden.

Wat dacht je dat LiPo's zijn?
Juist, Li-Ion accu's!!!!
LiPo's zijn alleen een beetje speciale uitvoering. Bij "gewone" Li-Ion accu's wordt er een vloeibaar electroliet gebruikt, bij LiPo's niet! Daar wordt een organisch polymeer als negatieve plaat en tegelijkertijd als seperator gebruikt en daarin zit het electroliet. Normaal gesproken zit er dus geen vloeistof in een LiPo.
Dat is anders met "normale" Li-Ion accu's. Daar zit wel een vloeibaar electroliet in en nog nadere stoffen die wel gevaarlijk kunnen zijn in het milieu. Vandaar dat je deze wel in de chemo bak moet doen en ja er kan ook zuiver Lithium ontstaan als er iets fout gaat met deze cellen. Theoretisch kunnen ze dus ook in de fik vliegen. In de praktijk gebeurt dat niet of nauwelijks mede door het vloeibare electroliet wat het in de fik vliegen bemoeilijkt.
Maar denk erom als je "normale" Li-Ion accu's verkeerd gebruikt en/of misbruikt dan kan en zal het ook fout gaan. Je moet dus altijd voorzichtig blijven met alle soorten Lithium accu's.
Gelukkig weten de fabrikanten dat natuurlijk ook en worden er zo veel mogelijk beveiligingen ingebouwd. De kans dat er iets mis gaat is dus heel erg klein maar ja, één idioot kan meer slopen dan 100 experts kunnen bedenken.
 
Voor wat betreft de lipo`s in de modelbouw hadden ze daar best een stapje verder kunnen doen, nu gaat het gewoon te vaak fout !
 
Back
Top