DHZ

20190717b

20190717b
DHZ, 1 sep 2019
  • Bert Zeilstra
   Wie kan mijn vraag beantwoorden,? Ik ben met een webra 1,5 diesel bezig.,Nu zit er onder de cilinderkop een ronde schijf die je naar beneden kan drukken d.m.v de spindel door de cilinderkop.De cilinderkop heb ik er af,maar de ronde schijf kan ik niet naar beneden drukken . Hoort dat zo?
  • DHZ
   Dag Bert,
   De ronde schijf is de contra-zuiger die de compressie wijzigd.
   Het is de vraag of je deze contrazuiger uit de cilinder wilt verwijderen want hij moet over een beperkte afstand bovenin de cilinder STROEF heen-en-weer schuiven en wanneer je hem (bijvoorbeeld met een stuk rondhout) naar beneden tikt dan zal hij er wel uitkomen maar ....
   - je loopt het risico dat de cilinderwand beschadigd wordt met compressieverlies als gevolg
   - je loopt het risico dat de contrazuiger bij terugplaatsing te los in de cilinder zit en lekt/verschuift tijdens het lopen

   DUS

   Laat de contrazuiger liever waar hij is, mits hij helemaal niet wil bewegen (noch naar beneden, noch naar boven) - want dan kun je de compressie immers niet meer aanpassen.

   Zit de contrazuiger vast dan kun je hem losmaken door de cilinder met kruipolie (WD40) te behandelen, warm te stoken (electrische verfstripper) en vervolgens met een stukje rondhout en een kleine hamer van boven naar beneden heel voorzichtig aan te tikken. Uiteraard plaats je de verwarmde cilinder eerst op een houten ondergrond om schade aan de wand te voorkomen bij het tikken.
   Indien de contrazuiger losgekomen is en naar beneden is geschoven dan dient deze weer naar boven te worden gedrukt - zo niet, dan zal de compressie VEEL te hoog ingesteld zijn bij het hermonteren van de motor - en dan volgt er misschien schade aan zuiger/zuigerpen/krukas.

   Groet,
   JW
  Er zijn nog geen reacties.
 • Album:
  LB boven Groningen
  Geüpload Door:
  DHZ
  Datum:
  1 sep 2019
  Bekeken:
  197
  Reacties:
  2