Mijn T-rex 500 plannen (Nijmegen, e.o.)

Discussie in 'Heli-Pilot's Mess' gestart door Frans, 18 apr 2009.

  1. Frans

    Frans Guest

    Hallo iedereen!

    Op mijn verjaardag heb ik een PiccoZ helicopter gekregen van mijn teamgenoten, naar aanleiding van mijn enthousiasme bij een van hen met zo'n 2 channel insecten dingie.

    Nadat ik de PiccoZ een aantal keer gevlogen heb werd mij meteen al duidelijk dat dit kleine ding niet echt bij mij paste. Daarom heb ik nog geen dag erna een Lama V4 gekocht en heb daar de afgelopen weken flink mee geoefend. Na de eerste voorspelbare crashes en frustraties heb ik het helivirus flink te pakken. Blijkbaar heb ik ook enige aanleg voor deze hobby want zonder enige hulp heb ik vele Extreme upgrades toegepast. Het sleutelen aan de heli vind ik bijna leuker dan het vliegen zelf. Het vliegen gaat volgens mij al best wel redelijk. De beperking van de Lama V4 voor wat serieus vliegwerk zijn mij nu al duidelijk, vandaar onderstaande plannen...

    Nu ben ik van plan op Miracle-Mart.com - binnen nu en twee maanden (meer oefenen met de Lama kan geen kwaad!) - een flinke bestelling te plaatsen. Ik lees vele goede berichten over deze webshop en ze lijken bijna alle onderdelen te hebben waar ik naar op zoek ben. Voordat ik de bestelling daadwerkelijk ga plaatsen wil ik graag jullie advies en opmerkingen. Met name over de servo en oplader keuze ben ik onzeker. Maak ik dus de goede keuze? Laat ik eerst mijn keuzes opsommen:

    Kit: T-REX 500 CF Kit Combo (425 CF Blades)
    Batterij: OUTRAGE XP 3000mAh 6S1P
    Charger: I Max B6 Li-Po Balance Charger / Discharger
    Gyro: Futaba GY401 (AVCS)
    Servo Tail: Futaba S9257 (of BLS251)
    Servo's: Hitec HS-5245MG
    Transmitter: Futaba 7CHP 2.4 GHz 7ch Tx
    Receiver: Futaba R617FS Rx

    Kit
    Ik heb besloten de T-rex 500 boven de 450 te kiezen omdat ik na wat onderzoek begrijp dat deze beter vliegt (stabieler, beter met wind vliegen, grotere onderdelen, etc). Voor mij zijn de extra kosten voor de onderdelen - in vergelijk met de 450 - niet echt een probleem. De betere vliegcapaciteiten vind ik belangrijker. Het enige wat mij een beetje dwars zit is het aanbod van onderdelen voor de TREX500 op Miracle-Mart, maar goed, daar hebben we ook andere leveranciers voor, toch?

    Batterijen
    In eerste instantie zal ik gaan vliegen met de Tera Hobby 6S1P 22.2V 2500mAH 25C Li-Po Battery, maar op termijn wil ik deze vervangen door twee Outrage batterijen zoals boven benoemd. Ik lees steeds verschillende geluiden over batterij keuze, maar volgens mij is de Outrage een goede combi tussen lange vliegtijd (voor de eerste weken) en mijn eerste 3D vliegwerk. Wat is jullie mening?

    Batterij oplader & checker
    Over de batterij oplader weet ik weinig. Ik moet zeggen dat ik moeite heb met al die dingen die ik in de gaten moet gaan houden met LIPO batterijen, vandaar dat ik meteen een Digital Battery Capacity Checker erbij ga bestellen. Deze oplader lijkt mij, mede omdat het een balancer heeft, een prima keuze voor de genoemde batterijen.

    Gyro
    Ik begrijp dat de Spartan ds760 de ultieme Gyro is voor de TREX500. Maar i.v.m. kosten kies ik toch voor de populaire 401 van Futaba. Volgens mij kan ik hier niet echt een buil aan vallen?

    Tail Servo
    Blijkbaar de meest gebruikte combo met bovenstaande gyro lijkt de S9257 te zijn. Na uitvoerig onderzoek over Servo's, lijkt mij dit inderdaad een prima optie. De meeste mensen gebruiken deze servo voor de staart, dus dat lijkt mij in orde?

    Servo's
    Wat betreft de servo's: das een moeilijke keuze. Ik hoor te veel verschillende geluiden om een goede onderbouwde keuze te maken. Ik ben nog steeds een beginner dus ik weet niet goed welke afwegingen ik moet maken om tot een goede keuze te komen. Ik heb gekeken naar de Futaba S9257, Futuba BLS251, Hitec HS-65MG, Hitec HS-82MG en de Hitec HS-5245MG. Mijn keuze is gevallen op de 5245MG omdat deze metalen gears heeft en om zijn uitstekende Torque / snelheid verhouding. Graag wil ik jullie mening horen over een goede servo keuze voor de TREX500. Ik weet hier niet veel vanaf dus elke input is meer dan welkom!

    Transmitter & receiver
    Ik wil een goede transmitter hebben die met mijn skills kan meegroeien. De keuze voor een zender / ontvanger klinkt bij mij een beetje in de oren als de keuze voor een versterker bij een audio systeem. Namelijk het hart van het systeem... De keuze voor 2.4Ghz lijkt snel gemaakt i.v.m. betrouwbaarheid. Futaba heeft volgens mij een prima naam op het gebied van transmitters, dus dat zit wel goed, toch? Ik kies expres een 7 kanaals, omdat ik misschien ooit een andere body kit wil gebruiken met landingsgestel. Een extra kanaal voor een servo lijkt mij dus wel handig.

    Wellicht dat ik eerst aan de slag ga met een simulator. Maar goed, het vliegen met de Lama V4 gaat zo goed dat ik het echte vliegwerk wel aan durf.

    Vliegen
    Ik kom uit Nijmegen en woon in het centrum. Vandaar dat ik van plan ben te vliegen op de uiterwaarden / waalstrandjes van de waal bij Lent. Zijn er enthousiastelingen die bij mij in de buurt wonen en samen met mij willen gaan vliegen, etc? Het lijkt mij veel leuker om met andere gelijkgezinden deze hobby serieus aan te pakken dan in mijn eentje. Alleen is ook zo alleen, toch?

    Alvast bedankt voor al jullie input!
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 apr 2009
  2. Funky

    Funky

    Lid geworden:
    20 jan 2008
    Berichten:
    789
    Locatie:
    Genk - Belgium
    Hieronder mijn persoonlijke mening over jouw standpunten !

     
  3. Michael16tsx

    Michael16tsx

    Lid geworden:
    12 mrt 2009
    Berichten:
    2.815
    Hey frans
    ik kom zelf uit wijchen dus we kunnen wel een keer samen gaan vliegen als je wilt, ik ben ook sinds een maand of 2 aan het heli vliegen en ben van plan eind van de zomer de t-rex 600 aan te schaffen.

    groetjes
     
  4. 666yeti666

    666yeti666

    Lid geworden:
    22 jul 2004
    Berichten:
    3.872
    Locatie:
    Nijmegen
    Om eerlijk te zijn vind ik de overstap van een lama naar een t-rex 500 nogal wat, mijn advies is om in het begin een wat lagere headspeed te gebruiken, zodat er minder schade is aan de heli en evt. jezelf … en natuurlijk eerst simmen. Een lama is heel wat anders dan een t-rex 500 . Heb zelf ook een lama gehad en die is ontzettend stabiel. Een CP heli gedraagt zich heel erg anders. Houd daar rekening mee !!

    Outrage is een zeer goed merk en presteren erg goed, hebben een erg lage inwendige weerstand waardoor het afgegeven vermogen heel erg goed is. Dus zeker geschikt voor 3D vliegen, al is het voor jou wel wat overkill.

    Lader ken ik niet

    401 is prima gyro, gebruik er zelf ook 2

    Prima servo !
    Hitec HS-5245MG is zeer voordelig geprijsd MAAR het houdertje waarin het pinnetje zit (waar de servotandwielen omheen draaien) kan afbreken, men is gewaarschuwd.
    Hitec HS-82MG heb ik zelf ook gebruikt in een 3DX500 heli en was er tevreden over, goed genoeg voor een beginner.

    Simulator is een must !
     
  5. recon

    recon

    Lid geworden:
    28 apr 2008
    Berichten:
    167
    Locatie:
    belgie, olen
    ik denk dat je veel gel kan besparen, met eerst een fp heli te kopen van paar honderd euro, heb zelf lere vliegen met een gws dragonfly, en dan overgeschakelt naar mini titan, met het dragonfly doe ik echt alles wat het ding kan, en met de titan, is deftig rondvliege toch al een opgave, en het zou spijtig zijn als je die trex na 3 minuten al herleid naar onderdelen:), ook vind ik dat vooralleer je begint met het grote werk, zeker figuren moet kunnen maken met nose in, ook verschillende technieken aanleren om te ontsnappen uit foute sturingen, en maneuvers. ffjes paniekje omdat je in een onvoorziene situatie komt zorgt rap voor een crash. maar veel geluk ermee
     
  6. DaMiGe

    DaMiGe

    Lid geworden:
    8 apr 2008
    Berichten:
    454
    Locatie:
    Reuver
    hee wat eng :eek: dit lijkt mijn verhaal wel, beginnen met Picooz, daarna lama 4 daarna trex 500 :eek:.

    Kwa setup ziet het er goed uit, laat het zo zijn dat ik dit thuis heb liggen voor verkoop(als nieuw)(en niet te ver weg woon van nijmegen)

    3x hitec 5245mg
    1x 401 gyro
    1x 9257 servo
    1x trex 500 esc
    1x trex 500 motor

    Ik wil je graag helpen met vliegen / opbouw, en een vliegbuddy heb ik er ALTIJD graag bij.

    m.v.g

    Paul
     
  7. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    11.838
    Locatie:
    Nootdorp
    De stap die je neemt is zeker niet te groot, de 500 heli vliegt veel gemakkelijker dan een 450.

    Je kiest meteen een duurzame setup, kijk dan ook eens naar de Mikado Logo serie. De logo 500 zou ook een prima keuze zijn en is standaard voorzien van goede kwaliteit lagers en bevestigingmateriaal, iets wat je van Align niet kan zeggen.

    Niet dat ik de T-rex wil afbranden hoor, maar als je zegt te willen investeren in duurzame accu`s, waarom dan niet in een dito helikopter.
     
  8. nwolsink

    nwolsink Guest

    Luister niet naar advies inzake speelgoed helies, daar leer je niks van, haal dan liever een goede simulator waar je wel echt wat van leert.

    Ik raad je echter wel aan om de setup + eerste vlucht niet alleen te doen maar met een ervaren piloot erbij.
     
  9. Frans

    Frans Guest

    Hey iedereen!

    Heel erg bedankt voor jullie input. Naar aanleiding van jullie opmerking heb ik besloten zeer zeker te gaan simmen voordat ik ga vliegen met de TREX 500. Echter, voor een tussenmaat "Lama - TREX 500" (FP) ga ik niet: Ik wil het meteen goed doen. Dat ik dan eerst goed moet simmen lijkt mij logisch!

    Ik ga zeker naar de ESP kit kijken. Dat lijkt mij een zeer goede tip, Funky! Qua batterijen dus de ZIPPY of de OUTRAGE: beide prima opties. Ik ga ook zeer zeker meerdere packs kopen want 6 minuten vliegtijd is echt zo voorbij. Raden jullie aan enkele minuten te wachten na het wisselen van batterijen om de motor te laten afkoelen? Ik begreep dat de TREX 500 motor erg koel blijft. Hoe doen jullie dat? Die van de Lama V4 zijn gloeiend heet na 6 minuten stevig vliegen, igg!

    DaMiGe, bekijk zo je PB. Ik ben benieuwd wat je ervoor wilt hebben.
    Rhelie, Ik ga zo eens ff googlen!
    nwolsink, check! Daarom ben ik hier: op zoek naar buddies en advies!


    Klinkt goed, Michael16tsx. Gaan we zeker doen! Jouw aankoopplanning lijkt een beetje overeen te komen met die van mij. Ik moet nog wat sparen, maar dat komt wel goed als die kredietcrisis een beetje uit mijn nek blijft.

    PS: Waar bestellen jullie de spullen? Ik wil graag online bestellingen doen. Iemand ervaring met bestellingen de align website zelf?
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 apr 2009
  10. koen69

    koen69

    Lid geworden:
    6 dec 2007
    Berichten:
    101
    Locatie:
    Veurne (B)
    Nu we toch bezig zijn over de T-rex 500,wat zijn de throttle- en pitch-curves waarmee jullie vliegen?Ben nog maar een weekje de lucht in,zender mx 12 ingesteld,
    pitch norm.: -4 naar 11
    thro. norm.: 0/55/80/90/100
    pitch iddle1: -4 naar 11
    thro. iddle1: 90/90/90/90/100
    Groeten.
     
  11. barrrrtt

    barrrrtt

    Lid geworden:
    4 aug 2008
    Berichten:
    1.517
    Locatie:
    Limburg

    Nou nou ;) Duw een ervaren piloot een dragonfly 4#1 in de hand en hij kan er niet mee hoveren... Zeg dat nou wat over de piloot of heli?:p

    Kom zelf regelmatig in Nijmegen, wil wel eens een keertje komen kijken en wat helpen mocht het een keer qua tijd, planning uitkomen.
     
  12. barrrrtt

    barrrrtt

    Lid geworden:
    4 aug 2008
    Berichten:
    1.517
    Locatie:
    Limburg
    Idle up's lineaire curve gebruiken (symmetrisch). Bijv -11/11. Zelfde voor je Tcurves. Bijv 100-95-100.

    Je normal is goed zo.
     
  13. DaMiGe

    DaMiGe

    Lid geworden:
    8 apr 2008
    Berichten:
    454
    Locatie:
    Reuver
    mijn t/p curves zijn:

    Normal: 0 - 40 - 60 - 65 - 70 (alleen voor optoeren / evt hover) -4 ~ +11
    Idle 1: 85 - 80 - 75 - 80 - 85 (3D vliegen met weinig ruimte) -11 ~ +11
    Idle2: 100 - 92.5 - 85 - 92.5 100 (3D met max power) -13.5 ~ +13.5

    Ik vlieg wel met een Scorpion 1400kv motor 15T pinion en CC80 esc.

    Normal throttle curve altijd onder idle 1 curve zodat hij in toeren omhoog gaat als je hem in idle 1 zet.
    Idle 1 en Idle 2 zijn met Vcurve zo ingesteld dat headspeed zo goed als gelijk blijft over de hele pitchrange. (trial and error, steeds met curve omlaag totdat je niet meer hoort optoeren als je van load naar hover gaat)
    Daarom is idle 1 de dip minder dan idle 2. (met 13.5 pitch bog je hem meer)
    Doordat je toeren gelijk zijn heb je een meer liniare reactie op je pitch (handig bij piro flips) maar wel minder "pop".
     
    Laatst bewerkt: 18 apr 2009
  14. koen69

    koen69

    Lid geworden:
    6 dec 2007
    Berichten:
    101
    Locatie:
    Veurne (B)
    Ik vlieg met een 12T/stockmotor,daarom dat mijn T-curve hoger ligt,om toch aan de toeren te geraken.Verder 2X FP 2170 EVO25.Bij mijn MX-12 zit er geen Idle2 op,juist :Normal,Sport en Hold.Aan 3D ben ik nog in geen jaren aan toe,juist rondjes vliegen en proberen er heelhuids vanaf komen.
    -Gyro 401+9257
    -3XAlign DS510
     
    Laatst bewerkt: 18 apr 2009
  15. pimpelmees

    pimpelmees

    Lid geworden:
    24 sep 2005
    Berichten:
    195
    Locatie:
    lier (belgie)
    hoi,

    Tot eind vorig jaar vloog ik met 2 raptors 50 en t-rex 450.
    De t-rex 450 heb ik verkocht en de t-rex 500 in de plaats gekocht.
    Niet dat ik ontevreden was over de 450, dat zeker niet.
    IK heb veel plezier beleefd aan dat kleine ding.
    Maar toch heb ik nog geen moment spijt gehad van deze wissel.
    Ik vlieg veel meer met de 500 dan met de 450.
    Als ik naar de club ging met mijn raptors nam ik de 450 niet altijd mee,
    daar vloog ik meestal mee hier in de buurt.
    De 500 gaat wel elke keer mee naar de club en ik vlieg er hier in de buurt ook nog zonder problemen mee in de lokale wei.;)

    Dus als het gaat over de keuze tussen de t-rex 450 en 500 dan heb je volgens mij de juiste keuze gemaakt.

    veel succes :thumbsup:
    mvg tim
     
  16. EricW

    EricW

    Lid geworden:
    22 mrt 2007
    Berichten:
    4.246
    Locatie:
    Raamsdonksveer
    Welkom Frans!!

    Je hebt je goed voorbereid om serieus met de hobby verder te gaan zo te zien.
    Goede keuzes!
    Als je echt buiten wil gaan "vliegen" met een volledig bestuurbare RCheli is een degelijke 500 electro of een 50 Nitro m.i. de enige goede keuze.
    450 gaat ook, maar is toch minder stabiel en windgevoeliger.

    Succes!!
    M.vr.gr.
    Eric

    Ik verplaats deze post wel even naar de pilot's mess.
    Voor wat waar te posten:
    http://www.modelbouwforum.nl/threads/heliforum-sitemap.70587
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 16 nov 2015
  17. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    @Frans en Michael
    Denken jullie eraan om 3-4km uit de buurt van Cumulus Winssen te blijven? Dit om wederzijdse storingen te vermijden.
     
  18. EricW

    EricW

    Lid geworden:
    22 mrt 2007
    Berichten:
    4.246
    Locatie:
    Raamsdonksveer
    Ik lees bij Frans:
    Transmitter: Futaba 7CHP 2.4 GHz 7ch Tx

    Zal weinig storing opleveren dus...
    Maar een club kan ook wel bevorderend werken voor het leren vliegen ;)

    Grt,
    Eric
     
  19. Prophecy

    Prophecy Guest

    Voor lipo's zou ik zeker gaan voor zippy. Ik gebruik voor mijn 500 ook flightpower 30c maar ik merk niets in duurzaamheid en zeker niet in power echter zit er in het verschil in de knip een heel groot verschil.

    De combi van een 401 met een bls251 gaat helaas niet werken.

    Als je gaat voor de 401 met de 9254 vergeet dan niet even een montage plaatje voor de staartservo voor de trex 600 te bestellen.

    http://www.hobbycity.com/hobbycity/...roduct_Name=ZIPPY_Flightmax_3000mAh_6S1P_20C_

    http://www.hobbycity.com/hobbycity/..._Name=ZIPPY-H_3300mAh_6S1P_20-30C_Lipoly_Pack
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 apr 2009
  20. Frans

    Frans Guest

    Hallo iedereen,

    Bedankt voor al jullie input. Die Zippy's klinken fantastisch, idd. Ze zijn veel goedkoper dan de Outrages, dus dat komt ook mooi uit. Voor zover ik nu kan overzien ga ik voor de ESP kit die met servo's komt. Ik kan later altijd kiezen anderen aan te schaffen als ze niet voldoen. Maar dat zal in het eerste geval nog niet zo zijn.

    Wat betreft een sim, ik zat te kijken naar AeroFly Professional Deluxe Home omdat deze software ook geschikt is voor de Mac. Ik heb nog niet echt goed gekeken want ik wil eigenlijk wel een pakket dat ook werkt met de zender die ik op het oog heb. Hebben jullie hiervoor nog tips?
     

Deel Deze Pagina