Antennedraad Futaba 2,4 Ghz ontvanger R603FF

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Gaston & Mats, 3 okt 2009.

  1. Gaston & Mats

    Gaston & Mats

    Lid geworden:
    3 okt 2009
    Berichten:
    2
    Hallo ik heb een vraagje. Tijdens het monteren van mijn ontvanger heb ik per ongeluk de antennedraad doorgeknipt in het actieve gedeelte (bovenste 3cm van de draad zonder) van de antenne. Ik heb daarna deze weer gesoldeerd en de ontvanger doet weer prima en de reikwijdte is prima.

    Mijn vraag is nou: is het mogelijke om de antenne in te korten. Aangezien het restant aan de onderzijde van de draad COAX kabel is lijkt het mij mogelijk om de draad door te knippen (deze is immers geisoleerd door de buiten isolatie van de coax kabel) daar waar ik hem gesoldeerd heb en dan weer 30 mm isolatie van de coax te verwijderen en ik dus weer een schoon uiteinde heb van de antenne.
     
  2. Ronny

    Ronny

    Lid geworden:
    29 apr 2007
    Berichten:
    186
    Locatie:
    Arnhem
    Solderen is echt geen optie met een dergelijke kabel. Als je ergens een keer storing in krijgt hierdoor is het erg vervelend.
    Je kan de kabel inkorten maar dan wel voorbij het gesoldeerde gedeelte.

    Het liefst adviseer ik je een nieuwe kabel te regelen.
    Wat ook een mogelijkheid is, een oude laptop met Wifi opscharrelen (marktplaats) en hier de kabel van gebruiken, hier zit dezelfde connector op.
     
  3. fbk

    fbk PH-SAM

    Lid geworden:
    25 apr 2005
    Berichten:
    1.858
    Locatie:
    Nijmegen
    Ik denk dat je dat wel kan doen, een coaxkabel die op de juiste manier wordt gebruikt heeft overal dezelfde "impedantie", dat betekent dat de lengte van de kabel niet (echt) van belang is, dus je kan hem op iedere lengte afknippen.
    Wel zorgen dat de antenne die daarop volgt (dus het stukje draad zonder de buitenmantel van de coax), precies de goede lengte heeft, dus was dat exact 3cm? Op 2.4GHz telt elke mm :shock:
     
  4. pietervisser

    pietervisser

    Lid geworden:
    10 apr 2005
    Berichten:
    1.614
    Locatie:
    Veldhoven
    even zoeken en zie hier het antwoord in een ander draadje.antenne-2-4ghz-inkorten

    Bij deze coax kabeltjes is inderdaad alleen het laatste stukje de antenne.

    FASST ontvangers hebben ook zo'n coax kabel en daarbij blijft de ontvangst volledig hetzelfde, zolang dat laatste vrije stukje maar precies op lengte blijft. Er zijn voor deze ontvangers zelfs antennes met een lengte van 40 cm leverbaar (voor inbouw in 'moeilijke' rompen).

    Het is wat anders als de ontvangerantenne(s) alleen uit een draadje bestaat(n). Hier mag je niet inkorten, behalve als de fabrikant opgeeft dat de halve lengte ook is toegestaan.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Toch moet je met de lengte van de coaxkabel uitkijken hoe langer de kabel des te zwakker het signaal is dat in de ontvanger aankomt. De kabel levert namelijk een behoorlijke verzwakking voor die hoge frequenties. De langste bij Futaba verkrijgbare draad is inderdaad ongeveer 40cm, veel langer moet je die kabel ook niet maken.
     

Deel Deze Pagina