Grote schaalmodellen, waar te koop

Discussie in 'Algemeen modelvliegen' gestart door probaco, 23 mei 2010.

  1. probaco

    probaco

    Lid geworden:
    22 nov 2009
    Berichten:
    706
    Locatie:
    Hendrik Ido Ambacht
    De titel zegt het al een beetje. Waar kan je (het liefts regio zuid-holland/ brabant/ utrecht) grote ww2 schaalmodellen zoals de BF-109, Ju-87B, FW-190, Spitfire, Hurricane, etc. krijgen/ op de plank zien. Ik heb het dan over spanwijdte 1.50 - 2 meter+.

    Het liefst ARF (met evt. enige modificaties ), want mijn bouwkundige vaardigheden zijn niet dat je zegt "Je van het". Ja ik weet het dat dit niet in de traditie der schaalmodelbouw valt. Maar zolang mijn baas me geen halve dagen laat werken tegen hetzelfde loon of dat ik een winnend staatslot heb, moet ik het er maar even mee doen.

    Ik zie wel heel veel amerikaanse sites met Big Scales, maar hier in Nederland.... Of ik zit met mijn bolle ogen te kijken.

    Hoor het graag.
     
  2. Alexzzz

    Alexzzz Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 mei 2004
    Berichten:
    23.401
    Locatie:
    Spijkenisse
    1.5 tot 2 meter is niet bepaald big scale te noemen:)

    Hobbyin heeft een aantal arf warbirds in het assortiment, o.a. van Black Horse.
     
  3. serge pot

    serge pot Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    7.523
    Locatie:
    Ede
    en anders staufenbiel of sweighofer ,daarna merk en type op google intypen en je krijgt uch verslagen inclusief foto's.

    althans zo doe ik het om me een beeld te vormen voor ik besluit .
     
  4. probaco

    probaco

    Lid geworden:
    22 nov 2009
    Berichten:
    706
    Locatie:
    Hendrik Ido Ambacht
    Hoe je het ook wilt noemen, het formaat wat ik zei is groter als het leeuwendeel wat ik heb zien vliegen bij clubs (niet tijdens meetings). Plus deze maat is betaalbaar voor Jan met de pet.

    Ik ben helemaal verliefd op die China Model Productions BF-109. Mede doordat hij in tegenstelling tot andere fabrikanten ook de remkleppen heeft.
    Ik kom deze wel bij Staufenbiel tegen, maar helaas niet bij Hobbyin. We zoeken door

    Ik zal 's gaan rondsnuffelen op de winkels die jullie noemden...Bedankt daarvoor.

    Indien andere nog meer winkels weten hier in Holland dan hoor ik ze graag.
     
    Laatst bewerkt: 23 mei 2010
  5. bdebeer

    bdebeer

    Lid geworden:
    15 feb 2009
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Moergestel
    Ik heb de CM Pro 109 wel een keer zien staan bij Verspaget in eindhoven, zo te zien staat hij ook op de website (onder Jamara), dus waarschijnlijk staat hij ook wel in de winkel.

    Anders zou je ook een keer bij Lindinger kunnen kijken, die hebben een aantal toestellen van het merk Planet Hobby die er wel interessant uitzien. Geen flauw idee of het ook echt kwaliteit is echter..

    gr,

    Bart
     
  6. MrLaVo

    MrLaVo

    Lid geworden:
    17 mrt 2007
    Berichten:
    188
    Locatie:
    Klein Kölle
  7. probaco

    probaco

    Lid geworden:
    22 nov 2009
    Berichten:
    706
    Locatie:
    Hendrik Ido Ambacht
    De FW-190 is inderdaad SUPER.. Maar heb je die prijs gezien. Voor de fuselage alleen heb ik de China model BF-109 vliegend. Heb misschien zelfs nog een 2e fuselage voor deze prijs. Tuurlijk het is een stuk kleiner, maar toch..... En mijn vriendin schiet me af als ik hier ineens mee thuis kom, of wordt bezorgd. Nee tot 2m is nog net te doen. Kan ik ook wat makkelijker kwijt in mijn werkhok/hobbyplek als 2.6meter. Limbo-en onder een kist door is niet goed voor de rug.

    Toch nog even een vraagje... Is Jamara hetzelfde als China model productions. Ik vraag dit omdat de link die cdebeer doorgaf van Verspaget de BF-109 staat van CMP onder de naam Jamara. :confused: Werken deze samen of....
     
  8. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.171
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Inderdaad, Jamara is importeur voor CMPro, China Model Productions.
    Bij Jamara is dan ook een lijst van distributeurs te vinden.
    In Duitsland is Natterer Modellbau ook een goed adres, of Hobby-Direkt

    Je maakt het jezelf wel een beetje lastig, omdat je het voor jezelf snel 'te duur' stelt. Althans.... dat meen ik een beetje op te merken. Dat moet je jezelf niet aan doen. Zo werkt het niet.
    Zoek een model waar je je zelf goed ik kan vinden. Vergeet Jan met de Pet, en ga ervoor.

    Een ARF model is natuurlijk opgebouwd uit meerdere componenten om het zaakje deugdelijk vliegend te krijgen. De RC apparatuur met servo's up to the job, De aandrijving, onderstel al dan niet intrekbaar. Er komt naast het model dus nog een enorme klapper aan kosten voorbij.

    Big scale komt nooit voor een appel en een ei. En wat is big schale! Het kan heel erg ver doorslaan. ARF is er in die grote vogels niet. Het is alles handen uit de mouwen en doorpakken. Pure zelfbouw, een enkele kit.

    Het kan ook nog interessant voor je zijn een gebouwd model te kopen. Dus een door een modelvlieger voorbereid model?
    Dan heb je bij een 'hand gebouwd' model, naar een goede tekening relatief meer kans op 'een aangenaam gewenste hoeveelheid schaal per m2' voor je verdiende centjes.
    Aan het netjes houden van je model, bijhouden en herstellen heb je dan ook je handen vol. Kan een goede overweging zijn?

    Wil je het ARF model uit Nederland halen, dan is de spoeling dun. Moet je het laten bestellen, dan maakt dat het niet echt goedkoper, en zeker tijdrovender.
    In Duitsland of rest van EU zal het vaak eenvoudiger zijn een model te vinden en te betrekken. De verzendkosten zijn vaak aantrekkelijk, doordat de bedrijven vaak afspraken hebben gemaakt met postbedrijven.

    CMPro. Kwalitatief goed gebouwd, zeker niet 100% schaal, maar met een beetje huisvlijt is er best wat fraais van te maken, me dunkt. Heb een P-40 onder handen staan. Die is al lang geen ARF meer.
    De modellen schijnen goed te vliegen. En ga er van uit dat ik er straks veel plezier aan ga beleven.
    Model heb ik destijd bij Natterer Modellbau weg gehaald.

    Andere producenten... ach ze zijn deels al genoemd... Hangar-9, Black-Horse, FlyFly, VQ-Aircraft...

    Wil je fors in de papieren gaan. SkyShark, Yellow Aircraft.
    Kijk eens hier: Yellow Aircraft - Mikes Models
    Of je gaat voor een fameuze kit van Ziroli, handen uit de mouwen. Maar altijd goed vliegend, mits goed gebouwd vast en zeker eye-catchers.

    Noot: bij alle ARF scalebirds is er een zekere concessie aan schaal gedaan, omdat het model gewoonweg economisch te produceren moet zijn.
    Overigens zijn er maar weinig modellen echt 100% schaal. Dit wegens vliegeigenschappen of keuze bouwmateriaal. Schaal bij een model is een relatief begrip. Er zit altijd een vertaalslag naar de werkelijkheid tussen. (Maar het kan wel zeer natuurgetrouw ogen en vooral een enorme hebberigheid oproepen. :rolleyes:)

    Zo maar weer?
     
  9. probaco

    probaco

    Lid geworden:
    22 nov 2009
    Berichten:
    706
    Locatie:
    Hendrik Ido Ambacht
    Het lastig maken voor mezelf valt mee. Wat ik zo heb gezien kan ik een leuk formaat complete kist kopen voor het budget van 1000-1500,= wat ik in gedachte heb. En zoals je al zei er komt nog een zwikkie aan kosten bij. Als ik mijn hebberigheid laat spreken dan komt het formaat FW-190 uit de eerdere post, maar laat ik mijn verstand spreken dan is 2m een leuk formaat wat betaalbaar is qua onderdelen, mooi formaat om aan te werken, makkelijker qua vervoer, etc.

    Ik hoef niet persee een tot op de tiende mm nauwkeurig schaalmodel. Het moet gewoon goed vliegen en of dan de vleugels een een cm of zelfs een paar langer zijn... So be it.

    Gebouwde modellen zie je niet heel veel in het formaat wat ik wil. Wel die kleine soort.

    Plus rc is niet mijn enige hobby. Heb ook nog zo'n bodemloze put genaamd Kreidler staan.



    Ga binnenkort 's een rondje bellen hier in Nederland wat de levertijden zijn indien bij hun besteld. Maar ziet er idd bijna naar uit dat hij uit Duitsland moet komen, want zoals al opgemerkt zijn hier de grotere kisten schaars. Maakt niet uit. Dagje Duitsland is ook leuk.
     

Deel Deze Pagina