beginner beginnen?

Discussie in 'Electro specifiek' gestart door Bullet3030, 14 jun 2010.

  1. Bullet3030

    Bullet3030

    Lid geworden:
    7 jun 2010
    Berichten:
    1.038
    Locatie:
    Heemskerk
    Hallo allemaal,

    Ik ben peter 30 jaar oud en kom uit heemskerk.
    Ik ben al een tijdje op zoek naar een hobby, en ben uitgekomen op het rc heli viegen.Nu ben ik al een aantal weken bezig me hierin te verdiepen.(forums lezen filmpjes kijken enz)

    Nu heb ik een copterx 450ME aangeschaft.Erg mooi ding.
    Hellaas na een aantal dagen geprobeerd de sim werkend te krijgen met de zender op vista en xp, geef ik het op voor wat betreft de sim.
    Wel heb ik een tijdje op een demo versie geoefend maar hoe dom het ook is, met het toetsen boord.(je moet toch wat) HIerbij ging het hoveren redelijk en kon wel rondje vliegen na talloze crashes.

    Ik wacht nu op mijn trainings setje die elk moment kan binnen komen.
    Mijn plan is dus om nu toch maar te beginnen met (vliegen real life)
    Ik wil dit natuurlijk gaan doen volgens de adviezen die ik heb gelezen en bekeken op filmpjes sites.(glijden en draaien binnen een bepaalde grens maar nog niet los komen)Ik wil dit gaan doen in mijn ondergrondse garage waar weinig auto's staan, dus veel ruimte en gladde vloer.

    Nou zou ik graag willen weten of het echt een "no go" is om dit zo aan te pakken??? aangezien het echt niet gaat lukken met de sim.

    Wel heb ik werk waar bij ik vele tonnen aan metaal verzet(kraan) waar bij ik ook zeker vooruit moet denken, misschien dat dit een beetje helpt.

    groeten peter
     
  2. Huibert

    Huibert

    Lid geworden:
    5 sep 2005
    Berichten:
    2.994
    Locatie:
    IJsselstein
    Hai, welkom op dit forum. Wanneer je een vrije ruimte hebt van zo'n 5x5 meter is het te proberen in zo'n windstille ruimte. Bedenk je wel dat je hoogte natuurlijk erg beperkt is en als je in de buurt van het plafond komt hij daar erg graag aan wil gaan "plakken". Heb dit zelf met een coaxiaal heli al enkele keren gehad, krijg je kringen van op't plafond :yes:
     
  3. Kenny_W

    Kenny_W

    Lid geworden:
    7 jul 2008
    Berichten:
    101
    Locatie:
    Sint niklaas (Belgie)
    hey

    zoals huibert al zegt met 5x5m heb je zeker genoeg. ik heb ook zonder sim leren vliegen en het gaat als je echt stap voor stap gaat en nix forseert.
    Zodra je de eerste keer toch van de grond komt probeer dan niet hoger te gaan dan je knie hoogte (dit beperkt het risico EN de schade bij een crash), en blijf daar oefenen tot je mooi kan hoveren.
    daarna de stap naar buiten proberen te hoveren (nog steeds op dezelfde hoogte)
    als je die onder de knie hebt naar ooghoogte en dan moet je gaan proberen bewegen natuurlijk ;)
    mijn mening is dus GO GO GO!

    grts kenny
     
  4. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Kom dinsdagavond even langs bij de club in Heemskerk. Of bij mooi weer eerst even langs het veld. :yes: Gaan we je verder helpen, neem je heli dus maar mee. ;) Er zijn heel veel leden die recentelijk zijn begonnen met heli-vliegen, en de meeste ook 450's, dus als je gewoon lekker stil gaat hangen op een metertje hoogte zal niemand er wat van zeggen (uiteraard wel helpen met tekst en uitleg en bijstaan met adviezen en instructies). :teacher:
     
  5. gevaho

    gevaho

    Lid geworden:
    4 jan 2009
    Berichten:
    1.546
    Locatie:
    Den Bosch
    Hoi Peter,

    Ik heb hetzelfde gehad met de copterx zender, deze is niet werkend te krijgen met een sim is mijn ervaring.

    Er is wel een CopterX sim set te verkrijgen. Deze kost rond de €17 bij eHIROBO.com
     
  6. Bullet3030

    Bullet3030

    Lid geworden:
    7 jun 2010
    Berichten:
    1.038
    Locatie:
    Heemskerk
    Oke ik denk dat ik dan even langs de club kom als ik het red.
    Ik had al gehoord dat er een club in de buurt was wat natuurlijk geweldig is.
    Zit hij nog steeds in de polder waar deze vroeger ook was??

    Bedankt voor de site, veel keuze daar.
    Ik denk alleen niet dat deze ook gaat werken op vista, ten minste dat kan ik er niet uit opmaken.Of heb jij hem zelf ook draaien op vista?

    Ik ga zeker ook zelf oefenen en zal zeker niet in de buurt van het plafond komen als het aan mij legt ha ha.Wel realiseer ik me dat beton natuurlijk fataal kan zijn maar goed rustig aan beginnen.

    Merk wel dat er veel enthausiaste betaat onder deze hobby en dit forum, wat het voor een beginner veel makkelijker maakt om het ook echt vol te houden ook als het even niet gaat.


    Nog mensen een tip voor een betaalbaar gereedschapset met alle basis gereedschappen.
    Kom voor een klein setje niet goedkoper dan 59 euro uit.Of is dit ongeveer wel de minimum prijs??
     
    Laatst bewerkt: 15 jun 2010
  7. Ludje

    Ludje

    Lid geworden:
    30 mei 2010
    Berichten:
    31
    Locatie:
    Sliedrecht
    gereedschap

    Goed (speciaal) gereedschap is duur, maar betaalt zich terug.
    Ik zelf heb verder een goedkoop presicie schroevendraaier set, hier zitten nl de kleine sleuteltjes bij die je nodig kan hebben.
    Eventuele inbus sleutels moet je niet te veel op bezuinigen omdat deze makkelijk rond worden en je schroefjes beschadigen, waardoor je ze niet meer los of vast kan zetten.

    als je probeert te sliden met de heli, haal dan wel eventuele rubberachtige dingen van je landingsgestel.
    Anders crash je alsnog met de bladen tegen de grond. (ervaring)
     
  8. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Ik ben in oktober begonnen met heli vliegen (CopterX 450AE) en de Cz-jX6fUR10[/media] keer hoveren ging me al aardig af. Toegegeven, daar zijn tientallen uurtjes simmen met Phoenix en ervaring met sturen vanwege Indoor F3P aan vooraf gegaan. Ondertussen ruim een half jaar verder en hoveren en links/rechts/links/rechts zigzaggen lukt nu aardig, zelfs bij windkracht 4. Stukje bij beetje wordt het beter en door alles rustig aan te doen ben ik *klop**klop* tot nu toe nog niet gecrasht. 8)

    Ik had er zo'n trainingskruis met ballen op. Dat was waardeloos. Op het filmpje zit het kruis er nog wel op maar dat was meet voor de gemoedsrust dan nuttig. Eerder vervelend door de vele trillingen die de stokken veroorzaakten. Wat ook geen succes is, is schuiven over de grond. Daar leer je zeker niet door vliegen. :nooo:

    Uren lang simmen op een goede sim (dus geen FMS of aanverwante dingen maar Phoenix, Real Flight of Aerofly Pro - in die volgorde aan te raden ;)), een heli die afgesteld is door een ervaren iemand en op een open veld met veel ruimte om je heen onder begeleiding van een ervaren piloot is naar mijn mening echt de enige en snelste manier om te leren vliegen. Als je kunt hoveren bij een beetje wind, komt vanzelf het oefenen in dwars hoveren (zijkanten naar je toe), vervolgens ga je wat naar voor en naar achter schuiven en leer je afremmen, dan figuurtjes schuiven met een beetje gang erin en ineens voel je vanzelf dat het meer en meer op vliegen gaat lijken. 8)


    Met een paar dagen komt er een T-Rex 600 ESP. Dat wordt dus weer extra veel simmen en lessen in het bijzijn van een ervaren piloot. :D
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  9. Bullet3030

    Bullet3030

    Lid geworden:
    7 jun 2010
    Berichten:
    1.038
    Locatie:
    Heemskerk
    leuke ervaringen en film, ziet er goed uit!

    Ik zelf zit te wachten op de trainingset.Ik wil het gaan leren op een gladde vloer en dan toch richting het hoveren gaan.
    ALs ik geen trainings set gebruik ben ik bang dat ik hem kantel en zo de blades er af ram of meer sloop.
    Dit is al bijna een keer gebeurd zonder set(in de huiskamer fout fout ik weet het)
    Ik zal toch een keuze moeten maken, je hoort zoveel verschillende ervaringen: wel of niet met traingskruis, wel of niet simmen.Mijn probleem is dat de zender fs-ct6a niet werkend zal zijn op vista.Dus simmen zit er niet in helaas, dit lijkt mij nog altijd het best.

    Wel vind ik de info die je krijgt bij een rft set zeer slecht.Geen info over de lipo(hoe of wat) (Geen info over de zender) wat nogal lastig is voor een beginner.Gelukkig is er dit forum met veel enthausiaste leden.En veel speuren op internet.Tot je er moe van wordt.

    Ik ga van de week gewoon proberen in de garage, aangezien er buiten veel wind staat de laatste dagen.

    Heb wel een gereedschap setje besteld in alu koffer. a 59 euro.

    Ook ben ik van plan om langs de club te gaan als het straks wat beter weer is.
     
  10. Tom.Berk

    Tom.Berk

    Lid geworden:
    27 mei 2010
    Berichten:
    50
    Locatie:
    Veghel, NB
    Hallo Peter,

    Leuk dat je ook deze hobby hebt gekozen, heb ik onlangs zelf ook gedaan. Ik heb ook geen sim ervaring en ben gewoon begonnen met het vliegen met mijn KDS450S, dit gaat redelijk goed. Heb een beetje schade gehad, maar dat was met een paar euro en enkele minuten opgelost. Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik je dus zeggen dat het goed mogelijk is om te beginnen met vliegen zonder sim ervaring. Gewoon veel geduld en niet te veel willen in een keer.

    Heel veel succes en plezier met je helikopter!
     
  11. Huibert

    Huibert

    Lid geworden:
    5 sep 2005
    Berichten:
    2.994
    Locatie:
    IJsselstein
    Die vliegclub is altijd een aanrader, dus zeker doen. Wanneer je echt nog geen zenderervaring hebt zou ik zeker niet beginnen zonder iets van een trainingskruis. Maar zeker bij een gladde vloer zijn twee dunne stokjes (bamboe of van die vliegerstokken) van zo'n 70-80 cm al voldoende. Ben het ook wel met Sleurhutje eens dat deze dingen het vliegen negatief beïnvloeden maar het is gewoon kiezen tussen verschillende kwaden. En echt vliegen doe je voorlopig toch nog niet, je zal eerst de juiste reacties moeten opbouwen voordat het zover is.:yes: En verder is het geduld en veel oefenen
     
  12. Bullet3030

    Bullet3030

    Lid geworden:
    7 jun 2010
    Berichten:
    1.038
    Locatie:
    Heemskerk
    Traingings kruis is gister binnen gekomen alleen met 3 staafjes, gelijk even gebeld en de vierde wordt na gestuurd dus nog even wachten.

    Heb wel een lipo alarm gekocht voor tijdens het vliegen, leek me wel handig.Die lipo's zijn trouwens wel gecompliseerde dingen als ik het zo lees.Gelukkig zit er een balancer bij volgens mij beschermd die ook tegen overladen?! Misschien met de tijd ook nog een extra lipo erbij kopen.Vrijdag ga ik oefenen dus hou jullie op de hoogte.
     
  13. gevaho

    gevaho

    Lid geworden:
    4 jan 2009
    Berichten:
    1.546
    Locatie:
    Den Bosch
  14. Burp

    Burp Administrator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 jan 2005
    Berichten:
    14.076
    Locatie:
    Zaandam
    De club in Heemskerk (ACH) ben ik ook lid van. Veel enthousiaste leden waarvan er ook een aantal helicopterpiloot zijn. Ik vlieg zelf met een Trex450 en een Trex500. Op het veld is het prima te doen en als je dat even onder begeleiding doet dan ben je snel door de eerste stappen heen en kun je zelf verder oefenen om veel knuppeltijd te krijgen. Uiteindelijk moet alles bijna vanzelf gaan, als je veel oefend kan dat heel snel gaan maar ook enige maanden duren.

    De hulp aan het begin is vooral aan te raden omdat de instelling van de zender en afstelling van de heli best wel van grote invloed zijn hoe hij vliegt. Een critische blik is dus goud waard. Eventuele afstellingen kunnen we ter plekke verbeteren indien noodzakelijk.
     
  15. Bullet3030

    Bullet3030

    Lid geworden:
    7 jun 2010
    Berichten:
    1.038
    Locatie:
    Heemskerk
    Oke ik ben in de gagage bezig geweest.Ging redelijk voor zover dat kan de eerste keer.
    Nu heb ik ook mijn gereedschapzetje binnen gekregen.Hier zat ook een pitch gauge in.
    Via wat filmpjes er achter gekomen hoe je het een en ander kan controleren.

    Ik heb de zender aan gezet. De lipo aangesloten
    Trotle off switch op off
    Alles mid stick gezet.incl trim
    En de 3d stand aan.
    Nu kom ik voor de flybars op +4 en - 2 graden dan kan niet goed zijn toch?

    Moet ik deze op 0graden zetten of zijn ze zo afgesteld als de verkoper beweerd RTF?
     
  16. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Kans is groot dat ze zo RtF afgesteld zijn om niet gelijk bij je eerste poging volledig 3D te gaan. ;) :lol: In principe is mid-stick 0° maar sommige zetten alles op ongeveer 2° zodat je mid-stick blijft hoveren. Kwestie van persoonlijke voorkeur.

    Een CopterX moet zeker +/- 11° kunnen halen. Dus daar valt nog veel te sleutelen. :yes:
     
  17. Bullet3030

    Bullet3030

    Lid geworden:
    7 jun 2010
    Berichten:
    1.038
    Locatie:
    Heemskerk
    ik had ergens gelezen dat hij op 3d moest staan om alles af te stellen .
    Of zit ik er helemaal naast?Main blades staan op 1 graad dus dat is wel mooi denk ik.Alleen wijkt die ene flybar 5 graden af dus die kan ik mooi afstellen dan naar 0.Of moet je alles naar 1 graad zetten dan?Main blades en flybar?
     
  18. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Ik zou alles gewoon instellen op -10° / 0° / +10°. Ik heb het ook zo geleerd en er is niets mis mee. In het begin de pitchcurve aanpassen zodat je bij pitch down niet gelijk vol de grond in duikt maar een paar graden negatief of gewoon nul graden. Je hoeft de heli dan maar één keer goed af te stellen. Plus als je de positieve pitch gewoon op 10° hebt staan, leer je gelijk dat je gedoseerd om moet gaan met de sticks. Beter gelijk goed leren dan straks je fouten afleren. :yes: ;)
     
  19. Bullet3030

    Bullet3030

    Lid geworden:
    7 jun 2010
    Berichten:
    1.038
    Locatie:
    Heemskerk
    Oke klinkt logisch.Alleen ik snap niet precies wat je bedoel haha.
    -10/0/10 ? bij mid sticks staat hij zowel de main blades als de flybar ongeveer 0 misschien 1 graad. Nadat ik de ene flybar van -5 op 0 gezet heb draait hij wel veeeel stabielen, van de week stond hij behoorlijk te hobbelen.

    Heb me eigen kapot gezocht naar een juiste beschrijving.Wil het graag zelf doen zodat ik er ook van leer en ik vind het leuk ook.
    Maar een duidelijke beschijving is niet te vinden voor het afstellen. Stand van je zender ... wat afstellen... wel heb ik de swash gecontroleerd en de stand van de servo's en die stonden redelijk goed.
     
    Laatst bewerkt: 18 jun 2010
  20. cezzo

    cezzo Guest

    kijk hier eens na mechien heb je er wat aan

    YgCjIYvMKHM[/media] - ESky Belt CP V2 Beginners Guide - Part 3
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015

Deel Deze Pagina