Aanpassing Futaba FC16 Boat n'Truck naar 2.4GHZ

Discussie in 'Model truckers' gestart door Catweazle(c), 2 jan 2010.

  1. Peter_G

    Peter_G

    Lid geworden:
    5 dec 2009
    Berichten:
    27
    Locatie:
    Helmond
    Klopt, dat is de module die ik gebruik. Is volgens mij wel de V2. DSSS is volgens mij V2 en FHSS is volgens mij V1. Die wordt niet meer geleverd. Had teveel storing.

    grt, Peter
     
  2. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.947
    Locatie:
    Zutphen
    Heb je EN de Corona (zie jouw quote) EN Assan geprobeerd?
     
  3. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    voordat we hier een gat in de lucht springen kan je dit ook eens testen in het bijzijn van ca 10 - 20 assan zenders???

    Ik had corona ook werkende en werkt ook zolang er maar niet teveel 2.4ghz in de buurt is.

    Zodra het luchtruim van signalen vol raakt slaat de multiswitch over.

    tevens heeft de gebruikte multiswitch een failsave bij de uitgangen of blijven ze aan zolang er geen uit signaal komt?

    Multiswitch werkt vaak wel maar niet betrouwbaar. Signalen komen niet door of triggeren verkeerde uitgang.
     
  4. Peter_G

    Peter_G

    Lid geworden:
    5 dec 2009
    Berichten:
    27
    Locatie:
    Helmond
    Even een reactie op Alwin. Nee, ik heb geen ervaring met het gebruik van de multi-switch in combinatie met 10-20 assan zenders. Ik gebruik de zender voor varende modellen. Daarnaast zijn de functies die ik selecteer met de Multi-switch niet-essentieel zoals verlichting en servo's voor bijv een kleine kraan. Enige storing zal me niet voor problemen plaatsen. Meestal zijn we met maximaal 5 man aan het varen waarbij er ook nog gebruik gemaakt wordt van 40 MHz zenders. Die zullen zeker geen probleem opleveren. Natuurlijk, als de ether vol raakt met 2.4 GHz signalen zouden problemen kunnen voorkomen. Nu schijnt het mogelijk te zijn om de Corona-zender een ander P/N (??) te geven waardoor hij een ander frequentiespectrum gaat gebruiken. Dat zou mogelijk een oplossing kunnen brengen. Alleen moet je de ontvanger dan weer opnieuw binden. In mijn reactie zul je ook lezen dat ik zelf positief ben maar dat ik wil waarschuwen dat ieders omgeving weer een andere is. Ik heb nog geen enkele storing gehad, wat niet wil zeggen dat ik ze niet ga krijgen. Ik geef ook aan dat anderen, waaronder Alwin, minder positieve ervaringen hebben.

    Ook nog even reageren op Rob. Nee, ik heb alleen ervaring met Corona. Heb in totaal 3 zenders omgebouwd, een oude Robbe Attack, een FX-18 en een FC16. Volgens mij heb ik nergens in mijn verhaal het woord assan gebruikt... De ontvanger in mijn quote is namelijk de 8-kanaals ontvanger van Corona.

    grt, Peter
     
  5. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.947
    Locatie:
    Zutphen
    Hoi Peter,

    Door jouw bevinding dat het L/S ppm signaal naar de Corona hackmodule te zwak was en door deze van een ander punt op de print te pakken, hoopte ik dat deze truc wellicht voor de Assan ook zou kunnen werken, en dat is overigens nog niet tegengesproken.

    Ik stelde dus deze vraag en toen gaf je antwoord met 'ja dat is de module...' hetgeen bij mij de verwarring gaf. Ik zie nu dat je antwoordde op een eerdere post...

    Evengoed zou ik dus graag nog weten of op dezelfde wijze een Assan hackmodule werkend te krijgen zou zijn of dat er bij Assan een andere oorzaak is van het niet werken met de Robbe multi-switch/prop...
     
  6. Peter_G

    Peter_G

    Lid geworden:
    5 dec 2009
    Berichten:
    27
    Locatie:
    Helmond
    Beste Rob,

    Ik zag inderdaad ook dat de volgorde van de berichten een beetje door de war is. Vandaar de vergissing... geen probleem....

    Ik heb geen ervaring met Assan. Mogelijk dat het voor de Assan-module wel een oplossing is om het PPM op een andere plek van de print te halen. Op de trainer-module staat ook het signaal maar er zit een grote weerstand tussen zodat het signaal al bij een lichte belasting te veel inzakt.

    Ik zou voorstellen om eerste een simpel proefje te doen, als je althans nog een Assan-module hebt liggen. Volgens mij geldt voor Assan hetzelfde als voor Corona namelijk dat je maar 3 draden ( + / - / PPM ) hoeft aan te sluiten en dit kun je gewoon parallel aan de zender doen. De rest kun je gewoon even los laten hangen en kijken of e.e.a. wil werken. Pas als het werkt bouw je het geheel definitief in. Dit is in ieder geval het pad dat ik gevolgt heb gezien de problemen door anderen met de multiswitch i.c.m. Corona.

    Gisteren nog een proefje gedaan om te checken of er storing optreed. Heb 2 zenders met corona-modules zo ongeveel boven op de ontvanger gelegd in verschillende configuraties terwijl ik met een 3e zender keek of er ontvangsproblemen waren. Als er eenmaal een solide verbinding is tussen zender en ontvanger heb ik met de twee andere zenders (en mijn draadloos netwerk thuis) de zaak niet kunnen frustreren. Kortom: ik ben nog steeds dik tevreden over de ombouw, incl. gebruik van de multiswitch/prop.

    Groet, Peter
     
    Laatst bewerkt: 10 mei 2011
  7. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.947
    Locatie:
    Zutphen
    @Alwin, heb jij hier een mening over? Zou de Assan wellicht wel werken met de truc van een sterker ppm signaal?
     
  8. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    hmm uitsluiten doe ik het niet.

    maar mijn ervaring was toch dat het niet werkt met assan ook niet met de oude fc-16 op een sterker signaal.

    Enigste dat ik niet kan bevestigen is of de nieuwe FC-16 echt totaal anders is dan de oudere zenders.
    (ook niet met de corona DSSS futaba set. Maar corona heeft nogal wat verschillende versies op de markt gezet naast de FHSS v1 en DSSS v2. Er zijn veel variaties op met allemaal kleine verschillen.)

    Het zendsignaal is over het algemeen op de trainerpoort sterk zat alleen de voeding niet met als gevolg dat het zendvermogen van de 2.4ghz niet volledig benut kan worden.

    het probleem is meer de timing. Vandaar dat ik afvraag of alles wel goed gaat met de corona DSSS. De orginele robbe modules schakelen volgens mij alleen de uitgangen en gebruiken geen failsave dus een vals signaal merk je daar niet.

    De ms12 welke ik verkoop heeft wel een failsave. Dus als er geen goed signaal binnen komt dan gaan alle poorten uit. Met als gevolg dat je het wel direct meld.
     
  9. Peter_G

    Peter_G

    Lid geworden:
    5 dec 2009
    Berichten:
    27
    Locatie:
    Helmond
    Ik wil nog graag iets toevoegen aan de discussie m.b.t. de signalen die nodig zijn voor de Corona DSSS V2 module. Zo ver ik weet zijn er nu twee versies bij Corona voor de Hack-module geweest. Versie 1 met andere woorden het FHSS systeem wat nu niet meer wordt geleverd.

    En versie 2 de DSSS-versie. Deze zijn te krijgen als complete modules voor Futaba en JR zenders en als Hack-module die in principe in elke zender past.

    Ik ken niet de oude FC16 zender maar ik weet dat de nieuwe FC16 Boat 'n Truck op de trainer-poort geen goed PPM-signaal geeft. Ik heb met een oscilloscoop het signaal bekeken op de trainerpoort, dit nadat de module niet wilde werken. Hierdoor ben ik ook op het spoor gezet (letterlijk dus) om te zoeken naar een plek op de print waar het signaal wel sterker is. Volgens mij wordt het PPM-signaal bij de FC16 opgewekt door een print (de computer-print??) die zich onder het accu-compartiment bevindt. Ook de voeding is niet goed althans de +-voeding. Deze is 5 Volt terwijl, volgens de specificatie, de spanning voor de Corona zender tussen 8 en 13 Volt moet liggen.

    Mogelijk dat de combinatie van problemen door gebruik van de signalen van de trainer-poort ook problemen op kunnen leveren voor de multi-switch.

    Misschien dat Alwin mij nog een keer het belang van de failsave kan uitleggen bij gebruik van de multi-switchen. Mij lijkt het juist belangrijk dat het signaal blijft staan tot een tegengesteld commando van de zender komt en niet om alle uitgangen te resetten na een glitch??. Ik heb zelf nog geen storingen gezien ondanks flinke testen. Maar goed, dat zijn mijn gedachten.

    Groet, Peter
     
  10. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.947
    Locatie:
    Zutphen
    Ik heb destijds de normale Assan zendmodule in de FC18+ uitgeprobeerd waarin ook de Robbe multi-switches zitten, het werkte niet. Ik trok daaruit de conclusie (en ook omdat Alwin tot dezelfde bevinding was gekomen) dat het voor de FC16 ook niet zou werken...

    Zie robbe-fc-18-2-4ghz-met-schakelmodules-werkend

    Nu vraag ik me af of wellicht op de 3 aansluitpinnen voor de zendmodule de voedingsspanning en ppm signaal niet optimaal zijn geweest.

    Ik vind het nog wel een test waard maar dat heeft natuurlijk alleen zin wanneer het electrotechnisch zou moeten kunnen werken...
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  11. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    wie niet waagt wie niet wint.

    echter 1 nadeel ik heb op de fc-18 ook de hf module geprobeerd dit zijn dezelfde kanalen als peter nu gebruikt.

    maar zoals ik al zei wie niet waagt wie niet wint.

    zelf ben ik gestopt met het experimenteren en besloten voor jeti te gaan mede door de complexe modellen die ik aan het bouwen ben.
     
  12. Peter_G

    Peter_G

    Lid geworden:
    5 dec 2009
    Berichten:
    27
    Locatie:
    Helmond
    Beste Rob,

    Ik wil je best helpen maar ik heb waarschijnlijk niet dezelfde zender als jij.

    In eerste instantie kun je met een multimeter controleren of de spanning groot genoeg is. Ik weet niet welke spanning de Assan-module nodig heeft maar de Corona-module heeft minimaal 8 Volt voeding nodig. Als dit ook geldt voor de Assan-module dan is waarschijnlijk de aansluiting op de trainer-connector niet goed, dit omdat daar maar 5 Volt op staat. Dus dan moet je op zoek in je zender naar een plek waar de volledige voedingsspanning staat.

    Dan natuurlijk de PPM-puls. Mogelijk dat ook hier op de trainer-connector een SMD-weerstandje in het spoor is gemonteerd zoals bij mijn FC16 Boat 'n Truck. Dan moet je van de trainer-connector het spoor volgen. Als daar ergens een klein zwart SMD-componentje zit kun je aan de andere kant kijken hoe daar de PPM-puls is. Als je de beschikking hebt over een oscilloscoop kun je kijken of de signalen goed zijn. Bij mijn zender (dus op de trainer-connector) was op de oscilloscoop het signaal wel te zien alleen was de amplitude erg klein (ongeveer 1 Volt zo uit mijn herinnering) en het gemiddelde niveau was ook ongeveer 4 Volt. Voor de elektronica in de Corona-module was hieruit niet de PPM-puls te destilleren. Voor zowel TTL-logica als CMOS-logica is dit niveau te hoog.

    Aan de andere kant van het SMD-weerstandje (dus niet aan de kant van de trainer-connector) had ik een signaal tussen ongeveer 0 Volt en 4 Volt, prima signaal dus.

    Ik begrijp dat je de Assan-module dus nog steeds hebt. Je kunt gewoon eens proberen om e.e.a. provisorisch aan te sluiten. Wel altijd de spanning van de elektronica af halen als je gaat solderen. Lukt het niet dan is er nog niets overboord.

    Ik heb trouwens een foto gemaakt van mijn oscilloscoop met daarop het PPM-signaal. Zo moet het er dus ongeveer uitzien.

    [​IMG]

    Groetjes, Peter
     
    Laatst bewerkt: 13 mei 2011
  13. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.947
    Locatie:
    Zutphen
    @Alwin; ondanks eerdere vermoedens dat Assan het signaal zou verkrachten denk je nu toch dat de zwakke voeding en / of ppm signaal ook de oorzaak van mislukken van de test zou kunnen zijn geweest?

    @Peter, dank je. Ik gebruik dus mijn Assan HF module (geen hack module) in m'n FF9 (ipv de originele 40 MHz module) maar deze past ook in de FC18+ (ik heb trouwens ook een normale FC16 waar de multi prop/switch modules eerst inzaten). In de zender behuizing aan de achterzijde (FF9/FC18+) zit een uitsparing voor de HF module met 3 uitstekende pinnen/contacten waar de HF of Assan module op aansluit. Ik zou verwachten dat dit niet dezelfde punten als de trainer aansluitpunten zijn, daarvoor is er nl weer een aparte plug in de FF9 behuizing en een aparte connector op de FC18+ printplaat.

    Denken jullie dat de HF module aansluitcontacten toch voor de Assan module een te lage voedingsspanning of ppm signaal af zou kunnen geven?
     
    Laatst bewerkt: 14 mei 2011
  14. e.v.emden

    e.v.emden

    Lid geworden:
    10 jul 2011
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Nunspeet
    Ik heb een fc-16 (oude versie) en wil deze ombouwen met een assan 2.4Ghz module.

    Waar ik niet uitkom is het volgende.

    Ik wil het 40Mhz gedeelte behouden door een schakelaar in te bouwen die het PPM signaal en de spanning schakelt tussen de 2.4Ghz module en het 40Mhz gedeelte.


    Ik heb internet en het forum al doorgespit.

    Hier kwam ik deze link tegen.

    http://www.jetimodel.com/data_downloads/54/fc-16.pdf.

    waarbij aangegeven word waar de voedingsspanning onderbroken moet worden. Als ik hierop meet staat er geen voedingspanning op. Klopt dit wel.

    Graag wil ik ook weten waar het PPM signaal moeten worden onderbroken van het interne 40Mhz gedeelte.

    inmiddels het iniatief genomen om toch maar de module in te bouwen.

    De voedingsspanning naar het 40Mhz gedeelte uitgeschakeld met een schakelaar zoals in de pdf is beschreven. Werkt prima. PPM signaal verder niets mee gedaan.

    mvg Edwin
     
    Laatst bewerkt: 10 jul 2012

Deel Deze Pagina