Demontage OS Max 140 RX

Discussie in 'Brandstof vliegtuigen' gestart door Aart Swolfs, 19 jun 2005.

  1. Aart Swolfs

    Aart Swolfs

    Lid geworden:
    5 okt 2003
    Berichten:
    33
    Locatie:
    Heiloo
    Na een crash is het noodzakelijk de krukas van een OS MAX 140 RX te demonteren om te checken of hij nog recht is. Er is echter na het verwijderen van de cilinderbus nog te weinig ruimte om de drijfstang van de kruktap te schuiven. Het gaat hier om een motor met achteruitlaat en doorgaans verwijder je in dat soort gevallen door de uitlaat gewoon de zuigerpen, vervolgens de zuiger, en dan heb je wel genoeg ruimte.

    Deze zuigerpen is echter aan de uitlaatzijde gesloten om doorspoeling vanuit de voorste spoelpoort te voorkomen (En zo hoort het ook). Maar ik krijg de zuigerpen er zo niet uit omdat ik geen trekkertje in de boring van de zuigerpen kan zetten omdat die naar de voorkant van de motor wijst en daar kun je niet bij komen. :roll:

    Iemand die hier ervaring of een goede suggestie bij heeft? :help:

    Groeten, Aart
     
  2. Aart Swolfs

    Aart Swolfs

    Lid geworden:
    5 okt 2003
    Berichten:
    33
    Locatie:
    Heiloo
    :D Het is al gelukt. :D

    Voor degenen na mij met soortgelijke problemen: Verwijder eerst de borgclip in de zuiger die de zuigerpen op zijn plaats houdt. Pas op voor wegspringen, want je zoekt je rot. :roll:

    Zorg eerst dat de krukas niet de motor in kan schuiven door een busje of een oude propellor te monteren, anders slaat door de schokken de drijfstang een beschadiging in de vrijloopgroef voor de drijfstang in het carter
    Verstel de krukas zodanig dat de pen midden voor het gat van de uitlaat zit en klop dan met de hele motor met de uitlaat naar beneden op een stevige, houten ondergrond totdat door de tikken de pen naar buiten komt. Het was bij mij noodzakelijk eerst de boring in de zuiger goed en voorzichtig schoon te maken omdat bij de demontage van de borgclip al gauw een miniem braampje aan de randjes wordt getrokken. Het komt er op aan een schoon en braamvrij gat te maken. Anders komt de zuigerpen er nooit meer uit.

    Nadat de pen ongeveer een millimeter uit de boring stak, kon ik hem met een tangetje vastpakken en hem er verder uit trekken. Klaar was Kees..!!

    Groeten, Aart :D
     

Deel Deze Pagina