Imax B6, origineel en kopie

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door bdoets, 6 mrt 2012.

  1. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.334
    Locatie:
    Harderwijk
    Nog niet zo lang geleden ruilde ik met iemand op dit forum mijn Imax B8 lader voor een B6 (omdat de B8 geen 2s lipo's bleek te kunnen laden!). Een maandje terug gaf de B6 -waar ik heel happy mee was- er opeens de brui aan; de uitlezing van de spanning van cel 1 wapperde alle kanten op (van 0 tot 20 volt!) met als gevolg dat de lader stopte omdat de totale spanning te laag of te hoog was. Er zal wel een stukje electronica defect zijn. Nou ja, voor wat die dingen kosten moet je niet al te moeilijk doen.

    In een ander draadje (dat eigenlijk over de B6 AC ging, vandaar dat ik hierbij een nieuw draadje start) had iemand (ik weet echt niet meer wie) verteld dat hij er zelf getuige van was geweest dat er in de B6 kopie (die bij HobbyKing verkocht wordt voor $ 16,39, tegen $ 24,99 het origineel) precies dezelfde onderdelen werden gemonteerd als in het origineel. Nou dat gaan we eens bekijken, dacht ik. Ik bestelde dus de kopie! En, toen ik gisteren thuis kwam van een klein vakantiereisje, bleek die inmiddels door TNT afgegeven bij de buren.

    Een echt vergelijkend onderzoek kan je niet van mij verwachten, maar ik heb de twee toch even naast mekaar gelegd. Wie nieuwsgierig is kijkt maar even mee:

    [​IMG]
    Links het origineel, rechts de kopie. Heel erg identiek; de kopie is iets donkerder blauw geanodiseerd, en de gele verf is wat minder:

    [​IMG] [​IMG]

    [​IMG]
    Beide kastjes opengeschroefd, ze zijn min of meer identiek maar niet helemaal.

    [​IMG] [​IMG]

    De displays zijn duidelijk van verschillende makelij, en hee, daar zit een bruin onderdeel in het origineel dat niet in de kopie zit? (kopie nog steeds rechts)

    [​IMG] [​IMG]

    Nog wat verschilletjes, het origineel is iets strakker gesoldeerd

    [​IMG] [​IMG]

    [​IMG] [​IMG]

    [​IMG] [​IMG]

    Nog een klein verschil: bij het origineel zit het kastje in elkaar geschroefd met 2m boutjes, bij de kopie zijn het parkertjes. Geen halszaak, maar draad tappen voor acht boutjes maakt zo'n lader toch gauw acht dollar duurder... :p

    Toch niet helemaal dezelfde onderdelen in deze kopie. Uiteraard is de software wél hetzelfde.
    De eerste laadresultaten tonen dat de cellen iets verder uit elkaar liggen dan bij mijn oude origineel (een paar honderdste, in plaats van één honderdste volt) maar dat is volgens mij geen halszaak...
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  2. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.654
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Alles tot 20mv word als veilig gezien....
    Dus ja, nee geen hals zaak...

    Houd er wel rekening mee dat de cellen qua voltage BENEDEN DE LIMIET BLIJVEN, wat maximaal celvoltage aangaat.
     
  3. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.334
    Locatie:
    Harderwijk
    Ja, dat doet-ie netjes hoor. Deed de vorige ook - tot-ie kapot ging...
     
  4. Jasper-daniel

    Jasper-daniel

    Lid geworden:
    9 nov 2010
    Berichten:
    686
    Locatie:
    Wildervank
    Bart, je hebt denk ik een aantal foto's omgewisseld. Lijkt alsof ze zigzaggen.
    Bijvoorbeeld die van het display. Als je naar de eerste zonder kap kijkt, zie je een wit rechthoekig stukje en een schuin afgesneden stuk. Ook zijn de printplaten een andere kleur.

    Het viel me op en ik wou je hier even op wijzen, zodat de kwaliteit van je vergelijking niet omlaag gaat, wanneer je het met me eens bent dat je foto's omgewisseld hebt natuurlijk.

    Vriendelijke groet,

    Jasper
     
  5. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.334
    Locatie:
    Harderwijk
    Jasper, je hebt helemaal gelijk... (en ik had nog zó mijn best gedaan om ze goed uit mekaar te houden...)
    Heb net even zitten puzzelen en volgens mij klopt het nou helemaal. Ik hoop dat het niet nodig is om ze daarvoor nóg eens uit mekaar te schroeven...
     
  6. Luppie

    Luppie verslagschrijvers

    Lid geworden:
    16 jun 2009
    Berichten:
    1.077
    Locatie:
    Double-u monkeyfield
    leuke vergelijking!
    Er zit op het origineel net onder het 3e en 4e knopje een wit aansluit stekkertje heeft die nog een doel?
     
  7. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    We kunnen alleen constateren dat de user interface hetzelfde is Bart.
     
  8. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.334
    Locatie:
    Harderwijk
    Ik zou het niet weten... in elk geval kan je er niks in steken als de zaak in zijn kast is gemonteerd.

    Strikt genomen is dat waar, maar kan jij je echt voorstellen dat ze verschillende software zouden hebben maar dezelfde user interface? :rolleyes:
     
  9. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Ik heb hier een stuk of 20 van deze laders liggen (opgespaard in een paar jaar tijd) waarbij reparatie niet rendabel of niet mogelijk bleek. Deze krijg ik van meerdere kanten uit de handel ter reparatie aangeboden en zijn hier achtergebleven als onderdelenmagazijn. Ik heb ze in blauwe, zilveren en zwarte behuizing en al dan niet met de merknaam Imax er op.

    Er zijn nogal wat produktieversies en ik ga er dan ook van uit, dat de verschillen in bovenstaande plaatjes alleen daardoor veroorzaakt worden.

    Op de nieuwste, zilverkleurige (Imax) en zwartkleurige (verschillende merknamen) exemplaren is dat witte stekertje ook aanwezig en staat er als tekstopdruk 'jack 6' op de print. Er zit nog steeds niets op aangesloten. Ik neem aan, dat het stekertje bedoeld is voor displays, die de voeding van de verlichting niet via de 16-polige connector betrekken.
    Als je dan links van dat stekertje kijkt, zie je dat onder schakelaartje 2 enkele soldeereilandjes open zijn. De nieuwste exemplaren hebben hier een 4-polige connector, waarop een lintkabeltje is aangesloten. De vier schakelaartjes ontbreken dan en in plaats daarvan zit er in het bovenhuis een printje met 4 drukknopjes.
    Overigens ontbreekt hier bij allemaal de ntc-weerstand, die rechts bij de balanceeraansluiting zit.

    Als ik nu de oudste, blauwe exemplaren uit mijn collectie neem, ontbreken beide connectortjes en zijn er ook geen soldeereilandjes voor de ntc aanwezig. Het soldeermasker is hier trouwens donkergroen en de teksten stop-status-enter op de behuizing zijn hier donkerrood (en moeilijk leesbaar).

    Op zich is het logisch, dat men in de diverse produktieseries verbeteringen aanbrengt en dat men componenten toevoegt of weglaat. Ook kunnen er -afhankelijk van de wensen van de klant - kwaliteitsverschillen aanwezig zijn. Dit laatste is echter zo op het oog niet vast te stellen, ook al beweren sommige mensen b-componenten te kunnen onderscheiden (jokkebrokken!).
     
  10. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.353
    Locatie:
    Woerden
    [​IMG]

    Het bruine onderdeel (volgens mij is het meer geel maar okè) is een zogehete Polyswitch en geen NTC! Dat is een soort automatische zekering (op de print van de "kopie" staat ook de letter "F" van Fuse) die bij hoge stromen erdoor heel hoog ohmig wordt en daardoor beschermd tegen te hoge stromen. Hier bij de "originele" lader zit hij eigenlijk op een minder goed plaats want hij zit boven de weerstanden van het balance circuit. Hierdoor kan hij warm worden en eventueel te vroeg de stroom onderbreken.

    [​IMG]

    Op deze foto zie je die polyswtich niet zitten maar volgens mij zitten er wel pootjes in de gaatjes gesoldeerd. Dat kan betekenen dat er wel een polyswitch is gemonteerd maar dan aan de onderkant van de print. Daar zit hij ook beter want daar heeft hij geen "last" van de warmte die de balance weerstanden kunnen ontwikkelen.
    Het is natuurlijk ook mogelijk dat men de zaak goedkoper wilde houden en die polyswitch heeft vervangen door een draadje. Dat scheelt weer een paar dubbeltjes op een lader. Mocht die polyswitch er niet in zitten dan is dat geen grote tekortkoming. Het nut van zo'n ding is in dit soort toepassingen maar beperkt. Je beschermt er geen elektronische onderdelen mee want die zullen al lang kapot zijn voordat de polyswitch de stroom onderbreekt. Een langzaam weg smeulende lader kan meestal wel worden voorkomen met een polyswitch.

    Al met al lijkt mij dit een ontwerp van een bepaalde fabriek/persoon dat door meerdere fabriekjes/onderaannemers/toeleveranciers of weet ik veel, in elkaar wordt gezet. De keuze van de gebruikte onderdelen en de toeleverancier die het in elkaar zet bepaald de prijs en het merknaampje dat er op wordt geplakt. Zo zal je heel wat laders vinden met hetzelfde binnenwerk maar met andere onderdelen en/of een ander huisje er omheen. Een kleine aanpassing aan de software en het lijkt helemaal een andere lader!
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  11. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    't Zal inderdaad een polyswitch zijn (dus geen ntc, maar een p-ptc) en misschien is dit wel de oorzaak van de problemen, die Bart met één van zijn laders heeft. Zelf heb ik uitsluitend laders gezien zonder polyswitch.

    Ik heb zojuist even gekeken en de polyswitch zit tussen de min-aansluiting van de te laden accu en de minaansluitingen van de balancerstekers. Bij verkeerdom aansluiten van de laadsteker komt-ie in werking. Als 't er niet in zit is er een rechtstreekse verbinding tussen beide minnen. Nu gaan deze dingen praktisch nooit stuk, maar uitzonderingen bevestigen de regel.

    Op de foto van Bart is dit niet duidelijk te zien, maar als je op de print omhoog gaat zie je een soldeervlakje op de rand van de print en een even groot soldeervlak op de print van de balancerstekers zitten. Als de polyswitch niet aanwezig is zijn deze twee vlakjes aan elkaar gesoldeerd en is er een rechtstreekse verbinding tussen de minnen.
     
  12. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.334
    Locatie:
    Harderwijk
    Als er behoefte aan is kan ik nog wel andere details fotograferen hoor... als electronicanoob heb ik lukraak maar wat plekken gefotografeerd waar ik verschillen zag tussen de twee...
     
  13. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Laatst bewerkt door een moderator: 24 dec 2015
  14. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Als ik zou willen profiteren van de populariteit van een ontwerp (jatten dus), zou ik zeker de knop-bedienig en menu-structuur hetzelfde houden. De software daaronder mag gerust anders zijn, mits hij hetzelfde doet. Maar dan nog kan ik een minder goed laad-algorithme gebruiken.

    In software zijn user-interface en het echte werk duidelijk afzonderlijke modules. Denk ook aan Ubuntu, dat OS doet zijn best om zoveel mogelijk dezelfde user-interface als Windows aan te bieden, zodat een overstap voor gebruikers makkelijker is. Onderwater is het een totaal ander OS, gebaseerd op Linux/Unix. De user interfaces van auto's zijn ook hetzelfde, de auto's leveren ook dezelfde services, maar onderwater verschillen de auto's als dag en nacht.
     
  15. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.334
    Locatie:
    Harderwijk
    Maar het uitgangspunt is hier heel anders. De printplaat van de twee is wel iets verschillend, maar voor 95% hetzelfde. Er is dus gewoon geprobeerd hetzelfde apparaat te maken. Als je uitgaat van nagenoeg dezelfde hardware en functionaliteit, dan zou je het toch nodeloos ingewikkeld maken om daar een andere bediening bij te maken?
     
  16. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Ga er maar van uit dat de software helemaal een copie is. Dat is veel makkelijker dan 1 stuk (de user interface) copieren en een ander stuk (de rest dus) zelf schrijven.
    Er zijn tig van dit soort laders die allemaal gecopieerd zijn van 1 origineel (ik denk de Bantam). Dit blijkt ook wel uit het feit dat de eerst geleverde Imax B6-en nog geen gecalibreerde balancer hadden (terwijl die functie wel in de software zit) en de latere leveringen WEL gecalibreerd waren. Men had blijkbaar bij Sky-RC (waar de Imax vandaan komt) die functie zelf nog niet ontdekt in de door hun gecopieerde software omdat je hiervoor een bepaalde toetscombinatie moet indrukken.
     
  17. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Maar de hamvraag (zoals eerder opgemerkt) is als dit wel een kopie is....

    Ik zit al een tijdje in de computerhandel en heb genoeg producten gedurende de looptijd ook zien veranderen om de productie efficienter te maken, aanpassingen aan componenen van andere toeleveranciers en ook het formaat zien veranderen of missende componenten gedetecteerd om voornamelijk de kosten te drukken.
     
  18. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Als er al een origineel en een copie is, dan nog maakt het weinig uit als ze het maar goed gecopieerd hebben!
    En dit dan onder het motto: "Beter goed gecopieerd dan slecht bedacht!".
     
  19. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
  20. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.334
    Locatie:
    Harderwijk
    Inmiddels heb ik wat praktijkervaring met de kopie-B6. (Niet zo veel, want het is nog niet veel vliegweer geweest...)
    Het werkt allemaal naar behoren, op één dingetje na: bij een bepaalde knoppenaanslag -en ik ben er nog niet uit welke precies- tijdens het instellen, gaat de display uit (alle karakterplaatsen worden witte vierkantjes). Voeding uitschakelen, even wachten tot de display dooft, weer aanschakelen, en het is weer over; geen ramp, maar wel een beetje jammer natuurlijk van een nieuw apparaat.
    Mocht-ie het helemaal begeven dan koop ik volgende keer tóch een échte B6 denk ik.

    (Ja, als het apparaat niet uit China kwam dan stuurde ik 'm terug naar de leverancier, maar ja terugzenden kost ongeveer evenveel als een nieuwe...)
     

Deel Deze Pagina