Drachten en omstreken

Discussie in 'Algemeen heli' gestart door the-Stig, 26 feb 2012.

  1. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.973
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Waarschijnlijk om dezelfde reden waarom het zovaak afketst: Zeikende burgers in de buurt die met de meest waanzinnige argumenten komen, en bereid zijn jááárenlange bezwaarprocedures vol te houden, in combinatie met ambtenaren die peulen schijten voor dat soort "bezwaarschrift-terroristen"

    Aeroclub Drachten is de laatste mooie locatie misgelopen door één ********* ********, wat 500 meter van het veld woonde in de sector waar wij niet mochten vliegen (en daar hielden wij ons 100% aan). Dat **** had een jacuzzi in de achtertuin, en beweerde bij hoog en bij laag dat wij over haar tuin vlogen, om lucht opnamen te maken als zij in die Jacuzzi aan het rondplonzen was.
    Ambtenaren stonden niet direkt aan haar kant (was overal op aan het zeuren en moeilijk doen) maar met die bezwaren en ellende in het vooruitzicht, zag men toch af van het verlenen van de vergunning....

    Groet, Bert
     
    Laatst bewerkt: 24 mrt 2012
  2. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.496
    Locatie:
    Heerenveen
    Hebben we vanavond weer met 2 man lekker wat rondjes gevlogen. 450 size en 700 nitro.

    Hee ik zie mn naam weer voorbij komen :D Ah de groep bij Ter Itzard... tsja... vliegen, ouwehoeren, koffie, gezelligheid, "hangouderen". Zou ik mee oppassen! Voor je het weet hang je daar elk weekend rond als het een beetje vliegweer is :D Vlieg er zelf nu bijna 2 jaar met erg veel plezier.
     
  3. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Dan is er altijd nog de Raad van State.
     
  4. drr

    drr Guest

    Ik ben zelf vlieger, maar een modelvliegveld in de buurt(500 meter) van huizen vind ik ook bedenkelijk, helemaal als er ook nitro wordt gevlogen.

    Ik kan ook geen locatie bedenken waar een nieuwe club nog mogelijk zou zijn. Drachten is enorm gegroeid de laatste 15 jaar, zowel wat bedrijfsterreinen als woonwijken betreft. Ergens bij een buitendorp misschien.
     
  5. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.973
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Sorry, maar daar is niets bedenkelijks aan....

    Op 500 meter is met normaal gedempte modellen, het geluidsniveau aan de gevel van een woning dusdanig laag, dat als jij lekker op MBF zit te reageren op berichten, het gekletter van jouw toetsenbordje dat geluid van die motortjes al behoorlijk overstemt....

    Men zeurt er wel over, maar er zijn, zeker in de wat bevolktere gebieden, zo ontzettend veel achtergrond geluiden, dat het gewoon lood om oud ijzer is.

    Het is veel meer een kwestie van, met name in Friesland, mensen die niet oorspronkelijk uit de streek komen, en "landelijk" willen gaan wonen vanwege hun "rust", die direkt op de achterste benen gaan staan. Men heeft meer last van het feit dat men DENKT er last van te kunnen krijgen, dan van het geluid zelf. En dat is gewoon een feit, gezien dat sommige klagers naast een kippenstal woonden waar 24 uur per dag grote ventilatoren staan te loeien, met een hoger continue geluidsniveau aan de gevel van de klager, dan het piekniveau wat wij teweeg brachten.

    In de gevallen die ik tot nog toe meegemaakt heb, was meer dan 50 % klagers mensen uit die categorie van "rustzoekers"....
    Maar wel de eigen tuin met de benzineaangedreven grasmaaier bewerken, want dat is "noodzakelijk"....

    Groet, Bert
     
  6. drr

    drr Guest

    Je kunt er natuurlijk over discussieren wat nog een acceptabele afstand is en wat niet. Ik woon zelf op precies 1 kilometer van de A7 en die hoor je ook als de wind in een bepaalde richting staat. Daarbij vind ik het geluid van een nitro motor een stuk storender dan dat van de snelweg.(En ik ben niet anti-nitro, zelf ooit begonnen met een Robbe Mosquito).

    Het is misschien constructiever om te zien waar een veld mogelijk zou waarbij je bij voorbaat al klachten van omwonenden uit kan sluiten door verder van de bebouwing af te zoeken.

    Ik vraag me af of er ooit aan de airstrip Drachten is gedacht(vast wel) en waarom er daar niet gevlogen kan worden.
     
  7. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.973
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Die airstrip, daar heeft de vliegclub van Drachten heel lang geleden al gevlogen. Ver voor mijn tijd, dus meer dan 20 jaar geleden. Had bij mijn weten met klachten van één enkele boer te maken.

    Een plek waar je alle klachten voorkomt door verder weg te gaan zitten vind je niet: ik heb dat geprobeerd met een heel gedetailleerde kaart (losse woonhuizen zichtbaar), en dan schuiven met een cirkel van 1 km diameter, maar je vind GEEN plek die daaraan voldoet. Ver genoeg van woningen mischien nog wel, maar dan gooit 100% zeker een of ander natuurgebied weer roet in het eten. Domweg niet mogelijk dus.

    Dus die route is geen optie. En vanuit die optiek is mijn vorige bericht constructiever dan je denkt: het gaat er niet meer om een plek te vinden die aan alle regels voldoet, het gaat er om een plek te vinden waar de enkeling die je mogelijk in de weg zit, of niets kan maken, of accepteert dat je daar zit.

    Wij vliegen met Methanol en benzine heli's, (electro word ook oogluikend toegestaan;)) en we zitten maar 360 meter van de dichtstbijzijnde woning af. Die hoort ons, maar klaagt niet, want die ergert zich véél erger aan de motorrijders die langs dat (lokaal populaire slinger)weggetje knorren; die rijden zowat bij hun door de tuin.

    Het dichtstbijzijnde natuurgebied ligt op 370 meter, en dat is net 5 meter verder dan wat de KNVvL voor ons uitgerekend heeft als minimum afstand voor een natuurgebied. Het Fryske Gea kan ons dus ook niks maken, en da's mooi, want dat zijn de grootste etters in het spel.

    Het gaat er gewoon om, een plek te vinden waar de milieu terroristen je niets kunnen maken, en waar je van de mogelijke omwonenden medewerking kunt verwachten. En dat is een kwestie van een goede verstandhouding opbouwen, en als je zeikerds treft, dan zit er niks anders op dan een andere plek zoeken.

    Groet, Bert

    PS: klinkt simpel, en mogelijk wat gekleurd, maar ik praat wél uit ervaring.
     
  8. drr

    drr Guest

    Dat denk ik ook, er is simpelweg geen plek voor een nieuw veld in de buurt van Drachten. Jammer dat de Aeroclub Drachten toen het oude veld geruimd moest worden geen nieuwe plek heeft kunnen bedingen. Milieuwetgeving en het verkrijgen van een vergunning zijn er sindsdien waarschijnlijk niet soepeler op geworden.

    Ik blijf dan ook maar wildvliegen. Wel zonde, met iets anders dan kleine elektroheli's zoals een (elektro) vliegtuig of brandstofheli zou ik niet durven wildvliegen.
     
  9. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.973
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Het rare is, dat de geruchten binnen de club zijn dat de club reeds een volledig geldige vergunning had (waar precies weet ik ook niet) voor een veld, al ruim voor ze op die laatste plek zaten die nu haven geworden is.

    De reden waarom van die locatie geen gebruik gemaakt is weet ik ook niet exact, waarschijnlijk was de bereikbaarheid een probleem. Het vervelende is dat die vergunning aan een club gebonden is, en al zou jij op die plek gaan vliegen, jammer dan, je bent, omdat je zogenaamd aan het wildvliegen bent niet in overtreding, maar die vergunning op zich kun je geen rechten aan ontlenen.

    Je argument v.w.b. geen brandstof, of vleugels snap ik niet.
    Let wel, ik promoot geen wildvliegen en ik zeg ook niet "ga maar wat doen..." maar de regelgeving in Nederland is een beetje vreemd: De geluidsproductie en de grenzen daar aan hangen volledig vast aan hetgeen omschreven is in de vergunning.
    Als wildvlieger ben je niet vergunning plichtig, en KUNNEN dergelijke regels dus niet van toepassing zijn op jou.
    Je mag dan opeens 100 dB maken (max geluidslimiet voor dingen als kettingzagen etc om verkocht te mogen worden in nl) en ook dingen als afstanden tot natuurgebieden zijn opeens niet meer van toepassing.

    Heel bot komt het er op neer dat je opeens als wildvlieger met een slecht gedempte 50 cc benzinekist mag vliegen, tot aan de rand van een natuurgebied, en niemand kan je wat maken. Hooguit verzoeken weg te gaan (uiteraard, als je niet aan dat verzoek voldoet, ben je opeens wel weer kwetsbaar, maar zolang je netjes je spullen inpakt als oom agent dat vraagt, kan hij je verder niks maken).
    Enige waar je echt mee op moet passen zijn z.g.n. stiltegebieden, daar mag je geen herrie maken en moet je afstand houden, maar gewone natuurgebieden mag je gewoon tot de rand komen.

    Dus zolang jij veiligheid in het oog houd, en een beetje oplet dat je niet iedere zaterdagmiddag op de zelfde plek klachten veroorzaakt, mag het gewoon.

    Ik raad niet aan om die grenzen op te zoeken uiteraard, maar één ding is zeker: zolang je een beetje je gezond verstand gebruikt en de veiligheid in het oog houd, kun jij gerust met brandstof modellen vliegen. *

    Mocht je een club willen op proberen te zetten, zorg er dan voor dat je een heli club opzet. Daar is makkelijker een locatie voor te vinden, omdat je ruwweg kunt stellen dat de cirkel voor een goede geluidsrapportage 300 meter kleiner is dan voor vleugelkisten. En dat is een heleboel!

    En anders kun je altijd nog ons opzoeken. Wij hebben wel wat eisen aan het geluid (max 81 dB op 7 meter afstand) en aan het aantal heli's wat tegelijk in de lucht is, maar verder mag er bij ons eigenlijk met onbeperkt grote heli's en alle aandrijfvormen gevlogen worden. Met meer man vliegen is altijd gezelliger.

    Groet, Bert

    * dit slaat PUUR op de eventuele directe consequenties zoals boetes en bekeuringen, ik bedoel hier GEENSZINS mee te zeggen dat het verstandig is om te gaan wildvliegen. Wat veiligheid betreft is in je eentje wildvliegen met een 450 al een "risicovolle bezigheid"
     
  10. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.496
    Locatie:
    Heerenveen
    Ach wat is niet durven? Of ik nu met een 450 size electro of 700 size nitro wildvlieg... ongeacht het formaat heli vlieg ik volgens een aantal regels qua veiligheid betreffende mens, machine etc. Voorkeur gaat wel uit naar vliegen met 2 man: eentje vliegen de ander die de omgeving in de gaten houd.

    Nu is mijn vlieg ervaring wel zodanig dat ik tijdens het vliegen wel even om me heen kan spieken als ik alleen vlieg.

    Maar voor mij heeft wildvliegen zeker niet de voorkeur.. al was het vanmiddag met 4 man en 6 heli's en 1 hexacopter wel weer gezellig. Toch vlieg ik liever bij de helischool/club. Mede door het sociale aspect. Maar aangezien hier alleen in het weekend kan worden gevlogen en dit ook niet altijd het geval is dan is wildvliegen een mooie tussen optie om te kunnen vliegen.
     
  11. drr

    drr Guest

    Voor een vliegtuig heb je meer ruimte nodig dan een heli, dan moet je al toestemming vragen om een weiland te betreden of iets dergelijks. Daar wil ik gewoon niet aan beginnen. Nog afgezien van praktische problemen als te lang gras om te starten en landen, sloten, hekken, etc.

    Wat brandstof betreft, persoonlijk zou ik dat toch liever op het veld van een club doen. Als ik al wildvlieg, dan met zo weinig mogelijk overlast(elektro dus).
     
  12. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.496
    Locatie:
    Heerenveen
    Ook met wildvliegen heb je volgens de wet toestemming nodig van de grondeigenaar.. in de praktijk valt dat echter wel mee. Tot het een keer mis gaat.. en als je bang bent voor geluidsoverlast dan is je locatie simpelweg niet geschikt voor brandstof.
     
  13. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.973
    Locatie:
    Oldeberkoop
    @ drr

    Tsja, ik kan je daar verder niet in tegenspreken, en ook Jonkje heeft gelijk: als je bang bent voor overlast, zit je op de verkeerde plek.
    Vergis je overigens niet in de "ergernis-factor" die hard-3D vliegen heeft op mensen die het ding niet kunnen zien maar wel kunnen horen....
    Electro of niet, continue die bladefarts werkt mensen net zo hard op de zenuwen (eigenlijk alles werkt mensen op de zenuwen geloof ik....)

    Een verdere opmerking: je zegt "dan moet je toestemming vragen om een weiland te betreden" en daar leid ik uit af, dat je nu dus NIET in een weiland staat te vliegen, maar langs de kant van de weg....

    En DAT is nou net verboden, omdat je dan "op de openbare weg" (daar hoort de berm ook bij) activiteiten uitvoert die de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen.
    Wat dat betreft is het ALTIJD verstandig om in een weiland te gaan staan, al is het maar om later te kunnen zeggen "ik was niet op de openbare weg nodig". Puur juridisch dus. Ik zeg niet dat je dom bezig bent, maar let wel op wáár je precies staat te vliegen. Een aantal dingen word namelijk gerelateerd aan de locatie van de piloot, en als die op de openbare weg staat....
    Het is dan al voldoende om aan de andere kant van het hek te staan, maar ja, dan heb je weer die toestemming nodig.

    Lang gras hebben wij ook last van (we mogen van de boer geen veld maaien, hooguit twee startvierkanten van 2 x 2 meter) en dat los je uitstekend op door een plaat hout mee te nemen, of desnoods een stevige deurmat, om vanaf te starten. Landen levert zelden problemen op, en anders prak je hem weer op dat startplatform.

    Groet, Bert
     
  14. drr

    drr Guest

    Ik vlieg niet langs de weg maar met kleine elektroheli's in een park of met wat grotere elektroheli's op een sportveld. Ik blijf weg bij huizen, bedrijven, wegen, mensen en dieren. Zodra er toeschouwers komen stop ik er meteen mee.
     
  15. GhostriderNL

    GhostriderNL

    Lid geworden:
    14 jun 2011
    Berichten:
    41
    Ik kom ook uit Drachten! Leuk dat er meer Drachtenaren zijn.
     
  16. OscaR-16v

    OscaR-16v

    Lid geworden:
    8 apr 2012
    Berichten:
    43
    Locatie:
    Groningen/Leek
    ik vlieg af en toe op het industrie terrein in drachten waar het politie bureau ook zit. ik kom zelf uit Leek.
     
  17. GhostriderNL

    GhostriderNL

    Lid geworden:
    14 jun 2011
    Berichten:
    41
    Is er iemand die me wat dingen wil leren over heli vliegen? Ik ben tamelijk nieuw met deze hobby en heb een bouwpakket gekocht van een HK450 TT pro en heb deze in elkaar gezet en graag zou ik een controle hebben op de montage.
     
  18. jorrick

    jorrick

    Lid geworden:
    20 sep 2011
    Berichten:
    349
    Ik denk dat je hiervoor misschien beter een nieuw topic kan openen.
    Als dit je eerste helikopter is en je hebt hiervoor nog nooit heli gevlogen dan kan ik je verzekeren dat je dat ding de eerste keer gruwelijk tegen de grond werkt en voor veel geld reparaties gaat maken.
    een HK450 is geen beginners toestel.
     
  19. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Hij zit in het goede draadje Jorrick :smile:
    ..
     
  20. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.496
    Locatie:
    Heerenveen
    Denk dat je beter eerst eens een aantal posts terug kan lezen voor je antwoord,

    En naar mijn inzien is hij tot zover goed bezig. Heeft zn heli zelf gebouwd en wil em voor de zekerheid laten nakijken door mensen met meer ervaring.

    Verder weet jij nog niks van zijn verdere ideeen of plannen. Hij staat in ieder geval niet direct in de buurt van een sloot te vliegen... ;)

    En waarom zou hij direct zn heli de vernieling in helpen wijsneus? Nogmaals je weet niks van zijn verdere voorbereiding en aanpak..

    @ Ghostrider:

    Wil best je heli eens nazien. Of kom eens gezellig langs op de helischool die vlakbij Heerenveen zit. De link van de website kan ik je wel even via pb doen als je interesse hebt.
     

Deel Deze Pagina