Schaarste aan technisch personeel.

Discussie in 'De Non-Modelbouwkroeg' gestart door Cheeta, 19 mei 2012.

  1. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    Het is al denk ik 15 jaar een roep dat er te weinig technisch personeel is. Nou ben ik zelf wel actief in de techniek maar ik denk dat genoeg mensen die technisch aangelegd zijn niet voor technisch werk kiezen.

    Ik vind het wel een interessante discussie voor hier.
    wat is jullie mening waarom er te weinig mensen zijn voor de techniek?

    Mijn mening is vrij recht door zee denk ik maar niet ver verwijderd van de waarheid: Technisch personeel wordt onderbetaald in Nederland we leven in een managersland. De overhead aan managers is mijn inziens dan ook veel te groot.

    Werkgevers: maak technische studies gratis - Binnenland | Het laatste nieuws uit Nederland leest u op Telegraaf.nl [binnenland]
     
  2. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Dat zou dan invloed moeten hebben op de salarissen van al het niet-management personeel Alwin, ook buiten de techniek. Mij lijkt salaris van een bepaalde groep gewoon een kwestie van vraag en aanbod. En binnen die groeps-bandbreedte zijn de onderhandelcapaciteiten weer belangrijk.
     
  3. Robbie TPC

    Robbie TPC Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 apr 2007
    Berichten:
    3.612
    Locatie:
    Haarlem
    Moest even opzoeken wat ze bedoelen met beta techniek Beta | Platform Beta Techniek
    Na mijn cito toets (ruim 20 jaar geleden) kreeg ik van mijn school het advies om een technische opleiding te volgen, LTS om precies te zijn. Ben uiteindelijk terecht gekomen bij een grafische opleiding.

    Denk dat de schaarste aan technisch personeel heeft te maken met een aantal factoren.

    Het internet, geeft mensen de mogelijkheid om antwoorden op vragen te vinden die bijvoorbeeld betrekking hebben met techniek. Je hoeft geen 'raketgeleerde' meer te zijn om te kunnen weten hoe de techniek erachter werkt. Automatisering, robots in fabrieken nemen steeds meer werk af van mensen. Een ander (kort door de bocht :)) voorbeeld is een rekenmachine, waarom wiskunde studeren als een machine het werk kan dan.
    Het gebrek aan interesse in techniek zal ook een rol spelen aan de schaarste van technisch personeel.

    Geld is ook een probleem voor de schaarste in technisch personeel, het maakt niet uit in welke context je geld plaatst, of het nu de kosten van opleidingen, personeel, materialen enz zijn, men wil steeds meer voor minder geld.
    Het feit dat men pleit voor gratis technische studies, zegt dat er niet betaald zou moeten worden voor die studies.
    Geld is een probleem op zich...

    Het grootste probleem van de schaarste in technisch personeel is volgens mij, (ironisch genoeg) de techniek zelf ;-)
     
  4. cajo

    cajo

    Lid geworden:
    30 nov 2008
    Berichten:
    675
    Locatie:
    Uden
    Ja het werken met de handjes wordt nog steeds niet echt gewaardeerd in de vorm van een goed salaris, iemand die op een kantoor met de computer werkt is veel belangrijker dan de man op de werkvloer waar de producten worden gemaakt.
     
  5. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    Het grootste probleem zit bij de managers....

    Uitbesteden is het toverwoord vandaag de dag want dat is goedkoper. In de oorlog om de goedkoopste te zijn zie je dus dat steeds meer naar het buitenland verdwijnt. Als dit zo door zet zal er voor een groot deel alleen maar een regelcultuur ontstaan en is al het uiteindelijke werk over de grens verdwenen.
    Dagelijks zie je wel krantenkoppen over gedwongen ontslagen of een nul-lijn terwijl men in de hogere regionen van die bedrijven zichzelf rijk regeld.

    Helaas zit ik ook op een plek waarbij de winstcijfers niet meer een bepaald doel halen en het werk dan niet meer een "core bussiness" is. Dit betekend dat de hele afdeling eruit moet en zijn ze op zoek naar een koper voor de afdeling. De verhalen gaan alleen dat onze afdeling uiterlijk eind dit jaar in handen van een ander bedrijf moet zijn of anders we eruit "getrapt" gaan worden wat volgens een OR-man niet zomaak kan.
    Nu is er een potentiele koper die in wil gaan op de voorwaarden (oa. 7 jaar lang exclusief contract voor werkzaamheden voor onze huidige baas) maar het schijnt dat er twijfels zijn al doet een krantenberichtje over de nodige verliezen van dat bedrijf ook het vermoeden dat eventuele investeringen niet door gaan. (voor ons hoe dan ook erg hoopvol...NOT!)

    Leg mij eens uit hoe managers op het idee komen om ons over te hevelen naar een ander bedrijf om vervolgens ons weer in te huren voor de lopende en zelfs nieuwe werkzaamheden.

    En dan, in mijn dagelijkse werkzaamheden in de IT zie ik dat veel vanuit India en de oostblok gedaan wordt en om nu te zeggen dat die lui weten wat ze aan het doen zijn..... Maar hey, het is goedkoop en daar draait het om zodat er meer winst over blijft voor de managers.

    Langzaam zie je wel weer dat sommige bedrijven weer meer vanuit eigen huis willen doen, blijkbaar iets geleerd dat het uitbesteden niet heilig is. Zoals ik dat in mijn omgeving zie is inderdaad de IT goedkoop geworden maar zijn de kosten verschoven naar werknemers die niet kunnen werken of te lang moeten wachten op een oplossing. (en laat ik het maar niet hebben over verloren data door knulligheden)

    Als de topmanagers nu gewoon eens een miljoen minder bonus pakken en meer aandacht besteden aan de kwaliteit ipv. de prijs komt dat vanzelf wel goed.
     
  6. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Ons hele land wordt kapotgemanaged door allerlei figuren wiens "baan" 20 tot 30 jaar geleden nog niet eens bestond. Dan heb ik het over allerlei managers, consultants, beleidsmedewerkers etc.
    Meestal (tenminste in mijn branche,) types die totaal geen kennis hebben m.b.t. het vakgebied waar ze zich mee bemoeien. De meeste tijd houden ze zich dan ook bezig met het doorsturen van vragen van de ene partij naar de andere (en door hun gebrek aan kennis is er dan nogal eens sprake van miscommunicatie, waardoor het 4x zo lang duurt voor een vraag beantwoord is, dan wanneer de vraagsteller gewoon rechtstreeks contact had gehad met de "beantwoorder") Verder houden ze zich vooral bezig met vergaderen en rapporteren. Eigenlijk leveren ze dus geen enkele substantiele bijdrage aan de totstandkoming van iets.

    Het probleem is, dat dit soort figuren elkaar inhuurt en er dus totaal niet bij nagedacht wordt of de bijdrage van een persoon de vergoeding van soms ver boven de 100 Euro per uur wel waard is. Dan zou iemand anders namelijk wel eens hetzelfde kunnen gaan denken over jouw uurtarief, nietwaar? Bovendien, als iemand zichzelf tegen een lager tarief aanbied, zal dat wel komen omdat hij/zij niet goed genoeg is om meer te kunnen vragen, nietwaar?

    Gevolg is nu wel dat we nu met een kind met een enorm waterhoofd zitten en ik zie dat nog niet zo 1,2,3 veranderen. Misschien als de loodgieters en bouwvakkers straks net zo dun gezaaid zijn als tandartsen? Wordt nog leuk, als je over x-jaar op een wachtlijst komt als je een nieuwe cv ketel nodig hebt, of als een stucadoor 150 Euro per uur kost.

     
    Laatst bewerkt: 19 mei 2012
  7. R2D2

    R2D2

    Lid geworden:
    18 jun 2003
    Berichten:
    845
    Locatie:
    Veendam
    ik werk al bijna 30 jaar in de techniek, en ben begonnen als service monteur, een geweldig beroep alleen......... het wordt niet betaald, dus doorgeleerd en nu ben ik accountmanager in de techniek, jaja ook weer een manager, klopt maar nu wordt ik wel redelijk betaald maar de techniek vindt ik toch het mooiste van alles alleen kan ik dan mijn gezin er dan niet van onderhouden, en dan bedoel ik zonder enige luxe.
    Als je bijvoorbeeld in amerika een vakman bent dan wordt je met " Mister" aangesproken
    in england met"sir" ja zelfs in duitseland ben je "meister" alleen hier in nederland ben je een " lul" .
    ik vindt dit heel erg in dit land ook ik maak me zorgen over al de managers die een cursus
    hebben gevolgd en denken dat ze de wijheid in de pacht hebben, ook diegene die denkt dat alles op internet te vinden is bijvoorbeeld als je auto of koelkast stuk is hoe die zelf te repareren, leuk hoor maar wie denk je dat de koelkast of auto heeft ontworpen en wie heeft het gemaakt, dit persoon snapt er niets van en zal dit wel geleerd hebben op een managment cursus, en ja deze heb ik ook gevolgd en voor diegene die het niet hebben gevolgd zal ik snel uitlegen wat dat inhoud, nou het slaat nergens op alleen flauwekul opgenoemd door mensen die nog nooit its hebben gedaan en ook niet van plan zijn iets nuttigs te doen. en vooral veel liegen om de mensen op de werkvloer klein te houden en jezelf maar belangrijk te vinden en als er iets gebeurd kun je altijd de mensen op de werkvloer de schuld geven.
    Ik snap echt dat mensen niet de techniek ingaan je wordt echt niet gewardeerd, mijn zoon vindt de techniek ook wel mooi maar ik heb hem aangeraden om daar niet verder in door te gaan, neem de techniek maar als hobby da's beter dan als je werk.
    het lijkt wel of het allemaal negatief is wat ik schrijf, en dat is natuurlijk niet zo maar al het personeel wat op die grote kantoren zit met de catering en airco weet niet wat het inhoud om in de techniek te werken, met andere woorden werk je niet in de techniek maar zit je lekker op je reet op een verstekbare bureaustoel, met een geklimatiseerd kantoor en met een goede warme maaltijd tussen de middag. hou hier dan je mond want je hebt echt geen enkel idee waar je het hier over hebt.
     
  8. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    @micropuller en R2D2
    100% eens goed verwoord. Nu ben ik wel van inzicht dat deze managemnt cultuur zijn langste tijd gehad heeft en door het gebrek aan technische opleidingen.

    mijn opleiding is o.a. al 5 jaar niet meer gegeven en zijn maar 12 mensen op afgestudeerd. (automatiserings elektronica).

    Dus het gebrek aan technici wordt steeds groter. De problemen in china beginnen nu ook te komen nu daar de economie overkookt gaan ze vanzelf remmende maatregelen en meer milieu regels krijgen.

    In duitse begrippen mag ik mezelf al engineer noemen met mijn opleiding. In dit land ben je een monteurtje... Ik ben benieuwd als straks het technisch personeel helemaal verdwijnd wie er dan voor zorgt dat je muur gestukadoord wordt of je elektra in je huis aangelegd?

    Zoals r2d2 aangaf dan krijgen we straks wachtlijsten voor de reparatie aan je cv ketel van 5 weken en langer. (lekker in de winter ;), alhoewel koude douche lijkt me ook niet lekker).

    Van technisch personeel wordt al verwacht dat men 24 uur per dag werkt. Want ja zo belangrijk zijn we wel om ander mans rotzooi op te ruimen. Dan moeten we meteen komen...

    Ik zie nog een barre toekomst komen voor al het kantoor personeel (managers) die nu hun hachje proberen te redden. De omslag komt ooit nog wel.

    P.S. ben overigens recent zelf veranderd van baas door het absurde overhead capaciteit aan managers bij mijn vorige werkgever. Ik had 2 uitzendkrachten onder me en 5 managers boven me... handjes erbij krijg je niet. Maar managers erbij krijg je zonder dat je ze nodig hebt want ja efficientie is het belangrijkste... met zoveel mogelijk managers zo min mogelijk doen en zoveel mogelijk bonus opstrijken.
     
  9. klint

    klint

    Lid geworden:
    15 apr 2012
    Berichten:
    14
    Locatie:
    tiel
    sluit me bij jullie aan,..

    ik maak zelf genoeg mee,ik doe de TD in een klein bedrijf die importeur is van een bepaald merk machine uit duitsland.
    er is daar vorig jaar een nieuwe machine uitgekomen met heel veel kinderziektes,ik ben toen ook zelf naar die fabriek geweest en mocht daar gaan uitleggen hoe het wel moest(klinkt heel raar maar het is waar).

    daar liep ik tegen managers aan die het vertikken om iets van je aan te nemen,hun eigen technisch personeel durven hun mond daar niet open te doen,waar we hier in nederland inmiddels moe geworden zijn om wel wat te zeggen,omdat het toch geen zin heeft.

    tot de dag van vandaag is de machine nog steeds waardeloos,en het komt uit duitsland!!(wees gerust,ze maken daar geen auto,s)

    ,,het gaat dus wel om managers die de functie als het ware in de schoot geworpen hebben gekregen,niet degene die er met hard werken eringegroeid zijn,,

    wat mijn werk betreft,ik doe de inkoop en verkoop van materialen,reparaties in binnen- en buitendienst en dan ook nog vertegenwoordigen.
    ik kom gewoon tijd tekort,ik durf haast geen vrije dag tenemen(onderhand voor 2maanden aan vrije dagen meegenomen naar dit jaar en dan nog de dagen erbij van dit jaar)

    ik doe het allemaal wel met plezier en de verdienste zijn voormij redelijke.
    maar waar het mij om gaat,als je het vergelijkt met de prestaties van die managers en hun zogenaamde werkdruk en daarbij hun lonen,dan vraag ik me toch wel af waar het allemaal om draait.

    dit is enkel 1 voorbeeld in mijn looptijd op de arbeidsmarkt,ik heb genoeg gezien en meegemaakt om boeken vol te kunnen schrijven hierover.

    ik hoop dat de waardering voor de WERKENDE ARBEIDER beter word maar in deze maatschappij heb ik de hoop opgegeven.
    ik maak mijn 40 uurtjes per week en hou de informatie die ik heb voor mezelf en zeg verder helemaal niets meer.
     
  10. TC01

    TC01

    Lid geworden:
    17 jun 2010
    Berichten:
    3.071
    tja, techniek, daar is al zoveel over gezegd. Ik wilde erin, maar mocht niet. Ik wilde in eerste instantie electrotechniek leren, maar kreeg al vrij vroeg te horen dat dit niet zou lukken ivm mijn kleurenblindheid (al die kabeltjes met al die kleuren dan ook). Daarnaast kon ik volgens enkelen beter leren en moest ik maar naar de Havo of eventueel de langere weg de Mavo.
    Omdat die leerstof mij totaal niet aantrok is hier dus niks van geworden. Om mij nu nog op 52 jarige leeftijd om te scholen naar de techniek zie ik ook niet meer zitten, ondanks dat ik toch wel redelijk wat technische kennis in huis heb.
    Voor mijn zoon, die mag doen wat hij zelf het leukste lijkt, maar dan met dien verstande dat we rekening moeten houden met zijn diagnose PDD-NOS (licht authistisch en ADHD met storingen in de fijne motoriek) Hij wil de dierenzorg in waar ik nu ook werkzaam in ben. Hopenlijk lukt het ons om binnen niet al te lange tijd onze grote droom te verwezenlijken.

    Verder ben ik van mening dat de techniek niet genoeg reklame voor zichzelf maakt.
    Wij hebben met een aantal modelvliegers voor een bepaalde opleiding reklame gemaakt op diverse VMBO scholen. Als je dan ziet dat de leraren en toa's bepaalde technieken niet meer kennen en die dan ook niet meer kunnen doorgeven aan de leerlingen dan schieten mij de tranen in de ogen. Ik heb daar dingen gezien (houten dakconstructies) waarvan ik denk dat ze de krachten niet kunnen dragen. Alles zat met lange schroeven tegen elkaar gezet, geen enkele zaagsnede paste of sloot 100% aan op de andere. Zaagbladen die verkeerd om ingespannen waren en noem maar op. Wel stond men er direct bij als je eens de veiligheidskap wegdraaide bij een draaiende boorkolom. Met de kap erop was het fijne werk gezien de vrom van het werkstuk wat we hadden niet te doen en met uit de losse hand boren krijgen je de gaten niet optimaal recht.
    Toen ik uit de losse hand op een schuurband een vleugelprofiel in een balsaplankje draaide stonden de leraren toa's en leerlingen met open mond te kijken.

    Dus wat mij betrefd, start bij het begin. Eerst de opleiding weer op orde brengen, dan voldoende en goede reclame maken voor de techniek. Voor het in orde brengen van de opleiding, zoek bij de "afgekeurde" mensen uit de techniek diegene uit die nog willen werken en die echte vakmannen zijn. Zet die voor de klas en laat die de echte praktijk opleidingen geven. Deze mannen weten hoe het eraan toe gaat binnen de bedrijven en zijn perfect op de hoogte van alle ins en outs in hun vak.

    Mijn vader bijvoorbeeld was een vakman meubelmaker en bouwtimmerman. Vanwege zijn astma werdt hij helaas te vroeg afgekeurd. Hij had daarna maar wat graag zijn kennis willen overdragen op de jeugd om ook zo een goede vakman te worden zoals hij was. Hij heeft mij alles wat ik weet op houtbewerking geleerd, helaas heb ik daar in mijn beroepsloopbaan nooit van mogen profiteren omdat het diploma belangrijker was dan kennis en ervaring.

    En tja, over managers, de ene nog stommer dan de andere en maar volhouden dat hun domme ideeën goed zijn voor het bedrijf terwijl je zelf ziet dat het bergafwaarts gaat.
    Voorbeeld uit de praktijk: een nieuw logistiek bedrijf haald een grote klant binnen en dat is dan ook de enigste klant in die loods. Alle personeel is nieuw. het gehele logistieke systeem dat ze gebruiken is geheel nieuw opgezet en geautomatiseerd. Alleen wat ze vergeten zijn is om de mensen op de werkvloer uit te leggen hoe de stikkers werken. Bij goederenontvangst komt een grote doos binnen met 24 dezelfde producten. De medewerker bij goederenontvangst krijgt 24 stikkers om op die producten te plakken. Echter heeft men hem nooit verteld dat hij de doos moet open maken en op elk klein doosje in de doos een stikker moet plakken. Van de 24 stikkers neemt hij 1 stikker af en plakt die op de grote doos. In het systeem staan 24 stuks op voorraad, in de loods echter maar 1 volgens de stikkers en de rest is manco. De doos gaat naar de piklocatie en de orderpikker komt met zijn nieuwe order aan om 1 stuks te pikken. Hij neemt dus die ene grote doos met 24 stuks mee en dat gaat zo naar de klant. De klant lacht zich dood, betaald 1 stuks en krijgt er 24......... Alle managers op de vloer als ook op kantoor bleven volhouden dat het in orde was en dat de fabrikant te weinig af gestuurd had. Dat ging zolang goed totdat de fabrikant zelf eens langs kwam om poolshoogte te nemen. De band tussen beide bedrijven is niet lang meer gebleven.........
    Weg werkgelegenheid omdat de managers niet wilden luisteren naar enkele mensen (4-5 man van de 50) op de werkvloer die het wel wisten en doorhadden.
     
  11. bol

    bol

    Lid geworden:
    30 apr 2002
    Berichten:
    736
    Locatie:
    poeldijk gem:_Westland
  12. MPXfan

    MPXfan Guest

    Je kan je ogen ervoor sluiten, maar de moraal van dit fabel is toch wel dat je beter ieder ander kan zijn dan die mier!

    Ik zal 'm morgen nog eens uitgebreid op kantoor bestuderen; heb ik wat te doen die dag naast het nadenken over mijn warme lunch... :)



    De link van het eerste bericht gaat over gratis studies voor technisch hoger onderwijs. Heb ik zelf ooit ook genoten (niet gratis); maar nu -na ruim 20 jaar- is welgeteld nog slecht één van mijn medestudenten van het eerste jaar (ca. 95 man/vrouw) echt werkzaam als 'harde' techneut. De rest zit allemaal hogerop op de apenrots - of is inmiddels werkzaam in iets heel anders...
     
  13. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
  14. Byte

    Byte

    Lid geworden:
    20 dec 2007
    Berichten:
    1.376
    Locatie:
    Venlo, Nederland
    Interessant! Zelf wil ik ook een technische opleiding gaan doen (werktuigbouwkunde HBO), echter moet ik eerst nog mijn natuurkunde bijspijkeren. Dat lage salaris, geldt dat voor technische mbo, hbo of universitaire opleidingen? Of voor allemaal?
     
  15. cajo

    cajo

    Lid geworden:
    30 nov 2008
    Berichten:
    675
    Locatie:
    Uden
    Je hebt mensen die gratis naar school zijn geweest en je hebt mensen die voor niks naar school zijn geweest.
     
  16. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein

    just for the money -> manager
    liefde voor het vak -> techniek
     
  17. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    WELK lage salaris?
    Als ik kijk naar mijn oudste zoon: MBO elektrotechniek / ICT.
    Vervolgens naar het HBO. Na anderhalf jaar kwam hij thuis met de boodschap: "Zouden jullie het erg vinden als ik hiermee stop en ga werken? Op het HBO veel te veel management-shit... en te weinig techniek."
    Waarop zowel mijn vrouw als ik zeiden: "Je moet doen waar je zelf zin in hebt! Jij moet verder met jouw leven, niet wij."

    Hij is gaan werken en heeft ondertussen als servicemonteur een riant salaris.
    Tijdens het werk heeft hij wél een aantal moeilijke (en dure) cursussen moeten volgen. In de avonduren en op zaterdag.

    Collega's van hem wilden dat niet. Die hebben nu dan ook een aanmerkelijk minder hoog salaris en vragen zich af waarom...:confused:
     
  18. Byte

    Byte

    Lid geworden:
    20 dec 2007
    Berichten:
    1.376
    Locatie:
    Venlo, Nederland
    Dat lage salaris zoals aangegeven in de startpost.


    Begrijp me niet verkeerd, ik ben gewoon in het algemeen geïnteresseerd in het salaris. Als ik voor het geld zou gaan zou ik wel fijn mijn vwo afgemaakt hebben en daarna een of andere hoge opleiding op de uni gevolgd hebben.
     
  19. veldmuis

    veldmuis

    Lid geworden:
    22 aug 2011
    Berichten:
    1.298
    Locatie:
    wormerveer
    Ik zie op enkele plaatsen een omkerende trend. Tata Steel bijvoorbeeld besloot een aantal jaar geleden de eigen school te minimaliseren en meer contractors in te huren voor werkzaamheden. Dat begint nu weer om te draaien omdat ze merken dat nu ze zelf minder opleiden ook de kennis in eigen huis minder is en dus de kwaliteit vaak ook minder. Ik vind dat een goed voorbeeld.
    Ik ken veel vaklui die goed verdienen simpelweg omdat goed technisch personeel slecht te vinden is. Er zijn hele generaties de afgelopen 20 jaar opgevoed met de boodschap maar flink door te leren want werken met je handen is helemaal niks waard. En nu zitten we met de gebakken peren want er zijn geen echte vaklui te vinden. De patatgeneratie heeft er in elk geval bar weinig voortgebracht.

    De hele cultuur van managers is goed ingestort nadat een paar jaar geleden de crisis merkbaar werd. Waarom? Managers zijn qua prestatie vaak niet direct meetbaar in Euros welke ze opleveren dus daar wordt het eerst in geruimd en dat is een goede zaak. Management heeft een cultuur geschapen van denken te weten waar het over gaat en dan beginnen te roepen terwijl men niet weet waar de klepel hangt......en dat ging prima want alles was haleluja en het geld kwam toch wel binnen. Dat is nu wel anders.

    Dat veel vaklui op het moment banen verliezen heeft te maken met of: Bedrijven brengen productie naar het buitenland om prijsdruk het hoofd te bieden of.... Het bedrijf is gerelateerd aan de bouw waar het op dit moment gewoon dramatisch slecht in gaat. Daar mogen we onze regering voor bedanken die al veel te lang zich verschuilt achter gedoog- en lenteakkoorden waardoor er geen belangrijke knopen doorgehakt worden die de huizenmarkt op een gezonde manier weer op gang brengen.

    Ikzelf ben Technisch account...manager. Verschil is dat mijn functie het makkelijkst te beoordelen is: Omzet oke? Marge oke?.....mooi dan mag je blijven....niet oke?......tot ziens..... Ook account manager is een titel van de laatste 10 jaar......vroeger zou ik gewoon vertegenwoordiger geheten hebben.....ook zo iets.

    Maar velen van mijn vakbroeders welke fuitend hun omzet binnenharkten een paar jaar geleden zonder een fuck uit te voeren zie ik ook niet meer. Het kaf is van het koren gescheiden. We moeten gewoon weer werken voor onze centen en hard ook. Ik maak me niet druk vooralsnog.
     
  20. Xtinction

    Xtinction

    Lid geworden:
    20 aug 2009
    Berichten:
    338
    Ikzelf kan hier denk ik ook wel een zegje plaatsen.

    Op de Havo ben ik mijn 'studieloopbaan' begonnen, maar ik ben er in havo 4 mee gestopt. Ik had de overgang naar havo 5 niet behaald, puur omdat ik niks deed voor school. De eerste 3 jaren was dit geen enkel probleem, maar in de 4e ging het dan toch niet zo makkelijk.
    Hierna heb ik met succes MBO Elektrotechniek niveau 4 afgerond. Gedurende de gehele opleiding dacht ik een Automatiseringstechniek Engineer te willen worden. Het automatiseren van processen vond ik echt super door middel van diverse sensoren en de bijbehorende PLC-techniek. Dit ging me dan ook zeer makkelijk af.
    Mijn punten lagen hier stukken hoger dan op de havo, terwijl ik ook hier niks deed.
    Op de havo haalde ik maximaal een 5 voor natuurkunde, dit terwijl ik op MBO 9's haalde, zonder ook maar één boek open te maken.

    Nu ben ik via een omweg (begonnen aan HBO Elektro, maar omdat het weer veel van hetzelfde was) terecht gekomen op HBO Social Work, zie het als Sociaal Pedagogische Hulpverlening.

    Als ik dan nu kijk naar de verschillende salaristabellen die bekend zijn, heb ik spijt dat ik niet gewoon ben gaan werken met het MBO Elektrotechniek diploma. Wanneer ik deze HBO opleiding afgerond heb, zal ik als beginsalaris rond de €1600 verdienen per maand. Met Elektrotechniek MBO is het beginsalaris ook rond de €1600 per maand.

    Je kunt het dan op diverse manieren bekijken natuurlijk. Het plafond van het HBO loon zal hoger zijn qua opwerken binnen het bedrijf.
    Begin je te werken na je MBO techniek studie, kun je jezelf opwerken, maar ook cursussen volgen waardoor je uiteindelijk ook op HBO niveau zult uitkomen. Alleen heeft dit dat een andere benaming. Je wordt niet alleen een ingenieur door de HBO/WO studie, dit kun je ook bereiken na een MBO studie. Het ligt puur aan jezelf.

    Nu is HBO Sociaal werk sowieso slecht betaald wanneer je pas begint met werken, maar het is even een indicatie om aan te geven dat techniek echt zo slecht nog niet verdient!

    Zelf spookt constant de gedachte door mijn hoofd om toch te stoppen met Social Work en gewoon weer lekker de techniek in te gaan, het blijft aan me trekken. Helaas is het niet zo gemakkelijk, gezien de studieschuld die me dan even in de nek komt slaan :p

    Eens een technicus, altijd een technicus.. daar kom ik nu op een harde manier achter. ;)
     

Deel Deze Pagina