Onbekende Triumph draaibank

Discussie in 'Verlijming & constructie' gestart door Rockboy_Pascal, 27 jun 2012.

  1. Rockboy_Pascal

    Rockboy_Pascal

    Lid geworden:
    2 dec 2007
    Berichten:
    278
    Locatie:
    Kaatsheuvel
    Hallo

    kent iemand deze draaibank? Het is een triumph. Verder staat er geen merk/naam/type op. Ik heb een vermoede dat het een colchester /britania is.

    Google Afbeeldingen resultaat voor http://fotos.marktplaats.com/kopen/1/18/0ecrTUkBOBvrpdRqjgfTOA%3D%3D.jpg

    En kan er wat meer over vertellen dan ik kan vinden op internet :). Niet wat ik ermee wil gaan doen, maar meer gebruiks ervaringen of ken je iemand die ermee gewerkt heeft ofzo.

    Ik ben er vandaag langs geweest en ziet er verder prima uit, alleen de geleiding is onder de klauwplaat licht beschadigd maar voelt verder over het algemeen spellingsvrij. Test draai bleek ook goed te lopen zonder hevige trillingen of geluid.

    Andere draaibanken zijn mij ook al bekend zoals de AI heimbrug of een Myford Ml7. Deze liggen echter nog ietsjes buiten mijn budget.

    Gr
    Pascal
     
  2. wingman

    wingman

    Lid geworden:
    21 jul 2005
    Berichten:
    1.074
    Locatie:
    Schaijk, N-Brabant
    ik kan je over de specifieke draaibank niks vertellen, maar ik wil je wel wijzen op het support. deze heeft nl geen snelwisselsysteem. iedere keer een andere beitel betekend ook iedere een andere instelling (op de nonius welliswaar).
    ook je handwiel voor je z-as zit rechts-onder je x-as. dit is persoonlijk, maar ik kan hier bijvoorbeeld niet mee overweg en zo ken ik meerdere personen. maargoed, je zegt al dat je hebt proefgedraaid, dus dan heb je het zelf kunnen ondervinden.

    mijn draaibank was volgens de verkoper ook van onbekende makelij, maar toen ik ging kijken zat er voorop een groot type-plaatje met alle gegevens erop. merk is South-Bend, maar van het type heb ik nog geen gebruikshandleiding gevonden op internet


    veel succes met het vinden van verdere informatie.
     
  3. victorymarc

    victorymarc

    Lid geworden:
    8 feb 2003
    Berichten:
    755
    Locatie:
    Zeeland
    Kijk hier eens of je wat kunt vinden;
    lathes
     
  4. bjorn060895

    bjorn060895

    Lid geworden:
    23 nov 2010
    Berichten:
    127
    Locatie:
    Haaksbergen
    Daarbij zal een snelwisselsysteem voor de meeste modelbouwers niet gelijk tot de standaarduitrusting op de draaibank behoren. Snelwisselhouders zijn makkelijk, maar helaas ook duur als je ze wilt kopen. Vooral een extra set schuitjes kan erg in de kosten lopen.

    In de modelbouw is prima te werken zonder snelwisselsysteem. (En zoiets is evt. later altijd nog een keer na te rusten, eventueel zelfs een eigenbouwvariant...) Dus dit puntje zou ik zeker niet als een minpunt van de machine zien. Als de staalhouder een geveerde rastering heeft, kun je er prima mee werken.

    De grofverstelling voor je slede zit misschien aan de verkeerde kant, maar dat is denk ik aanwennen. (Ikzelf zou het niet prettig vinden).

    Wat ik aan de bank wel "minder" vind: de geleidingen van het dwarssupport liggen bijna geheel vrij. Als je daar geen afdekking op maakt, zul je voor elke verstelling die je met dit support doet, de spanen moeten verwijderen. Als de zwaluwstaart andersom had gezeten, was dit zeker qua constructie beter geweest.

    Verder ziet het bed er goed uit: door de geleiding kun je de losse kop dicht tegen de slede aan plaatsen, wat bij het draaien tussen de spitsen echt een voordeel is.

    Heb je de machine onderhand gekocht? Ik zie dat de advertentie er onderhand af is. Het is zeker een leuk bankje en als je budget het toelaat, had ik niet geaarzeld. Vooral niet als alles spelingsvrij loopt en de lagers van de hoofdspil nog lekker lopen.

    Groeten,
    Björn
     
  5. Rockboy_Pascal

    Rockboy_Pascal

    Lid geworden:
    2 dec 2007
    Berichten:
    278
    Locatie:
    Kaatsheuvel
    Na overleg met mijn vader hebben we besloten om het niet te doen. In de garage waar mijn werkplek/werkplaats zich gaat vestigen heb ik ongeveer 1,80-1,90 meter de ruimte. Deze draaibank was precies 1,90 meter en voor onze garage waarschijnlijk te groot. Volgens mijn bekijk erop, had ik genoeg ruimte en hoe groter de draaibank hoe degelijker(lijkt mij).

    Ik ga zelf nog kijken voor een wat kleinere draaibank (1,50-1,60), maar zal me daarin nog even verder in verdiepen welke goed zijn.

    @victorymarc

    bedankt voor je link. Ik had hem daarin ook opgezocht en constateerde daaruit dat het een collester britania was. Zij verkochten veel draaibanken die veel verschilde van elkaar. Er kwam maar zelde voor dat 2 draaibanken identiek waren aan elkaar. Een foto leek er veel op.

    Nog een vraagje. Kan het niet duidelijk vinden op internet. Ik ben zelf gewent (op school en stage) om de langslede alleen te bedienen met de grote hendel(met afmetingen). Op de triumph van mijn 1e post zat er wiel een grote langsslede wiel maar dan zonder aflezingen. Komt dit nu vaak voor of is dit meer een extra luxe voor een draaibank? Hoop dat een beetje duidelijk is.

    Wat vinden jullie fijner om mee te werken?

    Mijn keus komt steeds dichterbij een myford ML7 die soms voor €750 te vinden zijn op internet.

    Nogmaals bedankt voor jullie reacties.
     
  6. bjorn060895

    bjorn060895

    Lid geworden:
    23 nov 2010
    Berichten:
    127
    Locatie:
    Haaksbergen
    Het handwiel onder op de slede die jij bedoelt, is de snelverstelling. Of het een extra luxe is, weet ik niet. Dit handwiel is op veel hobby- en industriebanken te vinden. Anders is het onmogelijk om je slede handmatig heen en weer te verplaatsen. Qua draaien is het in mijn ogen fijner/ beter om waar mogelijk je bovensupport te gebruiken. Daar kun je de lengtes met een fatsoenlijke nonius instellen en maak je minder meetfouten. Ook is de aanzet iets gevoeliger.

    Maar als er langere assen gedraaid moeten worden, zul je toch de snelverstelling en langsvoeding moeten gebruiken. Ook als je het bovensupport in een hoek geplaatst hebt, zal de hele slede bewogen moeten worden om een stukje cilindrisch te kunnen draaien. Verder kun je met dit handwiel meer kracht zetten dan met het kleine wieltje van je langssupport. Als er zwaardere spanen afgenomen moeten worden, gebruik ik het grote wiel liever. Nadraaien op lengte dan weer met het bovensupport.

    Groeten,
    Björn
     
  7. Thieu

    Thieu Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2008
    Berichten:
    1.440
    Locatie:
    Boxtel (MVC Boxtel) www.mvcboxtel.nl, al 60 jaar!
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015

Deel Deze Pagina