Bouwverslag De 7 Provincien 1910

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Dutch*DDS*, 13 jan 2009.

  1. frost

    frost

    Lid geworden:
    22 jun 2009
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Welberg
    hoi jhon je hebt je best gedaan de afgelopen tijd mijn complimenten ziet er schitterend uit ja ik zit niet zoveel op het forum het is al een tijdje geleden.
    ik ben de bouwer van de 1:50 7 provincien en heb de romp klaar ik heb de romp gemaakt van 3mm berkentriplex en heb er zo,n 100 uur inzitten hij is 204 cm geworden en de boegstrip van 3mm koper is klaar en ga hem nu harsen
    deze winter heb ik er niets aan gedaan te koud in de schuur en ben ook nog met de irishman/yorkshireman bezig die bijna voltooid is en dat kan gewoon in de kamer.
    zodra het warmer wordt ga ik er vol tegenaan.
    en ik zit met paul in de zelfde vereniging dus dat gaat niet zo,n probleem worden als ik wat wil weten,ik ben ook door hem aangestoken door deze schepen.
    ik heb geen foto,s op het forum staan maar als je interesse hebt kijk dan bij www.mvsv.nl onder de naam erwin van leeuwen in het fotoalbum.
    het is de 2e link index.
    succes met de vaart.
    groet erwin :cool:
     
  2. ReneBuis

    ReneBuis

    Lid geworden:
    30 apr 2011
    Berichten:
    36
    Locatie:
    Nibbixwoud
    Jou schip is een Dreadnought type schip. Pre-dreadnoughts waren schepen die gebouwd waren voor de HMS Dreadnought (1906)
    Als dreadnought type schepen worden genoemd naar aanleiding van de HMS Dreadnought. Dit had voornamelijk betrekking tot de vorm van de romp. De voor- en achterstevens waren zo goed als symmetrisch.
    Dreadnought type schepen waren ook voorzien van hoofdzakelijk grote geschuttorens.

    Ik las de discussie en moest het toch even kwijt:)
     
  3. Peer

    Peer

    Lid geworden:
    9 jul 2011
    Berichten:
    31
    Locatie:
    Nijmegen
    Dag Rene,

    Ik ben het niet helemaal met je eens, de Dreadnought was een slagschip met vijf torens met in totaal 10 kanonnen met een diameter van 30 centimeter. De tonnage bedroeg 18.000 ton. Verder was de lengte ongeveer 160 meter en was er een bemanning van minimaal 695 man nodig om alles aan de gang te houden.

    Zet dat dan eens af tegen tegen de Zeven Provinciƫn: 2 kanons van 28 cm, 5.644 ton, een bemanning van 176 man en een lengte van 101.5 meter. De Zeven was ook meer bedoeld als een kustverdedigingsschip terwijl de Dreadnought een echt slagschip was.

    Ik ben overigens nieuwsgierig naar de foto's van jouw Dreadnought, hoe gaat de bouw?

    Groeten,

    Ruben
     
  4. P. Burghoorn

    P. Burghoorn

    Lid geworden:
    17 feb 2008
    Berichten:
    1.366
    Locatie:
    Halderbergen
    Hallo Rene,

    Ik ben het met Ruben eens. In zijn geheel is de 7P geen Dreadnought type. Het was een kustverdedigingsschip of pantserschip. Qua romp lijkt het erop maar de Dreadnought was een vernieuwing in geschut (eenheid qua kalibers) en machinerie (van stoommachine naar turbines). De 7P was geen partij voor welke Dreadnought ook.

    Groeten Paul
     
  5. Dutch*DDS*

    Dutch*DDS*

    Lid geworden:
    30 nov 2008
    Berichten:
    234
    Locatie:
    Lemgo-Duitsland
    @Frost,

    Het bevald me dat je toch de 7 provincien aan het bouwen bent,en de bouw tot nu toe ziet er al goed uit.Het herinnerd me een beetje aan hoe ik begon met het bouwen voor 2 jaar geleden.Net zoals Paul toendertijd tegen mij zei:ik heb het gevoel van een Deja-Vu!Heb ik ook nu,ik hoop dat je net zoveel plezier in het bouwen hebt als ik toen.

    @ Rene,Peer en Paul,

    Tja jongens zo is dat met deze schepen,diskussievoer ten alle tijden ;-)
    Als Dreadnought heb ik haar ook niet voorgesteld toendertijd,als pre-Dreadnought ja(ik wist het toen ook niet beter)Daar ze eigenlijk bedoeld was voor de Kolonien in de Oost en het geld toen maar weer eens knap was was ze in haar vuurkracht te vergelijken met een beetje uit de kluiten gewassen kruiser.
    Ook al is het niet eens een Pre-Dreadnought en ook al had ze geen schijn van kans tegen "echte slagschepen"het is en blijft een stuk Nederlandse geschiedenis.
    Het geschut van de 7 provincien was wel het grootste geschut dat ooit bij de Marine werd gebruikt.Maar met 2 stuks kom je niet ver.Je kan het niet vergelijken met een Slagschip,zelfs Stevie Wonder ziet het grote verschil ;-)

    groet John
     
  6. ger1967

    ger1967

    Lid geworden:
    27 nov 2011
    Berichten:
    98
    Locatie:
    torrevieja ( spain )
    interesant bouw ik heb zelf ook zoiets staan maar dat moet de Furie worden met stoom aandrijving maar oke deze is vergrrot van tekening en waarvan de spanten van 8 mm multiplex zijn gemaakt helaas kon mijn oom hem niet afbouwen door zijn ziekte nu heb ik alles geerfd en zo snel ik tijd heb wil ik hem af gaan bouwen zal niet snel gaan maar het begin heeft hij al gemaakt .........tussen ( ) weet je dat er een speciaal teken vergroot apparaat is om tekening te vergroten ik dacht dat het niet zo goed gaat met kopieeren kloppen dan de maat verhouding nog ....maar ik moet zeggen bouw ziet er goed en netjes uit
     
  7. Dutch*DDS*

    Dutch*DDS*

    Lid geworden:
    30 nov 2008
    Berichten:
    234
    Locatie:
    Lemgo-Duitsland
    Hallo aan iedereen,

    Zo na een lange tijd afwezig te zijn geweest mede door andere projekten,ben ik er nu eindelijk toe gekomen met de 7 Provincien het grote water op te zoeken.
    Na dat alles met m`n kluppie weer in orde was gebracht en je niet alleen op zo`n grote vijver zit,is het altijd leuker met een paar schepen meer.

    het gewichtprobleem in de 7 Pro. heb ik opgelost door een stuk lood van 12 kilo te gieten in de vorm van de bak in de romp van het schip waar de loodaccus zaten.Door dit gewicht kom ik uit met 1 stuk 12 Volt-4,5 Amp(kleine bouwgrote)loodaccu.Met de 2 Graupner 720 BB Torque motoren bereik ik een vaartijd van zo goede 45 minuten.
    Het vaar beeld is echt prachtig en bij volgas gaat hij voor op schaal gezien veel te snel maar een beetje sneller kan niet schaden af en toe.

    Hier een paar fotos van afgelopen weekend:


    [​IMG]



    [​IMG]

    De sleper maakt goede golven maar de 7 Pro.ligt echt als een plank in het water.Dus alles oke!!


    [​IMG]

    Maar het coolste is lekker volgas te varen en dan genieten van het vaarbeeld,de geweldige boeggolf en de angstige blikken van mijn kollegas als ik voorbij gesjeesd kom en hun in hun broek staan te schijten daar de 7 pro. toch goede grote golven achterlaat.Als je maar lol hebt met zijn alle.


    [​IMG]

    Mooi toch?

    Zo nu heb ik ook een kar gemaakt met banden op lucht en zo staan verdere transporten naar hier en daar ook niks meer in de weg.
    Hopelijk word het nog eens een keer wat in nederland.

    Groeten John.
     
  8. frost

    frost

    Lid geworden:
    22 jun 2009
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Welberg
    hoi jhon (dutch*dds*) het vaarbeeld van de 7 is schitterend en kan niet wachten tot die van mij het water in gaat ,ik moet nog even het foto,s plaatsen bekijken en wil dan ook een bouwverslag gaan maken.
    ik ga volgende week beginnen (ook om een beetje van het gezeur van paul af te komen die wil ze samen op de foto,hebben .)maar dat duurt nog wel even.
    ik heb nog even tussendoor een havenslepertje gebouwd een knikspantrompje de aitor uno uit spanje van tekening voor mijn zoontje die wil ook gaan varen en die is volgende week klaar dus de zeven provincien moest nog even wachten.
    ik heb de romp nu 1 keer geharst en ben nu bezig met epoxy plamuur maar dit schuurt niet zo lekker het is net beton en schuren is geen!! hobby van me.
    zodra de onevenheden uit de romp zijn komt de 2e laag erop met keperdoek.
    en zodra ik op dekhoogte ga bouwen dan gaat het snel want ik heb een hekel aan rompen maken.
    ik hou jullie opde hoogte en probeer snel wat foto's te plaatsen.
    veel bouwplezier erwin
     

Deel Deze Pagina