Hulp gevraagd met beginnersboot

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door Atay, 11 jul 2012.

  1. Atay

    Atay

    Lid geworden:
    17 aug 2011
    Berichten:
    51
    Locatie:
    Den Haag
    Beste allemaal,

    Heb jullie hulp nodig bij de keuze voor mijn eerste RC-boot. Eerst wat over mezelf:

    Ben 34 jaar en woon in Den Haag. Quartel Modelbouw Pijnacker is voor mij dichtbij. Heb vroegâh veel aan modelbouw gedaan, met name vliegtuigen, maar geen RC. M'n enthousiasme is eigenlijk weer aangewakkerd toen ik in september '11 samen met m'n zoontje van 4 naar de open dag in Hoogvliet ben geweest.

    Inmiddels zijn we een tijdje verder, komt het (als het goed is) meer mooi weer aan, en wil ik echt aan de slag gaan met het bouwen van een RC-boot. Heb al aardig wat speurwerk gedaan op dit forum en andere sites (en er komt behoorlijk wat bij kijken). De enige 'eisen' die mijn zoontje aan een boot heeft is dat het een blus- of politieboot is en dat er een/ meerdere waterkanons op komen :D

    Omdat mijn tijd niet onbeperkt is wil ik graag een boot die snel te bouwen is en omdat het budget ook niet onbeperkt is voor een redelijk bedrag vaarklaar te maken is na aanschaf van de doos. Omdat ik beginner ben ook niet te moeilijk. Ik wil graag advies over onderstaande boten. Ik denk aan:

    - Politieboot W4 (maar kan hier waterkanon op?)
    - Multiboat
    - FLB-1 blusboot
    - Dolly
    - P59 (maar kan hier waterkanon op?)

    En welke set-up raden jullie aan? Hier ben ik nog niet echt ingedoken. Mijn zoontje wou het liefst een speedboot, maar daar ben ik zelf niet echt voor om mee te beginnen. Dus het zou mooi zijn als het een beetje een snelle set-up is, maar het hoeft niet zo snel als een speedboot te gaan ;) Graag jullie advies + motivatie!!

    :proost:

    Gr. Tijs
     
  2. Atay

    Atay

    Lid geworden:
    17 aug 2011
    Berichten:
    51
    Locatie:
    Den Haag
    O ja: als jullie suggesties hebben voor andere/ betere beginnersboten of als jullie nog aanvullende info over mij wensen, let me know!
     
  3. Brandweerboot

    Brandweerboot

    Lid geworden:
    20 mei 2011
    Berichten:
    454
    Locatie:
    Drunen
    Beste, in principe kan op iedere boot een bluskanon. Kwestie van losse blusmonitor (kanon) aanschaffen, een waterpompje op de auto sloop halen, een aanzuigbuis door de romp naar buiten en aansluiten via een relais op 12 volt.
    Je kan de Dusseldorf kopen, een prachtige boot. Maar als je daar aan begint en je wilt alle functie's gebruiken die het schip heeft dan ben je niet met een paar honderd euro klaar.
    Maar als je hem alleen met werkende blusmonitoren wil hebben dan is het een leuk beginnerschip. Ik ben er zelf ook aan bezig. Alleen moet bij mij alles wat werken kan ook werken. zit nu rond de 600 euro.

    De prijs van de dusseldorf is rond de 190 euro, bij B.V. Toemen in den Bosch. De beslagset met klein grut om de boot aan te kleden zit erbij, de tweede beslag set met de schijven e.d die je nodig hebt om de blus monitoren te laten draaien kost dan nog eens 85 euro. Heb je 2 motoren nodig, 2 schroefassen, Kost je pak um beet nog eens 50 euro, dan de benodigde zender, ontvanger en vaarregelaar. Minimaal 8 kanaals.
    Zelf heb ik speciaal voor de Dusseldorf een F14 van Futaba met 1x multiscwitch en 1x multiprop module, zodat ik 32 kanalen heb, maar goed ik wil ook alles werkend hebben van af de zender.
    Zenders heb je ook voor veel minder geld dan die van Futaba.
    Ik gebruik ook een 2,4 ghz 6 kanaals zender van Hobbyking, kost 28 euro incl ontvanger, en een losse ontvanger voor dat ding 8,95. Werkt perfect.
    Ter vergelijk een futaba 8 kanaals ontvanger kost gewoon rond de 80 euro. En dan zit je ook nog aan kristallen vast.
    Het is maar wat je wilt, en hoeveel je wilt uitgeven.
     
  4. Atay

    Atay

    Lid geworden:
    17 aug 2011
    Berichten:
    51
    Locatie:
    Den Haag
    Dank voor je antwoord. De Dusseldorf is ondanks dat het inderdaad een prachtige boot is niet op mijn lijstje gekomen, omdat het geen beginnersboot is, er aardig wat tijd in gaat zitten om hem af te krijgen (en dat heb ik helaas op dit moment niet met 2 kleine kids), en omdat er behoorlijk wat geld in gaat zitten om hem helemaal af te krijgen.

    Wel goed om te horen dat in principe op elke boot een bluskanon kan. Wat bedoel je met kristallen? Ik wil al met al niet meer dan € 300 uitgeven om mee te beginnen. Als het na een tijd nog steeds leuk is, dan kijken we weer verder.

    Heb je nog suggesties voor een van de bootjes uit mijn lijst? Hoor graag!
     
  5. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    De Dolly is een goede keuze, ook een mooie ruime dekopening, zodat je goed bij de RC apparatuur kan komen bij het inbouwen etc.

    De Multiboat zou ook een goede beginnersboot kunnen zijn, en heeft een wat vlotter vaarbeeld dan de Dolly. Zelfde geldt voor de FLB-1, ik vraag me alleen af of die nog goed verkrijgbaar is.
     
  6. Shifter

    Shifter

    Lid geworden:
    1 jan 2008
    Berichten:
    195
    Locatie:
    Purmerend, N-H
    Atay, in zowel de zender als de ontvanger zit een zogenaamd "kristal". Deze hebben beide dezelfde frequentie. Bij o.a. de futaba kun je deze kristallen verwisselen door kristallen met een andere frequentie, dit is handig als je met meerdere boten op het water bent. Zo kun je elkaars boot niet verstoren.
    Maar ook als je zelf meerdere boten hebt, en iedere boot een eigen ontvanger (en dus kristal) geeft, kan je dus met één zender af, zolang je maar het juiste kristal, behorende bij de ontvanger van de boot, in de zender plaatst.
    Er zijn vast mensen die een mooier verhaal hebben, die zullen zich dan wel melden.

    Je zou als boot ook de Banckert kunnen bouwen. Niet al te moeilijk, meer dan genoeg bouwverslagen op dit forum, en je kunt er een mooie brandweerrode kleur op spuiten. Enig minpunt is de beperkte ruimte in de romp, dus of een bluskanon goed te realiseren is weet ik niet.
     
  7. setsunakaede

    setsunakaede

    Lid geworden:
    19 jun 2011
    Berichten:
    2.488
    Locatie:
    Zoetermeer
    Kristallen worden alleen gebruikt op de zenders op 27, 40 MHz.
    Als je een digitale zender koopt (2,4GHz) hoef je daar geen kristallen voor te regelen. Een 2,4GHz zender kost je tegenwoordig ook de kop niet meer, en deze zijn prima te gebruiken voor boten (zolang het geen onderzeeers zijn).

    Wat naast de andere genoemde opties ook een mogelijkheid is, is om de Dickie Tug van Ebay af te scoren en die aan te passen, of de Southampton van Horizon Hobby. Beide "RTR" maar met genoeg mogelijkheden tot aanpassen (bij de Dickie móet je dat eigenlijk wel).
     
  8. Atay

    Atay

    Lid geworden:
    17 aug 2011
    Berichten:
    51
    Locatie:
    Den Haag
    Wat leuk dat ik zo snel zoveel antwoorden krijg, allen daarvoor dank! Qua zender ga ik er wel uitkomen denk ik. De boot is en blijft een lastige keuze.

    De FLB-1 staat nog bij toemen op de site, maar daar leze ik verschillende verhalen over hier ... FLB-1 - blusboot - Functieboten - Toemen Modelbouw.

    Tja, de Dickie Tug zou mijn persoonlijke keuze zijn geweest, ware het niet dat zoon lief er niet heel blij van wordt.

    Ik neig toch steeds meer naar de Multiboot. Wat zou verder een goede set-up zijn?
     
  9. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    Je kan de Dickie sleper ook flink aanpassen:


    [​IMG]


    Meer plaatjes in dit bericht: [post327]


    De Gillis Gullbransson van Graupner is ook een leuke boot in deze klasse:

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 25 nov 2015
  10. Joop van Oijen

    Joop van Oijen

    Lid geworden:
    11 aug 2009
    Berichten:
    240
    Locatie:
    Breda, Bavelselaan
    @Atay
    Ik heb uw oproep om advies gelezen en er is ook door een aantal modelbouwers intussen serieus op gereageerd.
    Terugkijkend naar de topic vraag, maak ik toch de volgende opmerking.
    Wat wilt u nu werkelijk? Er zijn denk ik 3 mogelijkheden.

    1. Zelf modelbouwen? 2. Uw zoontje van 4!! een bootje geven? 3. Een combinatie van die twee?
    Ik begin met 3 want dat is de moeilijkste, sterker nog bijna niet te realiseren. U laat toch uw zoontje van 4 niet spelen met een modelboot(je) waar u uren werk in hebt gestoken, nog los van de kosten?
    mogelijkheid 2. Wanneer het echt om uw zoontje te doen is, geef hem dan wat hij wil nl een speedbootje en zie hoe zijn interesse opgebouwd wordt.
    1. Ga weer modelbouwen en bouw een boot die u aanstaat en probeer deze hobby langzaam over te brengen op uw zoontje, die ondertussen lekker speelt met een speedbootje dat op diverse sites voor aantrekkelijke prijzen wordt aangeboden.

    Beste Atay, ik geef u dit advies om u te behoeden voor teleurstellingen, zeker niet om u te bekritiseren.
    Doe uw voordeel ermee of laat het links liggen. In ieder geval succes met uw keuze.
    Joop
     
  11. Atay

    Atay

    Lid geworden:
    17 aug 2011
    Berichten:
    51
    Locatie:
    Den Haag
    Joop, dank je voor je kritische, echter terechte opmerkingen (had ze eigenlijk al in een eerder stadium verwacht). Zet alles wel weer in perspectief. Daar had ik zelf moeite meer, en daar zijn dit soort forums natuurlijk ideaal voor.

    Dat mijn zoontje van 4 graag wil, is natuurlijk om mooie denkmantel voor pappa om de kosten te verantwoorden bij moeders ;)

    Joop, je heldere opmerking heeft me doen besluiten je advies te volgen. Pappa gaat een leuke speedboot kopen (nog suggesties?) en koopt een boot die hij zelf wil om lekker mee aan de slag te gaan :)

    Gr. Tijs de Jong
     
  12. setsunakaede

    setsunakaede

    Lid geworden:
    19 jun 2011
    Berichten:
    2.488
    Locatie:
    Zoetermeer
    Speedboot voor zoontje? Kijk eens bij de speelgoedwinkel, of in het assortiment van NQD. Die gaan waarschijnlijk al méér dan hard zat voor je zoontje (even de knuppelvaardigheden van mijn dochter van 3 in het achterhoofd hebbende) en dat kost niet zo veel, dus mocht hij schade varen... ach...

    Boot voor jezelf: De mogelijkheden zijn eindeloos, afhankelijk van je geduld en kunde kan je iets RTR nemen en dat een beetje opleuken, via bouwdozen, tot spantenplan bij de NVM kopen en van nul af aan beginnen. Wel direct een mooi verslagje met foto's gaan bijhouden, daar zijn wij dol op :D
     
  13. Joop van Oijen

    Joop van Oijen

    Lid geworden:
    11 aug 2009
    Berichten:
    240
    Locatie:
    Breda, Bavelselaan
    Beste Tijs, ik denk dat ik u mag feliciteren met uw verstandige besluit en wens u en uw zoontje nog een fijne vaar en modelbouw toekomst toe.
    Joop
     
  14. Atay

    Atay

    Lid geworden:
    17 aug 2011
    Berichten:
    51
    Locatie:
    Den Haag
    Heren, dank u voor uw positieve berichten. Uiteraard zal ik een verslagje maken als de tijd rijp is :)
     
  15. Puffin

    Puffin Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 dec 2006
    Berichten:
    5.806
    Locatie:
    Eck en Wiel
    Mijn zoon vaart al jaren met de Dicky sleper, wel aangepast de originele elctronica kan gelijk de prullenbak in. Vanaf zijn 4e dus al. Een robuust stevig bootje is beter dan een snel bootje, het onder de knie krijgen van de besturing duurt ff. Inmiddels het waterkanon werkend gemaakt (originele pomp is bagger) Inmiddels kan hij meerdere boten besturen.
    Snel bootje is snel stuk. Zelf gewoon lekker een project opzetten, tegen die tijd dat je aan nummer twee gaat beginnen vaart zoonlief met nummer 1
     
  16. Atay

    Atay

    Lid geworden:
    17 aug 2011
    Berichten:
    51
    Locatie:
    Den Haag
    O, o, de twijfel slaat weer toe. Zoals jullie merken ben ik vrij makkelijk te beïnvloeden ...
     
  17. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.633
    Locatie:
    Betuwe
    Ik adviseer ook een "Dickie"... Originele electronica is inderdaad bagger, maar met een simpel 4 kanaals ontvangertje er in kun je er best een leuk bootje voor je zoontje van maken. En dat kost je geen fortuin.
    Een clublid van Vaargroep Flevoland had er een aantal jaren eentje gekocht.
    Andere electronica er in, beter schroefasje, een pompje voor het bluskanon en wat verlichting...
    Het ding vaart nog steeds. En hard. Belachelijk om te zien, maar hij heeft er ontzettend veel lol in.
     
  18. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    Voordeel van een goedkoop bootje als de Dickie tug, vrij robuust, en met het vervangen van de elektronica door beter spul doe je meteen ervaring op die is te gebruiken bij een 2e boot. Bluskanon is ook prima in te bouwen, ook achteraf, vanwege het dek dat erop geschroefd zit, waardoor de binnenkant prima bereikbaar blijft.
     
  19. Atay

    Atay

    Lid geworden:
    17 aug 2011
    Berichten:
    51
    Locatie:
    Den Haag
    Ik ga internet eens afstruinen op zoek naar een Dickie Tug. Nog andere plekken dan Ebay waar ik hem op de kop zou kunnen tikken?
     
  20. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.690
    Locatie:
    Sneek
    Hier recentelijk weer leverbaar:
    1 Stop Model Shop - Welcome to Howes Models
    In hun advertentie in de MMI van deze maand zelfs nog tien pond goedkoper, n.l. £39,99, dus een mailtje met deze prijs naar Howes en je hebt een koopje (plus verzendkosten).

    Groeten, Jan.
     

Deel Deze Pagina