Modelbouw en gezondheid

Discussie in 'Algemeen modelvliegen' gestart door easy, 11 feb 2013.

  1. easy

    easy

    Lid geworden:
    15 sep 2011
    Berichten:
    1.724
    Locatie:
    Antwerpen
    Goeiedag allen.

    Heb eigenlijk is wat vragen over de gezondheid en modelbouw, hoop dat er mensen zijn die missch wat duidelijkheid kunnen geven...

    punt 1:

    Vorig wkend heb ik in een gesprek opgevangen dat het gebruik van 2 componenten EPOXY lijm, zeer schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben, zo wel van de dampen als van het achterblijven van aanwezige lijmresten op de huid..

    Men 2de punt

    De versneller die je gebruikt bij de zogenaamde ZAP secondenlijm en de bijhorende dampen die daar bij ontstaan (bvb bij Elapor-modellen)..
    lijkt me ook ni het meest gezonde spul..

    3de punt

    carbon-bewerking, het stof dat daarbij vrijkomt zou zeer schadelijk zijn voor de longen..

    4de punt

    Dampen (rook) van het solderen, ook niet echt gezond volgens mij..

    ---------------------------------------------------------------------

    Missch zijn er nog gevaren die u kent, zou tof zijn om dat te vermelden dan..

    Weet iemand hier meer over, over 1 of meerdere punten, laat dat dan zeker weten, is uiteindelijk voor iedereen belangrijk...

    Vind het een super leuke hobby en wil zeker niemand angst aanjagen maar het gaat me enkel over de feiten inzake gezondheid en hoe er mee om te gaan..
     
  2. markw

    markw

    Lid geworden:
    20 apr 2004
    Berichten:
    556
    Locatie:
    Veenendaal / EHTL
    Mijn mening:

    Het punt bij modelbouw is dat je hier (meestal ;) ) niet alle dagen van het jaar mee bezig bent en dat de schadelijkheid van die paar keer per maand/jaar in de lijm dampen rondhangen wel mee zal vallen. Ik ontken zeker niet dat het slecht voor je zal zijn maar meer op de lange termijn en bij zeer regelmatig gebruik, ik denk dat gemiddeld genomen in een stad wonen slechter voor je gezondheid zal zijn (uitlaatgassen, fijnstof, e.d.)

    Koolstof en glasvezel verwerken is een ander verhaal, een mondkapje is hierbij zeker aan te raden aangezien de vezels in je longen hetzelfde effect kunnen veroorzaken als asbest.

    (Dit is slechts mijn mening en niet voorzien van enige andere onderbouwing dan een jaar of 15 modelbouwen)

    Groeten,

    Mark
     
  3. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.779
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Nou...
    Ik heb toch het vermoeden dat ik in de loop der jaren een beetje een cyano gevoeligheid opgelopen heb: Ik raak behoorlijk verkouden als ik met secondenlijm werk....

    Het lijkt me dat we er ook weer niet té luchtig over moeten doen.

    Maar ik ben wel met iedereen eens, dat het nu ook weer niet reuzegevaarlijk is allemaal.

    Groet, Bert
     
  4. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.501
    Locatie:
    Heerenveen
    Jouw vragen zijn zo gek nog niet, in tegenstelling tot de nutteloze reacties van degene die niks zinnigs kunnen melden.

    Bij verwerken van kleine hoeveelheden epoxy gewoon de ruimte ventileren, zelfde met solderen en de dampen niet opsnuiven.

    Het schuren van carbon moet je wel wat mee oppassen. Verschil is wel of je in de hars van de carbon schuurt of in de droge vezels zelf. Stofkapje is zeker geen overbodige luxe. Als je droge carbonvezel stof inademt gaat je keel irriteren. Carbon blijft vrij grof van structuur en zal niet zo snel in je longen komen, blijft in je slijmvlies zitten. Maar ook dat kan weer per type carbon vezel verschillen. Je hebt carbon en carbon. Een ander puntje van aandacht: carbonstof is elektrisch geleidend. Denk bij grotere hoeveelheden aan kortsluiting in een pc o.i.d. om een extreem voorbeeld te noemen.

    Wil je weten welke PB's, persoonlijke beschermingsmiddelen en aandachtspunten er zijn dan moet je de TDS, technical data sheet van het specifieke product raadplegen.Een TDS is over het algemeen via de website van de fabrikant makkelijk te achterhalen. Die zijn ze verplicht om te maken.

    Zelf werk ik in de jachtbouw, nieuwbouw polyesterjachten ( technische installaties ) maar werk dus ook geregeld met epoxies, harsen, laminaat, en andere 2 comp lijmen. Van elk product hebben wij zo'n TDS zodat je precies weet waar je op moet letten, welke beschermiddelen nodig zijn en wat de psychische en lichamelijke symptomen kunnen zijn bij over exposure zoals allergische reacties van de huid op epoxy om maar wat te noemen, duizeligheid, afname van concentratie, evenwicht, etc.

    Maar..... in de kleine hoeveelheden die we in de modelbouw gebruiken.... Zou ik geen spoken gaan zien en gewoon werken zoals jij je daar goed bij voelt. In dit geval, raampje open, eventueel Nitril handschoenen met lijmen, en een stofkapje met schuren. Dan ben je wel safe hoor.

    Enne... Activator voor secondenlijm is inderdaad zooi ;-)

    Erg jammer dat het merendeel van de reacties doet vermoeden dat we op een schoolplein van de basisschool zitten ipv een ( technisch) forum..
     
    Laatst bewerkt: 11 feb 2013
  5. PH_AJH

    PH_AJH Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 feb 2007
    Berichten:
    12.151
    Locatie:
    away
    Lach maar...totdat je epoxy-allergie krijgt. En dat kun je voorkomen door een beetje op te letten en netjes te werken.

    De andere punten die in de eerste post genoemd worden zijn zeker ook waar. Goed ventileren en als je er echt met je snufferd boven moet hangen even een kapje opzetten.

    Voor degenen die dat onzin vinden: ramen en deuren gesloten houden, handschoenen weggooien en de mondkapjes terugbrengen naar de bouwmarkt. Maar die mensen dragen waarschijnlijk ook geen gordel in de auto of helm op de motor/brommer omdat ze al 80 jaar geen ongeluk hebben gehad en roken een pakje zware van Nelle per dag en hebben nog steeds geen aangedane longen, dus die zijn sowieso onsterfelijk.
     
  6. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.501
    Locatie:
    Heerenveen
    Verspilde moeite Arjan, diegene weten het allemaal beter ;-) Een oud collega van mij heeft ook epoxie allergie. Zeker niet iets om lacherig over te doen.

    Om maar even een privé duit in het zakje te doen: afgelopen 2 weken ongeveer 20l hars en bijbehorend laminaat verwerkt in een 40 voets casco. Ondanks bescherming (luchtwegen constant dmv masker met actief koolfilter tegen de styreendampen) aan handen en onderarmen ( dat laatste niet constant) toch de laatste week last gehad van rode huid, geïrriteerd, jeukerig en soms zelfs tegen het branderige aan door het toch krabben met je nagels. Het blijft jeuk hè.

    Nu is het gelukkig weer over maar het gebeurt Voor je er erg in hebt. Mede door het type verharder. De een is er resistenter voor dan de ander.. Maar goed, weer een voorbeeld uit het bedrijfsleven en niet op hobbyistisch gebied.
     
    Laatst bewerkt: 11 feb 2013
  7. PH_AJH

    PH_AJH Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 feb 2007
    Berichten:
    12.151
    Locatie:
    away
    Epoxy allergie is een beroepsziekte maar er zijn genoeg modelbouwers die het ook ontwikkelen. Een vriendin van mij maakt als hobby bloemstukjes en gebruikte daar epoxy bij, totdat ze het ineens kreeg. Is echt knap vervelend hoor, als je niet meer met epoxy kunt werken. Voor mij zou het toch wel een kleine ramp zijn.
     
  8. New-bie

    New-bie

    Lid geworden:
    4 okt 2011
    Berichten:
    85
    @jonkje : Inderdaad je werkt in die brance dus zit je dagen in die lucht ,en moet je inderdaad allerlei maatregelen nemen ,maar die twee of drie keer in de week dat ik het gebruik is ventileren genoeg ,overigens ventileer ik mijn huis 24/7 ,verder wat dacht je te ruiken als je huis wordt geschilderd en die arme schilders die met die stoffen elke dag moeten werken ,voor als je het nog niet weet het is een hobby CEES
     
  9. adrie van gerwen

    adrie van gerwen

    Lid geworden:
    17 nov 2008
    Berichten:
    2.067
    Locatie:
    waspik
    Als je uit gaat van het profecionele gebruik,waar je de gehele dag in een ruimte staat waar met dergelijke materialen wordt gewerkt,is een goede afzuiging vereist.Maar het hobby gebruik is nooit contenue,en komt maar een kleine hoeveelheid in de ruimte.Het zal niet je gezondheid beinvloeden,maar voor een bepaalde stof kan men wel allergisch zijn.
    Ik zelf wordt b.v. doodziek van een inhouds stof van champignons,en een ander heeft geen last.Ben mijn leven lang schilder.
     
  10. PH_AJH

    PH_AJH Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 feb 2007
    Berichten:
    12.151
    Locatie:
    away
    Fout. Je bent niet allergisch, je wordt allergisch door herhaaldelijk met een stof in aanraking te komen. En dat kun je in geval van epoxy voorkomen door goede handschoenen te dragen en de dampen goed te ventileren.
    Maar nogmaals, als iemand de gok wil nemen dat hij géén epoxy-allergie zal ontwikkelen moet hij dat helemaal zelf weten. Niet iedereen krijgt het, dus je hebt een redelijke kans nergens last van te krijgen. Het vervelende is dat je er nooit meer vanaf komt als je het eenmaal hebt.
    Er staan hier op het forum een aantal berichten van mensen die minder geluk hadden.

    Mijn moeder heeft vorig jaar ineens een allergie voor vogels ontwikkeld (allergische alveolitis). Had al jaaaaaren papagaaien, kreeg ineens longontstekingen en viel 15kg af voor men ontdekte wat er aan de hand was. Vogels moesten weg, mag niet meer op/onder donzen kussen en dekbedden.....drama.
    Ik hoef dat allemaal niet zo nodig, dus als ik met een kleine beetje nadenken de kans kleiner kan maken doe ik dat zeker.
     
  11. F.van.Gent

    F.van.Gent In Memoriam

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    7.800
    Hoop wel als dat ik de 80 nog haal hoor
    Je zou verontrust worden hier
    Hobby al van af mijn 23 jaar
    mvg
    Frederik
     
  12. ked

    ked

    Lid geworden:
    25 dec 2009
    Berichten:
    868
    Locatie:
    Drachten
    Ik ben het wel met Jonkje eens.
    Denk er eens goed over na met welke stoffen je werkt!
    Zeker met Epoxy moet je goed ventileren en eventueel een goed masker dragen, je ruikt het niet maar kan er behoorlijk van bedwelmd raken.
    Ik weet een verhaal van een mede modelbouwer van wie zijn kinderen ( wel lang geleden) met surfplanken aan het fabriceren waren en waarbij ze dus bedwelmd raakten door de Epoxydampen. Je ruikt het niet zo met epoxy maar het kan wel link zijn. (Zou het ook kunnen dat de epoxy tegenwoordig iets minder schadelijk voor de gezondheid is?)
    Dus goed ventileren
    En natuurlijk zit er verschil in om er dagelijks mee te maken te krijgen of zo heel af en toe.
     
  13. remcovl

    remcovl

    Lid geworden:
    18 sep 2011
    Berichten:
    171
    Locatie:
    geleen
    heren vergeet ook niet om bij het schuren van houd een mondkapje te gebruiken want dat houd ruikt wel lekker maar ook houdstof word er van verdacht (long)kanker verwekkend te zijn voor hard houd sorten is het zelfs bewezen dat het kanker verwekkend is

    de modelbouw hobby is en blijft een fijn tijd verdrijf maar zoals met alles zit er wel wat risico's aan als men hier van op de hoogte is kan men ook de nodige maatregelen treffen om het ook nog eens een veilige hobby te houden
     
  14. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.501
    Locatie:
    Heerenveen
    Precies, en daarom staat er bijna aan het einde van mijn eerste post dat wanneer het om zulke kleine hoeveelheden gaat, je met een paar simpele handelingen prima voorzorg maatregelen kan nemen en er verder niks aan de hand is. Dat zet ik er niet voor niets bij. Dat ik voorbeelden en persoonlijk bijna 10 jaar jachtbouw ervaring erbij sleep is om te laten zien dat de stoffen niet geheel onschadelijk zijn. That's all. En ja het stuit mij tegen de borst dat wanneer iemand een serieus topic hierover opent, er vervolgens zo lacherig over gedaan wordt.

    En nu eerst maar een drankje!

    Ps: als monteur zit ik normaal niet dagelijks in de styreen, epoxy dampen etc, andere afdeling. Maar zo nu en dan moet je wel eens aan de slag in een casco dat nog niet klaar is. Maar ook ik ben blij dat ik niet de hele dag in die dampen hoef te zitten ;-) vorig jaar veel droge en pre preg carbonvezel ( geen laminaat, enkel vezel op rol ) verwerkt en dan ga je je er inderdaad eerst even in verdiepen wat de gezondheidsrisico's kunnen zijn.. Zijn bedrijf, mijn lichaam en gezondheid :)
     
  15. Robion

    Robion

    Lid geworden:
    21 dec 2005
    Berichten:
    232
    Locatie:
    t Gooi
    Ik heb in de loop vd jaren een flinke epoxy allergie ontwikkeld, zelfs een klein spoortje op de huid geeft een zwelling van 5/10mm vd huid over het gehele lichaam met de daarbij behorende gek makende jeuk. Het enige wat helpt is om nitriel handschoenen te dragen (geen latex, helpt geen moer), kapje op en goed te ventileren.
    En inderdaad een allergie kun je ontwikkelen, dit is een zogenaamde contact allergie die je ook met balsa en sec.lijm kan ontwikkelen; het stapelt zich op. Kan jaren goed gaan totdat er een contact is waardoor er iets reageert in je lijf elke keer daarop wordt de reactie heftiger en heftiger. En daar is ie dan.......allergie.
    Een allergie kan dodelijk zijn als er niet goed mee omgegaan wordt, immers de buitenkant zwelt 5/10mm op, maar wat als ook de binnenkant zoveel op zwelt ?
    Dan ben je uitgelachen voorlopig, dus....we leren onze leerlingen voorzichtig te zijn voor de propellor laten we ze dan leren ook voorzichtig te zijn met de andere aspecten van onze hobby.
     
  16. amazone

    amazone

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    2.445
    Locatie:
    vosselaar
    ik had al wel van epoxy alergie gehoort maar wist niet echt wat het inhoud.
    nu ik dit lees denk ik dat ik ook prijs heb gehad.

    nu heb ik een vraag / komt dit nu elke keer terug als je er mee werkt ?
    of kan het éénmalig zijn
     
  17. crg

    crg

    Lid geworden:
    4 jan 2012
    Berichten:
    1.158
    Locatie:
    westervoort/voorthuizen
    ach jo als ik lijm met seconde lijm doe ik gewoon me spuitmasker op als ik denk dat ik te veel dampen binnen krijg.
     
  18. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.501
    Locatie:
    Heerenveen
    Je hebt gelijk Robion, nitril ipv latex. Foutje van mij. Nitril is ook hypo allergeen. Gebruik zelf die van altair med. Doen het ook goed in aceton. Oei.... Weer zo'n goedje waar je goed om moet denken!

    Hier ook een goed voorbeeld hoe snel je out of the blue een epoxy allergie kan oplopen:

    http://www.jlba.nl/allergie01.htm
     
  19. PH_AJH

    PH_AJH Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 feb 2007
    Berichten:
    12.151
    Locatie:
    away
    Nee, als je lichaam er allergisch op gaat reageren gaat dat normaal gesproken niet meer over. Sterker nog; het wordt iedere volgende keer erger.
    Dat is het vervelende er van. Het kan 100x goed gaan en de 101e keer ben je de klos.
     
  20. Johaver

    Johaver

    Lid geworden:
    19 aug 2011
    Berichten:
    1.967
    Locatie:
    Aarschot.
    Zulke zaken doe je het best buiten als je geen garage of schuurtje hebt.
    Een boze echtgenote kan je gezondheid ook schaden, een bezem kan ook gevaarlijk stof bevatten als deze op je hoofd knalt.

    Maar zonder grappen, gebruiksregels en waarschuwingen staan niet zo maar nodeloos op de verpakking, maak er goed gebruik van en koop degelijk spul, niet zo maar iets waarvan de afkomst dubieus en goedkoop is.

    Johan.
     

Deel Deze Pagina