Fablab

Discussie in 'CNC' gestart door JiB, 24 jun 2010.

  1. JiB

    JiB Guest

    Wisten jullie dat er 4 fablabs in Nederland zijn waar je gratis gebruik kan maken van Laser-graveer/snij machines, cnc frezen, vinyl snijders, 3D-printers en meer computer gestuurde machines? Ja gratis! Je betaald alleen voor de verbruikte materialen en je kan (in Utrecht of Amsterdam, rest weet ik niet) op dinsdag en donderdag gewoon zo binnen komen lopen. Er is een voorwaarde, en dat is dat je je bronbestanden ook vrij geeft/publiceert. Gekochte plannen van een ander met de laser uitsnijden gaat dus niet, maar plannen die bv hier op MBF of rcgroups gepost zijn kunnen natuurlijk wel (evt wel zelf aanpassen voor lasersnijden of cnc frezen). Open Source voor hardware ontwerpen dus ongeveer. (En als het in het geheim zonder publicatie moet, vallen de prijzen voor de huur van een machine ook erg mee)

    Utube: http://www.youtube.com/v/4rLpWziT0ic&hl=en_US&fs=1&rel=0&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6

    Dus als je in de buurt van Utrecht, Amsterdam, DenHaag of Groningen woont en je wil iets met de computert uitsnijden/frezen/laseren/printen, dan moet je eens bij een fablab gaan kijken.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 24 jun 2010
  2. michel pet

    michel pet

    Lid geworden:
    8 dec 2004
    Berichten:
    3.845
    Locatie:
    bovenkarspel
    als je zit wat het kost voor een dag laat dan maar zitten.
     
  3. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Ik weet niet hoe het bij de andere fablabs zit, maar ik ben onlangs in Den Haag geweest en daar is het allesbehalve gratis:

    Gratis gebruik maken van het fablab geldt alleen voor specifieke (uitzonderings)gevallen en het is dus aan het fablab om te bepalen of jij daaronder valt:

    Daarnaast was er op dat moment (en men vertelde mij dat dat meer regel dan uitzondering was) een ellenlange wachtlijst, dus even binnenlopen en iets produceren zit er niet in.
     
  4. jesse

    jesse

    Lid geworden:
    25 jun 2006
    Berichten:
    1.153
    Locatie:
    Groot Ammers
    lezen is ook een vak...

    Zoals de TS al zei: gratis dus.

    Mooi man, dat is nog eens goedkoop een vliegtuig kit lasersnijden. :D
     
  5. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    3.354
    Locatie:
    Gavere/België
    jullie beseffen toch dat, hoewel niet grais, die prijzen alsnog peanuts zijn?
     
  6. jesse

    jesse

    Lid geworden:
    25 jun 2006
    Berichten:
    1.153
    Locatie:
    Groot Ammers
    In amsterdam is het op dinsdag en donderdag gratis, helemaal als je je eigen materiaal meebrengt, als je materiaal van het fablab wilt gebruiken dan is dat het enige waar je voor betaald.
     
  7. JiB

    JiB Guest

    Tja ik begrijp misschien wel dat ze niet heel actief zitten te adverteren met hun gratis service; er zit namelijk geen commercieel doel achter (behalve indirect innovatie) en de open inloop levert wel een hoop werk op. Als ik het goed heb begrepen gebruiken nu vooral studenten het lab, maar 'wij modelbouwers' vallen volgens mij net zo goed onder de doelgroep.
    Overigens, veruit het leukste stukje speelgoed tot nu toe dat ik heb zien staan was de een grote lasersnijder, met een bereik van ongeveer 96 bij 60 centimeter! Die kost bij uitzondering wel iets per uur (15/half uur), maar als je bv voor de hele club of voor een wedstrijdje allemaal identieke kisten uit wilt snijden, dan zijn de kosten voor het bouwmateriaal nog steeds hoger. (nee, ik heb nog geen idee hoeveel platen schuim op elkaar makkelijk te snijden zijn)
     
  8. janhein

    janhein PH-SAM

    Lid geworden:
    10 aug 2003
    Berichten:
    1.981
    Locatie:
    Rottevalle
    het lab in denhaag krijg binnen kort (paar maanden ) een lazer met 400 watt vermogen. Daar snij je zonder problemen ook stalen profielen mee.

    Een nieuwe 40 watt machine wordt op dit moment gebouwd en die is hopelijk voor het einde van het jaar op and running.
     
  9. leobijvlagen

    leobijvlagen

    Lid geworden:
    21 aug 2010
    Berichten:
    157
    Locatie:
    Achterhoek
  10. Ad Bakker

    Ad Bakker In Memoriam

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    9.124
    Locatie:
    Barendrecht (NL)
    Iemand ervaring met Rotterdam. Ze beloven al eeuwen een nieuwe site, maar die laat nog steeds op zich wachten. Nu kan je niet eens zien welke apparatuur ze beschikbaar hebben.
    Ik moet er maar eens op een dinsdag op donderdag binnenlopen.

    Groet,

    Ad Bakker
     

Deel Deze Pagina