Rc crash met luchtballon

Discussie in 'Algemeen modelvliegen' gestart door gurodewa, 17 apr 2013.

  1. michana

    michana

    Lid geworden:
    6 nov 2008
    Berichten:
    36
    Locatie:
    Oldeholtpade
    Hallo Brutus
    hoe kijkt de gemeente weststellingwerf hier tegenaan?
    Hoe doen jullie dat in Ter Idzard.
    Ik vlieg ook wel eens "rustig"rond in de gemeente.
    Grt. Micha
     
  2. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.973
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Wij hebben een vergunning voor die locatie, expliciet voor lesgeven met helicopters. Er mag bij ons GEEN vleugel gevlogen worden, in verband met dat dat niet door de geluidsrapportage komt (schiet mij maar lek, maar zo zijn de regels in NL).

    Voor het geval je het van plan bent: onze vergunning staat op naam, en is alleen geldig als er minimaal één van de instructeurs aanwezig is.

    Je bent van harte welkom (vliegen bij ons is gratis, lessen niet) maar uitsluitend met een heli en uitsluitend als er een instructeur aanwezig is.

    Wij hebben een heel goed contact met onze twee buren en dat willen we graag zo houden....


    Groet, Bert
     
  3. ked

    ked

    Lid geworden:
    25 dec 2009
    Berichten:
    869
    Locatie:
    Drachten
    Ik weet niet hoor.
    Ben afgelopen weken ook aan het wilde vliegen begonnen.
    Vind het nog steeds heel vervelend dat ik hier in een gemeente woon met een vliegclub, waar ik lid van ben , alleen waar de gemeente op een gegeven moment aangegeven heeft geen plaats meer te hebben voor een modelvliegveld.
    Wat dan trouwens ook wel grappig is te weten dat het veld wat we eerst hadden op een cruciale manier verkregen is.
    De eerst illegale streetrace ( wat hier eerst ook streng verboden is geweest)heeft hier op een gegeven moment ook een plek gekregen.

    Ps. vandaag dus wel heel legaal op het roder modelvliegveld gevlogen
     
  4. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.973
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Snap ik dat dat vervelend is....

    En tot nog toe is er niks illegaals aan om wild te vliegen.... het is illegaal om een "vliegclub" te hebben zonder vergunning. En dat is wat je doet als je met een of meer vrienden lukraak ergens gaat vliegen....

    Groet, Bert
     
  5. TC01

    TC01

    Lid geworden:
    17 jun 2010
    Berichten:
    3.074

    Kan ik mij helemaal in vinden, met mijn wedstrijdmodellen doe ik dat ook liever, dan kom ik tenminste die anderen niet tegen onderweg. met de normale modellen is dat minder een probleem, dan heb ik wel wat tijd over om de anderen in de gaten te houden.

    Bij mijn vorige club was daar zelfs geen tijd meer voor omdat ik bang was dat men mij raakte. Teveel mensen die niet volgens mijn standaard konden vliegen en toch een brevet kregen van het bestuur, daar voelde ik mij niet meer echt veilig op het veld.
     
  6. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.973
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Wat een Bullshit! Moet iedereen aan JOUW standaard voldoen zodat JIJ jezelf veilig kunt voelen? Wat is "jouw standaard" eigenlijk, en waarom is die veiliger dan de standaard van anderen?

    In het verkeer voldoet ook een heel groot deel van de deelnemers niet aan mijn standaard.... waarschijnlijk ook niet aan de jouwe. Ga je dan ook ergens met je auto daar rijden waar je eigenlijk niet hoort te rijden, zodat je geen overige verkeersdeelnemers tegen komt?

    Van een verkeersongeluk kun je dood gaan, van een crash op het veld is de kans op letsel weliswaar niet nihil maar toch een stuk lager.

    Ik heb nog nooit zo'n onzinreden om te gaan wildvliegen gehoord!

    Kom op Theo, kom met iets waar wat beter over nagedacht is, want dit slaat nergens op.

    Groet, Bert
     
  7. Wiert Land

    Wiert Land

    Lid geworden:
    19 nov 2010
    Berichten:
    653
    Locatie:
    Haulerwijk
    Ik begrijp Theo wel, maar zie het verband met wild vliegen daarin niet, ik probeer meestal de vrije momenten op de club te pakken maar helaas zijn dat er te weinig.

    Nu probeer ik op momenten te vliegen dat het rustig is op de club. Wat de meeste piloten bij ons niet doorhebben is dat het luchtruim snel te klein word met een kist boven de 2 meter en degenen die dat wel begrijpen laten je netjes je programma afwerken of zeggen even welk gebied ze gaan vliegen zodat je er dan geen rekening mee hoeft te houden, toch gebeurt het regelmatig dat er een hansworst gaat vliegen en zich gewoon midden op jou vlieglijn bevindt. Niet alleen irritant ook onnodig kunnen ze nou niet even 10 minuten wachten.

    Dat je om die reden wild gaat vliegen dat verband zie ik niet je kunt ook even aangeven dat je met je wedstrijd model gaat vliegen en het luchtruim even opeisen zal niet altijd van harte gaan maar je zult zien dat het wel werkt.
     
  8. MarkP

    MarkP

    Lid geworden:
    21 sep 2012
    Berichten:
    242
    Locatie:
    Hoofddorp/Nieuw Vennep
    On Topic : Ik lees net dat de RC piloot was ingehuurd door de Belgische organisator om de een video te maken van de luchtballon. Deze luchtballon heeft daar zijn 'maiden' (lol) gemaakt.

    Wellicht dat deze piloot niet FPV vloog maar aleen een camera had gemonteerd (en zijn vliegtuig niet kon zien?)
     
  9. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.496
    Locatie:
    Heerenveen
    Dat mag ik toch hopen... Want als je die ballon met fpv niet kan ontwijken word het toch echt tijd voor een bezoekje aan de opticien! ;-)
     
  10. PH_AJH

    PH_AJH Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 feb 2007
    Berichten:
    12.151
    Locatie:
    away
    Nou....ik ben om dezelfde reden van club gewisseld. Ik moet er nu 50 kilometer voor rijden maar dat is het me meer dan waard. Bert, als je het nooit hebt meegemaakt mag je echt in je handjes knijpen. Het is echt niet leuk om je op een modelvliegveld onveilig te voelen. En dat heb ik niet zo gauw hoor. Ik ging ook liever wildvliegen (en doe dat nog steeds geregeld) dan dat ik daar terug zou gaan.
     
  11. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Dat zijn wel hele wilde mogelijkheden, Ik vind het nogal gedramatiseerd.
    - Een klein passagierstoestel haal je niet zomaar neer. Het kan wel uiteraard, maar de kans is nihil; probeer 'm eerst maar eens te raken. Ik zag een tijdje terug een filmpje waarbij iemand z'n prophangende toestel boven het vliegveld aan gort werd gevlogen door een 1:1 dubbeldekker. Volgens mij hadden ze het niet eens door. Niet dat dat het tegendeel bewijst overigens. Maar ik vind het toch wel vergezocht. Overigens vind ik het volkomen terecht dat je niet in de buurt van vliegvelden moet vliegen. Gevaar kun je beter niet opzoeken ook al is de kans op schade klein.
    - Met een drone een paar doden veroorzaken? Moet een flinke drone zijn dan. Ik denk dat je met de gemiddelde drone niet meer dan wat schrammen veroorzaakt. Iemand die neerstort gaat wel van z'n gas af denk ik. Iemand met gezond verstand zal het niet in z'n hoofd halen om (met de troonswisseling) boven publiek te gaan vliegen, ook al gaat er niks fout.
    - Alleen vliegen is idd levensbedreigend :rolleyes:. Net als alle andere solo activiteiten. Ik denk dat een hartaanval nog de meest voorkomende overlijdensoorzaak onder solisten. Natuurlijk, je kunt met een vliegtuig met veel te veel vermogen alles fout doen en toevallig een slagader raken. Voor de gemiddelde wildvlieger (met schuimpje van een kilo) gaat dat niet op.

    Kortom, gezond verstand gebruiken, dan is er eigenlijk niets aan de hand.

    Martin
     
  12. HansL

    HansL

    Lid geworden:
    28 jul 2011
    Berichten:
    1.830
    Locatie:
    Tisselt (België)
    De snelheid van een voorwerp dat valt neemt steeds toe (tot een bepaalde max. snelheid). Een paar honderd gram tegen 20 m/s (72 km/h) komt hard aan. Met schrammen alleen kom je er niet vanaf in dat geval...

    In het geval van een drone/heli is het trouwens beter gas bij te geven, aangezien de daalsnelheid dan terugloopt, in geval van een vliegtuig dan weer net niet omdat de daalsnelheid sterker toeneemt... In een paniekreactie heb je dat niet echter niet altijd onder controle.
     
  13. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Bedankt Hans,

    Ik doelde op een vliegtuig uiteraard. Als je iemand weet te raken dan kan dat inderdaad fataal aflopen. In de praktijk (gemiddeld) valt het denk ik wel mee. Maar je bent niet wijs natuurlijk als je boven een menigte gaat vliegen. Wat ik met m'n post alleen maar bedoelde: gezond verstand gebruiken, dan is wildvliegen gewoon veilig. Ik denk dat een ritje met de auto/fiets/trein/bus gemiddeld gevaarlijker is dan een wildvluchtje.

    Martin
    ps. om niet te verzanden in welles/nietes post ik niet meer OT in deze discussie.
     
  14. mjadder

    mjadder

    Lid geworden:
    22 jul 2005
    Berichten:
    93
    Locatie:
    Friesland / Den Haag
    Martin, ik denk dat dat de kern van het hele verhaal is, gezond verstand.
    Ik heb vele jaren wild gevlogen maar altijd op plekken waar het geen kwaad kan.
    Als je dat even bekijkt dan is er niks mis met wildvliegen maar het blijft binnen de RC gemeenschap een hekel onderwerp.
    Ik snap niet helemaal waarom, ik denk dat de meeste wildvliegers heel goed weten waar ze mee bezig zijn en dat best op een verantwoorde manier doen.
    Er zullen altijd uitzonderingen zijn (en die worden er door de tegenstanders natuurlijk graag uit gehaald) maar als die op een club gaan vliegen blijven dat ook vaak kamikaze piloten die niks zien behalve hun eigen toestel.

    Wij waren met een wisselend groepje vaak op boerenland te vinden (met toestemming natuurlijk) en ver van de bebouwing.
    Het nadeel was dat het ruw terrein was en het gras meestal te lang.
    De kisten werden ook als maar groter en de schade door de ruwe omstandigheden namen toe en daar was ik op een bepaald moment wel klaar mee.
    Nu ben ik netjes lid van een club maar dat is een half uur rijden.
    Prachtig voor grote motorkisten, bij ons mag er 24/7 gevlogen worden met alles dus het is er door de week vaak erg rustig.
    Maar als ik even na het eten nog wil vliegen gaan we naar en afgelegen stuk industrie terrein en daar vliegen we dan uitsluitend met elektro modellen.
    De landingsbaan is een verharde doodlopende weg dus mooier kan bijna niet.
    Kortom, gezond verstand.
    Er blijven altijd uitzonderingen die met vreemde kapriolen iedereen de stuipen op het lijf jagen, ook op een club.
    Geen reden om de welwillende wildvlieger in het verdomhoekje te zetten, lijkt mij.
    Ik kan legio voorbeelden geven van hoe het niet moet maar grote kans dat iedere serieuze vlieger deze ook wel heeft meegemaakt.

    Leven en laten leven, daar komen we verder mee en als je een (wild)vlieger ziet die er een potje van maakt, spreek hem er over aan.
    Veel meer kun je niet doen.
    Wildvliegen is niks mis mee mits je weet waar je mee bezig bent.
    Overigens denk ik dat iedere super verantwoordelijke ervaren RC piloot wel eens een .......oei........ moment heeft.
    Niet al te stoer over doen, dus.

    Groeten, Rudi
     
  15. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Mensen ik moet toch wat kanttekeningen plaatsen.
    Natuurlijk is het gebruik van ons gezonde verstand uiterst belangrijk maar ik krijg wel de indruk dat er hier mensen zijn die er toch wat makkelijk over denken. "In de praktijk valt het allemaal wel mee" is dan de gevleugelde kreet. Helaas moet ik het daar oneens mee zijn. Gelukkig gebeuren er erg weinig ongelukken en helemaal dodelijke ongelukken. Toch gebeuren die wel en zijn er mensen omgekomen doordat ze een modelvliegtuig tegen zich aan kregen. Nog niet eens zo lang geleden nog iemand in Duitsland en als je hier op het forum gaat zoeken zal je er meer vinden!
    Natuurlijk zijn dit ongelukken, een samenloop van een aantal vervelende omstandigheden met in die gevallen heel nare afloop. Die laatste dode in Duitsland was door een zwever die vanaf een erkend modelvliegveld was opgestegen!

    Soms kan het in jouw ogen allemaal prima en is er niets aan de hand. In de ogen van iemand anders kan dat totaal anders zijn, hij of zij kan wat jij aan het doen bent levensgevaarlijk vinden en dat ook als zodanig kenbaar maken. Het gaat er hier niet om of het ook werkelijk gevaarlijk is of niet, "men" ziet het als gevaarlijk en dat is de perceptie bij die mensen. Je kan proberen die mensen te overtuigen dat het niet gevaarlijk is en bij sommige zal dat ook lukken maar bij een hele hoop mensen niet!
    Dit soort zaken spelen zeer sterk bij "wildvliegen". Dit en ook de "wildgroei" op het gebied van de FPV heeft er toe geleid dat er bij de politiek in Den Haag mensen zijn opgestaan die willen dat er paal en perk wordt gesteld aan dat "gevaarlijke gedoe". Er zijn al voorstellen tot wijziging van de regeling modelvliegen gemaakt die de KNVvL al heeft mogen inzien.
    Zouden die voorstellen werkelijkheid worden dan zou modelvliegen zoals we dat nu kennen zo goed als onmogelijk worden. Om één voorbeeld te noemen, het zou verboden worden dat een modelvliegtuig ooit boven een openbaar toegankelijk pad of weg komt. Sommige clubs liggen langs een boeren weggetje waar alleen bestemmingsverkeer komt en als je daar overheen vliegt is er niets aan de hand, toch zou dat dus verboden worden! Gelukkig is er de KNVvL die op zulke zaken inspringt en nu dus in overleg is met die overheid om de zaak werkbaar te houden.

    Wijzigingen in de regeling modelvliegen zullen er in de toekomst wel gaan komen maar de KNVvL zal haar uiterste best doen dat dit niet te veel beperkingen voor ons modelvliegers tot gevolg heeft. Daar moeten de "wildvliegers" ook eens goed bij nadenken. Iedereen mag nu modelvliegen dankzij die regeling modelvliegen. Die regeling modelvliegen zoals hij er nu ligt is destijds tot stand gekomen dankzij de KNVvL. Zonder hun inzet en hulp was die regeling voor de modelvliegers een ramp geweest en zouden we nu zo goed als nergens kunnen vliegen.
    Nu een aantal "wildvliegers" en ook FPV vliegers (met name de "professionele" FPV vliegers en fotografen") het te bont maken, vindt men dat er ingegrepen moet worden. En weer zijn het ambtenaren die achter hun bureau de regeltjes gaan maken. In hun ogen is dat allemaal gevaarlijk dus moet het verboden worden.
    Hoe meer er aan gerotzooid wordt en er mensen zijn denken dat het allemaal wel los loopt des te groter de kansen zijn dat het modelvliegen steeds moeilijker gaat worden en op den duur misschien wel onmogelijk.
    Ben ik een doom denker :evil: en zie ik het allemaal te zwart in? Ik hoop het van ganser harte! Geloof me ik zou op dit punt nergens blijer mee zijn dan dat ik ongelijk heb. Helaas zal dat niet zo zijn en lijkt het er op dat het woud van regeltjes alleen maar nog groter gaat worden. Denk daar ook eens goed bij na.............
     
  16. ashikaga

    ashikaga

    Lid geworden:
    1 mrt 2009
    Berichten:
    1.010
    Locatie:
    Near EHvb
    Nee je bent geen doemdenker. Velen van ons hebben hier al enige jaren voor gewaarschuwd, om daarna meteen aangevallen en afgezeken te worden door FPV vliegers en Drone vliegers die geen enkele regelgeving (hoogte limieten en afstand) respecteerden.

    De kans dat wildvliegen verboden wordt is nu groter dan ooit. En dan kunnen ze gaan roepen dat het niet te controleren is, ook de camera's niet, maar surveillance op twitter is al lang aan de gang, FB is wat moeilijker, en Youtube/Vimeo doen ze ook al, met name met vuurwerk.

    Dus bij deze, dank u wel.

    Van de KNVvL :

    Regeling Modelvliegen en drones

    Publicatiedatum: 2-mei-2013 15:20

    Met de snelle en onverwachte opkomst van drones, en de daarbij gestarte politieke discussie heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voorstellen gedaan tot het wijzigen van de bestaande Regeling Modelvliegen (2005). Doel van het Ministerie is om het gebruik drones (Unmanned Aerial System, UAS) en daarop gemonteerde camera's te reguleren. De voorstellen hadden echter grote negatieve impact op het recreatieve gebruik van modelvliegtuigen. Dit terwijl er al wetten zijn voor het maken van luchtopnamen en privacy. De KNVvL en de afdeling modelvliegen hebben derhalve op de voorstellen gereageerd, waarbij de insteek ten principale is dat bestaande modelvliegers en modelvliegclubs geen nieuwe extra beperkingen opgelegd krijgen bij regelgeving voor drones. De KNVvL stelt aparte terminologie voor voor UAS's en modelvliegtuigen, wil beoefening buiten verenigingsverband mogelijk laten en het gebruik van camera's bij modelvliegtuigen wel toestaan.
    Het Ministerie heeft goed notie genomen van dit commentaar en gaat nu voorstellen uitwerken waarbij aparte regelingen zullen worden gecreëerd voor recreatief modelvliegen en commerciële UAS activiteiten. De KNVvL is verheugd met deze ontwikkeling. Tevens stelt zij een werkgroep voor om pro-actief betrokken te zijn bij het ontwikkelen van voorstellen voor beide regelingen.


    Ash.
     
  17. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.496
    Locatie:
    Heerenveen
    Geweldig hoe een klein ploegje zoveel shit kan veroorzaken... We wachten in spanning af wat er komen gaat :-(
     

Deel Deze Pagina