relais probleem

Discussie in 'Bouwtips varende modellen' gestart door robert-jan o, 9 jul 2013.

  1. robert-jan o

    robert-jan o

    Lid geworden:
    14 feb 2009
    Berichten:
    112
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Goedenavond,

    Ik bouw de Smit Rotterdam en wil graag extra functies erop hebben. Mijn zender is een f-14 daarmee stuur ik mijn motoren mee aan op een twinstick dit werkt perfect. Op de andere stick het roer en de boegschroef werkt ook goed. Het probleem zit bij de relais want daar heb ik een waterpomp op gezet die werkt op 12 volt. De relais heeft voeding van de ontvanger samen met de servo. De servo reageert best zenuwachtig en draait (trilt) telkens. Als ik via mijn zender het knopje omzet dan springt mijn waterpomp aan en de servo geeft enorme stuiptrekkingen en de motoren ook. En na 8 seconden valt de pomp uit en hoor je de relais duidelijk schakelen en de rust is weer gekeerd. De servo trilt dan alleen nog maar.
    Ik heb een dubbel relais waarvan ik er maar eentje gebruik en er zit een geheugenfunctie op. Het knopje op mijn zender heeft 3 standen zodat ik ze wel allerbij kan bedienen. Ik heb ook al aan de andere kant van de relais geprobeerd maar dat werkt ook niet. Ik denk zelf dat het aan mijn voeding ligt want los op de accu doet hij het wel (zonder en met relais zonder de andere stroomvreters erbij). Hoe moet ik mijn relais apart voeding geven? Hij heeft zo'n servo stekkertje zodat je hem in je ontvanger steekt, maar dat werkt kennelijk dus niet.
    ps: accu 12 volt
    waterpomp 12 volt
    relais 4,8 tot 7 volt
    batterijenbox 4,8 of 6 volt (ligt eraan welke batterijen(oplaadbaar of niet))

    Ik hoop dat het duidelijk uitgelegd is zo niet vraag maar raak.
     
  2. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Een relais wordt geschakeld met een lage spanning. In jou geval 4,8-6 Volt. Dat kan inderdaad met je ontvanger. Deze geeft een spanning af van ongeveer 4,8 Volt. ( Afhankelijk van waarmee je de ontvanger voedt) Hetgeen je schakelt met het relais kan een hogere spanning zijn. In jou geval 12Volt voor de pomp. Je moet dus een kabeltje vanaf je 12Volt circuit aansluiten op je relais en vanaf je relais naar de pomp. Hoop dat het zo duidelijk is.
     
  3. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Je kunt een relais niet rechtstreeks op je ontvanger aansluiten. Er bestaan wel speciale schakelprintjes die je met je ontvanger kunt aansturen.
     
  4. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    14.817
    Locatie:
    As,België
    hallo
    relais en geheugen funktie????
    kom eens af met een foto dat zegt meer
    je kan aan relais niet rechtstreeks uit een ontvanger aan sturen

    een ontvanger levert een signaal uitgang waarmee je een servo of een printje kan sturen wat op zich weer een relais kan bedienen
    eigenlijk heb je het jezelf moeilijk gemaakt want een servo met daarop een schakelaar had evengoed gewerkt
    [​IMG]
    zo twee aan elke kant en je had ook een geheugen schakeling
    en het had door de scheiding minder storing gevoelig geweest
    maar je hebt dus een relais en als je daar nu een type nummer en merk van kunt geven dan weten we dus meer en kunnen je gerichter helpen
    gr raf
     
  5. robert-jan o

    robert-jan o

    Lid geworden:
    14 feb 2009
    Berichten:
    112
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Dit is duidelijk, maar het probleem zit niet hier want hij krijgt wel 12 volt spanning maar die valt na 8 seconden weg doordat de relais weer omschakelt en zo het circuit onderbreekt. Maar bedankt voor uw meedenken.

    @Micropuller
    Hij heeft anders wel een kabeltje die het zelfde als een servo is en hij kan precies erin. En ik heb ook alle andere stekkers uit de ontvangers gehaald en toen deed de relais prima zijn werk, maar met alle andere stekkers erin niet.
    (de rode kabeltjes van de regelaars zijn eruit en de motoren ontstoord)

    @raf
    De foto komt vanavond heb nu bijna geen tijd meer. Op de beschrijving stond als er een jumper erop aan gebracht is dan heeft hij een geheugen functie. Dus de schakelaar 1 keer naar voren is aan dan weer neutraal zetten dan nog een keer naar voren en dan staatie uit. Ik hoop dat ik het u duidelijk heb uitgelegd. het type en foto's komen vanavond.

    bedankt voor het meedenken en de snelle reacties:bye:
     
  6. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Denk dat het hierom gaat:

    [​IMG]
     
  7. Etapje

    Etapje

    Lid geworden:
    1 nov 2010
    Berichten:
    1.308
    Locatie:
    Oldebroek, Gelderland
    Dag Robert-Jan.
    Ik heb zelf ook 2 separate relais in mijn HH, eerst had ik diegene erin de Baggeraar aangeeft. Ik heb met die ook een probleem gehad, deze kan namelijk minder schakelen in ampere dan een enkele. Gevolg: bij vol gas geven wordt er meer ampere getrokken dan het relais aankan en hij schakelt uit en vervolgens weer in (beveiliging?). Zou het dus niet aan de ampere van je waterpomp kunnen liggen?
     
  8. robert-jan o

    robert-jan o

    Lid geworden:
    14 feb 2009
    Berichten:
    112
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Het gaat hierom:

    [​IMG]

    Inhoudelijke reacties volgen later. Ik heb deze foto namelijk in opdracht van Robert-jan erop gezet.

    In ieder geval bedankt voor het meedenken!

    Gr.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  9. remcovl

    remcovl

    Lid geworden:
    18 sep 2011
    Berichten:
    171
    Locatie:
    geleen
    dus ook de motor van je waterpomp?
    gebruik je analoge of digitale servo's?
    hoe heb je de stroom voorzining van de ontvanger geregelt?
    waneer de relai,s spool meer stroom vraagt dan je accu leuk vind en de spaning dus inzakt kan dit het gedrag van de servo,s verklaren en door het rammelen gaan deze ook nog eens stroom vragen waardoor de spaning nog verder wegvalt en het relai,s afvalt waarna de accuspanning zich stabiliseert en de rust wederkeert

    sorry voor de spel fouten heb helaas geen spellings controlle op m,n tablet
     
  10. robert-jan o

    robert-jan o

    Lid geworden:
    14 feb 2009
    Berichten:
    112
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Hallo allemaal,
    Bedankt voor alle snelle reacties en het meedenken. de waterpomp is naar mijn weten niet ontstoord zat geen setje bij. moet de pomp ook ontstoort worden? en hoe en waar moet ik dat dan kopen? en als de servo en de relais te veel ampere trekken moet ik dus een ontvangersaccu aan gaan schaffen met meer ampere? Wat is het verschil tussen analoge en digitaal en hoe kan ik dat zien? Het is een servo die bij mijn zender zat(f-14).

    @baggeraar ja dat is hem

    @Etapje moet ik dus een andere relais kopen? Een enkele dan wel XD
     
  11. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Het stroomverbruik van een relais is heel laag. Hooguit enkele 10tallen milliampère. Ter vergelijk, een servo verbruikt als snel een paar honderd milliampère. Het verbruik uit de ontvangeraccu staat los van het verbruik van de pomp die door het relais wordt geschakeld.

    Een relais is een simpel elektro-mechanisch ding. Het heeft geen enkele vorm van beveiliging en bij een te hoge belasting gaan de schakelcontacten simpelweg in rook op.

    Het bij de zender meegeleverde servo zal een gewoon analoog servo zijn. Een willekeurige (goede) ontvangeraccu moet alles gemakkelijk kunnen voeden. Wal wel van belang is, is dat de accu geladen is.

    De oorzaak van de storingen ligt waarschijnlijk in de pomp of de daarbij behorende bedrading. Het beste kan je de boel testen zonder de pomp, dus met losgekoppelde 12 volt accu.

    Kijk dan of de storingen optreden.

    Heb je nu geen storingen, dan zit de narigheid in de pomp en de daarbij behorende bedrading.

    Begin dan met het ontstoren van de pomp. In de modelbouwhandel zijn daar speciale setjes voor te koop, zoals deze Suchergebnisse für: 'Entstoersatz (1-4008)'

    Je kan ook bij een winkel voor electronica-onderdelen drie keramische condensatoren kopen. Twee van 22 nF en één van 47 nF. De condensator van 47 nf soldeer je tussen de twee aansluitpunten van de pomp en de twee resterende elk tussen een aansluitpunt van de pomp en het metalen huis.

    Zorg er ook voor de de bedrading van de pomp zo ver mogelijk van andere bedrading en de antenne is verwijderd.

    Storing is soms een wat ongrijpbaar fenomeen en het vergt dan wat tijd om de oorzaak te vinden.
     
  12. robert-jan o

    robert-jan o

    Lid geworden:
    14 feb 2009
    Berichten:
    112
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Hallo

    Ik ga het thuis gelijk met gloeilampjes proberen maar de waterpomp heeft een kunstof huis dus daar zit niks metaals aan. daarintegen loopt de atenne draad wel een stukje mee maar hij pikt toch het signaal toch op de punt van het snoer? want je mag de atenne niet zomaar verkorten.
     
  13. Etapje

    Etapje

    Lid geworden:
    1 nov 2010
    Berichten:
    1.308
    Locatie:
    Oldebroek, Gelderland
    Toch even een verduidelijking. De mono switch van Robbe heeft een schakelstroom van 16A, de dubbele 5A. Toen ik de dubbele in de HH had, kon ik geen vol gas geven want dan viel de stroom weg, bij de enkele niet.
     
  14. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    De motor van de waterpomp is zeker van metaal. Dan zal je dat zal je moeten gebruiken voor het aansluiten van de condensatoren.

    Een 27-35-40 MHz ontvanger heeft gebruikelijk een ca. 1 meter lange antennedraad. Over de volledige lengte van die draad worden (stoor)signalen opgepikt. Daarom moet de antenne via de kortste weg naar buiten worden gevoerd en recht worden afgespannen.

    Bij 2.4 GHz ontvangers bestaat de antenne meestal uit één of twee dunne coax kabeltjes waarvan alleen het nog dunnere, ca. 2.5 cm lange uiteinde de feitelijke antenne is.

    Verlengen of inkorten van antenne's heeft over het algemeen een negatieve invloed. De lengte van de antenne is afgestemd met de ingangskring van de ontvanger.
     
  15. robert-jan o

    robert-jan o

    Lid geworden:
    14 feb 2009
    Berichten:
    112
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Als ik er een van gebruik telt de 5A dan ook of wordt het dan 10A? mijn accu heeft 7A.

    @N.P.S. dan zit er een plastic laag overheen en alleen de plus en min steekt eruit dus moet ik gaatjes boren want de rest is alleen maar plastic. deze is het: Quartel Modelbouw - QUARTEL Brandstofpomp (oranje)
    Maar ik heb de draden van mijn relais eraf gehaald en dan doet de servo weer gewoon. De relais zit er dan wel in en kan wel schakelen (kan ik horen) maar de stroomdaden zijn eruit. Kan ik daaruit concluderen dat ik beter een enkele kan nemen omdat hij uitvalt omdat hij te veel ampère moet switchen?
     
  16. Etapje

    Etapje

    Lid geworden:
    1 nov 2010
    Berichten:
    1.308
    Locatie:
    Oldebroek, Gelderland
    Volgens mij als je een dubbel relais hebt is het per suk 5A. Als je dus b.v. een motor aansluit die 10A trekt, dan kan dat relais het niet aan. Tenminste dat heb ik ervaren. Je moet dus niet kijken welk voltage je er aan hangt maar naar de verbruiker. Ik ben hier niet echt heel in erg in thuis, maar dat is mijn ervaring. Misschien zijn er anderen die je hierin beter kunnen adviseren.
     
  17. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Een relais valt niet uit als deze te veel stroom moet schakelen. Het relais blijft werken tot de contacten verbranden.

    Als de storingen niet optreden als de draden naar de pomp los zijn weet je één ding zeker, het probleem zit in de pomp of de bedrading.

    Vervang de pomp eens door een 12 volt lamp.

    Als dan alles dan gewoon blijft werken heb je nog een bevestiging dat de pomp het probleem is. Een lamp is een gewone ohmse belasting en veroorzaakt geen storingen.

    Plaats eens een foto waar op is te zien hoe je alles hebt ingebouwd.

    Als je niet bij metalen delen van de pomp kan komen, dan kan je alleen ter ontstoring de 47 nF condensator oven de aansluitpunten plaatsen.

    De stroom die de pomp verbruikt heeft niets te maken met de maximale stroom die het relais kan schakelen. Ook niet met de capaciteit van de accu. Het is de verbruiker die bepaalt hoeveel stroom er loopt. Verwacht niet dat zo'n pompje meer als een paar ampère verbruikt. Is daar iets over in de handleiding terug te vinden???
     
  18. robert-jan o

    robert-jan o

    Lid geworden:
    14 feb 2009
    Berichten:
    112
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Hallo bedankt voor de reacties,
    Maar dan ga ik het een keer met lampjes proberen en anders ga ik die pomp weer eens netjes terug brengen. Maar ik heb alleen 3 volt lampjes en ik heb er geen 4 meer dus kan ik niet op 12 volt uitproberen. Ik hoop dat ik iets anders kan gebruiken op 12 volt.
     
  19. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Reserve lampje uit de doos van de auto???
     
  20. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    14.817
    Locatie:
    As,België
    hoe zo draden ????
    er lopen naar het relais toch maar 2 draden
    eentje die van de accu komt en eentje die naar de pomp gaat
    de andere draad gaat toch rechtstreeks naar je pomp

    als je het anders hebt aan gesloten dan gaat er iets in kortsluiting
    gr raf
     

Deel Deze Pagina