Hand-launch vs opstijgen van grond

Discussie in 'EDF forum' gestart door 120134, 26 jul 2013.

  1. 120134

    120134

    Lid geworden:
    22 sep 2012
    Berichten:
    124
    Locatie:
    Assen
    Hoi,
    Ik ben laatst even bij een club wezen kijken en heb met een paar
    instructeurs gesproken. Het viel mij op dat die verschillende meningen hadden over het lanceren van een vliegtuig. De ene zei dat voor een beginner een hand-launch makkelijker is en de andere zei dat opstijgen van grond makkelijker is. Tegenwoordig zijn er veel jets die je moet hand-launchen zoals de robbe nano jets, hype interceptor etc. Wat is jullie favoriete methode voor het lanceren van jullie modelvliegtuigen? hand launch of opstijgen van grond?​
     
  2. n.veldhuis

    n.veldhuis

    Lid geworden:
    1 jun 2009
    Berichten:
    287
    Locatie:
    oldenzaal
    Hallo,

    Ik vind het opstijgen van de grond het mooist gaan, om dan kun je zelf rustig snelheid opbouwen voor je hem lostrekt.
    Bij een hand launch vind ik het nadeel dat ja altijd afhankelijk bent van de gooier,om bij ons op de club zie je vaak zat dat door verkeerd gooien schade aan de kist komt bijvoorbeeld dat ze scheef gooien of dat ze omhoog gooien waardoor die uit de lucht valt, of dat ze te langzaam gooien.
    Dus ik zou voor een kist gaan die gewoon van de grond start of als je zeker weet dat jezelf of een clublid goed kan gooien dan kun je ook wel voor een hand launch gaan

    Gr, niek
     
  3. Emanuel

    Emanuel

    Lid geworden:
    9 feb 2011
    Berichten:
    1.731
    Locatie:
    Waalwijk
    Zeker voor een beginner is opstijgen vanaf de het gras het makkelijkst. Je hebt beide handen aan de knuppels en het vliegtuig geeft meestal zelf aan wanneer je genoeg snelheid hebt om op te stijgen. Als je een hoogdekker trainer koopt om mee te beginnen is dat de veiligste methode. Als je met b.v. een easystar begint dat zul je moeten gooien omdar er geen wieltjes onder zitten. De jets waar je het over hebt zijn absoluut niet geschikt om mee te beginnen. Ook die moet je gooien omdat een landingsgestel ontbreekt. Lanceren met een bungy vind ik persoonlijk het makkelijkst voor jets.
     
  4. beertema

    beertema

    Lid geworden:
    16 okt 2011
    Berichten:
    87
    Locatie:
    singapore
    Ik doe eigenlijk niks anders dan handlaunch, al vanaf mijn eerste kist.
    Met mijn kleine edf ga ik vol gas en dan "niet onderhands" maar bovenhands. Dit komt het meest natuurlijke voor mij over.

    Voor mijn fms mini warbird ga ik op ong 70% gas om torque roll te voorkomen. De edf heeft daar minder last van.
    Vlieg wel met mode 2, dus je hebt wel het eerste stuk geen hand op de knuppel. Ik zal eens een keer proberen met links te gooien


    gister niet helemaal wakker meer en onderhands en bovenhands door elkaar gehaald.:hammer:
     
    Laatst bewerkt: 2 aug 2013
  5. Tijn G.

    Tijn G.

    Lid geworden:
    21 aug 2010
    Berichten:
    1.314
    Locatie:
    Kennemerduinen
    Als ik hand-launch, dan gooi ik met links, en heb de stuurknuppel rechts (mode 2) paraat onder de duim. Gas doe ik met mijn lip (?), of kin,... :shock:

    Verder gooi ik mijn kleine EDF vanaf de vleugel, net als bij DLG, om met een goeie zwieper veel snelheid er in te krijgen. Dit gaat alleen niet werken bij een grotere EDF, denk ik.
     
  6. HansL

    HansL

    Lid geworden:
    28 jul 2011
    Berichten:
    1.830
    Locatie:
    Tisselt (België)
    De toestand van het terrein (ruw, hobbelig, te lang gras) maakt dat je kleinere toestellen die met een landingsgestel uitgerust zijn toch met de hand moet lanceren. Toestellen zonder landingsgestel moet je uiteraard altijd met de hand lanceren (of met behulp van een bungee)

    Uiteindelijk vind ik starten vanop de grond het mooist.

    Ik vlieg zelf mode 1 (gasstick rechts samen met ailerons). Bij het lanceren met de hand hou ik m'n zender in m'n linkse hand (duim op de linkse stick) en m'n toestel in de rechtse hand (meestal boven m'n hoofd). De gasstick staat eerst in onderste positie, vlak voor het lanceren (terwijl ik zender en toestel vast heb) breng ik de gasstick - zoals Tijn - met m'n mond naar de gewenste positie en vervolgens lanceer ik m'n toestel.

    In principe lanceer je toestellen zo horizontaal als mogelijk. Nooit meer dan 15° omhoog (hoewel je bij toestellen met veel vermogen na verloop van tijd zal merken dat je ze gerust wel met de neus wat omhoog kan lanceren als je er op voorbereid bent) Afhankelijk van het vermogen moet je ff meelopen, of volstaat een flinke zet.

    De meeste van m'n kleine toestellen lanceer ik bovenhands en loop ik een paar passen mee.

    Ik heb 1 depron parkjet (45 cm span, 220 gr met pusher prop) die ik dan weer volledig anders lanceer: die neem ik vast ter hoogte van de rug van de romp (toestel zit ergens ter hoogte van m'n rechterdijbeen) en die geef ik een zetje met de neus zo'n 30° omhoog (terwijl ik blijf staan).
     
  7. MeX101

    MeX101 Guest

    Waarom zou dat schokkend zijn?
     
  8. Crasher

    Crasher

    Lid geworden:
    24 nov 2011
    Berichten:
    249
    hallo 120134,

    Wat voor ervaring heb je eigenlijk met het vliegen van
    rc toestellen?
     
  9. 120134

    120134

    Lid geworden:
    22 sep 2012
    Berichten:
    124
    Locatie:
    Assen
    Ik ben begonen met de hype u can fly. Die heb ik al een paar jaar
    en daar kan ik heerlijk mee vliegen. Ook salto's en dat soort dingen lukken prima. Nu ben ik op zoek naar wat snellere modellen zoals jets.
     
  10. Emanuel

    Emanuel

    Lid geworden:
    9 feb 2011
    Berichten:
    1.731
    Locatie:
    Waalwijk
    Van de U can fly naar een jet is een erg grote stap. Te groot denk ik zelfs, tenzij je heel veel talent hebt. Een logische opvolger is een laag of middendekker met weinig V- stelling. Die zijn te kust en te keur te koop en ook in wat vlottere varianten te krijgen. Als je zoiets echt beheerst dan kun je aan een jet gaan denken.
     
  11. Birdie

    Birdie

    Lid geworden:
    3 sep 2008
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Zwijndrecht
    Voor wat betreft de overstap naar EDF jets denk ik ook dat je voldoende ervaring moet hebben met snelle toestellen met een hoge vleugel belasting. Zelf heb ik eerst ervaring opgedaan met een Fun Jet Ultra op drie cellen. Dit gaat al behoorlijk hard en en komt ook snel binnen voor de landing. Ik heb hier een half jaar mee gevlogen terwijl ik al een F20 jet met 70 mm fan klaar had staan. Pas toen ik de de Fun Jet helemaal beheerste heb ik op een goede dag de F20 geprobeerd (met trillende vingers!!). Dat brengt mij op het lanceren. Ook de Fun Jet heb ik altijd vanaf een dubbele rail en elastiek (bungee) gestart. Dit terwijl clubleden steeds maar zeiden dat je hem ook zo uit de hand kon starten. Ja dat kan, maar kijk echter maar eens op youtube naar het aantal crashes bij de start. Ten eerste kan iemand makkelijk verkeerd gooien en ook heb je last van de lage beginsnelheid (geen druk op je roeren) en dan nog eens het "torque" effect van de prop of fan. Vaak zie je het toestel links om de grond in duiken. Bij bungee launch echter breng je het toestel veilig boven de overtreksnelheid met voldoende druk op de roeren. En de overstap naar jets: de F20 gebruikt dezelfde launcher en elastiek, alleen tot 9 kg gespannen i.p.v. 6 kg voor de Fun jet. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening en ervaring. Hoop dat je er iets aan hebt.
     
  12. 120134

    120134

    Lid geworden:
    22 sep 2012
    Berichten:
    124
    Locatie:
    Assen
    Hoi,
    Ik wil graag een bungee kopen voor mijn edf's kopen
    Waar kan ik deze kopen, en moet ik nog ergens op letten.
    Ik gebruik hem voor de robbe l39 pipsqueak
     
  13. Emanuel

    Emanuel

    Lid geworden:
    9 feb 2011
    Berichten:
    1.731
    Locatie:
    Waalwijk
    Bij RBC kits verkopen ze mooie sets en losse elastiek: Diverse Small Parts - Bungee and Jet launching - RBCkits Online Shop
    Ook JePe verkoop elastiek, maar die is denk ik te zwaar voor je model.
    jepe bungee launcher - JePe
    Je kan ook bij Wemotec terecht:
    Starteinrichtungen: Kleine Jetmodelle ohne Fahrwerk sollten mit mögli

    Ik heb laatst hier mooie elastiek gehaald voor weinig: CIV Texel | CIV Texel vaart een nieuwe koers
    Ze hebben geen webwinkel, maar bellen kan altijd, ze leveren per post.
    Je kan ook eens navragen bij een zeilmakerij in de buurt, of een bedrijf dat grote outdoor reclame maakt. Die gebruiken vaak elastiek om de boel op te spannen.

    Belangrijk is dat de elastiek past bij je toestel. wat weegt de Pipsqueak vliegklaar? Je moet daar een elastiek bijzoeken die volledig uitgerekt op zo'n 5x het gewicht zit. Voor een launch is 4x over het algemeen een goede start waarde.

    Zo'n ding is super handig als je je bungy aan het opstellen bent. Het kost bijna niks, weegt bijna niks en is lekker klein: Digital Weighting Hook Scale with Neck Strap (40kg Max / 10g Resolution) - Free Shipping - DealExtreme
    Ik gebruik hem ook wel om modellen te wegen.
     

Deel Deze Pagina