onderwater ROV besturen vanaf de kant.

Discussie in 'Model elektronica' gestart door witje100, 25 dec 2013.

  1. witje100

    witje100

    Lid geworden:
    16 nov 2013
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Kortrijk Belgium
    Hallo,

    Om een lang verhaal kort te maken, mijn drone Dji Phantom samen met mijn Gopro hero3 (in een waterdichte case) zijn gecrasht in een meer.
    2 maal zijn er al duikers naar op zoek gegaan, tevergeefs.
    Nu ben ik van plan om met een ROV en onderwatercamera op zoek te gaan.
    Het probleem is dat er niet met kano of boot op het meer mag gevaren worden.
    Een onderwater ROV kan blijkbaar niet draadloos bestuurd worden.
    Mijn idee was om aan de oppervlakte een kleinere boot te laten voortslepen door de ROV met de bekabeling, besturing, batterij en video transmitter die ik op mijn beurt kan bedienen vanaf de wal. Via een fatshark bril zou ik zo de beelden van onderwater kunnen volgen, terwijl iemand anders de ROV bestuurd.

    Vooral de besturing, ontvangst en verzending op het bootje boven water baren mij zorgen.
    Zou dit eventueel te verwezenlijken zijn?:( zonder extreme kosten te maken.
    Het kan eventueel een uitdaging zijn voor de vele techneuten onder jullie ;-)

    Met dank bij voorbaat voor de antwoorden.
     
  2. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Ik geef je weinig kans. Ten eerste moet je iemand vinden die een ROV heeft en deze gratis of tegen geringe vergoeding ter beschikking wil stellen (anders heeft het weinig nut, aangezien er waarschijnlijk weinig meer te redden valt na ruim een maand onder water) Ten tweede zie ik niet in waarom je met een ROV wel zou slagen, waar duikers gedurende twee pogingen niet in geslaagd zijn.
    Als je het toch wilt proberen, zou je eens moeten zoeken naar een aantal discussies over het monteren van camera's aan voerboten. Daar heb ik wel eens een link voorbij zien komen naar iemand die dergelijke ROV's maakt/gebruikt.
     
  3. witje100

    witje100

    Lid geworden:
    16 nov 2013
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Kortrijk Belgium
    Dank voor uw antwoord.

    Ik denk niet dat de camera verloren is. Die zit namelijk in een dikke waterdichte case (tot 60 meter). We spreken al heel snel over 600€ kostprijs voor de Gopro met een touchscreen op (dit is de drone niet meegerekend). Een rov is geen probleem, die hebben we al, maar de besturing dat zal volgens mij een ander paar mouwen zijn. De onderwatercamera hebben we ook, (met een snoer van 15 meter) monteren op de ROV is geen probleem. Ik heb zelfs een zender (mijn oude DJI zender) die ik ook kan gebruiken. Natuurlijk beginnen we al over een redelijke prijs te praten, maar mocht het lukken, weet je bijvb. niet wat je in de toekomst allemaal kan vinden onder water. Dat de duikers niet geslaagd zijn is inderdaad niet leuk, maar ze konden ook maar een gering gebied afzoeken in geringe tijd (wegens de koude). We hadden ongeveer de plaats waar de drone in het water was gekomen maar dit wil daarom niet zeggen dat hij daar snel gezakt is. Op youtube zijn filmpjes te vinden waar de DJI nog meer dan 8 minuten onder water blijft werken. (ook gefilmd met een Gopro aan). Die van mij is onder water gegaan met een volle batterij. Voor mij is het in de eerste plaats om het terug vinden van de beide toestellen en in de tweede plaats een uitdaging of het wel mogelijk zou zijn om dit te verwezenlijken.

    Grt,
    Dominique
     
  4. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    De signalen van je zender (en video) gaan inderdaad niet door water heen. Je zult dus met een kabel moeten werken. Hier zie je een leuk voorbeeld van zo'n systeem.
     
  5. witje100

    witje100

    Lid geworden:
    16 nov 2013
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Kortrijk Belgium
    Nogmaals dank voor uw reactie,

    Had die filmpjes van open ROV ook al bekeken, maar die werken inderdaad met kabels die vanaf de kant gestuurd worden (beperkte zoekafstand). Mijn bedoeling is eigenlijk, de ROV besturen (met een zender) als hij onder water is zonder kabels vanaf de kant. Dus daarom in mijn eerste post spreek ik over het meeslepen van een kleinere boot (aan het wateroppervlak) gekoppeld aan de ROV die dus met een ontvanger, batterijen en video transmitter geladen is en waarvan de bekabeling naar de ROV gaat voor de nodige besturing. Alleen maar omdat de drone op meer den 80 meter van de kant af ligt zou het al niet eenvoudig zijn om videobeelden terug te krijgen van een kleine camera op een tft scherm of op een fatshark. Het zoekgebied zal al snel tot een afstand van om en bij de 120 meter vanaf de kant liggen. Als ik het zo zou kunnen oplossen zit ik niet met het gevaar dat de kabels komen vast te zitten onder water.

    Groeten,
    Dominique
     
  6. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.869
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Volgens mij gaat 35 of 40 mHz wel een behoorlijk stuk door water heen.
    Dus als je een "oude" zender en ontvanger neemt kan je het gewoon besturen.
    Enige puntje is dan dat je video wel de zender/antenne boven het water moet hebben, want dat zal wel ergens in de gigahertz band uitzenden.

    GJ
     
  7. Ad Bakker

    Ad Bakker In Memoriam

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    9.124
    Locatie:
    Barendrecht (NL)
    Kijk eens rond op het duikbotenforum en stuur desnoods een actieve duikboten bouwer een PB, die kan je zo wel vertellen wat wel en niet mogelijk is.

    Groet,

    Ad Bakker
     
  8. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Als eerste:
    35 mHz is verboden voor alles wat NIET vliegt, in ieder geval in Nederland. Houdt daar rekening mee.

    Vervolgens:
    40 mHz heeft een doordringingsvermogen in (schoon en niet zout of chloorhoudend!!) water van ongeveer 3 meter.
    Ik weet niet hoe diep het water ter plekke is, maar daar zul je rekening mee moeten houden. Is het water dieper, zul je met een ROV moeten werken die alle signalen via een kabel binnenkrijgt.

    Verder is het open water in onze wateren meestal niet zo helder. Je ROV zal dus ook een (aantal!!) forse lampen (en de stroomvoorziening hiervoor!) mee moeten zeulen, anders zie je geen bal onder water.

    Je videosignaal heeft 0,0 doordringingsvermogen in water. Je zult achter je ROV dus sowieso een kabel moeten slepen die verbonden is met een antenne boven het wateroppervlak.

    Je kist is down gegaan met een volle accu. Een Multi is over het algemeen een stuk lichter dan een boot.
    Als een boot is gezonken, "drijft" zij onder water vaak een heel stuk van de plaats vandaan waar ze onder water is verdwenen.
    Dat zal voor een Multi nog veel meer gelden. Je zoekoppervlak zal bijzonder groot zijn, ook al weet je EXACT waar ze onder is gegaan. Als je die locatie niet weet, wordt je zoekoppervlak met de factor 10 vergroot.

    Succes.
     
  9. witje100

    witje100

    Lid geworden:
    16 nov 2013
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Kortrijk Belgium
    Roel bedankt voor uw vakkundige uitleg, het water is daar tot 6 meter diep. volgens de duikers is het zicht onder de 4 meter tot 8 meter ver, dus wat positief is. Dat de drone inderdaad een stuk afgedreven is kan ik best geloven aangezien ze alles hebben afgezocht waar hij ongeveer is neergekomen. Maar mijn ulieme vraag is eigenlijk, kan mijn ROV die opereert onder water een kleinere boot meeslepen (boven water) die alle benodigdheden aan boord heeft. Zoals de batterij (best een autobatterij) een video transmitter (of antenne) en een ontvanger voor de besturing voor de ROV. Als ik dat alles kan bedienen vanaf de kant dan zou mijn ROV + een kleine oppervlakte boot bestuurbaar worden.

    Groeten,
    Dominique
     
  10. witje100

    witje100

    Lid geworden:
    16 nov 2013
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Kortrijk Belgium
    Ad bedankt voor uw info.

    Grt,
    Dominique
     
  11. witje100

    witje100

    Lid geworden:
    16 nov 2013
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Kortrijk Belgium
    Gj, dank voor uw uitleg.
     
  12. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Dat is dus een probleem, want je kunt hooguit maar 2,5 tot 3 meter duiken met een ROV. Dieper komen 40mHz signalen niet. Als je ROV geen ontvangst meer heeft zou hij in failsave moeten gaan, en aan de oppervlakte moeten komen. Of je ROV zou draadgeleid vanuit een oppervlakteboot bestuurd moeten worden, maar dat heeft andere nadelen, zie hieronder.

    Da's inderdaad mooi, maar houdt er rekening mee dat het oplossend vermogen (het zicht) van het menselijk oog vele malen beter is dan van een camera.

    Ik denk dat je meer energie kan steken in het vragen om toestemming aan de eigenaar van het water om met een oppervlakteboot waar jij zelf in zit (en een paar duikers) de plas op te gaan en voor beperkte tijd (zeg: 4 dagen) een zoekactie te beginnen in plaats van dat je een bijzonder gecompliceerde constructie gaat maken die de risico's in zich heeft dat je nóg meer spullen kwijtraakt.
    Een oppervlakteboot meeslepen lijkt me geen goed plan. Het naarste scenario is dat je ROV (of je kabels) ergens in planten verstrikt raken en je ROV je oppervlakteboot onder water trekt. Dan ben je de hele bende kwijt: quad, ROV en oppervlakteboot met apparatuur er in.

    Groeten,
    Dominique[/QUOTE]
     
  13. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Overigens heb ik je probleem onder de aandacht gebracht van de andere subschippers... Misschien hebben zij een meer praktische oplossing.

    Zie: [202597] multikopter-sub-geworden
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  14. raalst

    raalst

    Lid geworden:
    16 mei 2005
    Berichten:
    1.070
    Locatie:
    onder water
    als duikbotert-aan-de-wal het volgende advies : als wij boten kwijt zijn dan gaan we op zoek naar een vriendelijke duikclub dan wel de duikers van de brandweer, die willen het nog wel eens als een oefening zien. het helpt als er wat alcoholisch te winnen valt...
    het zoeken onder water is een speciale vaardigheid, een willekeurige hobbyduiker (niks ten nadele van de hulpvaardige vrienden) heeft niet altijd die opleiding gehad.

    " de beste ROV is een goed geinstrueerde duiker"
     
  15. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    @witje
    Als duikers het niet kunnen vinden, dan een ROV al helemaal niet.
    Heeft iemand een idee wat een beetje ROV kost qua huur?

    Zo'n vaarverbod geldt voor normale omstandigheden, niemand zal bezwaar maken tegen een reddings-actie waarbij boten betrokken zijn.
     
  16. Tasz

    Tasz

    Lid geworden:
    10 okt 2011
    Berichten:
    3.548
    Locatie:
    Kudelstaart
    Denken jullie niet dat die Phantom immiddels total loss is?
     
  17. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.770
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Mijn eerste gedachte is:

    Als je niet met boot of kano op dat meer mag varen, waarom denk je dan wel dat je aan de oever mag staan met een hoop apparatuur, om een op afstand bestuurde boot over dat zelfde water te laten varen?

    Volgens mij is namelijk het verbod om met kano of boot te varen NIET afhankelijk van of er wel of niet iemand in die boot zit....

    Groet, Bert
     
  18. Robbie TPC

    Robbie TPC Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 apr 2007
    Berichten:
    3.612
    Locatie:
    Haarlem
    Het ligt er volgens mij maar net aan hoe en wie zo'n vaarverbod interpreteert.
    Het meer in de duinen waar ik zo nu en dan met mijn op afstand bestuurbare boten vaar geldt een vaarverbod voor kano's, surfers en boten.
    Maar als ik met een op afstand bestuurbare boot op het meer bezig ben en met een grote kist langs de oever, laten de boswachters mij gewoon gaan met de boot. (vaak blijven ze kijken en maken een praatje)
    Zolang ik geen overlast veroorzaak mag ik er gewoon varen, alleen met elektrische boten, geen brandstof.
     
  19. Luppie

    Luppie verslagschrijvers

    Lid geworden:
    16 jun 2009
    Berichten:
    1.077
    Locatie:
    Double-u monkeyfield
    Het is wel een heel interessant concept om (als hobbyist) een grotere moederboot met een ROV duikboot te bouwen die onderwater kan zoeken. Alle accu's en zenders in de oppervlakteboot en de ROV kun je dan uitrusten met allerlei dingen als (warmtebeeld)camera's, verlichting, metaaldetector en sonar.
    Daar zal de brandweer ook wel oren naar hebben want je kunt dan eindeloos in water gaan zoeken ongeacht temperatuur. Even een nieuwe accu in de boot en je kunt door. Geef de moederboot GPS en je kunt een zoekgebied uitzetten.
     
  20. Volhout

    Volhout

    Lid geworden:
    23 jul 2008
    Berichten:
    912
    Locatie:
    Twente
    vinden ?

    Ik herken het gevoel… ik maiden mijn toestellen altijd dicht bij huis, aan een kanaal. En soms gaat dat mis, en moet ik in december … een reddingsactie ondernemen…. waarna een warme douche onontbeerlijk is. Want dat water is KOUD! Gelukkig zijn er geen foto's van…

    Maar je moet serieus overwegen of het redden van de 2 objecten de moeite waard is. Als ze langere tijd in het water liggen is er serieus risico voor de electronica. En een drone van 400 euro redden met een technische oplossing van 1000 euro….

    Als de duikers niks kunnen vinden ligt er waarschijnlijk een dikke laag slijk op de bodem waaronder het object ligt.

    Ik zou zelf een rubberbootje proberen en een metaaldetector. Die werken (beetje bijregelen) ook door water heen. Je hebt dan een lange (6 meter) stok nodig en veeeeeel geduld.

    Als er trouwens 8 meter zicht is, en de bodem is op 6 meter kun je met een lamp ook van de oppervlakte kijken. Misschien de lamp laten zakken.

    Maar mijn eerste opmerking : laat maar, er is waarschijnlijk te veel schade. blijft. Als je geluk hebt kun je de ontvanger en misschien alle ESC's behalve eentje, redden. Een ESC is zeker stuk door water, en heeft hopelijk de accu leeg getrokken. Anders zijn ze alle 4 stuk. de motoren moeten nieuwe lagers.

    Succes….
     

Deel Deze Pagina