Bouw Mendelmax 1.5+

Discussie in '3D Printen' gestart door Micropuller, 1 mei 2014.

  1. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Vandaag kreeg ik de onderdelen voor een nieuw te bouwen printer binnen. Dit wordt inmiddels de derde van dit type die ik ga bouwen. Om een beetje tegengas te geven aan het "Prusa I3 - geweld", heb ik besloten daar maar eens een bouwverslag van te maken ;)
    Het kan overigens wel even gaan duren, aangezien ik op het moment nogal druk ben met andere zaken. Het bouwen zal dus moeten gebeuren als er ergens een gaatje valt.

    Dit stond er vanmiddag op me te wachten:

    [​IMG]

    Alles netjes verpakt:

    [​IMG]

    En gelabeld:

    [​IMG]

    Uiteindelijk zal het zoiets moeten worden:

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  2. G-Force-1

    G-Force-1

    Lid geworden:
    22 mei 2013
    Berichten:
    60
    Locatie:
    Dinteloord
    Ziet er mooi uit. Dit ga ik zeker volgen.
    Succes met de bouw.
     
  3. gti_killer

    gti_killer

    Lid geworden:
    4 jul 2006
    Berichten:
    75
    Locatie:
    zeeland
    Mendelmax heb ik over getwijfeld, maar als beginner vond ik het iets te prijzig. Maar ik denk dat je het prijsverschil terug ziet in de kwaliteit van de prints?
     
  4. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Ik denk dat je met goedkopere printers uiteindelijk ook netjes kunt printen. Het grote verschil is, dat een MendelMax erg solide in elkaar zit. Dus als alles eenmaal goed is gecalibreerd, blijft hij ook gewoon goed printen (ook als je hem een keer hebt moeten verhuizen o.i.d.). Ik heb de printer op de foto voor een opleidingsinstituut gebouwd, waar hij inmiddels ruim 5 maanden bijna dagelijks gebruikt wordt door meestal vrij onervaren mensen. Tot nu toe heb ik hem één keer opnieuw moeten afstellen (nadat de bekabeling naar de printkop achter een draadstang van de z-as was blijven hangen), verder is het gewoon op de knop drukken en gaan.
     
  5. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Vanavond maar eens begonnen aan het frame.
    Dit vind ik één van de sterkste punten van deze printer. In plaats van hout of draadeinden, wordt in dit ontwerp gebruik gemaakt van aluminium extrusieprofielen, in combinatie met geprinte kunststof onderdelen. Samen zorgen deze ervoor dat de basis van deze printer erg solide is.

    Bij het bouwpakket wordt een DVD geleverd met erg veel informatie, waaronder een bouwhandleiding, foto's van gebouwde printers, (electrische) schema's, kant-en-klaar ingeregelde software etc. Het is wel belangrijk dat je checkt of alles nog wel up-to-date is, want in de wereld van de 3D printers wordt er nogal eens iets aangepast en/of verbeterd. Gelukkig houdt de leverancier op zijn site e.e.a. aardig bij.

    [​IMG]

    Hieronder zijn alle geprinte onderdelen te zien. Dit zijn niet alleen onderdelen voor het frame, maar ook behuizingen voor de electronica, zogenaamde "fan shrouds" om de koellucht te geleiden en nog veel meer kleine onderdelen. Bij deze printer is alles gemaakt van ABS. De kwaliteit is over het algemeen erg goed. Bij het samenstellen van het frame heb ik nog niet hoeven schuren of boren om iets passend te krijgen.

    [​IMG]

    Alle hardware is per bouwfase verpakt in hersluitbare plastic zakjes. Zolang je hier netjes mee om gaat, zul je niet snel misgrijpen.

    [​IMG]

    Het frame wordt in elkaar gezet met bouten en moeren. De moeren schuif je in de profielen.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Het is belangrijk dat je tijdens de bouw het juiste aantal moeren in de profielen schuift. Op een bepaald moment zit namelijk alles zover in elkaar, dat je er geen moeren meer bij kunt plaatsen (er zijn wel speciale moeren waar dat wel mee kan, maar die zijn veel duurder) Gelukkig heeft de leverancier een overzicht bijgevoegd met het benodigde aantal moeren per profiel. Het is wel even goed opletten geblazen wat voor, achter, links en rechts is.

    [​IMG]

    De twee bovenste profielen zijn een verhaal apart. Om te beginnen schroef je vier lenskopboutjes in de verticale profielen (deze zijn al voorzien van schroefdraad). Je laat de koppen ca 3mm boven het aluminium uitsteken.

    [​IMG]

    Vervolgens schuif je de horizontale profielen over de koppen heen. In deze profielen zijn gaatjes geboord, zodat je de boutjes dóór het profiel heen vast kunt zetten.

    [​IMG]

    Dan nog even de schoren erop en de houders waar later de geleider voor de z-as aan wordt vastgezet.

    [​IMG]

    En na een uur of twee schroeven is dit het voorlopige resultaat:

    [​IMG]

    Nu is het een kwestie van alles netjes haaks en op maat vastzetten (de schroeven heb ik tot nu toe handvast aangedraaid) Niet idioot veel kracht zetten, dat is nergens voor nodig en je loopt kans de geprinte onderdelen te beschadigen.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  6. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Het volgende klusje; de Y-as. Eigenlijk zou je eerst de electronica moeten inbouwen, want komt allemaal in het frame onder de bouwplaat, maar aangezien je de Y-as er zo weer uitwipt, maak ik eerst het mechanische deel af.

    Dit zijn de onderdelen zoals ze in het bouwpakket zitten:

    [​IMG]

    Geen gefröbel met losse assen etc, maar een echte liniaire geleider van een gerenommeerd merk: Igus

    [​IMG]

    De geleider wordt weer op een extrusieprofiel geschroefd. Het geheel kan dan later met speciale hoekverbinders in het frame worden gemonteerd.

    [​IMG]

    Op de glijlagers wordt een lasergesneden aluminium plaat gemonteerd. Daarop komen weer 4 geprinte hoekstukjes, waar de daadwerkelijke bouwplaat in komt te liggen.

    [​IMG]

    De bouwplaat bestaat uit een aluminium plaat, waar een verwarmingselement onder geplakt wordt.

    [​IMG]

    In het midden van het verwarmingselement zit een thermische weerstand. Deze plak ik met een stukje kapton tape rechtstreeks op het aluminium.

    [​IMG]

    De verwarmingsplaat ligt in de geprinte hoekstukken. Daar bovenop komt een speciale glasplaat (borosilicaat) Het geheel wordt vastgehouden met papierklemmen.

    [​IMG]

    Dan nog even de aandrijfmotor en de omkeerrol monteren. Hiervoor hadden we al de moeren in de profielen geschoven, dus dit is een kwestie van erop schroeven.

    [​IMG]

    De omkeerrol is voorzien van een stelschroef, waarmee straks de spanning op de tandriem kan worden afgesteld.

    [​IMG]

    De tandriem zelf monteer ik nog even niet, zodat ik straks de hele Y-as nog makkelijk kan demonteren als ik aan de electronica toe ben.

    Dit is dan de stand van zaken tot nu toe:

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  7. Gerd

    Gerd

    Lid geworden:
    13 nov 2008
    Berichten:
    13
  8. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Klopt. Tot nu toe niets dan goeds te melden over de kwaliteit en de service.
     
  9. streetbiker1977

    streetbiker1977

    Lid geworden:
    9 apr 2010
    Berichten:
    1.436
    Mooi bouwverslag tot nu toe! :D
     

Deel Deze Pagina