Winkelbesprekingen

Discussie in 'De Modelbouwkroeg' gestart door RcMetal, 9 mei 2014.

  1. RcMetal

    RcMetal

    Lid geworden:
    24 jul 2013
    Berichten:
    22
    Hallo,

    Het is mij laatst opgevallen dat als er in een thread een winkel wordt besproken (de kwaliteit van de winkel), dat hij dan gelijk op slot wordt gegooit en alle tekst over de winkel of verkoper wordt verwijderd.

    Ik sta hier eigenlijk een beetje raar van te kijken. Want ik vind wel dat je tot op zekere hoogte winkels mag bespreken.

    Bv. Je koopt iets bij een online winkel of je bestelt iets bij eBay. Je doet netjes je betalingen maar krijgt het product nooit geleverd. Als je dan contact wil opnemen met de winkel en hij geeft ook geen gehoor. Dan weet je wel bijna zeker dat je ben opgelicht. Ik vind dan wel dat je je mede modelbouwers voor zoiets mag waarschuwen.

    Het zou toch te gek zijn dat een winkel of verkoper meerdere malen iemand oplicht terwijl dat misschien door een berichtje had kunnen voorkomen...

    En ik snap ook wel dat een winkel of verkoper ook hun brood moeten verdienen maar, als je fatsoenlijk je producten verkoopt en verzend, dan krijg je ook geen slechte naam.

    Wat zijn jullie ideen hierover?
     
  2. bosreus

    bosreus

    Lid geworden:
    19 okt 2003
    Berichten:
    1.583
    Locatie:
    de Kempen
    Hallo anonimus

    Het beleid hier is om geen winkelbespreking te doen, en dat hebben we te respecteren.

    Je moet je beklag doen bij mijnpolitie.nl of opgelicht.nl of opgeletopinternet.nl

    Hans
     
  3. markioo

    markioo Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 dec 2007
    Berichten:
    6.443
    tja ik deed hier enkel maar een melding als waarschuwing voor n oplichter en dat werd gesloten als winkelbespreking
    ach ja als jullie dit niet als waarschuwing willen zien,moet men ook niet lopen klagen als men er later ook opgelicht word
    en politie of opgelichtopinternet doen er geen bal aan
    ben gewoon 475 usd kwijt dus ach niet zeuren en niemand voor de oplichters behoeden en laat je mede hobbyers er ook in trappen lijkt t soms
    forum was dacht ik om tips en complimenten uit te wisselen en elkaar op gevaar te tippen omdat de hobby al zo duur is,
    het is toch te gek voor woorden als je achter af dan hoort van ooohhhhh ja die oplichter jaaa dat wist ik wel maar ik mocht het niemand zeggen,daar moet je zelf maar achter komen,
    als je zelf opgelicht bent en je krijgt geen hulp bij t terug krijgen van je geld dan gaat je bloed koken en is heel frustererend en psychisch doet t ook wel wat met je
    maar tja n gewaarschuwd mens/medeforummers telt voor 0
     
  4. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.780
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Mijn idee hierover

    Er zijn genoeg mensen, die geen ene flikker verstand hebben van wat ze aan het doen zijn, en van wat je nu precies nodig hebt voor sommige takken van deze hobby.

    Dan kan het héél goed voorkomen, dat een klant in alle eigenwijsheid het verkeerde koopt, en de verkoper, daar ondanks alle goedbedoelde advies, helemaal niets aan kan doen....

    Vervolgens begint zo'n klant te etteren, want in al zijn eigenwijsheid geeft hij de verkoper nog de schuld ook....
    Die klant gaat dan hier op internet beginnen met winkels zwart maken, terwijl die winkelier geen mogelijheid heeft zich te verdedigen: die is ten eerste veel te druk bezig met zijn winkel, en ten tweede, je KUNT je niet verdedigen tegen een klant die zo dom is....

    En voor die situatie, waarin de winkelier dus wel degelijk problemen krijgt zonder dat hij wat fout gedaan heeft. Jouw boven dik gedrukte stelling, is dus NIET waar, en daarom is het hier verboden winkelbesprekingen te houden...

    Groet, Bert
     
  5. Bertus

    Bertus verslagschrijvers Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 sep 2002
    Berichten:
    12.776
    Locatie:
    Krimpenerwaard
    a
     
    Laatst bewerkt: 23 sep 2015
  6. Ad Bakker

    Ad Bakker In Memoriam

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    9.124
    Locatie:
    Barendrecht (NL)
    Dit onderwerp komt met enige regelmaat weer terug. Ik ben geen oudgediende, maar heb wel al diverse malen gelezen dat er in het verleden geëxperimenteerd is met winkelbesprekingen. Dat liep in alle gevallen uit op een janboel met welles-nietes verhalen.

    Misschien komt Roel (van Essen) hier nog langs, die kan hierover als toenmalige moderator hele mooie verhalen vertellen.

    De conclusie was: dit willen wij niet. En als je dan een lijn trekt moet je daar consequent in zijn. Jammer dat ook in dit geval de goeden onder de kwaden moeten lijden. Als leden een winkel af gaan zeiken omdat de verkoper de scheiding in z'n haar aan de verkeerde kant heeft :rolleyes: dan vraagt men om dit soort drastische maatregelen.

    Groet,

    Ad Bakker
     
  7. Ad Bakker

    Ad Bakker In Memoriam

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    9.124
    Locatie:
    Barendrecht (NL)
    Dan is het geen discussie meer, Bertus, maar een mededeling. En ik vind dat mededelingen alleen door de forumleiding gedaan kunnen worden. Zelfs die worden meestal niet gelijk gesloten, dat gebeurt pas als de daaropvolgende discussie uit de hand loopt.
    Als je zo'n "mededeling" toestaat en faciliteert (door de discussie te sluiten) geef je de betreffende zaak ook geen mogelijkheid tot weerwoord.

    Onlangs was er een hele discussie vanwege het feit dat een lid een bestelde bouwdoos maar niet ontving. De winkel werd alleen door het initiaal aangeduid, maar dat zegt bouwers (van in dit geval boten) al genoeg, net zoals iedereen weet dat "C" voor Conrad staat. Dat ging een hele tijd door, tot het betreffende lid in de auto stapte om verhaal te halen bij de winkel (die zei dat het verstuurd was). Toen zijn ze er achter gekomen dat het pakket in een depot van het postbedrijf lag..... Ondertussen was de zaak al meerdere malen voor rotte vis en onbetrouwbare dievenbende uitgemaakt.

    Groet,

    Ad
     
  8. RcMetal

    RcMetal

    Lid geworden:
    24 jul 2013
    Berichten:
    22
    Daar is natuurlijk ook weer wat van te zeggen.

    Het punt is ook wel een beetje zoals hierboven werd gezegd, dat mensen die er de ballen verstand van hebben ook een winkel kunnen zwart maken.

    Maar mijn bedoeling is eigenlijk, de echte oplichters. De online verkopers die wel verkopen, niks leveren. en uiteindelijk niks van zich laten horen. Ik bedoel als je een bestelling hebt gedaan maar niks ontvangen, dan moet je in overleg gaan met de winkel. (als de winkel reageert). En als de winkel dan niet reageert kun je op je klompen aanvoelen dat het oplichters zijn. En voor die mensen vind ik mag er best wel worden gewaarschuwd vindt ik.

    Natuurlijk is dat ook weer heel discutabel, want hoe controleer je elk bericht wat over een verkoper of winkel gaat....

    Mvg Kees
     
  9. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Simpele oplosssing: geen winkelbesprekingen toestaan.
     
  10. PH_AJH

    PH_AJH Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 feb 2007
    Berichten:
    12.151
    Locatie:
    away
    In de regels van dit forum staat het volgens mij heel duidelijk beschreven. Niet alleen dat winkelbesprekingen niet zijn toegestaan, maar ook waarom dat zo is:

    ==========================================
    8. Geen winkelbesprekingen op het forum

    Winkelbesprekingen op het forum zijn niet toegestaan. Heeft u problemen met een winkelier, regel dat met de betreffende winkelier/leverancier. De winkelier/leverancier is vaak niet op de hoogte van het feit dat zijn winkel/webshop hier op het forum word besproken en uit voorgaande gevallen is gebleken dat voornamelijk de negatieve verhalen dan besproken worden zonder dat de tegenpartij commentaar kan leveren. Juist vanwege deze reden wil ik geen winkelbesprekingen op dit forum. Dit forum is een TECHNISCH forum.
    Ook bedrijven die sponsoren zijn van dit forum mogen niet worden besproken, ook hier dient u geschillen rechtstreeks met hen op te lossen, zonder tussenkomst van dit forum.
    Het zal wellicht ten overvloede zijn, maar ook hier mogen moderators topics sluiten of verwijderen die voldoen aan de kwalificatie winkelbespreking.

    Praten over een winkel mag best, ook vertellen waar ze zitten en wat hun assortiment is is geen probleem. Echter, zodra het gaat uitmonden in negatieve of extreem overdreven positieve uitingen zullen we ingrijpen. Het mag niet zo zijn dat er op deze manier sluikreclame gaat worden gemaakt.

    ====================================================

    Ik kan me daar persoonlijk helemaal in vinden. Er zijn genoeg sites waar je kunt lezen welke webshops betrouwbaar zijn, welke oplichters er waar rondlopen enzovoort. Die websites hebben zich daar helemaal op gespecialiseerd en de zorgvuldigheid en het nivo wat je daar tegen komt zul je op het Modelbouwforum nooit kunnen halen, als je dat al zou willen.

    Kortom, ik sta helemaal achter de huidige regels.
     
  11. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Wel.. ik kan mijzelf hier niet zo goed in vinden.

    Ervaringen met een winkel of particulier moeten gewoon besproken kunnen worden.
    Zowel positief als negatief.
    Uiteraard moet de "tegenpartij" van de discussie op de hoogte worden gebracht in het kader van hoor en wederhoor.
    Als je hier geen tijd voor hebt (of zin in hebt) ga je niet met de tijd mee.
    Behalve dat de klant zijn veronderstelde ongenoegen (dat is er, wat de oorzaak ook mogen zijn) kan uiten, kan de leverancier zich ook publiekelijke van repliek dienen.
    Niet alleen kan de zaak hiermee worden verduidelijkt, de leverancier kan zich hierdoor ook onderscheiden.
    Dat kost geen tijd, dat brengt klanten. Er van uitgaande dat je ter goeder trouw handelt en kwaliteit wil leveren.
    Recent was hier nog een draadje over iemand die een LIPO wilde claimen.
    Zelfs nog voor de reactie van de leverancier werd hij door het forum gecorrigeerd.
    De leverancier reageerde pas later in de discussie.
    Ik denk dat hier juist kansen liggen voor leveranciers die "goed" willen zijn, maar ook een platform voor mensen die niet correct worden (of denken te worden) behandeld.

    Een kleine moeite om beide partijen op de hoogte te brengen van enige discussie en dit kan veel misverstanden uit de weg helpen en misstanden helpen voorkomen.
     
  12. Ad Bakker

    Ad Bakker In Memoriam

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    9.124
    Locatie:
    Barendrecht (NL)
    Maar ik denk dat de forumleiding dat niet als haar taak ziet. Dit is een discussieforum over de technische aspecten van modelbouw, geen consumenten rubriek.

    Groet,

    Ad
     
  13. struggleforlife

    struggleforlife

    Lid geworden:
    19 feb 2011
    Berichten:
    393
    Locatie:
    Gennep/Nijmegen
    De moderators en zeurpietten hier moeten eens kijken op- en voorbeeld nemen aan rcgroups. Daar wordt niet alles verboden en moderators zitten ook niet elk wissewasje te corrigeren. 'Slotjes' zetten is zóóó nederlands.
    Ik word er een beetje moe van.
     
  14. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Dat denk ik ook en dat vind ik een gemiste kans voor alle partijen.
     
  15. Ad Bakker

    Ad Bakker In Memoriam

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    9.124
    Locatie:
    Barendrecht (NL)
    Dan zou ik maar gaan slapen.

    Je kan natuurlijk ook een forum zoeken dat wel aan je verwachtingen voldoet, of er zelf 1 starten:D.

    We zijn hier te gast, en het is nu eenmaal de gewoonte dat gasten zich aan de huisregels houden. Simpeler kan toch niet?:rolleyes:

    Groet,

    Ad
     
  16. struggleforlife

    struggleforlife

    Lid geworden:
    19 feb 2011
    Berichten:
    393
    Locatie:
    Gennep/Nijmegen
    Daar gaan we weer. Geen enkele discussie is bestand tegen zo'n redenatie.
    Om die reden meld ik me af voor deze draad.
     
  17. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    En als gastheer is het een goed idee om zijn/haar gasten aan te horen en daar op beleid te voeren.
    Een gastheer heeft meer aan gasten die feedback geven, dan aan klanten die stilzwijgend consumeren.
    Klanten die stilzwijgend komen, stilzwijgend zijn, zullen waarschijnlijk ook wel stilzwijgend gaan, eens.

    Maar mijn overtuiging is dat iedereen die te goede trouw handelt gebaad is bij een zo open mogelijke communicatie. Niet met de gemakkelijkste.

    Zowel leverancier als afnemer, particulier als zakelijk.

    Het afkappen van dit soort discussies op het forum suggereert juist een partijdig belang. Dat zou er niet moeten zijn, als het er al is.
     
  18. Ariel

    Ariel PH-SAM

    Lid geworden:
    8 dec 2009
    Berichten:
    2.820
    Locatie:
    Hoorn NH
    Het eerste jaar dat ik op het modelbouwforum bezig was dacht ik ook dat winkelbesprekingen belangrijk zijn om consumenten te waarschuwen voor malafide ondernemers. Maar ik heb de forumregels gerespecteerd en mij aan gehouden.

    Nu ik wat langer op het forum zit en diverse respectloze discussies nauwlettend heb gevolgd ben ik blij dat de regels streng gehandhaafd worden.
    Al die negatieve energie, daar zit ik niet op te wachten. Ik ben bezig met een prachtige hobby en wil vooral van genieten.

    Misschien is het wel een idee om een draadje te starten waarin deskundig advies wordt gegeven waar je als consument op moet letten, als je bijvoorbeeld spullen wilt bestellen bij een internetwinkel.
    Volgens mij heeft voorlichting meer waarde dan stempels uitdelen van "dit is een oplichter"

    Vergis je niet, wat vandaag nog een betrouwbare zaak is, kan morgen al anders zijn. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.
    Vanuit persoonlijke ervaring weet ik dat het gevoel van "dit wil ik graag hebben" een valkuil is.
    Wees niet te naïef als consument, denk goed na voordat je geld overmaakt.

    Johannes
     
  19. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Wel je geeft zelf al aan welke dynamiek er zoal zou kunnen zijn, waarom zou daar niet over mogen worden gecommuniceerd?
    Natuurlijk moet je goed nadenken vooraf, maar waarom zou je je misrekening niet mogen delen met anderen?
    Als er een oplichter actief is moeten we dat toch zo snel mogelijk met elkaar delen!
    Zonder enig voorbehoud.

    Maar mij gaat het veel meer om de miscommunicatie tussen afnemer en leverancier.
    Beiden zijn er bij gebaad om e.a. in goede harmony op te lossen.
    Het forum uitsluiten tot het bijdragen aan een oplossing is voor beide partijen een slechte optie.
    Een gemiste kans dus.
     
  20. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Gewoon zelf een forum beginnen, dan weet je meteen wat voor gezeik er allemaal op moderators af komt, en dat er mensen mensen zijn die grote moeite hebben met het leveren van positieve kritiek (wie zou ik daar nu mee bedoelen?). En MBF vergelijken met RCG is onzinnig, beetje verschil in grootte, en geld voor mensen. Of gewoon helemaal overstappen naar RCG want erg blij ben je hier niet zo te lezen. Ach, das waar ook, je leest dit draadje niet meer: jij wel mensen afkatten in dit draadje maar als iemand kritiek met positieve suggesties op jou levert met opgestoken zeil vertrekken.
    Je verwees naar beoordelingen van die zaak, op een andere site. Dat moet kunnen, is feitelijk, en daar is internet voor.
     
    Laatst bewerkt: 10 mei 2014

Deel Deze Pagina