Antenne kabel verlengen op 5.8 Ghz

Discussie in 'FPV (First person view)' gestart door felzinga, 11 mei 2014.

  1. felzinga

    felzinga

    Lid geworden:
    28 apr 2006
    Berichten:
    87
    Locatie:
    Rotterdam
    Kan er ongestraft een verleng kabel tussen de Boscam TX en een Cloverleaf antenne geplaatst worden?

    Voorbeeld verlengkabel

    Ik kan mezelf goed voorstellen dat er wel degelijk nadelen zijn maar wil graag een beeld vormen van wat de nadelen voor de praktijk zullen inhouden.

    E.a. heeft voor mij als bedoeling om een gunstigere locatie voor de antenne te kunnen gebruiken.

    Ik heb een zoektocht over het forum en via Google gedaan. Helaas daarmee niets concreets kunnen vinden. Het is goed mogelijk dat ik op een verkeerde manier heb gezocht of onjuiste benamingen heb gebruikt, dan daarvoor mijn excuses.


    Grt,
    Ferry
     
  2. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Ferry,

    Dat kan niet ongestraft, maar met 20cm zal het wel meevallen. De kabel ziet eruit als RG-316 en heeft op 5.8GHz ongeveer 0.6dB verlies (= theoretisch 7% minder bereik). Maar de extra connectors zijn waarschijnlijk een groter probleem. Met goede connectors heb je haast geen verlies, maar die zijn erg duur. HK verkoopt alleen het goedkope, minder kwalitatieve spul.

    Als je je antenne+ontvanger niet kunt verhogen, dan heeft zo'n verlengkabel wel zin denk ik. Liever 25% minder bereik dan complete beelduitval omdat er iets voor de antenne zit :)

    Martin
     
  3. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Doorgaans is 't beter om niet te verlengen, want het kost (zoals Martin al zegt) altijd signaalsterkte. That being said, zo heel super veel verlies is het nou ook weer niet, en het is altijd gunstig om je antenne op een plek te hebben waar minder verlies voor komt (zowel op grond als op vliegtuig). Dat is vaak belangrijker dan die <1 db verlies. Indien mogelijk: gehele zender/ontvanger verplaatsen. Zo niet mogelijk, gewoon een stuk coax er tussen. Werkt prima ;)

    In de praktijk heb je er meer profijt van dan dat het verlies oplevert :)

    Martin, hoeveel verschil maken die connectors nou echt? Ik gebruik zelf eigenlijk altijd goedkope Chinese SMA connectors en heb eigenlijk nergens last van. Ze doen precies hetzelfde als de coax zelf (mantel om de geleider heen), en tenzij de verbinding tussen de connector en de kabel zelf waardeloos is zou je er weinig van (moeten) merken. Toch?
     
  4. wiebe

    wiebe

    Lid geworden:
    5 feb 2003
    Berichten:
    3.384
    Locatie:
    drenthe
    Je vergeet de 50 ohm die ook in de sma connector moet zijn .
    Als er iets niet helemaal in het midden zit of niet de juiste maat heeft heb je verlies .
    Bij een zender heeft het meer last er van dan bij een ontvanger .
    Maar nog zou ik eerder de ontvanger met antenne omhoog brengen .
     
  5. felzinga

    felzinga

    Lid geworden:
    28 apr 2006
    Berichten:
    87
    Locatie:
    Rotterdam
    Mannen,

    In de eerste plaats bedankt voor jullie reacties!

    Ik ben niet duidelijk geweest m.b.t. welke antenne. Het gaat om de TX antenne. De gedachte er achter is om de antenne zoveel mogelijk vrijheid rondom te geven hem zoveel mogelijk richting staart te plaatsen en daarbij de TX gewoon voorin te houden i.v.m. CG.

    Het geheel (Boscam 250 mW setje) zit in een Axon van Experimental Airlines waarde vleugel nogal hoog zit en wanneer de antenne dan tevens voorin zit er, naar mijn mening, een behoorlijke "blinde vlek" ontstaat. Wat ook goed te merken is aan het signaal is een bepaalde richting.

    Misschien denk ik gewoon te moeilijk, maar het idee om de antenne te verplaatsen met daarbij gelijk de vraag of je de coax ongestraft kon verlengen kwam bij me op.
    Nu komt gelijk de volgende vraag bij me op en dat is hoe kan je de "prestatie"(dBi) van je antenne(s) meten? (heb nog niet gezocht maar al typende komt dit bij me op).

    Grt,
    Ferry
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Je kan de kabel niet ongestraft verlengen, elke kabel zal verlies opleveren, hoeveel hangt helemaal af van de kabel en de gebruikte frequentie. Daarbij zal ELKE centimeter kabel en connector, hoe "goed" die ook zijn, verlies geven. Helaas valt dus niet te voorspellen hoeveel dat zal zijn.

    Het is het beste om de hele kabel vanaf de zender tot de antenne vervangen door een langere. Een verleng kabel gebruiken betekend meestal dat je twee verschillende soorten kabels en twee extra connectors gebruikt. Verschillende soorten en/of merken kabels aan elkaar koppelen kan extra verlies opleveren. De gehele kabel door één langere kabel vervangen is een veel beter idee. Dan heb je één kabel en geen extra connectors.

    Denk er wel aan dat solderen en verwerken van dit soort kabels en connectoren echt kennis van zaken vraagt en heel erg secuur werk. Verkeerd of slecht soldeerwerk of een verkeerde of slechte knelverbinding leveren heel veel (extra) verlies op. Het zendbereik kan daar makkelijk door halveren of zelfs nog erger.
    Heb je die kennis en vaardigheid niet dan is het gebruik van een verlengkabel de enige manier maar het kost je wel enige reikwijdte. Hoeveel? Dat schreef ik al, dat is niet te voorspellen maar waarschijnlijk zal het wel meevallen en merk je er weinig of misschien wel helemaal niets van.
     
  7. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Zoals Wiebe al aangaf, het gaat met name om de impedantie. Goede connectors halen max. VSWR 1.15, de slechte een stukje meer. Ik heb zelf zojuist een 20cm RG-316 verlengkabel (nieuw) met rechte stekkers gemeten op 2.4GHz en die heeft ongeveer VSWR 2.0. Op 5.8GHz zal het nog veel slechter zijn. Helaas heb ik niet meer van deze kabels als vergelijking. Mijn 10cm kabel met haakste stekker heeft VSWR ~1.1. Misschien heb ik gewoon een slecht exemplaar getroffen.

    VSWR 2:1 komt trouwens overeen met 0.5dB extra verlies (= 6% minder bereik). Dat komt dus bovenop het verlies van de kabel.

    Martin
     
  8. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Dat is een verschil ja, maar nog niet zo heel groot. Een swr van 2:1 is vrij groot, maar die chinese connectors die ik hier heb zijn niet zo heel erg, denk aan ca. 1.5:1. Dat is je SWR van je antenne vaak ook :p
     
  9. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    VSWR 1.5 is inderdaad niet zo veel, maar in serie geschakeld neigt de totale VSWR naar een vermenigvuldiging. Dus 1.5 x 1.5 = 2.25. Heb je die VSWR 1.5 gemeten op 5.8GHz? Mijn waarde van 2.0 is gemeten bij 2.4GHz en ik wil geloof ik niet weten hoe slecht dat wordt op 5.8GHz.

    Je bedoelt hier de gevoeligheid, ook wel versterking genoemd al is die term behoorlijk verwarrend. Als je dat goed wilt doen dan heb je daar een anechoïsche kamer voor nodig zodat je geen last hebt van reflecties. Bij gebrek daaraan kun je veldsterktes meten in het vrije veld of je kunt de antenne doorrekenen met software als 4nec2.

    Martin
     
  10. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Mee eens. Maar dat is nog steeds maar minimaal verlies. Er zijn ook mensen die hebben op een of andere manier een SWR van 3:1 weten te krijgen (verkeerde frequentie op de juiste antenne oid) en dat werkt ook wel. Er is prima mee te vliegen :)

    En nee, 1.5 was op 2.4GHz. Ik gebruik zelf eigenlijk exclusief nog maar 2.4, zou niet weten wat ie op 5.8 doet, maar inderdaad door de nog hogere frequentie kan 't alleen maar erger worden :rolleyes:
     
  11. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.433
    Locatie:
    Tiel
    Grappige is als ik een korte pigtail icm een antenne meet ik soms slechter meet maar soms ook beter als geheel. Gereflecteerd dan.
    Of uitgezonden vermogen gelijk is iets anders.

    Allemaal chinese SMAtjes.

    Verlies in de kabel is zeker bij langere lengtes wel ook iets om op te letten.
    Die korte stukjes zijn te verwaarlozen.
    RG58 is de helft beter als Rg316.

    Tabelletjes zat te vinden wat wat doet.
     
  12. felzinga

    felzinga

    Lid geworden:
    28 apr 2006
    Berichten:
    87
    Locatie:
    Rotterdam
    Ernst,

    Jij ook bedankt uiteraard.

    Het ligt ook volledig in de bedoeling om één kabel tussen mijn TX en de antenne te plaatsen. En dan een kabel die ik kant en klaar, op de juiste lengte, wil kopen.
    Solderen op zich is geen probleem. Maar daar waar het zeer nauw luistert, laat ik het liever over aan de mensen die er dagelijks mee te maken hebben.

    Grt,
    Ferry
     
  13. felzinga

    felzinga

    Lid geworden:
    28 apr 2006
    Berichten:
    87
    Locatie:
    Rotterdam
    Martin,

    Ik zal inderdaad de gevoeligheid bedoelen?

    De kans is enorm groot dat GEEN anechoïsche kamer ga bouwen/inrichten ;)

    Achterliggende gedachte bij die vraag is dat wanneer ik bv. zelf een CL of een Helical antenne wil maken hoe kan ik dan relatief simpel constateren of hij beter is als degene welke ik reeds heb en hoeveel beter hij dan is?

    Grt,
    Ferry
     
  14. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Proberen. Als ie 't beter doet is ie beter, als ie het niet beter doet is ie niet beter :p
     
  15. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Dat kun je beter niet doen Dennis. Met een antenne erbij (zonder balun) heb je grote kans dat de coax meestraalt en derhalve de VSWR beïnvloed. Je kunt beter een (50 ohm) dummy load nemen of een attenuator met open uiteinde. In ieder geval iets dat niet straalt.

    Zelfs met een perfecte antenne zou je theoretisch een lagere VSWR kunnen meten. De kabel dempt de heengaande en de gereflecteerde golf dus je meet de heengaande golf ongedempt en de gereflecteerde golf dubbel gedempt.

    Martin
     
  16. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Die enorm grote kans snap ik ;)

    Ik gebruik zelf altijd een combinatie van methoden. Computersimulatie sla ik over bij standaardantennes. Zoals Reliku al aangaf is een praktijktest het nuttigst. Vooraf meet/verbeter ik wel altijd de VSWR verhouding omdat dat nou eenmaal vrij eenvoudig gaat. Het geeft alleen geen enkele zekerheid en zoals gezegd een VSWR van 2 of 3 heeft in de praktijk maar weinig invloed op je bereik. Meestal doe ik ook een grondtest met weinig vermogen. Gezellig met vriendin en hond een rondje over de hei en maar lopen totdat het signaal wegvalt. De waakhond naast het grondstation/zender zodat dat niet gejat wordt :) Bij een Helical is ook mooi te zien hoe groot de openingshoek ongeveer is.

    Martin
     
  17. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Oh, nu ik er aan denk, als je toegang hebt tot een ontvanger met een RSSI functie, dan kun je die ook gebruiken. Gewoon op een vaste afstand gaan staan en de RSSI waardes van beide antenne's vergelijken :)

    Wat Martin zegt is ook een goed idee. Je kunt erg goed lange afstanden simuleren door gewoon het vermogen wat terug te schroeven, indien je daar mogelijkheid toe hebt. Anders kun je altijd nog objecten tussen de antenne's plaatsen. Dan op een gegeven moment kom je uit op een vermogen waarop op X meter afstand je beeld net weg begint te vallen, dat gebruik je dan als referentie, en je kijkt of je met je andere antenne dan meer of minder afstand haalt. Als je dan op laag vermogen 150 meter in plaats van 100 meter haalt met een nieuwe antenne dan vertaalt dat rechtstreeks naar een verschil tussen 10 en 15km op normaal vermogen (aangenomen dat je in dit geval dan 10,000 keer zo weinig vermogen hebt genomen). In ieder geval, je snapt 't punt :p
     
  18. felzinga

    felzinga

    Lid geworden:
    28 apr 2006
    Berichten:
    87
    Locatie:
    Rotterdam
    Wederom bedankt voor de antwoorden.

    Ik dacht (hoopte) dat er een eenvoudige methode zou zijn om het te meten. B.v. met behulp van een staande golf meter o.i.d.
    Maar goed, dan zal een opstelling buiten het moeten gaan uitwijzen als ik een setje heb gemaakt, wat ik zeker op korte termijn ga proberen.

    Grt,
    Ferry

     

Deel Deze Pagina