Mijn wens: een (hexa)copter voor luchtopnamen en FPV. Veel vragen, advies gevraagd

Discussie in 'Multicopters' gestart door Helicaspar, 9 sep 2014.

  1. Helicaspar

    Helicaspar

    Lid geworden:
    7 apr 2014
    Berichten:
    93
    Hallo allen,

    Een paar maanden geleden heb ik mijn eerste quadcopter gebouwd. Het was voor mij als totaal onervaren modelbouwer een enorme uitdaging, maar het is mij (voor een groot deel dankzij dit forum :) ) gelukt! Inmiddels heb ik het vliegen aardig onder controle en heb ik laatst mijn eerste filmpjes gemaakt vanuit de lucht. Nu heb ik de smaak te pakken en ben ik toe aan iets nieuws. Ik ben met deze hobby begonnen om te gaan filmen en fotograferen vanuit de lucht, dus dat wil ik nu gaan doen. Eerst was ik van plan om mijn huidige quad daar voor te gaan gebruiken, maar ik heb mij bedacht. Deze quad laat ik zoals hij is. Ik ga een tweede multicopter bouwen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een ARF versie, maar ik denk dat het misschien wel beter kan. En ik vind het leuk om de nieuwe copter zelf te bouwen en helemaal samen te stellen volgens mijn wensen.

    De DJI Phantom 2 i.c.m. H3-3D en GoPro Hero 3+ Black heb ik overwogen, want ik heb op dit forum veel positieve berichten gelezen over de Phantom 2. Ook zie ik op dit forum dat een aantal forumleden gekozen hebben voor een kant-en-klare RTF Phantom 2. Nu twijfel ik niet aan de kwaliteit van de DJI Phantom, die zal goed zijn. Maar waarom zou een modelbouwer hier voor kiezen i.p.v. zelf een copter te bouwen (met betere specs)? Is dat puur uit gemak, dat je meteen de lucht in kan zonder eerst nog alles te moeten bouwen en instellen/afstellen? Of zijn er nog andere voordelen?
    Toch denk ik, mede door berichten hier op het forum, dat ik voor luchtopnamen beter voor een hexa kan kiezen, dat lijkt mij stabieler vliegen. Het is toch ook zo dat een hexa kan vliegen op vijf motoren, in het geval dat een motor uitvalt?

    Mijn wensen:
    • Haarscherpe, trillingsvrije beelden, zowel foto als film.
    • Camera te starten vanaf de grond: foto en film kunnen starten vanaf de zender of andere afstandbediening.
    • Camera te bewegen vanaf de grond (omhoog/omlaag, links/rechts)
    • Géén landingsgestel, frame of propellers in beeld!
    • FPV via aparte camera
    • FPV via scherm op de zender
    • Position hold
    • Fail save/Return to home functie (zowel handmatig getriggerd als bij verliezen contact met zender)
    • Telemetrie (hoogte-info, lipo-info en -warning, afstand-info, en..?)
    • Lange vliegtijd
    • Geen super wendbare stuntvlieger, maar juist rustig en stabiel
    • Een zender met groot bereik

    Ik vind het erg belangrijk dat deze copter supergoed en stabiel vliegt, dat hij lange vliegtijd heeft en de best mogelijke beelden maakt met zo weinig mogelijk trillingen. Technisch moet hij gewoon perfect betrouwbaar zijn. Dit vraagt om kwaliteitsonderdelen, en ik ben bereid om daar voor te betalen. Daarom zou ik graag advies krijgen over motoren, ESC’s etc. Ik zie veel positiefs over Cobra en Sunnysky als merken voor de motoren. Maar ook tips over camera, gimbal, FPV en al het andere zijn natuurlijk welkom.

    Mijn idee voor een setup:
    • DJI F550 frame
    • Naza-M V2 met GPS
    • 6 motoren (merk/type?)
    • 6 ESC’s (merk/type?)
    • 6 (gestabiliseerde) propellers (merk/type?)
    • H3-3D gimbal, of ander goed merk
    • GoPro Hero 3+ black edition
    • Inklapbaar landingsgestel: link (ik weet alleen niet of deze goed is. Heeft iemand andere suggesties voor een kwalitatief goed inklapbaar landingsgestel?)

    De zender
    Nu gebruik ik een ongetweakte Turnigy 9X waar ik erg tevreden over ben. Ik weet niet zeker wat het bereik van deze zender is, maar ik meen dat ik ergens heb gelezen dat de 9X ruim een kilometer haalt. Dat lijkt mij genoeg, maar verder mag natuurlijk altijd! ;)
    Voor de telemetrie heb ik sowieso meer functionaliteit nodig. Ik zou de 9X kunnen upgraden met een FrSky module. Maar heb ik daar genoeg aan voor mijn wensen?
    Wat ik zelf kan bedenken aan kanalen die ik nodig heb:
    4 voor de besturing, 2 voor besturing gimbal (daarvoor zijn de draaiknoppen het meest geschikt, toch?), 1 voor starten foto, 1 voor starten film, 2 voor de Naza (? heb ik ergens gelezen), 1 voor licht (wil ik aan en uit kunnen zetten i.v.m. foto/film), 1 voor landingsgestel, 1 voor coming home functie. Totaal 13. Dan kom ik precies 4 kanalen tekort…
    Daarbij moet ik een scherm aansluiten op de zender voor FPV. Geen idee of dat kan bij de 9X zender. Zal ik dan toch maar voor een andere zender gaan? Bijvoorbeeld de FrSky Taranis? Daar lees ik veel positiefs over. Ook bij de zender denk ik: kwaliteit heeft zijn prijs, en ik ben bereid om voor kwaliteit te betalen.

    Welke lipo’s?
    Dit vind ik lastig. Ik lees zo veel verschillende dingen over lipo’s. Ik zou denken: veel (4 a 5000)mAh, weinig C. Want ik heb volgens mij geen extreem hoge C-waarde nodig, ik wil alleen stabiel en rustig vliegen. Maar de copter wordt wel zwaar en dat gewicht moet goed gedragen kunnen worden. En hoeveel S? 3 of 4? Ik heb ook een setup gezien, volgens mij van forumlid “blik van boven”, met twee lipo’s. Dat lijkt mij ook wel wat, i.v.m. vliegtijd.

    FPV
    Hiervan weet ik nog vrijwel niets, behalve dat je een (vaste) camera, een scherm of bril, en een aparte zender en ontvanger nodig hebt (en nog wat kabels en antennes, en een lipo voor het scherm). Ik kies eerst voor een scherm, wellicht later nog een bril.

    Overige vragen:
    • Is het mogelijk om zowel het beeld van de FPV camera als de GoPro op het FPV scherm te krijgen? En te kunnen schakelen tussen deze twee?
    • Als ik het beeld van de GoPro niet op het FPV scherm kan zien, hoe kan je dan zien in welke richting je de camera stuurt als de copter ver weg is?
    • Telemetrie gaat via de zender, maar dan heb je zeker ook nog een ontvanger nodig? En hoogtemeter/afstandsmeter/lipometer?
    • Heb je nog een lipo low battery alarm nodig als je telemetrie gebruikt (en dus de status van de lipo op afstand kan aflezen)?

    Omdat veel zaken van elkaar afhankelijk zijn, denk ik dat het handig is om het volgende stappenplan te volgen:
    1. De zender - ik denk dat ik eerst hier een keuze moet maken: verder gaan met mijn huidige zender en deze ombouwen, of een nieuwe zender kopen.
    2. De copter – onderdelen bestellen, bouwen, testvlucht
    3. Gimbal en GoPro – bestellen en installeren, testvlucht
    4. FPV – onderdelen bestellen en installeren, testvlucht
    5. Final test en vliegen maar! :)

    Dat waren mijn wensen, ideeën en vragen tot zover. Ik weet het, het is veel, en het is voor mij als beginnende modelbouwer misschien wel erg ambitieus. Maar met doorzettingsvermogen en advies zou het toch moeten lukken? En mocht het echt vastlopen, dan kan ik altijd iemand vragen om mij (tegen betaling) te helpen met bouwen. :)

    Alle tips zijn welkom!

    Alvast bedankt voor jullie reacties. Groeten, Caspar
     
  2. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.583
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    hallo,

    ik vlieg nu een f550 met naza v1 met gps. tiger motorkes en afro 30amp escs
    dit in combinatie met een hoog landingsgestel(merk moet ik eens opzoeken).
    er hangt een tarot 2d gimbal onder.
    als camera gebruiken we een gopro hero 3 of een sj4000 camera (vopy gopro).
    wij hebben ook een los scherm voor fpv en ons beeld gaat door de gopro, dus je ziet wat je filmt, de gopro stuurt de beelden +filmt+kan foto's nemen.
    voordeel is minder gewicht, nadeel is dat fpv op bril zo niet echt makkelijk is op een gimbal.

    als lipo hebben we 3cell 5800mah
     
  3. geertamigo

    geertamigo

    Lid geworden:
    28 jul 2013
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Deventer
    hey, even een vraagje; hoelang is jouw vliegtijd/hovertijd?
     
  4. Helicaspar

    Helicaspar

    Lid geworden:
    7 apr 2014
    Berichten:
    93
    Daarom denk ik dat ik liever een aparte vaste camera heb voor FPV. Een camera die dus niet beweegt.
     
  5. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.583
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    10 a15 minuten... hangt ervan af(kan denk ik wel 17halen), zonder gimbal camera en fpv moet het wel nog langer kunnen.

    Van mij is het ook niet de bedoeling om echt fpv te vliegen, maar meer 1piloot die vliegt op drone, en de andere die kijkt wat de camera effectief filmt ( dus verweg vliegen is niet de bedoeling)
     
  6. Klucky_13

    Klucky_13

    Lid geworden:
    11 apr 2014
    Berichten:
    743
    Locatie:
    Sint-Genesius-Rode
    Je stelt heel veel vragen die hier allemaal te vinden zijn op het forum. Maar om je even op weg te helpen: ikzelf vlieg ook met een dji F550 met de standaard ESC en motoren (nieuwe generatie met grijze motoren en ESC) heb ik geen klagen van. Vliegtijd ligt ook rond de 10-12 minuten (4S 5000mah). Veel info kan je nalezen op mijn bouwverslag. Als zender gebruik ik een taranis. In mijn ogen een geweldige zender (om niet te moeten zeggen "de beste") :p zeker voor de prijs ga je niet beter treffen.

    Je vragen omtrent fpv zijn allemaal terug te vinden op het fpv topic. Gewoon wat lezen dus :)
     
  7. Helicaspar

    Helicaspar

    Lid geworden:
    7 apr 2014
    Berichten:
    93
    Klopt, het zijn veel vragen, en achteraf denk ik dat ik ze misschien beter niet in één lang verhaal had kunnen posten...

    Waar ik o.a. benieuwd naar ben, is of de standaard ARF-versie van de F550 kwalitatief goed genoeg is, of dat je beter kunt kiezen voor bijvoorbeeld Sunnysky of Cobra motoren. Of ander merk ESC's. Maar de standaard geleverde motoren en ESC's zijn dus goed genoeg?

    Ik ga je bouwverslag lezen, dank voor de tip! ;)
     
  8. Klucky_13

    Klucky_13

    Lid geworden:
    11 apr 2014
    Berichten:
    743
    Locatie:
    Sint-Genesius-Rode
    Deze zijn zeker goed genoeg en geoptimaliseerd voor het standaard f550 frame. Is een bewezen goed werkende setup. Misschien dat iemand andere ervaringen heeft, maar ik denk dat je best voor de hele kit kiest. Dan heb je alles dat op elkaar is afgesteld.
     
  9. Helicaspar

    Helicaspar

    Lid geworden:
    7 apr 2014
    Berichten:
    93
    Dit lijkt mij wel een mooie aanbieding: DJI F550 Hexacopter E300 Propulsion set ARF & Naza-M V2 GPS & Zenmuse H3-3D voor €759,=

    Als zender dacht ik aan de Frsky Taranis, die kost bij HK iets meer dan €130,=

    Ik heb gekeken voor ontvangers, maar weet niet zo goed welke ik zou moeten kiezen. Een paar extra kanalen (voor landingsgestel, verlichting, telemetrie, en eventuele latere uitbreidingen) is geen overbodige luxe, dus ik dacht aan een 16 kanaals ontvanger. Zou ik deze kunnen kiezen?
    FrSky X8R 8/16Ch S.BUS ACCST Telemetry Receiver W/Smart Port

    Voor hoogtemeting dacht ik hier aan: FrSky Variometer Sensor w/Smart Port (High Precision Version)

    Voor voltagemeting deze: FrSky FLVSS LiPo Voltage Sensor With Smart Port (1pc)

    Landingsgestel: DJI Flamewheel F550 Carbon Fiber/ CNC Retractable Landing Gear FPV Hexacopter e

    Wat zijn jullie gedachten hier over?
     
  10. Richardoe

    Richardoe

    Lid geworden:
    15 jun 2014
    Berichten:
    441
    Locatie:
    Omg. Groningen
    Zenmuse, kijk even op het te koop forum, kan je wel wat op besparen.
    Wellicht ook nog wel op f550 onderdelen.
    X8R prima, je kan altijd een 2e bij bouwen.
    Landingsgestel,ken ik niet, heb zelf de aeroxcraft, nooit iets in beeld, met name ook handig omdat je de zenmuse heel ver naar voren kan hangen.

    Ik denk dat je deze eisen hier niet mee in kan vullen.
    • Camera te starten vanaf de grond: foto en film kunnen starten vanaf de zender of andere afstandbediening.
    • Camera te bewegen vanaf de grond (links/rechts)

    Taranis zou ik in Europa kopen en niet importeren buiten EU gaat geloof ik niet altijd even lekker met zenders.
     
  11. Helicaspar

    Helicaspar

    Lid geworden:
    7 apr 2014
    Berichten:
    93
    Heeft dat te maken met douane/invoerrechten of bedoel je iets anders?
     
  12. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.654
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    invoer / garantie
     
  13. rjv

    rjv

    Lid geworden:
    15 sep 2014
    Berichten:
    2
  14. Klucky_13

    Klucky_13

    Lid geworden:
    11 apr 2014
    Berichten:
    743
    Locatie:
    Sint-Genesius-Rode
    Had ik dat geweten voor ik al die frsky modules apart had gekocht..
     
  15. Richardoe

    Richardoe

    Lid geworden:
    15 jun 2014
    Berichten:
    441
    Locatie:
    Omg. Groningen
    @rjv gebruik jij hem al? ben namelijk benieuwd of het echt zo mooi werkt en ik net als Klucky de gps en flvss weg kan doen
     
  16. rjv

    rjv

    Lid geworden:
    15 sep 2014
    Berichten:
    2
  17. Helicaspar

    Helicaspar

    Lid geworden:
    7 apr 2014
    Berichten:
    93
    Ik denk toch dat ik mijn plannen moet gaan wijzigen. Voor mij als beginnende vlieger/bouwer lijkt het wat te hoog gegrepen om een hexa te gaan bouwen met de specificaties die ik graag wil hebben. Voordat ik alles heb uitgezocht, besteld, gebouwd en afgesteld, ben ik waarschijnlijk weken of zelfs maanden verder.
    Ik ben nu aan het overwegen om een Phantom 2 te gaan kopen, in combinatie met H3-3D en GoPro Hero 3+ Black. Ervaringen die ik er over lees, zijn vaak erg positief en de beelden die ik er van heb gezien zijn gewoon super strak.
     
  18. Futaba

    Futaba

    Lid geworden:
    9 jan 2011
    Berichten:
    87
    Locatie:
    Drunen
    Ik moet -met het schaamrood op mijn kaken- ook bekennen dat ik gisteren deze set heb gekocht. Ben gewend alles zelf te bouwen.

    Maar ik heb er 8 voor anderen opgebouwd met IOSD, FPV en BTU, en daardoor de voor mij optimale set bepaald.
    Sinds vrijdag zijn de prijzen ook nog eens gezakt !

    Voor een GoPro is dit gewoon de mooiste configuratie.
    Een zwaardere copter verkort alleen de vliegtijd.
    Hij vliegt ruim 20 minuten, standaard uit de doos 1500 meter ver weg (of verder), aanzetten, opwarmen (GPS) en vliegen maar.
    Gaat in mijn rugzak mee de bergen in, onderweg stop ik weleens om een filmpje te draaien of foto te schieten.

    De nieuwste software kent wel vliegbeperkingen bij o.a. vliegvelden, maar dat is eigenlijk normaal in mijn ogen.
    Door de verbeterde vliegprestaties bij zware lasten is de snelheid eruit.
    De eerdere versies ging 18 m/sec met 1.35 kg take-off weight.
    Nu haal ik maar 10 m/sec. Ook de klim en daalsnelheid is omlaag gegaan.
    Voordeel is dat hij wel gemoedelijker vliegt. Om te raggen gebruik ik wel een andere copter.

    Maar nogmaals, voor een GoPro is dit een top combinatie.
    Zelf zet ik er de Taranis in, om eenheid te houden in de zenders, en pas ik de kleur aan om me te onderscheiden van de rest.
     
  19. Helicaspar

    Helicaspar

    Lid geworden:
    7 apr 2014
    Berichten:
    93
    @Futaba:
    De vliegtijd, gewicht en afmetingen zijn inderdaad ook voor mij eigenschappen waardoor ik geneigd ben om voor de Phantom 2 te gaan. Ik denk dat ik ook voor de Taranis ga als zender, met een scherm er bij voor FPV.
    Ik kan mij voorstellen dat je liever zelf zou bouwen, als je dat al zo veel hebt gedaan. Eigenlijk zou ik dat ook doen, zelfs met mijn beperkte kennis en ervaring, maar die Phantom 2 is gewoon goed en direct te gebruiken.
     
  20. Psygho (Emil)

    Psygho (Emil) Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jan 2004
    Berichten:
    15.654
    Locatie:
    Prov. Drenthe.
    Bouw veel en heb al veel gehad, maar ook hier is een PH2 met zenmuse. Vliegt met complete fpv gear en gopro gewoon 15minuten.

    Klein,en goede beelden door de zenmuse h3-3d,en redelijke vliegtijd.
    Dus ja, ook ik mag liever bouwen en zelf bedenken, maar dit is gewoon een goede "goedkope" oplossing..
     

Deel Deze Pagina