Zender niet leverbaar, alternatief?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Binnetie, 14 okt 2014.

  1. blaauwen

    blaauwen

    Lid geworden:
    15 aug 2004
    Berichten:
    1.511
    Locatie:
    Valkenburg ZH
    Oh, is dat zo? ... een beetje een doodsteker zo kun je niets vergelijken of is het niet willen vergelijken? FRSky is gewoon wel een duidelijker produkt dan andere fabrikanten die hack setjes maken. Als men echt de kwaliteit vasthoud zoals het nu is dan is/wordt het wel een revolutie. Het is nogal wat, je een plaats veroveren met een revolutionair ontwerp in een markt waar de 'koek' eigenlijk al verdeeld is. Een van de redenen waarom hij lastig verkrijgbaar was, men wilde het aspect kwaliteit goed in het oog houden en volgen. En bij Futaba gaat ook wel eens wat mis, Futaba wordt ook gemaakt in het verre oosten. Mijn pech met Futaba was dat het na een jaar de FC18v3 van het ene moment op het andere moment de display niet meer werkte. Daarna gelukkig (FC13v3; puur slechte/onbegrijpelijke menustructuur vaak ben ik er in verdwaald. Is ook voorgekomen dat ik niet kon vliegen omdat ik het onding niet geprogrammeerd kon krijgen!)over op Multiplex nooit problemen gehad, daarna Multiplex omgebouwd met FRSky hack-set... nooit problemen mee gehad. Daarna Taranis ja en dat moeten we afwachten, hij is pas een goed jaar in de handel. Ik durf dit avontuur wel aan. Het is net als in de auto handel dure auto's zijn niet per definitie betrouwbaarder.

    Sans rancune, we gaan het meemaken hoe FRSky zich houd en hoe het Futaba zal vergaan. Wel zie ik veel setjes van Futaba te koop wegens overgang naar ander merk.

    tot slot;
     
    Laatst bewerkt: 17 okt 2014
  2. classicracer

    classicracer

    Lid geworden:
    2 sep 2005
    Berichten:
    1.512
    Locatie:
    Genk - België - EBZW
    En dezelfde discussies worden op het sportvissersforum, biljartforum, airbrushforum, fotografieforum, enz... gevoerd. Zodra er een revolutionair produkt de kop op steekt gaan de poppen aan het dansen. En als die "nieuweling" met een groot gedeelte van de koek van de traditionele merken gaat lopen heb je personen die angstvallig aan "hun" merk blijven hangen en heb je mensen die de sprong durven te wagen. Je kan veel van modelbouwers zeggen maar heel dikwijls kan je ons toch indelen in 3 groepen; de "ervaren doch vastgeroeste traditionados" vs de "jonge wolven die de hypes mee bepalen". Een derde groep tracht voordeel te halen uit ervaringen van beide groepen. Ikzelf reken me tot deze "middengroep". Ik hou erg veel van traditionele modelbouw maar gebruik zelf al meer dan 5 jaar FrSky-spullen. Nog lang voor dat er in West-Europa nog maar iemand van FrSky had gehoord... En ja, mijn zenders zijn ook futabas, in het verleden waren het graupners. Ik doe ongeveer 10 jaar met een zender en ik kan met de hand op het hart zeggen dat mijn huidige FF9 (met FrSky hackmodule) mij nooit voor 100% heeft bekoord. Ik weet dat een taranis mij meer zal bevallen maar ik vind het gewoon ecologisch en economisch onverantwoord om een goed werkende FF9 aan de kant te schuiven voor een taranis, hoe superieur deze ook moge zijn. Maar zodra de horus op de markt is zie je mijn FF9 toch in de tekoop-rubriek verschijnen.
     
  3. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Even wat zaken aanhalen, die hier aan de orde zijn gekomen:

    - Zicht op de kwaliteit van een bepaald merk vergeleken met andere heeft natuurlijk praktisch niemand, dus beweren dat je dat wél hebt is een gotspe. Als het over de kwaliteit van Futaba apparatuur gaat ben ik vermoedelijk de enige, die (als Robbe servicedienst voor Nederland en België) daarover wat zinvols kan zeggen. Dat wil ik wel eens doen in een ander draadje, maar dan niet om een vergelijk te maken met andere merken.

    - De Taranis aanprijzen als net zo goed als of beter dan Futaba wekt bij mij en vermoedelijk ook bij anderen argwaan. Ik lees dan tussen de regels, dat je Futaba als kwaliteits standaard beschouwt en vermoedelijk is het niet je bedoeling om dat te schrijven :neutral:.

    - Dat er in het grijze verleden een zendermerk als Simprop is verdwenen door kwaliteits issues is een onjuistheid. Zulke issues zijn er nooit geweest, wél gebrek aan belangstelling van het moederbedrijf ten tijde dat andere merken computer zenders gingen maken. Men heeft zichzelf de das omgedaan, net zoals dit het geval was bij het veel grotere Microprop. Daarna waren er nog slechts drie grote spelers op de Europese markt. Graupner en Robbe beide met zo'n 40% aandeel en Multiplex met circa 20%. In Nederland was (door een veel intensiever bezoek aan en contact met de winkeliers) het marktaandeel van Robbe zelfs naar schatting zo'n 60 à 70%.

    - Enkele jaren geleden werd er met de Flysky/Imax/Turnigy 9X revolutie gepredikt door de open source software, dus de FrSky Taranis is niet de eerste daarmee. Over de FlySky zender werd beweerd, dat deze de concurrentie zou wegblazen, maar dat is nooit gebeurd. Op dit forum lees je ook praktisch niets meer over deze zender (vermoedelijk door de komst van de Taranis). Hopelijk zal FrSky dit lot niet beschoren zijn en dat verwacht ik ook niet. Deze firma lijkt de zaken wat serieuzer aan te pakken en dat is ook de enige manier om een marktaandeel te veroveren. Vreemd genoeg is het namelijk niet de kwaliteit of de prijs van een product, maar de marketing die de grote zoden aan de dijk zet.

    - Dat FrSky een groot deel van de koek zou afsnoepen van anderen is niet onmogelijk, maar nog wel wishfull thinking van deze fabrikant. Je ziet dan ook bijvoorbeeld op dit forum, dat het nog steeds een relatief kleine groep is, die (met groot enthousiasme) over dit merk schrijft. De grootste verschuiving op de markt is de komst van Spektrum geweest, dat in Nederland vermoedelijk het grootste marktaandeel heeft veroverd ten koste van de anderen. Een goede marketing en een vlijtige vertegenwoordiger liggen hieraan ten grondslag. Dat zal ook niet zomaar veranderen. We zullen de komende jaren gaan zien of ik het hierin mis heb. Er over filosoferen is wel leuk, maar heeft natuurlijk geen zin. Enne nee, ik heb niks met Spektrum, zakelijk gezien is het voor mij zelfs mijn enige serieuze concurrent.
     
    Laatst bewerkt: 17 okt 2014
  4. trebor siuhyn

    trebor siuhyn

    Lid geworden:
    29 nov 2002
    Berichten:
    1.964
    Locatie:
    Eibergen
    Wat ik vreemd vind is dat je je hebt laten afscheppen met wat anders dan dat je zelf wilt omdat de winkelier niet de moeite wil nemen om te kijken waar hij de zender kan bestellen.

    Wat merken verschil betreft is en zal het altijd een menselijke smaak blijven maar om te schreeuwen dat een merk goed is omdat "top" vliegers ermee vliegen is eerder iets van mee lopen met de kudde. Top vliegers worden gesponsord als FrSky dit zou doen zouden ze er ook mee gaan vliegen maar zouden de zenders ook duurder worden.
    FrSky is een ontwikkeling vanaf de opkomst van de 2,4 een groep handige ITers zijn toen met Hack modules gekomen en waren toen al bezig met de ontwikkeling van de Horus. FrSky staat nog helemaal in de kinderschoenen
    en de reden dat ze goedkoper zijn als Futaba e.d. is om twee redenen ze hebben geen peperdure kosten aan software ontwikkeling dit gebeurt allemaal door gebruikers en ook het testen, zo ga ik van het weekend een nieuwe antenne testen voorop de zender het bereik kan dan naar de 7 km.
    Daar komt nog bij dat FrSky geen dure marketing heeft zoals andere merken om de prijzen laag te houden.

    FrSky is in de ontwikkeling ook aan de beginners wordt momenteel gewerkt ik ben nu een nieuwe wizzard aan het testen ook Scott Page is druk met maken van instructie video's.

    Maar zoals gezegd elk merk heeft zijn fans en laten we dat zo houden maar ga geen onzin schreeuwen. Ik vergelijk het altijd met koken niemand kan koken zoals moeders en de ene koopt een pakje en de andere wil alles zelf doen.
    Voor veel mensen komt de Taranis te vroeg voor anderen niet en de Horus is weer een stap vooruit kan ik je melden. Maar een ding is zekers met Open TX je moet anders gaan denken zelfs de ontwikkelaars komen zich zelf tegen.
     
  5. RJA

    RJA

    Lid geworden:
    24 dec 2006
    Berichten:
    469
    Locatie:
    Wassenaar
    Grappig hoe we op dit forum iedere 3 tot 6 maanden verzanden in dezelfde heftige, soms verbeten maar voor mij altijd vermakelijke discussie over welke zender beter is.

    We vergeten met ze allen dat we ieder individueel allemaal iets heel menselijks doen: we zoeken naar bevestiging dat we de juiste keuze hebben gemaakt.

    Jullie geven allemaal invulling aan de behoefte om RATIONEEL te verklaren waarom jou beslissing - die je voor 70 procent op EMOTIONELE basis hebt genomen - de beste is.

    Maar je vergeet dat je iemand probeert te overtuigen die zelf precies dezelfde behoefte heeft. Ook hij wil de bevestiging dat hij de juiste keuze heeft gemaakt en gaat dus de strijd aan met de ander....


    En dus gooien we het ene rationele argument na de andere in de strijd om onze emotionele verbondenheid met onze zender te verdedigen.

    Dat gaat niemand winnen..... Want wie wil nou toegeven dat hij fout zit in zijn keuze?

    We zijn een stelletje apen op de rots, evolutionair niet in staat een volwassen discussie te hebben omdat we elkaar de baas willen zijn.

    Vrouwen zouden dit heel anders aanpakken.

    Die kopen een 4 kanaals zender als ze een Easystar in de lucht willen houden. En geven elkaar vervolgens complimenten over de keuze van de kleur.

    Mijn zender is antraciet. Mooi he?!
     
  6. peytr

    peytr PH-SAM

    Lid geworden:
    24 apr 2012
    Berichten:
    228
    (vrij overgenomen)

    Goeie observatie en met de nadruk op het vette tekstgedeelte is daar niets mis mee, integendeel.

    Ow, ik heb sinds gisteren een Taranis plus in huis. De andere drie zenders mogen blijven. Ze kunnen het nu al goed vinden met elkaar.

    En de vrouwen indachtig: Scott Page presenteert in zijn Youtube-video's over de Taranis regelmatig een 'nieuwe' Taranis. De meest tot de verbeelding sprekende heeft een oranje krokodillen-print behuizing. Die snapt het helemaal. Misschien zelfs in meerdere opzichten :p....
     
  7. blaauwen

    blaauwen

    Lid geworden:
    15 aug 2004
    Berichten:
    1.511
    Locatie:
    Valkenburg ZH
    Sssssst..... niet doorvertellen,

    De echte reden dat ik de Taranis zo verdedig is de kleur van het kastje.... die past zo mooi bij mijn trombosekousen :)

    RJA je hebt gelijk, maar het steekt als iemand volgens mij de verkeerde keuze maakt en dat een ander forumlid dan zegt... 'Je hebt een prima keuze gedaan' zonder iets te weten hoe de andere keuze is/voelt/ooit ervaren heeft. En daarna mij ook nog eens verteld dat je het niet mag vergelijken. Dan gaat bij mij het weinige haar dat ik nog heb overeind staan!

    Nu trek ik mij terug uit deze zinloze discussie, schuurpapier, balsa en weer verder bouwen :)
     
  8. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Als jij nog nooit een T8J in handen hebt gehad, heb je nu natuurlijk boter op je hoofd :neutral:.

    De draadstarter heeft overigens voor zichzelf al de juiste motivatie voor zijn keuze opgegeven: men kan hem met deze zender helpen. Ik zou niet weten waarom je 'm dan een andere zou aanbevelen waarmee men dat in zijn omgeving niet kan.
     
  9. blaauwen

    blaauwen

    Lid geworden:
    15 aug 2004
    Berichten:
    1.511
    Locatie:
    Valkenburg ZH
  10. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.922
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Van alles wat ik hier lees, is bovenstaand voor mij het meest onbegrijpelijke ooit: Verdwalen in de menustructuur van de FC 18 is net zoiets als verdwalen in je eigen slaapkamer.

    Hoe je dat voor elkaar krijgt is mij een raadsel, helemaal als je de Taranis zelfs zonder manual snapt....

    Groet, Bert
     
  11. blaauwen

    blaauwen

    Lid geworden:
    15 aug 2004
    Berichten:
    1.511
    Locatie:
    Valkenburg ZH

    Dat was een optie die je nog niet kende :) verdwalen in een Futaba. Gratis en voor niks erbij! :)
     
    Laatst bewerkt: 20 okt 2014
  12. delta-X

    delta-X

    Lid geworden:
    16 okt 2013
    Berichten:
    241
    Locatie:
    winterswijk

    Waarom de discussie spuugzat?
    Omdat je geen gelijk krijgt dat iedereen die geen Taranis heeft sukkels zijn?
    Ik vlieg al dertig jaar met Robbe en Futaba.
    Mijn huidige FF10 heeft zich bewezen en kan met de programma's die erin zitten veel meer dan ik ooit zou gebruiken.
    Ook op een manier die voor mij begrijpelijk is.
    Graupner heeft mij nooit bekoord,heeft een iets andere menustructuur.
    Maar dat wil in mijn ogen niet zeggen dat Graupner een mindere keuze vergeleken met Futaba.
    Er zijn talloze zeer tevreden Graupner gebruikers.
    Ik heb al enige tijd een Taranis erbij gekocht uit nieuwsgierigheid.
    De Taranis bevalt mij best wel goed.
    Maar je hoort mij niet zeggen dat de FF10 ineens een mindere zender is.
    Als jij al verdwaald bij een oude FC,dan verbaasd het me dat je niet bij een Taranis verdwaald.
    Want daar vindt ik de menustructuur echt niet gemakkelijker bij dan bij Futaba.
    Bij de Futaba heb ik in ieder geval nog een fatsoenlijk uitgebreide handleiding met vele programmeervoorbeelden.
    Bij de Taranis zat nog niet eens een fatsoenlijk a4 formaatje handleiding.
    Een klein blaadje met wat summiere aanwijzingen,meer niet.
    De rest moet jezelf maar bij elkaar schrapen op het internet.
    En ga nu niet zeggen dat dat door de Open Source komt.
    Via de Open Source kun je de software met de mogelijkheden wijzigen die er af fabriek opzitten.
    Maar een Taranis af fabriek heeft wel degelijk een kant en klare software waar je in principe meteen mee kunt werken.
    Van die software had ik tenminste wel een fatsoenlijke handleiding verwacht.
    De Taranis is zeker geen slechte zender,maar dat is mijn Futaba ook niet.
    Wat me bij de diverse Taranis draadjes wel is opgevallen,is dat de kleine fanatieke groep Taranis gebruikers geen enkele kritiek kunnen hebben op de Taranis,er niets meer goed is behalve de Taranis en dat ze moeite hebben met het feit dat er ook nog andere merken zijn.
    Ik vind Futaba geweldig en ben er blij mee.
    Vind mijn Taranis geweldig en ben er blij mee.
    Zo vinden Graupner gebruikers hun zender geweldig en zijn er blij mee.
    Zo vinden andere merken gebruikers hun zender geweldig en zijn er blij mee.
    Laat iedereen met de door hun gekozen zender in hun waarde en respecteer dat.
    De T8J is zeker geen matige zender,zou hem zonder veel problemen ook zelf kunnen gebruiken.
    Als TS er tevreden mee is,dan is het toch goed?
    Laat een ieder met de door hem gekozen zender blij zijn en er zijn fantastische hobby mee uitvoeren.

    Grt Hans
     
  13. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.632
    Locatie:
    Betuwe
    Amen, Hans.

    Een collega van mij rijdt in een cabrio. Ik in een stationcar.
    Waarom heeft hij een cabrio? Dakje kan open en hij heeft geen behoefte aan veel bagageruimte.
    Waarom heb ik een stationcar? Ik heb geen behoefte aan een open dak, maar wél aan veel bagageruimte.
    Is mijn auto daarom minder goed dan de zijne of omgekeerd?
    Nee. Ze voldoen allebei aan onze behoeften.

    Hij wordt ongelukkig in mijn auto en ik in de zijne, maar daarom hoeven we elkaars auto niet af te plassen. Toch?
     
  14. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.922
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik begrijp deze reactie dus totaal niet?

    Groet, Bert
     
  15. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.675
    Locatie:
    Onbekend

    Waarschijnlijk wordt de persoon nijdig en dat alleen om een simpele zenderdiscussie, het moet toch niet gekker worden ! Heel lachwekkend eigenlijk. Ha ha ha

    Oh, even als toevoeging, over een poosje ben ik van plan een nieuwe zender te kopen. En nee het wordt geen Taranis maar ook geen Futaba.
    Hoogstwaarschijnlijk een JR-propo ! :confused:

    Mvrgrt,

    Arnoud.
     
  16. delta-X

    delta-X

    Lid geworden:
    16 okt 2013
    Berichten:
    241
    Locatie:
    winterswijk


    :rolleyes: nu kunnen we uiteraard gaan verder discussieren waarom dat nu weer een helemaal foute keuze is van jou!:wink:

    grt Hans
     
  17. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.675
    Locatie:
    Onbekend
    Heel graag Hans ! Ik zie de opmerkingen graag tegemoet.

    Alleen even voor de duidelijkheid : JR Propo is ,net als FR Sky, niet gelijk aan Futaba.

    Mvrgrt,

    Arnoud.
     
  18. delta-X

    delta-X

    Lid geworden:
    16 okt 2013
    Berichten:
    241
    Locatie:
    winterswijk
    Arnout,de opmerking was schertsend bedoeld.
    Maar dat zal je wel duidelijk zijn geweest.
    Een ieder kiest de zender waar hij zich goed bij voelt.
    Wat JR-Propo aangaat?
    Schijnt mooi spul te zijn,maar ik heb ze in het echt nog nooit gezien en heb dus geen idee wat voor soort zender het is.
    Maar ik hoor jouw ervaringen graag van deze zender.

    Grt Hans
     
  19. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.675
    Locatie:
    Onbekend
    Weet ik Hans, bedankt voor je reaktie.
    Als ik ervaringen heb met de JR-Propo laat ik het weten.

    Mvrgrt,

    Arnoud.
     
  20. PH-SVV

    PH-SVV

    Lid geworden:
    15 apr 2009
    Berichten:
    2.001
    Locatie:
    Ede
    JR propo = Graupner

    (voor dat hott uit kwam, gebruikte Graupner dezelfde software. Tegenwoordig gebruikt Graupner SJ propo)
     

Deel Deze Pagina