piston

Discussie in 'Duikboten' gestart door sparkie, 19 jan 2006.

  1. sparkie

    sparkie

    Lid geworden:
    2 jan 2006
    Berichten:
    675
    Locatie:
    den haag
    zijn er hier mensen die ervaring hebben met een piston duiksysteem.
    bevalt dat werkt dat goed en wat kost dat en heeft misschien iemand de link naar die site van Engel
     
  2. BJmax

    BJmax

    Lid geworden:
    22 aug 2005
    Berichten:
    35
    Locatie:
    Rijswijk
  3. Lex Verkuijl

    Lex Verkuijl

    Lid geworden:
    30 okt 2004
    Berichten:
    4.620
    Locatie:
    Lelystad
    Hoi Sparkie,

    Persoonlijk vind ik zuigertanks één van de betere duiksystemen. Nauwkeurig te regelen, geen luchtbellen (=gewichtsverplaatsing) in de tank, betrouwbaar, geen gas/lucht die op raakt, relatief snel duiken. Als nadeel is te noemen de prijs :evil: , en de gewichtsverplaatsing tijdens het volzuigen/leegdrukken.
     
  4. mdejong

    mdejong

    Lid geworden:
    8 mei 2005
    Berichten:
    545
    Locatie:
    Dordrecht
    P.S. Je kan de gewichtsverplaatsing tegengaan door twee tanks (met tegengestelde zuigerrichting) symetrisch rond het zwaartepunt te plaatsen.

    Groetjes:

    Mathijs
     
  5. toneburst

    toneburst

    Lid geworden:
    16 apr 2003
    Berichten:
    969
    Locatie:
    Nederland
    Ahoi,

    niets dan lof over dit soort systemen. Toch nog even een nadeeltje aangeven: de zuigertanks zijn natuurlijk niets anders dan zuigers in een afgesloten cilinder. De zuiger zit op een spindel die door een tanwiel-overbrengen wordt uitgedraaid, zodat de zuiger zich beweegd in de cilinder. Als je de zuigertank 'vult' met water (dus de zuiger in zijn uiterste, achterste stand zet) steekt deze spindel een knap end uit de cilinder!!! Dit moet je zien als ongeveer 90% van de lengte van de cilinder. Bij de inrichting van de boot/plaatsing van de cilinders moet je dus wel rekening houden met het feit dat deze spindel niet geblokkeerd wordt door andere componenten. Het vraagt dus aanpassing van de ingewanden van de boot òf goed vooraf nadenken!
    Zoals Mathijs aangeeft wordt het effect van de gewichtsverplaatsing door het ingenomen balastwater geneutraliseerd bij gebruik van twee tanks. Gebruik je één tank dan krijg je het effect waarnaar Lex verwijst. Je moet je voorstellen dat dit effect eigenlijk alleen te zien is als de boot stil ligt. Als de boot vaart heeft is dit effect bijna weg; zeker als je een Lage-regler gebruikt!

    Jos
     
  6. Lex Verkuijl

    Lex Verkuijl

    Lid geworden:
    30 okt 2004
    Berichten:
    4.620
    Locatie:
    Lelystad
    Bij mij loopt die spindel (of eigenlijk tandheugel) in een aan de tank bevestigd aluminium U-profiel. Hierdoor wordt er niets geraakt, en het U-profiel dient tevens als een soort ruggegraat waar de roerservo's en verdere RC componenten aan bevestigd zijn.
     

Deel Deze Pagina