Wel of geen Taranis

Discussie in 'Multicopters' gestart door casperb71, 5 nov 2014.

  1. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Met. Erger nog, met 5.8Ghz :/

     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  2. trebor siuhyn

    trebor siuhyn

    Lid geworden:
    29 nov 2002
    Berichten:
    1.964
    Locatie:
    Eibergen
    Laatste nieuws voor de taranis komt er een nieuwe antenne ik heb hem inmiddels al mogen testen ik kwam met mijn UAV op ruim 6,8 km met een FrSky L9R ontvanger.
     
  3. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Das wel een hele lage noise floor dan :)

    Netjes, kun je niks van zeggen. Daar heb ik zelf toch een LRS voor nodig :p
     
  4. BorisB

    BorisB Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 mei 2012
    Berichten:
    8.188
    Locatie:
    Brabant
    Frsky heeft wat betreft 2.4 echt super range. Ik vlieg er niet buiten met mijn multis.
     
  5. heyudude

    heyudude

    Lid geworden:
    12 sep 2013
    Berichten:
    4.229
    Locatie:
    Noord-Limburg
    De L9R is een goede ontvanger voor langere afstanden zoals ik al eerder las. Maar deze combi is wel heel goed: 6.8km zo!
     
  6. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Let wel mensen, zo'n range wordt mogelijk gemaakt door twee dingen: een goede ontvanger EN een lage noise floor. Als je zo'n ontvanger koopt met zo'n antenne en een taranis verwacht dan geen 6.8km. Het is wel mogelijk, en de ontvanger heeft schijnaar de gevoeligheid en selectiviteit (kudos voor frsky :D), maar als de noise floor te hoog is (vaak het geval op 2.4GHz) dan ga je alsnog geen 6.8km halen.

    Frsky is goed, maar op 2.4GHz zou ik persoonlijk toch niet verder dan een kilometer of 2 durven. Ligt niet aan frsky hoor, is super spul, maar ligt aan 2.4GHz zelf. Tenzij je echt in de middle of nowhere zit, dan kan het prima! :D
     
  7. BorisB

    BorisB Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 mei 2012
    Berichten:
    8.188
    Locatie:
    Brabant
    Ik ga nooit verder als 500 meter....zelfs dat is zeldzaam :D.
     
  8. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Dat moet prima kunnen, zelfs met een redelijk hoge noise floor ;)

    Behalve bij spektrum dan (zie filmpje hierboven) :p
     
  9. Toon

    Toon

    Lid geworden:
    18 okt 2012
    Berichten:
    8
    Heb zelf ook enkele crashes te danken aan het signaalverlies van men Spektrum. Laten we hopen dat dit niet meer voorvalt :)
     
  10. Oenta

    Oenta

    Lid geworden:
    6 okt 2012
    Berichten:
    265
    Locatie:
    Dordrecht
    Op 200m een failsafe in open ruimte met 2.4 klopt zowiezo niet, het zal echt aan je setup liggen, niet aan Spektrum. Zelfs op UHF kun je op 40m een failsafe krijgen als je goed je best doet, helaas te danken aan teveel interference tussen verschillende componenten die de baas willen spelen...

    Spektrum (geen ORANGE-rx) was in het verleden met DSM2 een stuk minder dan Futaba. Met DSMX zijn er echt geen problemen meer. Zorg dat het actieve deel van de antenne's goed vrij is. Receiver en sateliet moeten samen een kruis vormen (je zender moet alle kanten van het model goed kunnen zien). Zorg dat je de receivers zo ver mogelijk van bijvoorbeeld regelaars, vtx en andere "storingzenders" plaatst.

    Spektrum is wat bewerkelijker dan bijvoorbeeld het duurdere Futaba (je zou kunnen zeggen dat Futaba iets meer hufterproof is zeg maar lol)... maar doet echt hetzelfde, mits je weet wat je aan het doen bent. Voor normaal LOS vliegen maakt het allemaal niet zoveel uit waar de antennes zitten (mits je niet te ver gaat). Zodra je serieus gaat FPV'en verg je veel meer van je setup en zul je de krenten uit de pap moeten halen om zonder problemen een goede range te krijgen, er staat namelijk ook nog een VTX te blazen...

    Mbt de interferentie met UHF: elke normale RC zender, maar dan ook echt elke RC zender heeft last van 433mhz bij 200mw en daar boven. Goede UHF antenne of zoals Boris heeft gedaan, sealen met aluminium folie kan het verlopen van trims etc verhelpen. Of de UHF zender verder van je eigenlijke zender plaatsen helpt ook. Hou bijvoorbeeld een Taranis dicht tegen een UHF zender op vol vermogen, en er gaan gekke dingen gebeuren, mits de PLUS versie nu geshealed is... maar naar mijn weten is dit helaas niet het geval. Dit probleem heeft dus wederom niks met Spektrum te maken.

    Hoe dan ook, ik stuur zonder enige twijfel of angst een heli van 1500 euro de lucht in... met SPEKTRUM :D

    Ik heb serieus nog nooit per ongeluk een failsafe gehad met Spektrum...

    EDIT/ONTOPIC: Wat ik zo hoor is FrSky echt geweldig op 2,4... gewoon mini-UHF eigenlijk lol... maar... een paar betonnen muren op afstand of andere obstakels van formaat... en zeg maar dag met je handje. Het blijft 2,4 helaas :(

    Buiten dat is het gewoon een topzender die Taranis..... dus.... Kopen dat ding! :D
     
    Laatst bewerkt: 6 nov 2014
  11. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Geen zorgen, ik weet heus wel hoe antenne's zich gedragen, en 2.4GHz gaat nergens doorheen dus het is ook zeker van belang dat het goed staat. Ik kan je verzekeren: dat was NIET het probleem ;)

    That being said, je receiver en satellite receiver hoeven geen kruis te vormen. Wat belangrijk is is dat de antenne's een "kruis" vormen, zodat de zenith van beide antenne's loodrecht op elkaar staan. Nog beter zou een derde antenne loodrecht op de andere twee zijn om een gunstige orientatie te hebben in elke mogelijke situatie (maximaal 3dB verlies). Maargoed, dan zou je een diversity rx met 3 ingebouwde ontvangers moeten hebben, daar doet men (nog) niet aan.

    Ook hebben die regelaars en andere "storingszenders" niet zo bijster veel invloed op 2.4GHz apparatuur, daarvoor is de frequentie veel te laag. Bij ESC's en servo's heb je het over het over enkele tientallen kHz. Je video signaal is een paar MHz, maar ook dat is veel te ver weg van 2.4GHz om echt invloed te hebben (laat staan dat de amplitude veel te laag is). 35MHz systemen willen hier nog wel eens last van hebben, maar dat komt omdat die frequentie veel lager ligt en je in sommige gevallen toch nog aardige vermogens gebruikt. Voor 2.4GHz is dit echter een non-issue.

    Voor 433MHz kan het nog wel eens meespelen als het signaal dat de ontvanger ontvangt erg zwak wordt, maar dan zit je erg ver weg.

    De videozender kan wel invloed hebben, maar daar merk je onder normale omstandigheden weinig van. Zeker aangezien dit 5.8GHz was, dat zit er veel te ver boven. 1.2GHz wil nog wel invloed hebben gezien de 2e harmonische, maar dat is hier ook niet echt relevant.

    Wat betreft je bewering dat elke zender hier last van heeft, dat klopt niet. Ja, zo'n zender met zo'n vermogen heeft overal invloed op, maar als je de boel fatsoenlijk in elkaar zet, de boel filtert en niet de boel dusdanig bouwt dat het als een antenne gaat werken om alle storing op te pikken is dit geen groot probleem.

    Ter illustratie: dit probleem wordt alleen bij spektrum gerapporteerd. Ik kan zelfs mijn goedkope turnigy 9xr bloodstellen aan een DTF UHF tx waar ik met 1W mee kan lopen gaan zenden en dan nog heeft ie nergens last van. Moet je met spektrum niet proberen.

    Ook futaba zenders schijnen daar geen probleem mee te hebben overigens. Zal wel aan al die andere zenders liggen, niet aan spektrum :confused:

    Een goede UHF antenne met een hoge efficientie. Goed idee, nog meer stoorsignaal de zender in gooien, vinden die spektrums vast leuk :rolleyes:

    Ik zal even uitleggen wat het echte probleem hier is, en dat is het protocol dat spektrum gebruikte (en waar onze DX7's en AR7000's ook op zaten): DSM2. Dit laat het een en ander te wensen over, voornamelijk in het geval van signaalverlies. Zodra een DSM2 ontvanger je signaal kwijt raakt dan raakt ie in paniek, en wacht ie aanzienlijke tijd voordat ie de controle weer aan de zender geeft, ook al heeft ie al lang het signaal weer terug. Dit is de reden waarom een kleine glitch, een paar verloren pakketjes, er meteen voor zorgen dat ie in de failsafe springt en dat je twee seconden lang geen controle meer hebt. Dat is gewoon een erg slecht protocol.

    Ik heb gelezen dat DSMX beter is, maar na mijn veel betere ervaringen met Frsky's ACCST protocol en de veel gunstigere prijs heb ik besloten dat spektrum de moeite niet waard is. Zeker aangezien ik ook mijn UHF apparatuur wil kunnen gebruiken en de programmeerbaarheid van die DX7 ook het een en ander te wensen over liet. Zeker vergeleken met opentx.

    Ik ken genoeg mensen die vliegen met spektrum, en voor LOS met DSMX zou ik het best nog wel weer aandurven, maar daar heb ik nu Frsky voor, hetgeen gewoon veel goedkoper is. Voor fpv, no thank you, opentx met een LRS is de beste combinatie die je (op dit moment) kunt krijgen.

    Ik studeer Electrical Engineering, vlieg al 15 jaar RC en heb aardig wat kaas gegeten van RF apparatuur. Ik geloof dat ik aardig weet wat ik aan het doen ben :confused:
     
  12. FGRacer

    FGRacer

    Lid geworden:
    25 jan 2007
    Berichten:
    1.122
    Locatie:
    België
    dat is knap..;)
     
  13. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Speelde vanaf m'n 3e met een simulator op een PC (draaide nog windows 95 op, gloednieuw toen :p) en toen ik 5 was kreeg ik een zender in m'n handen gedrukt, vandaar ;) (dat was dus die fc18 ;))

    Was een zwever, eerste vlucht ook meteen gecrashed overigens, maar dat ter zijde :p
     
  14. FGRacer

    FGRacer

    Lid geworden:
    25 jan 2007
    Berichten:
    1.122
    Locatie:
    België
    Kan wel hoor, die meiden van ons van 4 en 5 simmen ook al heel veel op Realflight 7, net zoals papa vliegen.. :yes:
     
  15. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Tip: nog geen vliegtuigen (of multi's/heli's) geven, tenzij je diezelfde avond nog wilt repareren :p
     
  16. FGRacer

    FGRacer

    Lid geworden:
    25 jan 2007
    Berichten:
    1.122
    Locatie:
    België
    Die van 5 vliegt al met een multi met een naza op gps en dat gaat goed met een rondje in onze tuin, en de Taranis praat dus het is helemaal geweldig vind ze.;)
     
  17. Oenta

    Oenta

    Lid geworden:
    6 okt 2012
    Berichten:
    265
    Locatie:
    Dordrecht
    Reliku, ik deel mijn mening in combinatie met mijn ervaringen... jouw ervaring met spektrum is helaas negatief. Ik twijfel ook zeker niet aan wat je wel of niet kan... alleen mensen met Spektrum en failsafes.... ik begrijp het gewoon niet :D Check mn video's, ik heb prima bereik met mijn DSMX full range receivertje...

    DTF UHF hoor ik goede dingen over.... jij gebruikt de box? of module?
    En inderdaad... de turnigy zenders lijken wel beter om te gaan met UHF... maar dan nog zie ik hier en daar problemen met display's etc etc...
     
  18. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Drenthe
    Dat geloof ik ook wel hoor ;)

    DSMX schijnt aanzienlijk beter te zijn dan DSM2. Dus ze hebben er wel iets mee gedaan. Maargoed, het feit dat ze gewoon doodleuk tegen hun klanten zeggen: "ja er is een probleem, maar we gaan het probleem niet voor jullie oplossen" vind ik iets minder goed. Het is niet moeilijk om zoiets te fixen. Desnoods veranderen ze niets en brengen ze een laagje aluminiumfolie aan aan de binnenkant van de back plate van hun zenders. Heeft dat ding echt geen last van (de antenne is toch vrij) en dan zouden er nu misschien nog nieuwe fpv'ers zijn die spektrum als serieuze mogelijkheid overwegen om een LRS te gebruiken. Ik vind dat gewoon een slechte manier om met je klanten om te gaan.

    Dusja, nogmaals, het werkt best wel, en ik geloof oprecht dat je heel veel lol kunt hebben met een spektrum zender (op DSMX!) als het werkt, maar het is niets voor mij. En aangezien het gewoon veel goedkoper kan tegenwoordig heb ik de neiging om nieuwe mensen dat soort systemen aan te raden in plaats van spektrum of futaba.

    Futaba is overigens niets mis mee, het is gewoon duur, en dure dingen heb ik het ook niet zo op, ben ook maar een arme student :rolleyes::p

    DTF UHF kun je weinig van zeggen. Als het om functionaliteit gaat is openLRSng een van de beste platforms die je kunt krijgen. Er zijn zelfs tests waar openlrs een betere selectiviteit blijkt te hebben dan bijvoorbeeld EZUHF, alle leuke functies zitten erin (spektrum analyser, beacon functie, dat soort dingen), en er is zelfs een diversity optie in de maak (vereist wel twee ontvangers, maargoed). Ik gebruik zelf de box, en ik ben zeer tevreden. Het is iets meer voorkennis dat je moet hebben dan bij bijvoorbeeld een rangelink, dragonlink of EZUHF, maar het is
    1: goedkoper (vooral de ontvangers! $20 voor openlrs ipv $120 voor EZUHF)
    2: diverser (kan dingen die de andere systemen niet kunnen)
    3: in sommige gevallen zelfs beter qua gevoeligheid en selectiveit

    Als ik zou moeten kiezen tussen openLRS of een ander LRS dan zou ik nogmaals voor openLRS kiezen ;)

    En tja, turnigy zenders zijn ook niet geweldig hoor. Ik heb nog nooit last gehad van UHF interference op de electronica zelf, maar die 9xr is een goedkoop ding, ik heb 'm los gehad en een aantal dingen moeten fixen (waaronder een hele lading rotzooi achter het display en twee switches die elk moment hun soldeerverbinding los konden laten), het voelt goedkoop in de hand en het ziet er niet zo mooi uit als een fatsoenlijke zender. Not to mention dat ie waarschijnlijk kapot gaat als ik 'm een keer laat vallen :p

    Maargoed, de software is geweldig, daar kun je gewoon niet tegenop. En voor die prijs is het helemaal een lachertje. $50 USD voor een zender die meer kan dan m'n oude ff9 en DX7 bij elkaar.

    De bouwkwaliteit maakt me niet zo heel veel uit, als er dingen kapot gaan kan ik dat zelf nog wel repareren, en ik vind het niet erg dat het ding goedkoop aanvoelt. Hij is ook goedkoop. Het gaat om de werking van het apparaat, dat is belangrijk ;)

    That being said, ik heb 'm toen gekocht omdat ik een opentx zender wou en nergens een taranis kon krijgen. Als ik nog eens een zender zou kopen dan zou het een taranis zijn ;)
     
  19. sniperx

    sniperx

    Lid geworden:
    2 jun 2008
    Berichten:
    816
    Locatie:
    Deventer
    Ik zeg Taranis, een fijne zender kan praten en wat ik nu onder vonden heb is dat het ontvangst ook goed is.

    Heb met fpv gevlogen en op de zender had ik pas 1 streepje weg van de 5 van het ontvangst. Toen was ik al 680 meter weg en 65 m hoog. Toch niet slecht.
    Vloog trouwens met de X8R ontvanger
     
  20. casperb71

    casperb71

    Lid geworden:
    5 feb 2012
    Berichten:
    285
    Locatie:
    Huizen
    Hij is besteld bij onze zuiderburen.
    Zaggometry Naza2FrSky Taranis Telemetrie-Adapter is helaas niet op voorraad bij FPV1 dus dat wordt even wachten.
     

Deel Deze Pagina