Andere rupsvoertuigen

Discussie in 'Tanks / Rupsvoertuigen' gestart door BertusvB, 23 nov 2014.

  1. Tiger I

    Tiger I

    Lid geworden:
    28 sep 2011
    Berichten:
    1.732
    Locatie:
    Groningen
    Ik zou zeggen, lees dit nog eens: Modelbouw - Wikipedia
    Nee, modelbouw is per definitie geen speelgoed. Ik zie een houten model van b.v. het schip "de 7 Provinciëen", wat bij voorkeur zorgvuldig in een vitrine wordt geplaatst, niet als speelgoed. Eerder als historisch verantwoord model van hoe zo'n schip er destijds uit zag, ter lering ende vermaeck zoals dat heet. Een maquette van een architect is ook geen speelgoed maar een model om een ontwerp opdracht te concretiseren. De nagebouwde VOC vestiging in Desjima is ook geen speelgoed maar illustreert de geschiedenis van de handel tussen Japan en Nederland.
    Zodra je een model b.v. RC maakt ligt het gebruik als speelgoed wel meer voor de hand maar de kwaliteit en precisie waarmee dit model gemaakt is kunnen de "waarde" van speelgoed zeker overstijgen. Daarnaast maakt wiki dan terecht melding van militair gebruik van modellen inzake drones en verkenning helikopters op schaal. Ik zal de laatste zijn om dat speelgoed te noemen.
    Goed, en voor hetgeen dan wèl onder speelgoed valt, is er m.i. altijd nog een behoorlijk verschil in materiaalkeuze, natuurgetrouwheid en technische / mechanische kwaliteit. Reden dus om iets wat je bij de Action als speelgoed koopt, niet op dit modelbouwforum te willen zien. Ik mag toch aannemen dat we hier natuurgetrouwheid en kwaliteit nastreven als ik zo menig bouwbericht lees...dat zie ik ook als rode draad voor modelbouwers bij ieder model, zij het scheepsbouw, modelspoor, tank-modelbouw etc. etc. En ja, Arthur Hermans als er iemand is die daar waarde aan hecht ben jij dat wel be honest :) Wat mij betreft: goede zaak en ga zo door :)
     
  2. BertusvB

    BertusvB

    Lid geworden:
    14 sep 2011
    Berichten:
    1.258
    Locatie:
    Hoeksewaard
    Graag wil ik jullie verwijzen naar de vintage speelgoedboot van Carrera: de Helgoland.
    Daar zijn halve forums mee gevuld!
    Heb ik ook aan meegeholpen.
     
  3. Thijs Slotman

    Thijs Slotman

    Lid geworden:
    22 okt 2013
    Berichten:
    1.818
    Locatie:
    Overijssel, haaksbergen
    ik heb het helemaal niet af gemaakt. ik vind zelf iets bouwen leuker:rolleyes:
     
  4. johannesw

    johannesw

    Lid geworden:
    21 okt 2010
    Berichten:
    398
    Locatie:
    Hoogezand
    Ieder ervaart modelbouw op zijn manier Bram, en als jij je regens aan stoort of niet goed vindt dan kijk je er toch niet naar!

    Laat ieder in zijn eigen waarde!
     
  5. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.633
    Locatie:
    Betuwe
    Bram: je spreekt voor jezelf. Het zou je sieren als je iedereen zijn of haar eigen definitie van modelbouw laat bepalen.
    Wat is modelbouw nou exact? Wat Wikipedia ervan vindt? Wiki is gevuld door Jan en Alleman. Op elke opleiding is het zo ongeveer een doodzonde als je Wiki in je bronvermelding zet.
    Voor mij is modelbouw lekker prutsen met diverse technieken en materialen. plastics, metaal,glas, elektronica, verf, lijm...
    En wat doe ik ermee? Proberen een vaar- of voertuig (op schaal na) te bouwen. Soms uit een bouwpakket, soms fantasie.
    Lukt dat? Soms wel, soms niet. Met mijn (beperkte) kennis ben ik een aardig eindje gekomen.

    Ik vind het echter uiterst onplezierig om de keuze van een ander meteen als "fantasie speelgoed" te zien betitelen.
    Kan jij de bankrekening van iemand anders bekijken? Of zijn fysieke gesteldheid? Zijn kennis en kunde? De hoeveelheid en soorten gereedschap waar iemand over beschikt? Ik niet, en ik denk jij ook niet.
    Pisten Bully's zijn bestaande voertuigen. Wie weet gaat Bertus er "weet ik veel wat" aan modificeren om het voertuig beter te laten presteren of om het uiterlijk beter met het 1:1 voertuig in overeenstemming te brengen.
    Dat noem ík modelbouw en daar heb ik waardering voor.
    Liever dát dan een RTR modelschip/vliegtuig/voertuig/tank waar je een accu inlegt en meteen kan "spelen".


    Ik zou niet weten waarom "iets van de Action" hier niet te zien zou mogen zijn. Niet alleen ik, maar vele scheepsmodelbouwers hebben ontzettend veel lol gehad met een modelletje van een Dickie sleper. Het woord "speelgoed" druipt er in neonletters van af. Kostprijs? Onder de 50 euro.
    [​IMG]

    Let je twee weken niet op, ziet het apparaat er zó uit:

    [​IMG]
    Betere regelaar erin, wellicht een andere motor, betere schroef, mini-servo voor het roer, bluskanon bestaande uit een Ford ruitensproeierpompje van de sloop (spuit ruim 7 meter ver) en verlichting. Totale kostenplaatje nu iets boven de 100 euro.

    Daar zit méér "modelbouw" in dan in het assembleren van een Leopard IIA5 van Tamiya met een prijskaartje van bijna 1000 euro...
    Alleen bestaat de "modelbouw" nu uit het aanpassen van de hardware van het scheepje en vervolgens het weatheren ervan.
    In Engeland zijn complete competities met dit scheepje gehouden...
     
  6. Tiger I

    Tiger I

    Lid geworden:
    28 sep 2011
    Berichten:
    1.732
    Locatie:
    Groningen
    Enfin is wel eens grappig om hier de kop van jut te zijn, al zij dat m.i. volstrekt onnodig want heren, ook ik mag mijn eigen mening hebben, en als prekers van eindeloze tolerantie en vrijlating schieten jullie daar dan wel even volstrekt aan voorbij!
    Dat wiki nou zo waardeloos is, die mening deel ik niet, en anders geef een bron die jij dan onaantastbaar acht Roel. Een objectieve bron acht ik hoger dan slechts een (1) persoonlijke mening. Als je de discussie goed volgde was 1 van mijn vragen aan de poster van dit onderwerp ook wat hier nu aan gebouwd ging worden om er modelBOUW van te maken. Dat voorbeeld van dat sleepbootje is erg leuk, maar zou dan ook een andere post opleveren nl. de conversie van dat bootje naar een levensechte boot...met alle navorsingen en overwegingen daarbij....maar zou je er niks aan doen hoort het m.i. toch niet op een modelBOUW forum. Maar okay laten we het eens van een andere kant bekijken nl. de aandacht die een bepaalde post krijgt.....en dan zie ik, althans op dit forum toch klip en klaar dat een mooi gebouwd project van over de 5000 euro heel erg veel meer bekijks trekt (over de 55.000 en 76.000 hits) dan een standaard project.
    Dus heren, dream on.
    En wees eerlijk, als je naar een tentoonstelling of museum gaat wil je toch ook wat bijzonders zien....maar zoals al eerder gezegd, wij hoeven het niet eens te worden maar het is wel waar mijn hart naar uitgaat. En voordat men weer overijlige conclusies trekt, de een zal met € 100 iets bijzonders kunnen maken met een interessant verhaal, de ander met € 10.000....Het is wat mij betreft net als met goede kunst. Kunst waar over nagedacht is en waar de kunstenaar een duidelijke visie en werkwijze bij heeft, dat reflecteert in al zijn of haar werk. Maar zomaar op de bonnevooi wat doen, hoe schattig en goedbedoeld ook, levert zelden opmerkelijke - laat staan hoogstaande - kunst op. En fraaie en natuurgetrouwe modelbouw is wat mij betreft ook zonder meer een kunst.
     
  7. michel pet

    michel pet

    Lid geworden:
    8 dec 2004
    Berichten:
    3.845
    Locatie:
    bovenkarspel
    ik zeg kom maar op met andere aparte modellen.
    ik loop ook al een tijd met het id voor een model als dit en vind het wel wat hebben en je kan er ook nog wat mee in de winter.
    hoe meer je er zelf aan doet hoe leuker de hobby ombouw of zelf bouw maakt mij niet uit.
     
  8. Robbie TPC

    Robbie TPC Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 apr 2007
    Berichten:
    3.612
    Locatie:
    Haarlem
    Leuk voor in de winter,

     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  9. Tanker

    Tanker

    Lid geworden:
    26 jan 2006
    Berichten:
    219
    Locatie:
    Buitenkaag
    Tja, ieder heeft een eigen kijk op modelBOUW.
    Zelf bekijk ik het als volgt:
    Is het kleiner dan 1:1 is het een schaalmodel (winkel) en zodra er een verandering wordt aangebracht is het modelbouw; dit kan zowel technisch als cosmetisch.
    Dan heb je nog de top in de modelbouw: van een paar stukken materiaal een (functionerend) model maken, maar niet iedereen heeft daarvoor de kennis, tijd, gereedschap en eventueel financiën.
    En ieder heeft een sterke kant: de ene is goed in het ( precies) bouwen en de ander in de (precies) cosmetische kant; kijk maar naar sommige bouwpakketten, na de cosmetische ingreep is het levensecht.

    Dit is mijn mening, maar ik denk dat het slimmer is als dit tropic wordt opgeschoond.
     
  10. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.633
    Locatie:
    Betuwe
    "Kop van Jut" zijn... Misschien komt dat door je eigen schrijfsels??
    Zoals deze:
    Da's wel heel erg stellig. Bovendien dat is JOUW mening, maar wil je die a.u.b. NIET proberen op te leggen aan het hele forum?
    En een
    voel ik me nou niet bepaald.
    Wat wil je? Alleen maar "hogeschool modelbouw" op dit forum?
    Als er één manier is om onze mooie hobby zo snel mogelijk naar de bliksem te helpen is, is dát het wel.
    Dan blijven er maar een tiental mensen over hier.
    De rest zou het niet waardig zijn om hier hun kunnen te tonen.
    Geen nieuwe aanwas bij de jeugd = einde modelbouw.

    Waar heb ik geschreven dat Wiki 'waardeloos"is? Ik refereer aan het feit dat jij Wiki als bron noemt. Op élke opleiding in Nederland wordt geleerd dat je Wiki hooguit moet gebruiken als bron voor links die dieper en beter op de materie ingaan. En waarom? Omdat Wiki door elk persoon gevuld kan worden. En elk persoon kan daar dus ook baarlijke nonsens op plaatsen. Dus: "objectief"? :confused::confused::confused:
    Overigens héb ik de discussie goed gevolgd. Wat me opviel was je eerste vraag:
    Dat komt nogal ... hoe zal ik het netjes zeggen? "kleinerend"over. Bovendien kreeg Bertus nog niet eens de kans om te vertellen wát hij zijn Pistenbully wilde gaan doen. Nu heeft hij daar waarschijnlijk al helemaal geen zin meer in.

    En dat een verhaal van Luc over zijn Centurion heel veel kijkers trekt is logisch. Overigens niet alleen door zijn vakmanschap, maar ook door de originele manier waarop hij zijn bouwverslagen presenteert. Maar is dat een maatvoering voor het vakmanschap van iemand? Ik ken op dit forum een aantal "modelbouwvaklieden" die prachtige dingen maken, maar slecht weinig kijkers trekken. Waarom? Vertel het mij maar... Is dát een maatstaf?

    Een leuk verhaal, maar je vergeet één ding: Mensen doen aan modelbouw omdat ze dat een leuke tijdsbesteding vinden. Ik tenminste wel. Ik zet af en toe wat van mijn gemaakte dingen op dit forum, ik publiceer in een modelbouwblad, maar de hoofdzaak is dat IK lol beleef aan mijn hobby. Wetenschappelijke verhandelingen publiceer ik elders. Als men mijn schrijfsels niet wil lezen: prima. Zet me op je negeerlijst en je hebt er geen last van.

    Maar ga anderen niet voorschrijven wat JIJ wel of niet op dit forum wilt zien.
     
  11. Tiger I

    Tiger I

    Lid geworden:
    28 sep 2011
    Berichten:
    1.732
    Locatie:
    Groningen
    "Wiki is gevuld door Jan en Alleman. Op elke opleiding is het zo ongeveer een doodzonde als je Wiki in je bronvermelding zet."
    Daar dus, Roel, wiki - doodzonde of te wel een slechte encyclopedie. Maar wat was nu dan jouw alternatief??? Waar richt jij je dan wel naar???

    Je moet ergens een grens stellen Roel. Hoe vervelend ook.

    Zoals ik al aangaf, vind ik dat zeker een maatstaf. Op het moment dat je iets publiceert is het ook om bekeken te worden dat lijkt mij toch duidelijk. Mensen moeten dat wel realiseren....

    Heel leuk Roel, maar als iemand een mening vraagt kan hij deze ook krijgen. Dat heeft niets met voorschrijven te maken. Dus hou op mij als een of andere boosdoener af te schilderen omdat ik andere verwachtingen heb. Dat men op allerlei manieren met modelbouw bezig is, is geweldig maar zodra je gaat publiceren zou je m.i. toch bij jezelf te rade moeten gaan of iets voor anderen wel interessant is. In dit specifieke geval heeft de poster dit dus gevraagd en een aantal antwoorden gekregen. Als je hem daarin wilt steunen zou ik liever energie steken in hem te complimenteren of goede tips te geven dan te pogen mij op andere gedachten te krijgen. Want dat gaat niet werken.
     
  12. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland

    Precies. Als je zo strak met definities gaat werken, dan is dus een zelfgemaakt schaalmodel van een duwboot wel modelbouw, maar als iemand een vergelijkbaar schip maakt, maar niet exact een bepaald echt schip na bouwt, dan is het geen modelbouw, al zou het 2e schip uit dit voorbeeld fraaier gemaakt zijn en beter gedetailleerd dan het 1e.

    Ik denk dat je als hobbyist zelf bepaalt waar je de lat legt, en dat het vooral gaat om het plezier in de hobby.
     
  13. marc 2

    marc 2

    Lid geworden:
    15 jul 2009
    Berichten:
    3.897
    Locatie:
    tussen breda en eindhoven
    Ik denk dat je als hobbyist zelf bepaalt waar je de lat legt, en dat het vooral gaat om het plezier in de hobby.[/QUOTE]


    precies
     
  14. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.633
    Locatie:
    Betuwe
    Mijn alternatief is heel simpel: ik bouw datgene waar ik lol aan heb. Ik laat me niet leiden door welke encyclopedie dan ook of datgene wat ik bouw wel "modelbouw" is.

    Volgens mij vraagt de topicstarter niets over het stellen van grenzen. Jij trekt die grenzen. Leuk voor jezelf, maar zadel een ander daar niet mee op.

    Oh, dus het gaat hier enkel en alleen om de "puntentelling"? Hoeveel views "jouw topic" krijgt? Sorry Bram, niet mijn insteek om "mijn dingen" op een forum te zetten. Wel jouw insteek? Prima. Be happy with it.

    Berrtus heeft gevraagd waarom er zo weinig andere voertuigen dan tanks hier te zien zijn. Punt. Gratis en voor niets heeft hij JOUW beoordeling van zijn voertuig gekregen. En raar maar waar: alleen van jou krijgt hij opmerkingen over speelgoed. Gaat er dan geen lampje bij je branden?

    Bijvoorbeeld: World of Tanks is voor mij absoluut niet interessant. Misschien omdat ik weet wat "het echte spul" kan aanrichten.
    Ga ik dat luid en duidelijk verkondigen zodra iemand het over WOT heeft?
    Waarom zou ik? Da's MIJN mening... Waarom die op het hele forum projecteren?

    Nogmaals Bram: je wilt dat het hele forum jouw verwachtingen klakkeloos overneemt... Met name met deze zin:
    Dat, en dat alleen bestrijd ik.

    Jouw maatstaven mag je gebruiken voor je eigen bouwsels. Prima.
    Maar laat een ander in zijn waarde.
    Het is modelbouw... Hobby... vrije tijds besteding...
    Geen rocket science.
     
  15. Tiger I

    Tiger I

    Lid geworden:
    28 sep 2011
    Berichten:
    1.732
    Locatie:
    Groningen
    nonsense voor de 1000 ste keer: als iemand mijn mening vraagt mag ik deze ook geven. Maar ik stel voor dit gebeuren nu eens te beëindigen, we weten waar we staan en that is that.
     
  16. BertusvB

    BertusvB

    Lid geworden:
    14 sep 2011
    Berichten:
    1.258
    Locatie:
    Hoeksewaard
    STOP!!!!!!!!
    Wat was mijn oorspronkelijke vraag ook al weer? Volgens mij nog geen antwoord op gehad.
    (Alleen maar tanks, of......?????)
     
  17. johannesw

    johannesw

    Lid geworden:
    21 okt 2010
    Berichten:
    398
    Locatie:
    Hoogezand
    Deze forum heet Tanks / Rupsvoertuigen dus :cool:
     
  18. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland

    Lijkt me hier prima passen, een pistenbully is ook een rupsvoertuig. Of een rupskraan.
     
  19. BertusvB

    BertusvB

    Lid geworden:
    14 sep 2011
    Berichten:
    1.258
    Locatie:
    Hoeksewaard
    Bij mijn zoon waren ze het kantoor wat aan het opruimen. Onderstaande vitrine wilden ze weggooien!!!
    Gelukkig heeft mijn zoon hem gered. Ik blij. :p

    [​IMG]

    Mijn schoondochter heeft de sneeuw verzorgd.

    Nu nog een plekje zoeken!
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  20. Tiger I

    Tiger I

    Lid geworden:
    28 sep 2011
    Berichten:
    1.732
    Locatie:
    Groningen
    Dat plekje ligt toch voor de hand Bertus, lekker onder de kerstboom, paar ballen erbij :)
     

Deel Deze Pagina