Futaba T14SG gekocht:),

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Silvo2011, 11 jan 2013.

  1. FransvH

    FransvH

    Lid geworden:
    4 dec 2011
    Berichten:
    589
    Locatie:
    Amsterdam
    Uiteraard ligt dit meer aam FrSky dan aan Futaba. Het uitzend signaal is aangepast aan de nieuwe eisen. FrSky zal met een update moeten komen.

    Zoals ik al melde constateer ik ook problemen met de Futaba ontvangers, om de paar seconde knippert het groene ledje rood. Wat duidt op lost packages. Dat is wel een probleem wat Futaba moet aanpakken.

     
  2. vliegman

    vliegman

    Lid geworden:
    22 dec 2003
    Berichten:
    1.715
    Locatie:
    In Braband waar het mooi is
    Dus klopt er toch iets niet
     
  3. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.364
    Locatie:
    Woerden
    Het zou kunnen dat door die LBT manier van werken soms even geen verbinding mogelijk is. Af en toe eens een lost package is geen probleem. Ik ben er behoorlijk zeker van dat het in de lucht ook met de oude software redelijk vaak zal voorkomen. Dat is namelijk inherent aan het systeem. Als het erg druk is, veel zenders in de lucht, zal je vaak met twee zenders tegelijk op hetzelfde kanaal kunnen uitkomen. Op dat moment zal je ook geen verbinding hebben en een package missen.
    Merk je dat in de lucht? Volgens mij niet, behalve als je met 50 zenders of zo tegelijk in de lucht bent. Dan wordt het zo "druk" op de band dat je veel vaker een package zal missen. Het enige merkbare effect hiervan zal zijn dat je besturing wat trager gaat reageren.

    En thuis dan, daar ben ik alleen en niet met tien man zoals op het vliegveld, hoor ik vragen? Thuis kan dit vaker voorkomen dan je zou denken. Je zal waarschijnlijk zelf ook een WiFi net hebben. En de buren en de overburen enz. Als je eens gaat scannen kom je op veel meer zenders uit dan je zou denken. Bij mij in de flat heb ik er minstens een stuk of twaalf.
    Onze 2,4GHz apparatuur werkt op dezelfde manier als de WiFi netwerken. Er worden heel vaak dezelfde chipsets gebruikt. Wij "misbruiken" die WiFi kanalen voor onze besturing wat mogelijk is geworden door de interpretatie van de definitie "data overdracht over geringe afstand". Maar daar ga ik hier niet verder op in daar is al veel eerder ruimschoots over gediscussieerd.

    Dus maak ik me niet direct zorgen over wat "lost packages". De effecten daar van zullen wel los lopen denk ik. De praktijk zal het uitwijzen, dus testen!
     
  4. FransvH

    FransvH

    Lid geworden:
    4 dec 2011
    Berichten:
    589
    Locatie:
    Amsterdam
    Als LBT inhoud dat er kortstondig een rode led gaat knipperen zou dat volgens mij toch echt in de documentatie terug te vinden moeten zijn. Maar dat is niet het geval.
    Een keer een verloren pakketje data, dat merk je inderdaad niet.

    Testen doe je het best met extreme waarden, zodat met normaal dagelijks gebruik e.e.a naar behoren werkt. Je zou dus in een vuile omgeving moeten doen, bij mij thuis met al het netwerkverkeer hier in de buurt (centrum-Amsterdam) is ideaal. Als de verbinding hier goed, dan werkt het overal. Ook met meerdere zenders op het veld. Nu kan het zijn dat een smartphone storing veroorzaakt.
    De Futaba ontvangers geven om de paar seconde een lost package aan, niets te merken op de servo's.
    Bij de FrSky ontvangers stopt de werking van de servo's een seconde of 2.
    Testen in de praktijk kan een dure ervaring worden. Bij twijfel hou ik mijn toestel aan de grond. Terug naar versie 4.0 dus, daarmee geen enkel probleem.

    Ik ga ervan uit dat Futaba voor zijn eigen ontvangers dit gewoon binnenkort oplost. Hoop dat FrSky ook met een update komt, lig er zelf niet wakker als ik de kloon ontvangers moet vervangen.
     
  5. FFSnel

    FFSnel

    Lid geworden:
    12 sep 2011
    Berichten:
    23
    Locatie:
    Schiedam
    Eindelijk

    Na lang sparen heb ik dan sinds vandaag ook een T14SG om eindelijk van de problemen af te zijn met mijn oude zender !!
    Lees ik nu opeens alleen maar over problemen met de nieuwe firmware op het forum :(
    Ik denk voorlopig maar niet update en op de huidige versie laten staan.
     
  6. FransvH

    FransvH

    Lid geworden:
    4 dec 2011
    Berichten:
    589
    Locatie:
    Amsterdam
    Voorlopig niet updaten naar versies hoger dan versie 4.1. Verder erg fijne en uitstekend werkende zender, waar je veel plezier aan zult hebben.
     
  7. MarkyB

    MarkyB

    Lid geworden:
    30 aug 2009
    Berichten:
    399
    Locatie:
    Online
    Laatst bewerkt door een moderator: 21 jun 2018
  8. vliegman

    vliegman

    Lid geworden:
    22 dec 2003
    Berichten:
    1.715
    Locatie:
    In Braband waar het mooi is
    Staat gewoon op de site van robbe en als ut een robbe geregistreerd is gewoon daar te halen.
     
  9. xyz

    xyz

    Lid geworden:
    2 dec 2007
    Berichten:
    1.642
    Locatie:
    Eindhoven
    > Ik ben er behoorlijk zeker van dat het in de lucht ook met de oude
    > software redelijk vaak zal voorkomen. Dat is namelijk inherent aan het systeem

    Ik heb hier een counter ( heb zelf telemetrie voor de CC ICE/edge regelaars gemaakt ) op zitten en ik heb bijna altijd vluchten, waar geen pakketje verloren gaan. Ik was hier heel verbaast over.
    En het nieuwe systeem wat eerst moet kijken of je mag zenden en dan zenden, komt er bij mij niet in. Desnoods koop ik een of ander chinees merk die zich niet aan de EU regels houd. Ik kan het niet volledig onder bouwen maar het voelt niet goed.

    En dat de niet Futaba ontvangers niet goed werken zegt eigenlijk al genoeg. Die zien dus dat ze pakketjes kwijt raken of vertragen, en dat in sommige gevallen een crash als gevolgen kan hebben.

    Bart.
     
  10. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Als je geen enkel pakket verlies hebt tijdens een vlucht heb je een wel uiterst robuuste verbinding. Blijkbaar heb je dan uitsluitend met FASST ontvangers gevlogen, want ik kan me niet voorstellen dat dit met S-FHSS of T-FHSS mogelijk is. Bij een snel hoppend DSSS systeem, zoals FASST, heb je altijd tegelijkertijd meerdere pakketjes in het frequentiedomein, waarin je zendt en daarvan is er door de ontvanger altijd wel eentje te vinden. Bij een FHSS systeem is dat niet het geval en is er maar één pakketje per tijdseenheid.

    Overigens is het totaal geen probleem als er zo af en toe wél een pakketje verloren gaat. Met het nieuwe protocol lijkt ook mij de kans daarop groter worden, maar problemen verwacht ik daardoor niet. Dit is nu eenmaal inherent aan een draadloze verbinding. Je zou eens moeten weten hoeveel pakketjes er vroeger met je 35 MHz apparatuur verloren gingen. Multiplex had daarvoor in de laatste generatie ontvangers ook primitieve tellertjes m.b.v. ledjes en dan zag je, dat je zelfs op tafel al pakketjes kwijt kon raken.Tijdens het vliegen merkte je daar niets van. Dat waren dan wel pakketjes van vijftig per seconde, terwijl het er op 2,4 GHz enkele honderden zijn. Als je er daarvan pak-m-beet 10% kwijt raakt, wat uiteraard uitzonderlijk veel is, zul je er tijdens het vliegen nog steeds weinig of niets van merken. In ieder geval leidt dit niet tot een crash.

    Wat je leest over vreemdfabrikaat ontvangers is, dat ze in het geheel niet overweg kunnen met het protocol. Dat is wat anders dan af en toe een verlies van een pakketje. Normaal vliegen is niet eens mogelijk.

    In ieder geval is er in Duitsland bij de servicedienst tot nu toe niets bekend van originele FASST ontvangers, die problemen hebben met het nieuwe protocol. Wél, dat dit het geval is met vreemdfabrikaat ontvangers. Ook ik heb buiten wat ik hier lees geen meldingen gehad. Wat hier op het forum is gemeld, heb ik doorgegeven en dat wordt nagevraagd bij de ontwikkel afdeling. Hopelijk krijg ik daarvan morgen een antwoord.
     
  11. xyz

    xyz

    Lid geworden:
    2 dec 2007
    Berichten:
    1.642
    Locatie:
    Eindhoven
    Corrien. Ik vlieg alleen met FASSTest

    > terwijl het er op 2,4 GHz enkele honderden zijn

    Ik denk dat hier dan ook het voordeel zit. Ik krijg in mijn telemetrie module dan ook maar iedere 15 ms een frame over de seriele verbinding. Wat jij eigenlijk zegt is dat ieder 15 ms frame meerder keren verzonden wordt ?

    Bart,
     
  12. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    De framerate van de ontvanger staat inderdaad standaard op 14 ms (bij digitaal op 7 ms). Dit is omdat analoge servo's een kortere frametijd niet kunnen verwerken. De overdracht van het signaal gaat echter beduidend sneller. Hierbij komt het inderdaad voor, dat bepaalde informatie meerdere keren wordt gezonden. Dit is afhankelijk van de zender.

    Om compleet te zijn:

    - het 2,4 GHz zendermodule maakt elke paar milliseconde een hop. In het begin werd door Futaba opgegeven, dat dit elke 2 ms plaatsvindt, maar dit is vermoedelijk wat trager. Ik heb daarvoor geen meetapparatuur, dus een exact getal kan ik niet geven. Bij elke hop wordt er gezonden, maar slechts een fractie van de tijd. Hierdoor kun je ook langer met je zenderaccu doen dan bij 35 MHz het geval is, waar continu wordt gezonden.
    - FASST maakt zo 36 hops door het frequentiedomein met een bandbreedte van 2 MHz. Binnen die 2 MHz worden dan een aantal chips uitgezet, zoals de datapakketjes worden genoemd. FASSTest maakt overigens 30 hops.

    Bij het oude protocol gaat de zender in een willekeurige volgorde continu door met het hoppen door het domein. Daarbij is het al toevallig als een andere 2,4 GHz zender op precies hetzelfde moment op dezelfde plaats een informatiepakket wegzet, maar aangezien er meerdere chips zijn is er op een ander plekje wel een 'schone' te vinden. Bij S-FHSS en T-FHSS gaat er op zo'n moment een pakket verloren. Als je aan het vliegen bent zullen zulke toevalligheden sporadisch optreden, behalve dan als je met een man of 50 gelijktijdig in de lucht bent. Ook dan zul je echter nog steeds volledige controle over je model houden, al zal het misschien minder nauwkeurig reageren.

    Bij het nieuwe protocol moet de zender eerst kijken of het stukje domein, waar 't ie naar toe wil hoppen al bezet is. Is dat zo, dan moet-ie een andere hop maken. Zoiets zal iets vaker voorkomen dan het tegelijkertijd op dezelfde tijd en plaats uitzenden, dat bij het oude protocol het geval is. Nu is dat laatste een toevalligheid, dus dit is dan net iets minder toevallig.
     
  13. FransvH

    FransvH

    Lid geworden:
    4 dec 2011
    Berichten:
    589
    Locatie:
    Amsterdam
    Jan, bedankt voor je inzet en uitleg, het wordt zeer gewaardeerd.

    LBT zou inderdaad een verbetering van de verbinding zijn. Er wordt immers eerst gecontroleerd of de frequenties vrij zijn.
    Normaal merk je ook niet of hooguit nauwelijks dat er pakketjes data verloren gaan. Ik als zweefvlieger al helemaal niet...

    Net weer mijn T14 naar v5 ge-update, de rode led op de 617 knippert nog steeds. Hoewel wel een stuk minder dan in de eerste test. Met v4 doet ie dat echt totaal nooit. Nu zit ik centrum-Amsterdam wel in een erg drukke 2.4 omgeving.
    Ik kan het verder niet testen of meten, dus moet de onderbuik gevoelens maar laten beslissen.
    Knipperende led is voor mij een no-go.
    De update van de functies heb ik niet nodig, voorlopig blijf ik op V4.
     
  14. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    De op dit forum gemelde problemen heb ik bij Robbe nagevraagd. Het antwoord is hier te vinden:

    [post16]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 25 nov 2015
  15. xyz

    xyz

    Lid geworden:
    2 dec 2007
    Berichten:
    1.642
    Locatie:
    Eindhoven
    > De update van de functies heb ik niet nodig, voorlopig blijf ik op V4.

    En dit is dan ook meteen de reden waarom Robbe niet zo veel hoort.
    Iedereen gaat gewoon terug naar 4.0 of 4.1. En het werkt weer

    Stuur je problemen naar Robbe anders wordt er niet naar gekeken.

    Volgens mij moet je dat hier doen

    robbe Modellsport

    of hier

    hotline@robbe.com

    Bart,
     
  16. stephan1986

    stephan1986

    Lid geworden:
    30 sep 2008
    Berichten:
    1.183
    Locatie:
    rosmalen
    Beste futaba experts,

    Kan ik de onderstaande ontvanger op mijn 14sg gebruiken?, maar ook dat de telemetrie dan gewoon werkt? dit gezien hij T-FHSS is.

    Gaat om de Futaba R3008SB T-FHSS ontvanger, scheelt namelijk behoorlijk in prijs met de R7008SB of zie ik iets over het hoofd?

    Bedankt voor het advies.

    Mvg,
    Stephan
     
  17. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.096
    Volgens informatie op de Robbe site werkt de T-14 SG met de volgende protocollen:

    FASSTest® 14 Kanäle,
    FASSTest® 12 Kanäle,
    FASST Multi 12+2 Kanäle,
    FASST 7 Kanal, S-FHSS 8 Kanal

    Dus geen T-FHSS. Misschien wordt dit in de toekomst met een update nog een mogelijk.

    Als je nu telemetrie wilt, zal je FASSTest onvangers moeten gebruiken.
     
  18. JanD

    JanD

    Lid geworden:
    22 nov 2009
    Berichten:
    67
    Locatie:
    Woerden
    Je ziet over het hoofd dat de 14sg op dit moment geen T-FHSS support, in manual staat FASSTest 14CH, FASSTest 12CH, FASST MULTI, FASST 7CH en S-FHSS maar geen T-FHSS.
    Het lijkt erop, zie post #142, dat de hardware er wel geschikt voor is, dus wie weet komt het ooit nog eens met een update.
    (Deze update zal zeer waarschijnlijk dan wel weer de genoemde problemen vanwege de nieuwe EN300328 v1.8.1 norm hebben...)
     
  19. Alpha21

    Alpha21

    Lid geworden:
    29 okt 2010
    Berichten:
    573
    Locatie:
    Gld
    Corrien,
     
  20. Alpha21

    Alpha21

    Lid geworden:
    29 okt 2010
    Berichten:
    573
    Locatie:
    Gld
    Corrien,

    in welke mate verwacht je dat we - bij een listen before talk protocol - problemen kunnen verwachten met de aanwezigheid van smartphones met WiFi op het (vlieg-)veld?
     

Deel Deze Pagina