MiMi DLG

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door Frans Bal, 13 jun 2006.

  1. Bommel

    Bommel

    Lid geworden:
    30 okt 2014
    Berichten:
    31
    Locatie:
    Leiden
    Que? Uitslagen niet meer dan 3 mm... 3 mm uitslag is dan gemeten op de TE van de roertjes? Da's nie veul... ze gaan nu zeker 'n centimeter op en neer.

    Dat CorrosionX, klinkt een beetje zoals WD40. Die heb ik nog wel. (Wonderspul, net als Ducktape).
     
  2. JasperD

    JasperD

    Lid geworden:
    12 okt 2014
    Berichten:
    23
    Locatie:
    Drenthe, Hoogeveen
    Ik heb enkele vragen inzake electra

    1. Is het mogelijk om een 1s batterij met enkel jst (male) aan te sluiten op een booster (#a) of heb ik daar een ander stekkertje (#b) voor nodig?
    2. Is het mogelijk om een 1s batterij met enkel jst (male) aan te sluiten op een receiver (orangeRX r615rx)? (Signal ongebruikt?)
    3. Is het mogelijk om een 2s (7.4V) batterij in de mimi te doen, anders: zijn er servo's op de markt die meer dan 6V aan kunnen? (ik heb nl Turnigy nano-tech 300mah 2S (7.4V) 45~90C liggen..) een hxt servo's => max 6v

    #a Booster heeft input signal, positive en negative. De signal blijft dan dus ongebruikt (toch?)
    #b zo'n stekkertje die aan de servo's zitten, geen idee hoe ze heten..

    @Kcnarf: wellicht toch handiger om een servoaansluitkabel te solderen aan een mooie ronde turnigy lipo. De lik die je hebt gestuurd stond 'Futaba' achter. Past dit op een orange receiver (https://www.conrad.nl/nl/modelcraft-servoaansluitkabel-futaba-208317.html?sc.ref=Homepage)
     
  3. MusMus

    MusMus

    Lid geworden:
    28 nov 2014
    Berichten:
    357
    Locatie:
    Hengelo (ov)
    http://m.youtube.com/watch?v=s4z8QMgTEA4


    WD40 is niet zo nuttig, meer een hype. Sinds ik merk dat het een taai bruin slijmlaagje achterlaat na lange tijd gebruik ik het niet meer.. Die corrosionx vnd ik wel interessant, maarhoe vaak vliegen we nu echt in de regen?
    Als ik een pot wil dan is dat ook weer E25. Voor op het verlanglijstje dan maar :)
     
  4. MusMus

    MusMus

    Lid geworden:
    28 nov 2014
    Berichten:
    357
    Locatie:
    Hengelo (ov)
    Jasper, je kan de electronica op veel versichil, ende manieren aansluiten. Bepaal eerst je doelen. Wil je gemakkelijk batterijen kunnen wisselen, of plak je die toch vast?
    ga je een soort shcakelaar gebruiken om hem aan te zetten of op te laden?
    probeer in ieder geval het zo aan te sluiten dat er weinig kans is dat je positief en negatief per ongeluk omgekeerd aansluit. Jst stekkers met bijbehorende contra stekker past simpelweg niet, tenzij je heel hard drukt. Servo stekkertjes zit positief in het midden dus is geen probeleem als je de stekker omgekeerd inprikt, mits je niet net een mis zif op de 3 pinnetjes van een ontvangers zonder behuizing.

    probeer de servos eens op 1S lipo, eentje die ontladen is tot 3,75 volt , en bepaal of ze nog voldoende snel en sterk zijn.
    Een booster werkt mooi. Een spanningsregulator van 2S naar 5volt ook prima, maar het opladen is complexer ivm de gebalanceerde lader die nodig is.
    er zijn ook servos die op 2S lopen, wel wat duurder in aanschaf. De dymond47 lijkt goed aangeschreven te worden wat ik zo lees op de fora.. Zal wel iets van E20 kosten per stuk.
     
  5. JasperD

    JasperD

    Lid geworden:
    12 okt 2014
    Berichten:
    23
    Locatie:
    Drenthe, Hoogeveen
    Bedankt voor de info MusMus. Die D47 vind ik toch wat duur (wellicht een optie wanneer deze verslaving zeer hardnekkig wordt..). Gisteren mijn Mimi gewogen met Lipo 2s. Dan zit ik op 184 gram. Toch iets te zwaar helaas.

    Ik zal voor 1s gaan, eens kijken hoe handig ik ben met solderen van een servokabel daarop. Als ik de behuizing van de ontvanger eraf haal samen met deze kleinere batterij dan heb ik zeker 10 gram te pakken

    (niet zo licht als de Mimi van jou..)
     
  6. Frater

    Frater

    Lid geworden:
    22 jun 2014
    Berichten:
    654
    Locatie:
    Heeze/Amsterdam/Helmond
    1x een 650 mAh ronde cel is voldoende voor een uur of 5 vliegen met een toestel zonder ailerons. Een voltagebooster zorgt ervoor dat je servo's de volle 5 Volt krijgen totdat het ineens stopt en ook je LiPo nog eens te weinig spanning heeft en eerder defect raakt.

    Je kunt dus beter de rechtstreekse spanning nemen. Je hebt dan nog kans dat je accu enigszins hersteld en je af en toe nog iets te zeggen hebt.
    Ook neemt de stroomafname af wanneer je accu leeg raakt.

    Elk voordeel heeft ook een nadeel. Zolang je die allemaal onderkent en daar dan ook goed mee om gaat zit je goed.

    Frans zal het fijn vinden dat zijn servo's altijd even fel zijn, maar weet precies wanneer hij moet stoppen om te voorkomen dat zijn LiPo te weinig spanning heeft.


    Als je dan ook nog telemetrie hebt dan wordt het helemaal een makkelijke keus. Misschien dat je dan evengoed een 350 mAh accu kunt nemen.

    Ik vlieg mijn Elf met D47 die zowel op 1S als op 2S vliegen. Wel is de snelheid en kracht lager. Daarom zou je ook een servo kunnen nemen die meer bedoeld is voor 1S. Uiteindelijk koos ik voor de D47 omdat die platter was. Die andere servo's komen straks in mijn MiMi.
     
  7. jef.cornoedus

    jef.cornoedus

    Lid geworden:
    19 sep 2014
    Berichten:
    36
    Locatie:
    Opglabbeek
    Ik gebruik een 1 cel 500mah lipo in mijn mimi en als servo's gebruik ik hxt500.Dit werkt allemaal perfect!Als je eens weet hoe lang je met die 1 cel kan vliegen dan is er geen probleem.
     
  8. JasperD

    JasperD

    Lid geworden:
    12 okt 2014
    Berichten:
    23
    Locatie:
    Drenthe, Hoogeveen
    @Frater Ik zag in het draadje Elf dat de ruimte in je Mimi enorm was (ervaring..). Zo communicerend en lezend ben ik mijn kennis aan het uitbreiden, zodat ik dit ook over enige tijd kan zeggen ;-)

    Ik zal eerst eens zonder booster proberen, eens zien hoe de servo's reageren. Dank voor de info
     
  9. Kcnarf

    Kcnarf

    Lid geworden:
    15 nov 2014
    Berichten:
    423
    Een Mimi van 180 gram vliegt echt prima hoor, ik heb er inmiddels 18 gebouwd en gevlogen van 150 tot en met 220 gram........boven de 200 gram gaan de mimi's minder goed vliegen dus daar ligt wel de grens. Alles lichter is wel beter, en geeft je meer speelruimte.

    Wat betreft stroomverbruik....mijn ervaring is dat een mimi (en dit is natuurlijk afhankelijk van je servo's, ontvanger en stuurkunsten) ongeveer 100mA per uur verbruikt. En dat zijn praktijk ervaringen met een 18 tal mini's/mimis. Dus met een 350mAh lipo kan je 3 uur vliegen....enz enz.
     
    Laatst bewerkt: 30 dec 2014
  10. Kcnarf

    Kcnarf

    Lid geworden:
    15 nov 2014
    Berichten:
    423
    tweede helftje is ook mooi gelukt. 33 gram geschuurd. Ik kan goed rollen ;-)

    [​IMG]

    v stelling erin schuren, beetje op de gok

    [​IMG]

    uiteindelijk kom ik op 12,7 graden, meer dan dat ik normaal doe.

    [​IMG]

    Dus vastplakken die hap. In t kader van het experiment heb ik 3 graden pijlstelling in de vleugel gekozen, kwam met schuren toevallig zo uit.

    resume; 1mm minder dik profiel, 9 cm meer span, 3 graden pijlstelling , (en nu eens een gewone peg van cristof, niet zo'n SM peg die ik meestal maak ;-) )


    Vanavond een streepje cf op het middendeel, en morgen vliegen! (?)
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 dec 2015
  11. Kcnarf

    Kcnarf

    Lid geworden:
    15 nov 2014
    Berichten:
    423
    met half uur epoxy de vleugelhelfjes aan elkaar geplakt

    daarna een streepje cf erop met 24 uurs epoxy. boven EN onderkant.

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 nov 2015
  12. Dirk77

    Dirk77

    Lid geworden:
    6 nov 2014
    Berichten:
    178
    Locatie:
    Haarlem
    Dan zijn mylar sheets denk ik...? Dat doe je om het mooi glad te maken, denk ik ook...? Bedankt alvast! :)
     
  13. Kcnarf

    Kcnarf

    Lid geworden:
    15 nov 2014
    Berichten:
    423
    he dirk, nee geen mylar, dit ist plastik wat ik gebruik voor de vacuumzak... en idd bedoeld omt mooi glad te maken. Werkt goed zo, zie onder.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 nov 2015
  14. Kcnarf

    Kcnarf

    Lid geworden:
    15 nov 2014
    Berichten:
    423
    [​IMG]

    Een paar schuimsponsjes erop met wat gewichten, dan ist morgen mooi glad. Gewicht is 70 gram totaal voort hele vleugeltje (wel 109 cm!), dus we hebben straks een mimi van 140 gram met XL spanweidte. Mooi, ben er blij mee. Weer 10 gram minder dan het kit/buildup standaard vleugeltje en x keer zo stijf.

    Tkan overigens nog veeeeeel lichter, met 25 grams glas, klein streepje cf op de neus, droog rollen, en dan moet een vleugeltje van 50 gram echt mogelijk zijn.....volgend projectje ? grammen n*****n ? ;-) een MiMI van rond de 100 gram moet mogelijk zijn !!

    Mimi's (of Mini's) blijven mijn favoriet, simpeler te bouwen, en ook veuuuul moeilijker boven te houwen. Met een full size vlieg je met zo'n beetje elke koeienscheet recht omhoog :pmet een mini.....kom maar op :)
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 nov 2015
  15. sp00fman

    sp00fman

    Lid geworden:
    1 nov 2009
    Berichten:
    78
    Locatie:
    Enschede
    Heeft er iemand statestieken/polars van de Mimi vleugel? ben wel benieuwd of er nog wel iets van het hele concept overblijft als we te licht gaan.

    Ik ben nog niet de persoon om een vliegtuig te beoodelen. ben zondag 2 uur lang in de zon aan het zwiepen geweest, wel met ballast dus 150 gram. lukt me maar niet een thermiek aan te haken. enkel vluchtje van 1:30, de rest iets van 45 seconde ofzo. bleeeh.

    Thermiek Clinicccccc :D
     
  16. Frater

    Frater

    Lid geworden:
    22 jun 2014
    Berichten:
    654
    Locatie:
    Heeze/Amsterdam/Helmond
    Op het moment dat je de balsa gaat vervangen door schuim is het niet meer echt een MiMi. Zeker als ook nog de geometrie veranderd.
    Maar vooral doen, hoor!


    Naast wat licht smokkelen hou ik me aan de tekening. Wél heb ik toch maar een magneetsluiting gemaakt en de spleet dichtgemaakt. Het is weliswaar wat zwaarder, maar toch strakker.

    Ik wil de romp een fel gekleurd PU schilletje geven. Welk product gebruikt Frans?
    Dat is toch ook behoorlijk hard, niet?
     
  17. Kcnarf

    Kcnarf

    Lid geworden:
    15 nov 2014
    Berichten:
    423
    [​IMG]

    en tis mooi glad geworden
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 nov 2015
  18. Kcnalp Kcnarf

    Kcnalp Kcnarf

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    4.982
    Ha ha ha ha ;-) Nou rest assured, hier nog een. Het is behoorlijk lastig thermiek te pakken nu, sowieso staat de zon niet zoooo hoog dus thermisch is het nu vaak minder heftig, iig op mijn vliegplekken zeker. En met een mini (of mimi) thermiek pakken is sowieso al lastiger.Ik zie het maar zo, als je met een mini kan thermieken dan is full sizen een eitje ;-)

    gewoon goed om je heen kijken, voelen wat de wind doet, verschillende plekken proberen.

    en ik zie nu dat ik mn niobevleugel gister heb gemold....zucht....snijden maar weer...
     
    Laatst bewerkt: 31 dec 2014
  19. Dirk77

    Dirk77

    Lid geworden:
    6 nov 2014
    Berichten:
    178
    Locatie:
    Haarlem
    Dank u! Ik heb nog vacuumnylonmeuk liggen, ga ik dat gebruiken, eventueel nog even in de wax. Als dat nodig is, de epoxy hecht toch al slecht aan dat nylon.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 nov 2015
  20. Kcnarf

    Kcnarf

    Lid geworden:
    15 nov 2014
    Berichten:
    423
    [​IMG]

    t orginele vleugeltje smoelt wel beter op dit rompje ;-)
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 nov 2015

Deel Deze Pagina