Robbe bijna failliet ?

Discussie in 'De Modelbouwkroeg' gestart door Jan Hermkens, 8 feb 2015.

  1. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Even wat correcties en aanvullingen.

    Het was vanaf 1962, dat Futaba zenderapparatuur voor Robbe ging produceren. In 1966 werd daarvoor Robbe T.D. Nederland opgericht (mijn bedrijfje hoopt in 2016 het 50-jarig bestaan te vieren).

    In 1981 werd Robbe door Hubert Becker verkocht aan een vermogende familie, die het bedrijf kocht voor hun zoon. Deze was tot begin 2014 de enige eigenaar en heeft nog steeds een meerderheidsbelang.

    In 1989 was het crisis. Door een zakelijk conflict richtte Futaba zelf een verkooporganisatie op in Duitsland en stelde importeurs aan in diverse Europese landen. Na twee jaar werd het conflict bijgelegd en verdween de Futaba verkooporganisatie weer, de diverse importeurs bleven echter.

    Begin 2014 werd een investeringsmaatschappij mede-eigenaar van Robbe Modellsport GmbH en werd de adviseur van deze maatschappij de nieuwe directeur. Ook RO Industrietechnik en de beheersmaatschappij vallen hieronder.

    Op 6 februari 2015 werd Insolvenz aangevraagd. In een bericht van Rechtsanwalt Lehnert, die het 'Insolvenz proces' begeleidt, gaat het om het betalen van een oude lening van 2 miljoen euro. Deze lening moest eind januari zijn voldaan, waarbij er vanaf 2012 steeds een jaar uitstel werd verleend met als borgstelling het privé vermogen van de eigenaar. Dit uitstel is door de banken ingetrokken omdat dit privé vermogen niet meer als garantstelling wordt geaccepteerd. Het is dus blijkbaar op.
    Momenteel loopt er een periode van 3 maanden, waarin nieuwe investeerders worden gezocht. Ik neem aan, dat het daarbij de bedoeling is dat de oude eigenaar volledig wordt uitgekocht. Over de onderhandelingen wordt niets naar buiten gebracht en dit is ook gebruikelijk bij dit soort perikelen. Ook het personeel verkeert nog in onzekerheid. Alle werkzaamheden worden echter normaal voortgezet.


    Voor wat betreft de discussies, die hier gaande zijn en die ik met stijgende verbazing heb gelezen:
    - discussies of men bij de winkelier of via internet moet kopen leveren geen resultaat en zijn wat mij betreft in dit draadje minder gewenst. Daarvoor kan men beter een ander draadje openen. Trouwens, men overtuigt elkaar toch niet en de waarheid ligt natuurlijk in het midden.
    - ik ben geen econoom, maar blijkbaar is niemand van de hier aanwezigen dat. Ik verdenk er velen zelfs van, dat ze vroeger op school tijdens de economie lessen nooit hebben opgelet. Enige terughoudendheid is dan op z'n plaats.
     
  2. Frater

    Frater

    Lid geworden:
    22 jun 2014
    Berichten:
    654
    Locatie:
    Heeze/Amsterdam/Helmond
    Zeker wel. Met "Jullie hebben het mooi voor elkaar" werd de toon duidelijk gezet.

    Ik ben rond dezelfde tijd als jij begonnen, maar ben vaak voor lange tijd gestopt. Een half jaar geleden weer begonnen, maar toch 1 keer weer in zo'n "door jou zo opgehemelde" modelbouwwinkel geweest.

    Kreeg een 2S LiPo mee en een 2-kanaals bootontvanger van Spektrum voor mijn DLG waarvan ik het rompje inclusief ingebouwde servo's bij had. Zelfs nog gevraagd of dat allemaal kon op die spanning.

    Resultaat: 1 servo kapot (andere was nog niet aangesloten). Ontvanger was ook niet goed omdat de kanalen niet te verplaatsen waren (was throttle en rudder). Na korte tijd ging 1 cel van die 2S kapot.
    De (overpriced) ontvanger kon ik nog terugbrengen.

    Nog steeds kan ik niet begrijpen hoe iemand de adviezen kon geven die ik toen heb gehad. Binnen een maand was ik helemaal bij t.a.v. LiPo's en 2.4 GHz en de prijzen die voor dat alles betaald moet worden.

    Mij zien ze de komende 20 jaar niet meer in zo'n winkel en in die bewuste al helemaal niet.
    Intussen voor duizenden euro's bij Staufenbiel en Hobbyking gekocht en me nog geen enkele keer bekocht gevoeld.
    Adviezen hoef ik uit die richting niet en haal ik wel elders.

    Futaba bestond 40 jaar geleden ook gewoon, maar hier kende men het niet omdat Robbe er zo nodig een Robbe sticker op moest en dan kon meteen de prijs verdrievoudigd worden. Meerwaarde??
     
    Laatst bewerkt: 13 mrt 2015
  3. frankmim

    frankmim

    Lid geworden:
    14 sep 2009
    Berichten:
    219
    Locatie:
    Almere
    Oké, dat is niet erg!

    Oh? Hoe kan jij dat bepalen als jij zelf de kennis al niet in huis hebt?

    Nou nou Corrien, dat vindt ik toch wel iets vooringenomen en enigszins belerend.

    Zonder mijzelf op de schouder te willen kloppen run ik al wel meer dan 17 jaar een bedrijf in de productie, ontwikkeling, im- en export van bouwmaterialen. Ook de "tussen" handel is een onderdeel van de omzet die niet alleen binnen Europa blijft. Na 6 jaar crisis, inmiddels het 7e jaar, zit er nog steeds groei in de onderneming en doe ik schijnbaar iets goed, zeker ook in de tussenhandel.
    Oké, ik ben geen professor in de economie, maar ik heb mijn broodnodige economische kennis wel opgesnoven vroeger en nu nog steeds! Laten we eerlijk zijn, de economen die in onze regering zitten doen soms ook heel bijzondere dingen. Het hele land staat dan op zijn kop. Echter vaak weet het volk niet alle belangen die er meespelen, en dan is het wel erg makkelijk roepen he!

    De tussenhandel zal altijd blijven, ook in onze hobby. Niemand gaat immers het kunststof brandstoftankje bij de spuitgieter bestellen in china, de alu pijpjes bij de aluminium fabriek, de borgschroef bij de staalhandel en de brandstofslang bij DSM. Tussenhandel koopt efficiënt groot in, stelt samen, en verkoopt weder in zijn branche aan vele bedrijven. Dat zal altijd zo blijven.
    Mijn kracht zit vooral in de eigen ontwikkeling en productie waarbij de tussenhandel een gewaardeerde toegevoegde waarde geeft doordat dit een totaalpakket wordt wat aan de klanten kan worden aangeboden.

    Dat kan met Robbe net zo goed denk ik!
     
  4. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Ik weet niet of ik met mijn opmerking vooringenomen of belerend ben geweest. In ieder geval was dat niet mijn bedoeling.

    Met de laatste alinea in mijn bovenstaande posting wilde ik alleen maar duidelijk maken, dat het gepast is wat voorbehoud te maken in beweringen over hoe het in de handel economisch in elkaar zit of in elkaar zou moeten zitten en wat een firma als Robbe allemaal goed of fout zou doen.
    Ik bekijk de modelbouwhandel zelf vanaf de zijlijn, heb uiteraard best wel wat inzicht in wat er allemaal speelt, heb daarover ook een mening en een toekomstverwachting, maar ben wel voorzichtig met wat ik daarover aan het www toevertrouw.

    En is dit dan niet vooringenomen en belerend? Omdat jij in jouw tak van de handel blijkbaar een goede formule hebt gevonden moet dat ook maar voor Robbe gelden? Ik denk, dat voor elke markt alle ins en outs anders liggen, dus dat je ook met zo'n opmerking voorzichtig moet zijn.
     
  5. drift-junkie

    drift-junkie

    Lid geworden:
    22 jan 2005
    Berichten:
    1.837
    Grappig om te lezen dat iedereen een bepaald stickertje opgeplakt krijgt, of hij of zij wel verstand van economie heeft, ook zie ik generaliserende uitspraken voorbij komen over ondernemers!!!

    Ten eerste zijn er nog steeds ondernemers die zijn begonnen uit een bepaalde passie om een bepaald product in de markt te zetten, zij moeten vaak opletten dat men niet de financiën uit het oog verliest en daardoor ten onder gaat!! Maar het overgrote deel van de ondernemers/investeerders/aandeelhouders, hebben helemaal niets met het product wat ze op de markt brengen, zolang het maar snel en in een zo kortst mogelijke periode zoveel mogelijk geld genereert, en trekken in hun ijver soms net even teveel de tent leeg (geen reserves), maar geen medelijden met hen want ze hebben hun privé goed gescheiden van het bedrijf!!! Tja, en als ik dan hoor van de studenten op mijn werk dat dit het hoofdbestanddeel van hun studie uitmaakt, zijn we daar voorlopig niet vanaf! Sommige willen zelfs om die reden deze studierichting niet meer volgen, zij kunnen zich niet vinden/verenigen in de tactieken die men daar eigen wordt gemaakt, om het beoogde doel om voor je 40st binnen te wezen, te bereiken!!!

    Ik koop overigens nog steeds oa bij de LHS, maar afgelopen jaar heb ik een X-Ray auto gekocht omdat er een grote LHS/internetwinkel geopend werd die dit ging leveren, wat gebeurd er tot mijn grote verbazing, hij is nu enkel nog maar open van ma tot vrijdag tussen 13:00 en 15:00 (afhalen), geen koopavonden en is zaterdags gesloten??? Met liefde fietste ik daar 10km voor, om er rond te snuffelen, nu moet ik 2,99euro verzendkosten betalen om een klein artikel te bemachtigen, wat notabele in een envelop komt!! Ongeacht mijn economische opleiding die ik genoten heb, waar Mr Roel geen centje voor geeft, pfff moet ik hem bijna nog gelijk geven ook…ik snap hier echt geen fluit van…???

    Vroeger werd er een mnd voor de zomercompetitie de nieuwe accu’s/banden/motoren gepromoot met bijbehorende aanbiedingen, nu moet je ze ook in de LHS bestellen, en met een beetje geluk heb je ze half seizoen misschien eens binnen, dit nodigt niet echt uit om een aanschaf te doen!!! Ik zit nu al sinds vorig jaar juli, op artikelen te wachten die ik zo van internet af kan plukken?? Het excuus dat men het niet geleverd krijgt, vind ik steeds magertjes worden, is er dan niemand van de LHS eigenaren die eens opstaat en probeert de koppen bij elkaar te krijgen, oa van collega’s met hetzelfde probleem, en nu eens een keer met de vuist op de tafel te slaan bij de importeur, oa wbt de prijzen en levering die kennelijk/klaarblijkelijk toch iets anders is geregeld bij de internetwinkels!!! De LHS hangt bijna met de nek in de lus, en nog wordt men daar niet wakker zo lijkt het wel, tenminste vanuit mijn oogpunt gezien, maar misschien is het makkelijk spreken voor mij??
     
  6. hobbyist

    hobbyist Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    5.303
    Locatie:
    Noord Brabant
    Wat doet dit in het draadje van Robbe?

    Op deze manier wordt het zo dadelijk nog een winkel bespreking en dat kunnen/willen we in dit draadje niet hebben.

    Als je persé iets nodig hebt voor de hobby en je vind de handelingskosten te hoog van een leverancier om een klein dingetje in een envelop te doen.
    Dan ga je toch naar een andere leverancier?
    Of je daar dan goedkoper uit bent is een tweede.

    Een hobby kost geld en als je het moet hebben van de laatste dubbeltjes voor een iets goedkopere verzend methode, is het misschien zinvol om te gaan denken aan een andere vrijetijdsbesteding.
     
  7. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.977
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Nou... ik vind 2,99 waar de envelop, de postzegel, en het wegbrengen (danwel ophalen door iemand) om het naar het postkantoor te brengen nog vanaf moet, heel redelijk hoor....

    Diegene die al die te versturen items in doosjes/envelopjes doet, correct adresseert, en alle bijbehorende administratie verwerkt moet namelijk ook betaald worden inclusief zijn belastingen, premies en andere zaken. En van de door "ons consumenten" afgedwongen lage marge op dat kleine artikeltje gaat dat niet lukken....

    Als het niet uit de lengte komt, moet het uit de breedte komen, toch?

    Hobbyking is ook goedkoop op de artikelprijs, maar ik betaal soms wel 35 euro verzendkosten...

    Groet, Bert
     
  8. drift-junkie

    drift-junkie

    Lid geworden:
    22 jan 2005
    Berichten:
    1.837
    @Brutus, met selectief kopiëren haal je de context weg, nu wordt ik op verzendkosten geduwd waar ik niet om vraag, ook nodig men mij daarmee uit om ook bij andere internetbedrijven te gaan shoppen, zo ook in het buitenland, waar andere merken voor het oprapen liggen (of hetzelfde onderdeel onder een ander maar goedkoper merknaam), jarenlang hebben bep merken geprofiteerd van een kleine klassieke LHS markt, nu heeft men concurrentie en geen antwoord!!!

    Mijn naam duikt ook steeds vaker op buiten de landsgrenzen, en waarom zou ik dan niet meteen even gaan shoppen bij andere merken, als deze slecht zouden wezen, had men ook geen bestaansrecht opgebouwd!!!
     
  9. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.977
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik trek niks uit context, in tegendeel: Ik leg precies de vinger op de zere plek!

    Voor jou is het een hobby, en dus ben je met liefde bereid 20 km te fietsen naar de hobbywinkel.

    Je beklaagt je over 3 euro verzendkosten, en ik wijs er alleen maar op, dat het voor de winkelier GEEN hobby is, maar broodwinning.

    Shoppen over de grens/via internet drukt de marges, en DUS de broodwinning. Als je nét kunt bestaan van wat je verkoopt, is het teveel gevraagd om als winkelier ook nog eens de bijkomende kosten (envelop, inpakken, administratie, wegbrengen) van verzending op je te nemen.

    Die hobbywinkels worden hier erg vaak voor graaiers uitgemaakt, maar niemand vraagt zich af waarom ze dan failliet gaan... dat is NIET omdat ze zoveel verdienen blijkbaar. Tenminste, ik heb nog nooit iemand failliet zien gaan van teveel verdienen....:confused:

    Ik trek niks uit context: jij beklaagt je over dat je de verzendkosten onredelijk vind, ik zeg alleen, dat ze dat niet zijn, want voor niets gaat alleen de zon op....

    Men heeft inderdaad opeens concurentie, en geen antwoord, en dat klopt: je kunt niet concurreren tegen iets of iemand die zich niet aan de zelfde spelregels hoeft te houden. Maar als dat een feit is, dan is je eigen opmerking over verzendkosten geheel buiten context, want nogmaals: voor niets gaat alleen de zon op. Als jij die spullen in huis wilt hebben, moet je OF die verzendkosten betalen, OF op de fiets stappen, maar in elk geval NIET gaan zeuren over die verzendkosten. Zo simpel is dat. Als je bij Hobbyking koopt, betaal je ook verzendkosten, en als de LHS zijn marges verhoogt om de verzendkosten niet in rekening te brengen, dan is het weer "een vuile graaier" omdat het ergens anders precies die 3 euro goedkoper is....

    En die keus is aan jou, maar het is wel zo, dat iedere cent die jij rechtsstreeks naar het buitenland overmaakt, is geld wat uit onze economie verdwijnt, en DUS zal daar hoe je het ook wend of keert, ooit een tegenmaatregel in de vorm van een heffing of belasting of wat dan ook tegenover komen te staan. En hoe leuk dat is, mag je aan de pomphouders in de grensstreek vragen.

    Als je het heel logisch bekijkt: iedereen heeft een inkomen nodig. Waar dan ook vandaan. En dat inkomen, dat betalen wij met ons allen. Of jij nu meehelpt die LHS-pipo aan zijn brood te helpen door bij hem spulletjes te kopen, of dat je hem aan zijn brood helpt door via belastingen zijn uitkering te betalen, of dat hij wegens geldnood (faillissement) kiest voor een andere broodwinning (waarbij hij ook weer door hetzij "klanten" hetzij "opdrachtgevers" betaald wordt) is lood om oud ijzer: het inkomen van ieder persoon in onze economie, komt ERGENS vandaan, en dat "ergens" is ALTIJD de beurs van de consument, of het nu het geld is wat je in de winkel uitgeeft, of de belasting waar ambtenaren van betaald worden.

    Wat jij wilt is een goedkoop artikel, waar geen of zo weinig mogelijk marge op zit, en tegen zo laag mogelijke kosten bij jouw op je hobbytafel.
    Maar als niemand er aan verdient, dan zal er toch iemand een uitkering aan moeten vragen, en die uitkering, die betaal jij ook weer....

    Nogmaals, niks uit context, niet meer dan jouw opmerking over verzendkosten volledig buiten context is. Was je wel tevreden geweest als alle artikelen in die winkel 5 cent duurder waren en de verzendkosten gratis? Want dan betaalt die vent die WEL op zijn fietsje stapt weer teveel, en dan.... het is ook nóóít goed....

    Groet, Bert
     
  10. DrKyosho

    DrKyosho

    Lid geworden:
    9 mrt 2015
    Berichten:
    2
    Hallo allemaal. :) Beter had ik helemaal niets gezegd geloof ik. Maar wel leuk, zo veel meningen over een onderwerp!
    Toch is een kleine aanvulling hier wel op z'n plaats... Robbe achte het 40 jaar geleden nodig om Futaba apparatuur van een Robbe sticker te voorzien? Klopt niet helemaal... Zenders zoals de Robbe Economic, Robbe compact, Robbe Terra Top, Robbe Promars etc,etc, zijn weliswaar geproduceerd door Futaba, maar het ontwerp, en de uitvoering van de zenders werd toch echt bij Robbe in Duitsland gedaan. Daar is niets Futaba aan hoor. Je ziet ook overduidelijk dat het zenders van Europees design zijn. De latere (en nu nog steeds verkochte) F en FC serie zenders zijn al meer Futaba eigen, maar ook bij deze zenders heeft Robbe een aandeel gehad in het ontwerp, wat de mogelijkheden zouden zijn etc,etc. Zelfde geld overigens ook voor Graupner JR zenders, ging het nog veel verder. Daarvan is ten alle tijde het gehele ontwerp, maar bijvoorbeeld ook de software volledig door Graupner in Duitsland ontwikkeld. (sterker nog, JR was een grote producent van electronica, maar deze specifieke kennis had het bedrijf totaal niet) Waarom denk je, dat SJ uberhaupt interesse had in een gedeeltelijke overname van het failliete Graupner? Precies... alle zendapparatuur ontwerpen, maar ook alle systemen (zoals bijvoorbeel: HOTT) en alle software waren Graupner eigen. Dus om nou te zeggen dat Robbe slechts Futaba producten heeft om-gelabeld... das gewoon niet waar. En daarbuiten, Robbe heeft zich decennia lang ingespannen om haar (door Futaba geproduceerde) RC apparatuur aan de man te brengen. Reclame, promoties, en niet te vergeten in full color drukken en verspreiden van folders etc,etc. De centjes die die inspanningen gekost hebben moesten ook terugverdiend worden. Nu zullen er ongetwijfeld wel weer mensen zijn: Wat moet ik met een folder of catalogus??? Das onnodige geldverspilling. Klopt ook (gedeeltelijk). Echter Robbe was een van de eerste "grote" spelers die het in zag dat de klassieke (dure) catalogus z'n langste tijd gehad had... Reeds 15 jaar(!!!) geleden ging Robbe er als een van de eerste "grote" toe over om haar catalogus in klein-formaat uit te gaan brengen. En niet lang daarna was het over en uit, en kon je alles op de website vinden. Maar das geen ramp... als ik iets bij Wehkamp wil bestellen heb ik vandaag de dag ook geen grote, dikke, zware catalogus op m'n schoot liggen...En tsja... dan is er nog iets als normen en waarden... Iedere rc-modelbouwer (nieuwkomers daargelaten natuurlijk!) weet toch echt wel dat Futuba spullen door Robbe geleverd worden (Europese markt heb ik het over) en dat er op de doos een Robbe zegel hoort te zitten... En dat dan je zender iets meer kost, ja dat is verklaarbaar. Robbe heeft een (uitstekende!!!) technische dienst te onderhouden etc,etc. En niet te vergeten Robbe heeft gewoon de rechten voor de Europese markt. Levering en verkoop van Futaba apparatuur hoort gewoon via hen te gaan. En ik weet wel, dat ik graag dat ietsje meer betaal en ik zeker weet dat ik een A-keuze Futaba product geleverd krijg. Netjes in een doos met Robbe zegel, en nog steeds netjes voorzien van een manual in tenminste 2 (leesbare)talen...
    Maar goed... wel erg leuke en levendige discussie hier! Had ik mij maar eerder aangemeld als lid... Nou ja beter laat dan nooit...
    Iedereen een fijn weekend toegewenst! :)
     
  11. drift-junkie

    drift-junkie

    Lid geworden:
    22 jan 2005
    Berichten:
    1.837


    Inderdaad beklaag ik mij over die voor mij onnodig verzendkosten, ik snap niet dat een ondernemer een pand inricht geheel naar stijl van een winkel met kassa enz, en niet open is op tijden dat een hobbyist zijn spullen wil kopen. In dit geval was de winkel ooit 5 dagen in de week open, 3 avonden, en op zaterdag + lekker dichtbij, nu alleen nog maar ma t/m vrijdag van 13:00 tot 15:00, dit is 10:00 uur per week, die 10 uur had hij beter in een winkelavond van 3uur en een zaterdag kunnen steken, nu dwingt hij mij om via internet te shoppen…hoezo mag ik hier geen vraagtekens bij zetten, zij claimen een LHS/internet winkel te zijn, en beklagen zich over buitenlandse internetwinkels….???

    We dwalen af….!!!
     
  12. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.636
    Locatie:
    Betuwe
    Onnodige verzendkosten? Kom op zeg... Weet je wel wat de afschrijving van je fiets over 20 km is? Volgens mij Bert je luid en duidelijk uiteengezet dat die verzendkosten niet "onnodig" zijn, maar dat jouw envelopje niet vanzelf bij jou in de bus valt.

    Dus: wat is je punt? De winkel hanteert kortere openingstijden. Ja, én?
    Misschien kan hij zo op personeel besparen. Ook een manier om te overleven.
    Misschien kan hij op die manier de nodige aandacht geven aan zijn internet-winkel zijn. Ik ken een winkel waar je prima fysiek kunt kopen, maar om via internet je spulletjes te krijgen, schijnt het bij die zaak een drama te zijn... Waarom? Omdat men er de tijd blijkbaar niet voor heeft en de prio in de winkel legt.

    Ook ik sta het liefst in een winkel om modelbouw-artikelen te kopen. Niet omdat ik de eigenaar zo sympathiek vindt, maar om gewoon te snuffelen.
    Een lijstje in m'n zak met dingen die ik écht nodig heb, maar vaak kom ik met meer spullen uit de winkel dan op mijn lijstje staan. (Vrouwen schijnen dat met kleding te hebben...)

    Koop ik via internet? Ja, soms wel. Sommige dingen zijn dusdanig specifiek dat die in Nederland niet te koop zijn, maar in Duitsland bijvoorbeeld wél.
    Kort geleden een (fluisterstille) bootregelaar gekocht in Duitsland. Betaalde ik wel 8 euro verzendkosten voor. Sorry hoor, maar daar kan ik 'm niet voor gaan halen. De winkel zit 100km pal ten oosten van mijn woonplaats... Zelfs op diesel is dat (heen en weer) niet met 8 euro te bekostigen.
    Kan ik lekker thuisblijven, de tijd gebruiken voor de hobby en zie ik het pakketje ooit in mijn brievenbus. Da's ook wat waard.
    Dus: die 2,99 euro heeft je tijd opgeleverd, wellicht een nat pak bespaard (je zal zien dat je nét halverwege de LHS bent, en er barst een giga regenbui los) en een stukje afschrijving van je fiets.
    Tevens heeft die 2,99 euro ervoor gezorgd dat je niet het risico liep dat je fiets voor het pand van jouw locale hobbywinkel door een of ander duister individu gejat werd.
    Bekijk het eens van die kant, zou ik zeggen...;)
     
  13. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.977
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Vraagtekens mag je overal bij zetten, en sterker nog, vraagtekens zetten is juist goed.... de pest is alleen, dat tegelijkertijd met het zetten van vraagtekens, mensen ook de verantwoordelijkheid hebben, om A) zelf te controleren of die vraagtekens op de juiste plek staan, en B) je bent ZELF verantwoordelijk voor het beantwoorden van die vragen, niet die winkelier.
    En die A en B, die vergeten de meeste mensen: ze plaatsen vraagtekens omdat ze vinden dat ze dat recht hebben, en daar laten ze het dan verder bij.

    Wie weet verdient die man met zijn winkel zo weinig, dat hij er bij moet werken om toch nog hagelslag op zijn brood te kunnen doen.
    Wie weet, heeft die man geen geld meer om personeel in te huren om achter de toonbank te staan terwijl hij zijn administratie doet en jouw envelopje staat dicht te likken.

    Dat weet je niet, maar de winkelier zal er gerust goed over nagedacht hebben, en ik denk zo, dat hij die uren gekozen heeft als de meest rendabele openingstijden, niet waar? Per slot van rekening ben jij niet de enige die in die winkel komt, anders bestond hij al niet meer voordat de webwinkel uberhaupt uitgevonden werd....

    En als hij dan alles uitgewrongen heeft, bezuinigd tot het uiterste, beloon jij hem door vanwege 3 euro verzendkosten ergens anders te gaan kopen...:rolleyes:

    Groet, Bert
     
  14. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.361
    Locatie:
    Haarlem
    Bertus, niet zo negatief. Er gaan inderdaad heel veel banen verdwijnen, maar er komen er heleboel voor terug. Ik verdien al een jaar of 5 mijn brood met het maken van Apps. Een beroep dat voor 2007 nog helemaal niet bestond. En er komen zoveel nieuwe banen bij. Je kunt zelf wel verzinnen welke, anders wil ik je graag helpen.
    Een garage die auto's repareert blijft gewoon bestaan hoor. En inderdaad, boodschappen koop je straks (nog meer) via Internet. En een apotheek is in mijn ogen inderdaad overbodig. Kledingwinkels zijn al aan het verdwijnen dus daar hoeven we het niet meer over te hebben.
    Nogmaals, er gaan inderdaad banen verdwijnen, maar er komen er ook banen voor terug. En wie zegt dat we tot in lengte van jaren 5 dagen er week 8 uur moeten werken? Kijk dit eens, ter geruststelling en inspiratie: VPRO Tegenlicht aflevering. Razend interessant :)
    Daar heb ik het helemaal niet over. In de belevingseconomie wordt wel degelijk iets toegevoegd. Een artikel van een fabrikant verkopen en daarna weer doorverkopen voegt in veel gevallen niets toe. En dat gaat verdwijnen. En terecht. En ik heb nooit gezegd dat alle tussenhandel gaat verdwijnen. Hier in deze discussie is ook beweerd dat "De tussenhandel nu eenmaal nodig is". Dat is (in veel gevallen) totale onzin. Er zijn al heel veel tussenschakels verdwenen, en dat is logisch. Albert Heijn koopt tegenwoordig zijn spullen vaak direct bij de fabrikant. Dat was vroeger anders.
    Dat is inderdaad een kwalijke zaak. De opleidingen economie gaan dus niet met hun tijd mee! Ongelooflijk! Nederland (en de wereld) zijn razendsnel aan het veranderen. De opleiding economie zou moeten volgen. Nee, zou vooraan moeten staan bij deze verandering!
    Les 1:Nederland kantelt - Tegenlicht ;)
     
  15. Paul Siemons

    Paul Siemons

    Lid geworden:
    16 sep 2002
    Berichten:
    1.060
    Locatie:
    Wommelgem, Antwerpen, Belgie
    Roelof, hebben de grote merken daaraan gedacht toen ze hun producten liever in het oosten gingen laten produceren om nog meer te kunnen graaien??
     
  16. Eric295

    Eric295

    Lid geworden:
    11 nov 2011
    Berichten:
    187
    LOL...ze produceren al eeuwig in het verre Oosten.....:rolleyes:
     
  17. DrKyosho

    DrKyosho

    Lid geworden:
    9 mrt 2015
    Berichten:
    2
    Klopt helemaal ja... De voormalige "groten" (Robbe,Graupner,MPX,Simprop) laten al sinds jaar en dag in het verre oosten producten voor hun produceren. Dat is overigens NIET zo gekomen omdat zij dan nog meer konden graaien... Er was simpelweg niet op te boksen tegen de "dumping" tactieken van (destijds) de Japanners. Robbe bijvoorbeeld had niets liever gedaan dan zelf te blijven produceren hoor. En ze hebben het ook zo lang als mogelijk was volgehouden. Maar je kan niet eeuwig een productielijn laten draaien op break-even of met verlies. Dat accepteert geen enkele bank bijvoorbeeld. En het had nog een reden die vandaag de dag minder speelt maar die zeker tot ca. 2003/4 WEL speelde. De kwaliteit. Vele (artf en rtf) producten, uit het verre oosten(=lees: China,Maleisie,Vietnam, India,Hong Kong en ook Korea!!!), waren tot die tijd in kwalitatief opzicht gewoon (heel) ver onder de maat. Toch ben ik er heilig van overtuigd dat er ook in de toekomst heus nog wel in Europa geproduceerd zal worden, zij het wel in vooral het dure segment. (bijv: Henseleit) En sowieso zal er hier in Europa altijd wel activiteit blijven op gebied van rc-modelbouw. Want in China, India, en noem maar op welk goedkoop oosters land, kan men wel heeeeel goed namaken, soms kan men zelfs een product verbeteren, maar zelf met een ontwerp of origineel idee komen zit er (gelukkig) nog steeds niet in. En de bedrijven die het (onderhand) wel kunnen (bijv: Thunder Tiger uit Taiwan) zitten onderhand zelf in zwaar weer...want inmiddels worden ook hun ontwerpen en ideeen klakkeloos nagemaakt door producenten uit bijv. China... Nou ben ik geen religieus mens hoor, maar in in het gevalletje Thunder Tiger zou je ook kunnen denken... God straft... Zij maakten eerst de producten van de grote Europese merken na... en nu worden hun producten nagemaakt en staan zij zelf er niet meer zo lekker voor. :)
     
  18. prop-er

    prop-er Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 sep 2004
    Berichten:
    5.016
    Locatie:
    Moordrecht
    Haha. Ik vind je een leuke aanwinst! Ga zo door.
     
  19. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    Over nutteloze zaken die weinig tot niets toevoegen gesproken...
    Niet persoonlijk bedoeld hoor, maar persoonlijk zie ik liever dat een boer of een bouwvakker een beetje knap voor zijn inspanningen beloond wordt, dan één of andere softwareontwikkelaar die een programmaatje in elkaar knutselt waarvan geen enkele gebruiker slechter was geworden als het nooit had bestaan.
     
  20. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.361
    Locatie:
    Haarlem
    Ik 'knutsel' dus programmaatjes in elkaar waar geen enkele gebruiker slechter was geworden als het nooit had bestaan. Zo...

    De bouwvakker waar jij het over hebt is een vakman, net als een meubelmaker. Een software ontwikkelaar is dat ook. En dat vakgebied heb ik na een jarenlange studie gekozen. Het is opvallend hoe de beroepen softwareontwikkelaar en bv. bouwvakker op elkaar lijken.

    Ik gebruikte mijn eigen vakgebied alleen als voorbeeld van een vak dat betrekkelijk nieuw was, in vergelijking tot banen die gaan verdwijnen.
    Toch 'interessant' dat iemand dan meteen een waardeoordeel over mijn beroep heeft. Niet gehinderd door enige kennis van zaken.
     

Deel Deze Pagina