ervaringen gevraagd met 1s lipo's icm 2.4ghz ontvangers

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door micheldeman, 15 mrt 2015.

  1. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Ik gebruik al langere tijd 1s lipos in combinatie met orange en spectrum 2.4ghz ontvangers en micro-servo's voor mijn tot 2 kanaals omgebouwde vrijevlucht zwevers. Dat ging altijd goed, ik kon met een 240mAh lipo gerust zo'n 2.5 uur vliegen. Opladen deed ik altijd met een usb opladertje afkomstig van indoor helicoptertjes.

    Sinds afgelopen zomer vertrouw ik het gebruik van deze lichtere lipo's niet meer. Na een half uur onvanger uit de lucht met alle gevolgen van dien.
    Zijn er leden die met dergelijke combinaties vliegen en wat zijn de ervaringen?

    Ik overweeg naar 2S lipos te gaan (of 2x1S lipos serieel aan te sluiten). Maar kunnen alle ontvangers en micro-servo's deze 7,4V wel aan?

    groet,
    Michel
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Twee en een half uur met een 240mAh accu? Dat zal je echt niet halen. Alleen een ontvanger gebruikt tussen de 30mA en 60mA. Als je een grote 8 of meer kanalen ontvanger hebt kan het zelfs wel 80mA zijn. Daar komt gemiddeld zo'n 50mA per servo bij dus tel maar op. Je zal misschien maximaal anderhalf uur kunnen halen maar ik denk dat een uur meer realistisch is.

    De meeste ontvangers werken intern met een voeding van 3V tot 3,6V. Zolang een cel nog boven de 3,5V is zal de interne regelaar die spanning daar nog wel van kunnen maken. Zakt de spanning daar onder dan wordt het lastig en zal de interne voeding onder de werkspanning zakken en stopt de ontvanger er mee.
    Een twee cellen accu gebruiken lost dat op maar dan moet je goed de specificaties lezen of die ontvanger dat wel kan verwerken. Heel veel kunnen dat. Volgens opgave van Spectrum kunnen veel van hun ontvangers tot 9,6V gebruikt worden, maar controleer dat wel voor je het probeert!!! Als jouw ontvanger dat niet aan kan zou je hem zo maar op kunnen blazen.
     
    Laatst bewerkt: 16 mrt 2015
  3. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.594
    Locatie:
    Boxtel
  4. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Het zijn vrijevluchtzwevers waarbij stuurbewegingen minimaal zijn.
    Als ontvangers tussen de 30 en 60 mAh verbruiken, kun je toch wel op 2.5 uur uitkomen niet. Servo's verbruiken alleen extra stroom als ze aangestuurd worden neem ik aan. Er zal wel een kleine stroom zijn om de rustpositie te handhaven. Dus mocht je op 100mAh uitkomen, dan kom je uit op 2.5 uur. In het begin wisselde ik de lipo's om na 2 uur, maar dat haalde ik later niet meer.
    Ik heb zo'n handig aanstuurapparaatje: Multi Servo Tester 3CH ECS Consistency Speed Controler Power Channels CCPM R2 | eBay

    Hiermee kun je tot 3 servo's deze constant op en neer laten bewegen.
    Daarmee meet ik al grote verschillen in tijd die mijn lipo's het uithouden.
    De ene lipo houd er na 30 minuten al mee op en de andere na een uur.
    Ik ga het nog eens verder bekijken.
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Theoretisch zou je met 60mA op 4 uur uit komen maar dat is tot de accu leeg is en dan is de cel nog maar ongeveer 3V! Spektrum geeft op dat de minimale spanning waarbij hun ontvangers nog goed werken 3,6V is. Je kan de accu dus lang niet helemaal leeg gebruiken.

    De ruststroom van een servo kan verschillen maar komt gemiddeld op ongeveer 20mA uit. Ook die hele kleine dingen. Denk je dat zo'n kleine servo weinig stroom zal gebruiken dan valt dat behoorlijk tegen. De maximale stroom zal wel minder zijn maar de ruststroom blijkt niet minder te zijn.
    Omdat ik er van uit ging dat het kleine servo's zijn en niet te vaak sturen heb ik de gemiddelde stroom al laag ingeschat op 50mA. De pieken tijdens het sturen zullen ongetwijfeld meer zijn, misschien wel zo veel als 150mA. Die pieken zijn echter heel kort durend.
    Wat wel een vervelend punt is van die piekstromen is dat daardoor de accuspanning heel kort even lager zal worden. Als die dan even onder de 3,6V duikt zou dat de ontvanger mogelijk kunnen beïnvloeden.

    Als je tijdens het testen merkt dat er inderdaad enorme verschillen tussen de cellen is zou dat kunnen aangeven dat er cellen bij zijn die "op" zijn. Als je echt meerdere dezelfde cellen hebt en die zijn allemaal goed geladen dan zouden ze het ongeveer even lang moeten uithouden. Kleine verschillen zullen er altijd zijn. ;)
    Dus kijk eens of je die cellen goed kan laden, met een goede lader dus. Ga dan nog eens testen en blijken de verschillen dan nog te bestaan dan heb je waarschijnlijk een aantal cellen die "op" zijn. Die zal je moeten vervangen.
     
  6. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.484
    Locatie:
    Sassenheim

Deel Deze Pagina