LIPO veiligheid

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door celtic, 25 apr 2015.

  1. celtic

    celtic

    Lid geworden:
    11 nov 2011
    Berichten:
    444
    Locatie:
    Zaanstad
    Kunnen lipo's bij langdurige opslag (zoals buiten het
    vliegseizoen) brandgevaar opleveren. Zit te denken
    aan een metalen gereedschapskist voor opslag.
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.369
    Locatie:
    Woerden
    Als jij een LiPo netjes tot de bewaarspanning oplaad zal hij tijdens langdurige opslag eigenlijk niet uit zichzelf in brand kunnen vliegen. Pas wanneer je een LiPo na langdurige opslag weer gaat laden kan er mogelijk een verhoogd risico op een klein fikkie zijn. Maar als een accu, of één cel, beschadigd is of als er anderzijds iets mee gebeurt is, zal er wel een risico kunnen zijn. Dit geldt echter altijd en niet alleen tijdens langdurige opslag.

    Hoewel de zelfontlading van een LiPo erg laag is zal er wel zelfontlading plaatsvinden. Het is dus wel degelijk nodig dat je af en toe de accu controleert en eventueel weer tot de bewaarspanning oplaad. Normaal gesproken is een controle zo eens in de drie á vier maanden voldoende. Blijkt de accu in die tijd behoorlijk ver ontladen te zijn dan zal je hem moeten laden en misschien wel iets vaker controleren.
    Blijkt de cel spanning tot onder de 3V gezakt dan is er iets aan de hand. Die cel, of de hele accu, is te ver ontladen geraakt en je moet hem dan heel voorzichtig weer op gaan laden. Die cel, of de hele accu, kan kapot zijn wat bij een laadpoging tot een fikkie zou kunnen leiden. Het is niet zo dat dit altijd zal gebeuren, het kan gebeuren dus houdt daar rekening mee!

    LiPo's in een metalen (gereedschaps) kist bewaren is prima maar zorg er wel goed voor dat er geen kortsluiting kan ontstaan. Zorg er ook voor dat de accu's goed en brandveilig van elkaar gescheiden zijn. Mocht er een accu ploffen en in de fik vliegen dan kan hij de andere accu's ook "aansteken" en dan ben je verder van huis.
    Nogmaals de kans dat dit met een goede accu tijdens langdurige opslag zal gebeuren is zeer, zeer klein. De kans dat zoiets gebeurt is het grootst als je een accu net hebt gebruikt en weer in de kist opbergt. Tijdens het laatste gebruik zou er mogelijk is mee gebeurt kunnen zijn wat na enige tijd effect heeft. :eek:
    Succes.
     
  3. celtic

    celtic

    Lid geworden:
    11 nov 2011
    Berichten:
    444
    Locatie:
    Zaanstad
    De vraag is eigenlijk is de kans
    op willekeurig brandgevaar nul?
     
  4. BEAR96

    BEAR96

    Lid geworden:
    20 feb 2006
    Berichten:
    159
    Locatie:
    Leiden
    Bij niet in gebruik zijn, onbeschadigd en gebruiken zoals bedoeld is, is kans op ontploffen/brandgevaar net zo onwaarschijnlijk als elke andere batterij.
     
  5. celtic

    celtic

    Lid geworden:
    11 nov 2011
    Berichten:
    444
    Locatie:
    Zaanstad
    Hoe kom je aan die informatie, LIPO's
    bevatten zeer brandbaar lithium niet
    vergelijkbaar met kool/zink.
     
  6. BEAR96

    BEAR96

    Lid geworden:
    20 feb 2006
    Berichten:
    159
    Locatie:
    Leiden
    als je me niet geloofd ook goed.
    dat geblaat over lipos is gewoon onzin. Laptops, mobieltjes, powerbanks die bevatten het allemaal. Al die verhalen over ontplofte lipos en filmpjes op youtube gaat over niet juist gebruik. Overladen, gaten in boren, niet erbij blijven, eerst ermee gooien, lipos die al bol staan gaan laden. Heb je wel eens een filmpje op youtube gezien waarin je 60 minuten kijkt naar een lader met lipo die juist geladen wordt en niet ontploft of in de fik vliegt? Precies. Dat is niet spannend, dus niet youtube waardig.
    Of al die verhalen waarin huizen afbranden? Allemaal onjuist gebruik (bijv. onbeheerd laten laden en zonder een lipozak) en niet 1 verhaal waarin een lipo rustig in de kast lag.

    Dus gewoon gezond verstand gebruiken en de kansen zijn nihil.

    P.s. hier heb ik de info vandaan ;)
    Www.pkracing.nl/lipoaccutechniek.jsp
     
    Laatst bewerkt: 26 apr 2015
  7. mr. mark

    mr. mark

    Lid geworden:
    31 okt 2006
    Berichten:
    448
    Locatie:
    Nijmegen
    Het is altijd oppassen, dus gebruik je verstand. Inderdaad nooit onbeheerd laten en dergelijke zaken. Maar zoals gezegd, je moet erg je best doen wil een lipo ontbranden

    Laatst had ik een oude slechte lipo geprobeerd te laten ontbranden door er een spijker doorheen te slaan. Resultaat: niks... Hoe hard we ons best ook deden, branden wilde hij niet. ( ja, we waren ons bewust van het risico ;) )
     
  8. celtic

    celtic

    Lid geworden:
    11 nov 2011
    Berichten:
    444
    Locatie:
    Zaanstad
    Laatst bewerkt: 26 apr 2015
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.369
    Locatie:
    Woerden
    Eerst een heel belangrijk misverstand uit de weg ruimen. LiPo's bevatten geen zeer brandbaar Lithium!
    Het zijn Lithium Ion accu's, deze bevatten alleen de Lithium ionen wat een Lithiumzout is. Zolang het ionen zijn is er absoluut geen brandgevaar. Vandaar dat nagenoeg onmogelijk is dat een LiPo uit zichzelf in de fik vliegt. Alleen als er verkeerde dingen mee gebeuren kan er een fikkie ontstaan. Dat zal in veruit de meeste gevallen zijn door de elektrische energie die in de accu is opgeslagen. Als je een goed volgeladen LiPo heb en je jast daar een spijker doorheen is de kans op een fikkie behoorlijk groot. Dat komt doordat er kortsluiting ontstaat en de zaak loeiheet wordt.
    Ook als je te veel stroom uit de accu trekt kan het fout gaan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een kortsluiting ergens. De accu kan intern heet worden en dan zou er ook een fikkie kunnen ontstaan.
    Dit zal ook met een NiCad of NiMH of Loodaccu gebeuren!

    Als je een Lithium ion accu (dus ook een LiPo) te ver gaat opladen (overladen) kan het fout gaan. Een volle accu (bij een LiPo is de celspanning dan 4,235V) kan de energie die door de lader in de accu wordt gestopt niet meer opslaan. Die stroom gaat dan andere effecten hebben. Het belangrijkste effect is dat er elektrolyse gaat plaatsvinden. Bij een LiPo zal hierdoor het Lithiumzout uiteen vallen en zal er wel zuiver Lithium ontstaan. Ook ontstaat er zuurstof en waterstof en dat alles samen is een kleine bom. Op een bepaald moment zal het ontstane Lithium wel in de fik vliegen en barst de LiPo open. Wat dan volgt is een stevige steekvlam.
    Dit gebeurt dus tijdens het laden, als je doorgaat met laden wanneer de accu vol is.

    Een LiPo die te ver is ontladen kan ook gevaarlijk worden. De interne chemie klopt niet meer en er kan nauwelijks of geen energie meer worden opgeslagen. Je zou het kunnen zien als een accu die al vol is. De accu is als zodanig onbruikbaar geworden maar er is nog steeds geen gevaar dat de zaak ik de fik zal vliegen. De accu kan wel iets gaan opzwellen omdat er door het uiteenvallen van de chemie ook gas ontstaat. Dat weten de fabrikanten heel goed dus de verpakking is sterk genoeg om die lichte druk te weerstaan. Mocht hij toch openbarsten dan is nog steeds het gevaar voor brand maar klein. De gassen zijn op zich wel brandbaar maar als er geen ontsteking is zal er ook geen brand kunnen komen.
    Het verhaal wordt anders als je die accu toch gaat proberen te laden. Omdat de chemie niet meer klopt en er nauwelijks of geen energie meer opgeslagen wordt zal de elektrolyse al vrijwel direct gaan plaatsvinden. Dus al na korte tijd kan er in de accu wel zuiver Lithium gaan ontstaan, met de reeds genoemde gevaren.

    Dus echt, LiPo accu's zijn absoluut niet zo gevaarlijk als door sommige mensen wel wordt gedacht en beweerd. Zolang je die accu's op de juiste manier gebruikt en behandeld is er eigenlijk geen extra gevaar. In alle gevallen waar in de media zo veel over te doen was bleek achteraf altijd dat er iets mis was met die accu of de manier waarop hij werd gebruikt. Een defecte lader, te veel stroom trekken, te ver ontladen en dan weer opladen, mechanische beschadiging en zo nog meer oorzaken.
    "Vroeger" toen we nog NiCad accu's gebruikten zijn er ook de nodige ontploft. Echt ontploft met een stevige klap. Dat heb ik zelf van heel dichtbij meegemaakt. :eek:

    Er zijn loodaccu's ontploft, van die grote tractie accu's. Ik heb het resultaat gezien toen een accu van zo'n elektrisch perron karretje, die ooit op de grote stations werden gebruikt, was ontploft. Ik werkte toen (1975) op het station van Utrecht en in één van de laadstations was zo'n accu ontploft. De ravage was enorm. Overal accuzuur, brokken accu die vele meters ver weg waren geslingerd. Ruiten die waren gesneuveld en een deur was uit de sponning geblazen. Gelukkig was er niemand in die ruimte toen de zaak ontplofte! De explosie was niet in de accu zelf otstaan. De accu werd overladen waardoor er ook elektrolyse plaats ging vinden. Daarbij ontstaan waterstof en zuurstofgas. Dat mengsel is bijzonder explosief en met dat mengsel werd die ruimte gevuld. Ergens is toen een vonkje ontstaan, waarschijnlijk een relais in één van de laders, en toen was het BOEM.
    Maar ook toen ik bij Fokker werkte is er een keer iets mis gegaan. Er was een enorme accubatterij geïnstalleerd als noodstroom installatie voor de grote computer. Dat waren natte Nikkel-Cadmium accu's. Op de ene of andere manier is er in één cel waarschijnlijk kortsluiting ontstaan. De cel ging opzwellen en is zelfs opengebarsten. Er is geen brand ontstaan maar het elektrolyt (Kaliumhydroxide) was wel over de vloer gelopen. Dat heeft wel de nodige schade aangericht.
    Zo zie je maar dat al zo lang er accu's bestaan dingen fout gaan en er accu's zijn ontploft. Daar is de LiPo accu geen uitzondering op. Maar een LiPo is echt niet per definitie extra gevaarlijk.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 26 apr 2015
  10. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    nee ernst.. een nimh-nicd accu geeft geen fikkie... Die ontploft! (zeker de oudere generatie). als ik naast een van de 2 zou staan weet ik wel wat ik zou kiezen. Een exploderende accu met metalen behuizing.
    Of een vlammetje uit een aluminium zakje....

    in een batterij / accu zit nou eenmaal energie. En als je veel energie in iets kleins stopt wordt het potentieel gevaarlijk. Maar met een beetje normaal verstand zal het echt niet zomaar mis gaan.
    de gevallen dat het fout gaat is meestal door slechte kabels, slechte solderingen, stomme acties etc etc.

    Uiteindelijk zijn lithium batterijen bijna de meest gebruikte batterijen tegenwoordig. Men roept moord en brand over gevaarlijke modelbouw lipo accu's. Maar legt wel vrolijk zijn telefoon in de brandende zon?
    Mobiele telefoon, smartwatch, laptop, tablet en nog veel meer hebben allemaal lithium batterijen.
     
  11. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.369
    Locatie:
    Woerden
    NiXX ontploffen inderdaad met een stevige knal. Ik schreef al dat ik dat zelf heb meegemaakt en daarbij vlogen de metalen bussen door de werkplaats. Maar bij die ontploffing waren niet alle cellen geklapt. Enkele waren zo heet geworden dat de isolatiehuls van karton in de fik is gevlogen. Toegegeven de cel zelf is niet in de fik gevlogen.
    Maar als je een spijker door een NIXX cel jast krijg je ook vuurwerk en ook daarbij kan wel degelijk de omgeving in de fik worden gestoken.

    Je hebt gelijk dat een LiPo over het algemeen minder gewelddadig ploft. Het is meer de "verpakking" die openscheurt waarbij wel een steekvlam kan ontstaan. Vergeleken bij een echt ontploffende NIXX cel is dat minder spectaculair. ;)
    Maar pas wel op voor die steekvlam, die kan van alles wat zich in de buurt bevindt in de hens zetten. Op jouwbuis zijn daar voldoende filmpjes van te zien. Het onderstaande filmpje vind ik daarvan nog steeds een heel "mooi" voorbeeld. Dit wil je toch liever ook niet meemaken volgens mij. :(



    In het onderstaande filmpje vliegt een LiPo "spontaan" in de fik. Hij lag al een poosje op de werkbank nadat hij die middag van een klant was ingenomen. Hij mankeerde wel iets, als ik afga op de inleidende tekst was hij beschadigd. Hoe en in welke mate weet ik natuurlijk niet. Toch is dat kennelijk voldoende geweest om "iets" in gang te zetten waardoor de accu is open gebarsten en in de fik gevlogen. Dit heeft echter wel geruime tijd geduurd. Uren als ik het goed begrepen heb.
    Dit laat dus goed zien dat een LiPo die beschadigd is geraakt met de nodige voorzichtigheid moet worden behandeld. Ook nog na langere tijd!



    In een ander draadje heb ik al geschreven dat ik, nu een week of zes geleden, ook zoiets heb meegemaakt. Tijdens een indoorvliegmiddag werd mijn mini model (vlieggewicht 18gr) door een mini heli uit de lucht gemept. De rotor raakte de LiPo cel (90mAh) en sloeg daar een stevige deuk in. Pas na een paar minuten werd de cel heet en begon hij te roken. Hij was al aardig ontladen maar er zat toch nog voldoende energie in om knap heet te worden. De cel is niet uit elkaar geklapt en niet in de fik gevlogen, heeft alleen de heilige rook afgeblazen en zal dus nooit meer kunnen werken.
     
  12. Nevermore

    Nevermore

    Lid geworden:
    8 aug 2013
    Berichten:
    1.283
    Locatie:
    Betekom - België
    Daar gaat het em altijd om: onze lipo's krijgen al eens wat te verduren. Crash, soldeerwerk, zwaar ontladen, verkeerd opgeladen,....
    DAT zijn risico's en die moet je juist inschatten. Een lipo die correct behandeld wordt en werd zal nooit spontaan gaan ontbranden.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 dec 2015
  13. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    nooit wil ik niet zeggen nevermore. maar de kans is net zo groot als met elke willekeurige accu.
    de lood accu heeft nog altijd de meeste brand gevallen op zijn naam staan. zelfs als lood accu's los gekoppeld zijn en opgeslagen zijn er gevallen bekend dat die in brand kunnen vliegen.
    echter zitten ze veel al in auto's en daar is een kleine vlam genoeg voor veel meer ellende.

    een accu/batterij blijft een object met potentieel veel energie. Energie moet omgezet worden en dat kan in maar een paar vormen.
     
  14. celtic

    celtic

    Lid geworden:
    11 nov 2011
    Berichten:
    444
    Locatie:
    Zaanstad
    Heb het voorlopig zo (zie foto) opgelost.
    Beter nog in hersluitbare zip bags.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  15. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.369
    Locatie:
    Woerden
    Dat is het precies, er kan en gaat nogal eens iets mis met "onze" accu's. Wij "mishandelen" onze accu's met regelmaat. Op allerlei wijze!

    "Zeg nooit nooit" is het gezegde. Natuurlijk zal er altijd een keer ooit eens iets fout kunnen gaan maar de kans daarop is inderdaad bij elk type accu aanwezig.

    Dat ziet er prima uit zo. Afsluitbare zip-bags zou ik niet zo snel gebruiken. Je moet namelijk niets helemaal afsluiten. In het geval er toch iets fout mocht gaan moeten de gassen kunnen ontsnappen. Hoe makkelijker en sneller die weg kunnen des te kleiner is de kans op een klap en eventuele brand. Dit betekend dus ook dat je de accu's altijd in een goed geventileerde ruimte moet opslaan. De eventuele gassen moeten weg kunnen!
    Ook dit is dit weer precies hetzelfde als bij alle andere accu's.
     
  16. celtic

    celtic

    Lid geworden:
    11 nov 2011
    Berichten:
    444
    Locatie:
    Zaanstad
    Gereedschapskist is in elk geval safe
    genoeg hiervoor, een zorg minder.
    Gassen weet ik niet, en hoeveel druk erop staat, ook niet.
     
  17. PBSLD

    PBSLD

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    23
    Locatie:
    Sliedrecht
    Vraag: waar laden/bewaren jullie de lipo's? Zelf doe ik dat nog in huis. Heb wel een schuur maar daar kan het in de winter gewoon vriezen.
     
  18. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    11.836
    Locatie:
    Nootdorp
    Ik gebruik hiervoor 2 grote speciaal daarvoor gemaakte lipo zakken, daarin kun je ze veilig bewaren en laden.
     
  19. celtic

    celtic

    Lid geworden:
    11 nov 2011
    Berichten:
    444
    Locatie:
    Zaanstad

Deel Deze Pagina