Kantelkamer in traxxas spartan?

Discussie in 'Speedboten' gestart door KdK, 15 jun 2015.

  1. KdK

    KdK

    Lid geworden:
    28 dec 2009
    Berichten:
    686
    Locatie:
    Hoeksche Waard
    Hallo mede forumleden,

    Een vriend van me, heeft me gevraagd om een kantelkamer te bouwen in twee van zijn speedboaten. Eentje is een cat en dan andere een Traxxas Spartan.

    Zelf heb ik een jetboot voor de fun maar ben vooral bezig met auto's. Maar ik bouw veel voor anderen en zo kwam dit weer op mijn pad. Nu vraag ik mee af of het bij een cat werkt een kantelkamer. Echter heb bootje ziet er op de foto's niet heel extreem 'cat-erig' uit. Dus dat moet ik gaan testen.

    Maar op het net kom ik nergens mensen tegen met een Spartan die een kantelkamer hebben. Ben ik dan straks de eerste of is er een reden waarom het bij die boot niet werkt?

    Karel
     
  2. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.683
    Locatie:
    Sneek
    Hallo Karel,

    Bij een boot met een kantelkamer moet je de spullen extreem linkslastig inbouwen, wil je niet met veel lood moeten werken om de zaak werkend te krijgen.
    Dat wil zeggen, de lipo rechtop op z'n zij tegen de vloedkamer wand, de regelaar daarvoor en de servo zo dicht mogelijk tegen de as aan.
    De rechterzijde van de boot is dus nagenoeg leeg.

    Bij een Spartan moet je dus ook het binnenwerk verbouwen.

    Om het benodigde volume van een vloedkanaal te bepalen, neem ik de vaarklare boot (met de spullen zo linkslastig mogelijk in de romp getaped) en plak ik gewicht onder de linkerkant van de romp (op de buitenkant, dus).
    Dan leg je de romp in het water en voegt gewicht toe, tot 'ie uit zichzelf terug kantelt.

    Het benodigde gewicht is de inhoud van je kantelkamer, ik doe er voor de marge altijd nog 10% bij.
    Bij een Spartan zou dat wel eens fors kunnen zijn; mijn 80 cm Arowana heeft een kantelkamer van ruim drie liter, zie in dit topic de foto's om een indruk te krijgen: http://www.modelbouwforum.nl/threads/mmp-star-setup-esc.229950/

    Ik heb bij driepuntsracers wel eens een werkende kantelkamer gezien, maar die moet zó groot zijn, dat de boot in rust half onder water ligt.

    Groeten, Jan.
     
  3. savage .26 picco

    savage .26 picco Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 okt 2004
    Berichten:
    8.470
    Locatie:
    Hoek van Holland
    In een Cat ..... Neuhhh , tenzij het een heel smal bootje is....
    Maar anders ga je dat heeeeeeel lastig werkend krijgen , de brede bouw van een cat leent zich niet voor het kantel principe.

    In een Spartan heb je ook nog een leuke uitdaging , ding is gemaakt van ABS en haalt z'n stevigheid uit de manier waarop de boot opgebouwd is. Denk niet dat je daar een kantelkamer in gepropt krijgt zonder daar aan te gaan lopen rommelen en de halve boot al dan niet repareerbaar te slopen...

    Vandaar ook waarschijnlijk dat je het nog niet gevonden hebt ;)
    Ik gok dat er inwendig het 1 en ander in die boot inwendig verlijmt is wat je er ook niet meer uit krijgt zonder de romp te beschadigen.
     
  4. KdK

    KdK

    Lid geworden:
    28 dec 2009
    Berichten:
    686
    Locatie:
    Hoeksche Waard
    @ Jan, ja zoiets had ik al in gedachten. Maar, of begrijp ik je verkeerd, je bouwt toch een vloedkanaal in en dan lipo's ed weer er terug in, zo dat alles in evenwicht is? Waarbij ik me voor kanstellen dat de inwendige lay-out aangepast moet worden om een minimale hoeveelheid lood toe te passen.

    @Savag.26 pico, ja dat moet het zijn. Ik heb al eerder een Spartan onder handen genomen maar het ding is natuurlijk van Abs... Tja als ik het binnen heb moet ik er eens heeeel goed over na gaan denken.

    Dank voor jullie reactie.
     
  5. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.683
    Locatie:
    Sneek
    Hallo Karel,

    Ik tape de spullen in de boot op de plaats waar ze komen te zitten na de plaatsing van het vloedkanaal; dat is dus een beetje een gok, maar met de ervaring die ik heb met het opbouwen van monohulls gaat dat meestal wel goed.

    Afhankelijk van de vorm van het vloedkanaal zijn er verschillende werkwijzen;
    - Het eenvoudigst is een schot parallel aan de dekselopening, met een schot ter hoogte van de voorzijde van de dekselopening, maar bij grote rompen, waar je veel opdrijvend vermogen moet vernietigen (= een joekel van een vloedkanaal) moet je vaak de opening versmallen om een voldoende groot vloedkanaal te maken.
    - In dat geval maak ik gebruik van blokken piepschuim, of stroken 6 mm Depron om het vloedkanaal z'n vorm te geven.
    Het schuim bekleed ik met glasweefsel en epoxy. Na het uitharden haal ik het schuim eruit (het laatste restje oplossen met een scheut aceton) en gooi het vloedkanaal vol water om te controleren op lekken.

    Ik heb een aantal foto's in m'n Arowana album, waar de schuimmethode te zien is.
    Als je meer info of foto's wilt, dan zeg je het maar.

    Groeten, Jan.
     
  6. KdK

    KdK

    Lid geworden:
    28 dec 2009
    Berichten:
    686
    Locatie:
    Hoeksche Waard
    Jan,

    Oh ja dat is sim. Op die manier maak je echt gebruik van de ruimte. Ik heb de Spartan net binnengekregen en begin me steeds meer af te vragen of het mogelijk is. Er zit inderdaad een hele constructie op de bodem en achterspiegel om het ABS wat stijfheid te geven. Dus ik meimerde voorzichtig over een ronde buis door de achterspiegel die ik naar een grote kamer laat gaan (vloedkanaal) en dan de ontluchting door het bovendek... Weer eens wat anders. Alleen ben ik bang dat ik te weinig plek heb voor de kamer.
    Mijn idee was om een kamer te bouwen van Polystyreen. Makkelijk te vormen en te verlijmen. Ik heb van de eigenaar twee (!) Spartan's ontvangen. Eentje die het doet en eentje die het nog moet gaan doen. Dus ik kan wat gaan uitproberen... ;-)

    Karel
     
  7. KdK

    KdK

    Lid geworden:
    28 dec 2009
    Berichten:
    686
    Locatie:
    Hoeksche Waard
    Ontluchting door het bovendek... Waar zat ik met mijn gedachten..
     
  8. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.683
    Locatie:
    Sneek
    Hallo Karel,

    Is het nog wat geworden met het vloedkanaal?

    Groeten, Jan.
     
  9. KdK

    KdK

    Lid geworden:
    28 dec 2009
    Berichten:
    686
    Locatie:
    Hoeksche Waard
    Jan, ik heb het idee laten varen... :) In de ABS romp van de Spartans zag ik het niet zitten. Ik heb van PVC buis een mooie rescue set gemaakt waarmee een van de twee kan worden opgehaald!
     

Deel Deze Pagina