Mono of cat...?

Discussie in 'Speedboten' gestart door KdK, 27 jul 2015.

  1. KdK

    KdK

    Lid geworden:
    28 dec 2009
    Berichten:
    686
    Locatie:
    Hoeksche Waard
    Door wat bouwwerkzaamheden voor een kennis van me, krijg ik stiekem steeds meer zin in een bootje erbij. Let wel erbij, want bouwen en rijden blijft mijn grote passie. Ik heb ooit een NQD jet bootje omgebouwd, snel verkocht en een Australische jet bootje gekocht. Super leuk ding om mee te varen (Bashen) en best nog snel.

    Vorig jaar gevaren met een Spartan en dat was leuk, maar na het aanpassen van twee Spartans voor een vriend ben ik er ook wel achter dat, dat het niet is. Zonder veel boot kennis loop ik al tegen belemmeringen aan.

    Nu komt ie. Ik overweeg een boot te kopen niet te duur (dus HK is een optie) en 50-70 km/h is voor mij echt wel voldoende. MHZ en dergelijke gaat voor mij te ver. Ik heb ook al zitten zoeken naar een mooie gebruikte Proboat. Omdat ik de Spartan op groot water gevaren heb met een 3 bot aan wind en golven van 10-15 cm keek ik alleen maar naar monohuls. Maar nu begin ik te twijfelen omdat ik afgelopen week met een kleine (30 cm) cat gevaren heb. Die was uitgerust met een veel te zware motor maar het vaart wel heel mooi en rustig (deze bij 60% gas).

    Wat koop ik nu? Mono of cat? Klopt mijn idee dat je een mono in veel slechter weer kunt varen en sneller door de bocht heen krijg? Ik heb het idee dat een cat leuk is voor high speed passes, punt. Of zie ik het verkeerd. Ik begrijp dat het heel persoonlijk is ed. Maar ik ben gewoon benieuwd naar jullie input.

    Dank alvast.
     
  2. setsunakaede

    setsunakaede

    Lid geworden:
    19 jun 2011
    Berichten:
    2.488
    Locatie:
    Zoetermeer
    Je kan met een cat ook bochten maken, maar inderdaad kan een monohull (met kantelkamer) ook in heel ruig weer gevaren worden. Die kan zichzelf weer overeind krijgen na een flip...
     
  3. Roy Van De Sande

    Roy Van De Sande

    Lid geworden:
    10 mrt 2012
    Berichten:
    1.240
    Locatie:
    Kampenhout(Belgiƫ)
    Rob heeft onlangs een MMP star opgebouwd. Bouwverslagje staat nog ergens in de topic lijst. Die heeft een kantelkamer en zal niet al te duur uitvallen. Er zijn wel een paar cats die heel goed door de bocht gaan, MHZ mystic rompen en de outerlimits rompen van MBP bijvoorbeeld.
     
  4. savage .26 picco

    savage .26 picco Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 okt 2004
    Berichten:
    8.470
    Locatie:
    Hoek van Holland
    Een Mono (afhankelijk van de romp) is inderdaad stabieler in ruig water , door de V vorm snijd de romp meer door het water en heb je dus minder last van golven.
    De meeste Cats hebben zo goed als vlakke drijvers waardoor ze dus veel meer last hebben van golven , daarnaast heb je ook nog 's de tunnel die de boot deels uit het water tilt. Bij golven worden Cats dus al snel heel onverspelbaar als ze niet perfect uit getrimd zijn.

    Hoe een boot de bocht om gaat is voor een groot deel afhankelijk van hoe je de boel bouwt , een single cat gaat een heel stuk avontuurlijker zijn dan een twin in een bocht....

    Of je bij HobbyKing iets stabiels gaat vinden , niet echt...
    De mono's zijn allemaal redelijk vlak qua bouw van het onderwaterschip waardoor zowel wind als golven best wel invloed hebben op de boot.
    Wil je echt een stabiele boot zul je toch moeten kijken naar bv de MHZ lizard extreme of mijn favo de Toys'port Triton , allebei rompen met een behoorlijk scherpe V van de boeg tot aan de spiegel.

    De Hobbyking Pursuit (gebaseerd op de MHZ TSunami) bv is te vlak van bouw , heel geschikt om snel te varen bij weinig wind/golven maar zodra die er wel zijn wordt het al snel vrij avontuurlijk varen.
     
  5. KdK

    KdK

    Lid geworden:
    28 dec 2009
    Berichten:
    686
    Locatie:
    Hoeksche Waard
    Kijk, dat zijn weer heel bruikbare antwoorden! Kwam toevallig ;) een leuke aanbieding tegen van een Speedman mono 2 van Hydro& Marine. Naar mijn idee een mooie monohull. Maar de voorbeelden die hier genoemd worden mogen er ook zijn!
     
  6. Jaagpad

    Jaagpad

    Lid geworden:
    19 okt 2014
    Berichten:
    241
    Ben begonnen met een proboat impulse, gaat uiteindelijk heel hard maaaaaar alleen op vlak water, hij is te vlak.

    Voor zoontje een mmp star gemaakt, rompje kost 60 euro, voor een tientje meer heb je een kantelkamer ingelamineerd en wel.

    Jammer dat de verzendkosten 30 euro zijn, maar wellicht kan je mee met een andere zending van iemand die wat daar besteld.

    Ding gaat op 3s als een raket!! Kantelkamer kan ik iedereen aanraden, denk er over mn mhz lizard er ook een te geven

    Ook is het een mooi handzaam maatje (60cm). Kan je makkelijk meenemen en loopt op 1 3s5000 super. Dus geen gesjouw om ff snel te varen.

    Overweeg er nog een te maken voor mezelf, kan ik mooi met Casper racen
     
  7. KdK

    KdK

    Lid geworden:
    28 dec 2009
    Berichten:
    686
    Locatie:
    Hoeksche Waard
    Rob,

    Op welke site kan ik die Mmp star vinden?
     
  8. Roy Van De Sande

    Roy Van De Sande

    Lid geworden:
    10 mrt 2012
    Berichten:
    1.240
    Locatie:
    Kampenhout(Belgiƫ)
    Hier: http://mmproducts.cz/products/models/
    Ladislav even een mailtje sturen, die antwoord normaal gezien heel snel. Een webshop
    hebben ze niet echt, alle verkoop gaat via mail of telefonisch contact.
    Ze kunnen in principe je romp ook leveren met elke type weefsel dat je maar wilt
    hebben + ze lamineren heel netjes en ze zijn redelijk goedkoop.
     
    KdK vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina