Wat is nog modelbouw.

Discussie in 'De Modelbouwkroeg' gestart door Jan Vos, 18 jan 2011.

  1. Jan Vos

    Jan Vos

    Lid geworden:
    17 feb 2005
    Berichten:
    1.877
    Locatie:
    Hoogkerk
    In 1976 begon ik met Radiografische Besturing van Scheepsmodellen we hadden alleen de 27 Mhz voor Vliegers Schepen en Auto's.
    Als vaarder werkten wij veel met ingeschoven antenne zodat de Vliegclub in Delfzijl geen last van ons had. In 1980 werd de Citizen band vrij gegeven door Minister Nelie Smit Kroes en kwam ik er achter dat kanaal 30 van de Modelbouwers de zelfde frequentie had als kanaal 23 van de Citizen band. Heb toen een brief naar de toenmalige Radio Controle Dienst geschreven wie er verantwoordelijk was bij een ongeval met een Modelvliegtuig en de dag erop zat ik bij de Heren op Kantoor. De 40 Mhz kwam vrij en daarna de 35 Mhz die alleen voor Modelvliegen gebruikt mocht worden. Maar wat gebeurde er in 1990 de Overheid gaf de 35 vrij voor alle doeleinden om het na een aantal jaren weer terug te draaien ( Wie maakt hier nou fouten ).
    En ik weet niet beter dat in 1967 vliegers lid van een Vliegclub moesten zijn ze vlogen daar ook altijd en niet ergens anders. Hier was het zelfs verboden om overal met Verbrandingsmotoren te varen of Vliegen.
    We hadden zelfs een Machtiging nodig voor de 27 Mhz en je moest 14 jaar zijn anders kreeg je die niet, Je had dan ook niet van die kinderen van 8 jaar die met een bootje mochten varen die voor grote schepen van 350 cm langs vaarden en op den duur werden overvaren dan kwam de vader als Aso even vertellen dat hij jou model wel even zou stuk maken.
    Heb ook wel meegemaakt dat een ouder persoon zelfs zijn mes trok helaas had hij een verkeerde voor was een Brigadier van Politie.
    Vraag mij dus af wanneer jij met de modelbouw begonnen bent ik weet dat het nu anders is met de Frequentie en je geen tig aan Kristallen meer nodig hebt.
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Een aanvulling.
    Dit klopt volgens de luchtvaartwet! Daar staan nog meer regels in waar je je aan dient te houden.
    Waar je ook heel goed aan moet denken is dat er meer zaken zijn, regels, verordeningen en dergelijke, die modelvliegen op een bepaalde plaats kunnen verbieden. Dus ook al mag het vanwege de luchtvaartwet volgens een andere wet, regel of wat dan ook, kan het toch verboden zijn om op een bepaalde plek te gaan vliegen.
    Stel je hebt toestemming van een landeigenaar om vanaf zijn land te vliegen. Prima als dat ook volgens de luchtvaartwet is toegestaan is er helemaal niets aan de hand. Maar dan kom je toch af en toe boven het land van de buren en die willen dat per se niet hebben. De lucht boven dat land is niet van die buren dus mag jij daar in principe vliegen. Toch zal je problemen krijgen als je boven het land van die mensen gaat vliegen. Vermijd dat dus zo veel als mogelijk want je schiet er niets mee op als er agenten komen om je weg te sturen, dan heb je maar te gaan. Protesteren helpt je dan niets dat kan je alleen achteraf doen. De kans is groot dat je het dan alsnog wint maar daar heb je op het moment niets aan.
     
    Laatst bewerkt: 10 aug 2015
  3. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.633
    Locatie:
    Betuwe
    Jan, je hoeft je helemaal niet af te vragen wanneer iemand met modelbouw begonnen is. Dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets met het probleem te maken. Het gaat om het "nu".
    D'r zijn ondertussen een aantal zaken behoorlijk veranderd. En niet alles is op een positieve manier veranderd, dat merken de RC-vliegers nu aan den lijve.
    Gelukkig vaar ik en heb daar weinig tot geen last van.

    En kleine jongetjes met aso's als pappie zijn er nu ook nog steeds.
     
  4. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.484
    Locatie:
    Sassenheim
    Deels heeft dat er wel mee te maken. De modelbouwer van toen weet hoe een schroevendraaier werkt en kan met een boormachine en een vijl veel voor elkaar krijgen. Vandaag de dag zijn er veel modelbouwers die niet eens weten wat een schroevendraaier is laat staan dat ze weten hoe die te hanteren is op hun model.
     

Deel Deze Pagina