Low Voltage Alarm voor 1S Lipo?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door jorn, 29 sep 2015.

  1. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Voor telemetrie heb je niet altijd een nieuwe zender nodig; de link van hobbyist maakt gebruik van aparte hardware op 870MHz (misschien in Nederland niet de handigste frequentie). Maar goed, deze oplossing werkt niet voor 1S lipo's.

    Je hebt denk ik niet een andere zenerdiode nodig, maar indien toch, dan juist een iets lagere waarde dan 3.3V. Je kunt ook een aantal normale diodes in serie nemen (0.6V doorlaatspanning per stuk). In feite zijn zeners met heel laag voltage inwendig niets anders dan normale diodes in serie. Het gaat er bij deze schakeling om dat er op de basis van de eerste 2N3906 (T1) een vrij constante spanning staat zodat de transistor geleidt als de voedingsspanning hoog genoeg is, en de basis van tweede transistor (T2) daardoor omhoog getrokken wordt. Zodra de voedingsspanning onder een bepaalde waarde daalt, spert T1 en gaat T2 geleiden. De buzzer in deze schakeling trekt maar 4mA, maar dat hangt voornamelijk van de buzzer zelf af. Een andere buzzer trekt misschien wel 100mA. Als er toch nog teveel spanning over T2 blijft staan, zou je een mosfet kunnen gebruiken zodat je de volle voedingsspanning tot je beschikking hebt voor de buzzer (3.6V is al vrij weinig). Neem wel een actieve buzzer en geen passieve. De laatste is eigenlijk gewoon een speaker en is dus niet voor deze schakeling bedoeld.

    Martin
     
  2. jorn

    jorn

    Lid geworden:
    6 nov 2008
    Berichten:
    1.321
    Locatie:
    Leeuwarden
    Oei Martin, dat klinkt behoorlijk ingewikkeld. Zoals ik al eerder zei ben ik anelektrobeet, dus hier haak ik even af....

    Ik zal het nog een paar keer lezen en kijken of ik er uitkom.
     
  3. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Ja sorry, dat was ik even vergeten. Deze schakeling is niet echt plug-and-fly dus je moet sowieso experimenteren met weerstanden, zenerdiode, condensator en buzzer. Als je dat leuk lijkt en er meer kennis en ervaring mee wilt opdoen, dan zou ik je een experimenteerbordje aanraden zodat je verschillende opstellingen kunt uittesten. Zoiets als dit:

    http://www.ebay.com/itm/DIY-Breadbo...SYB-46-Test-/400486059008?hash=item5d3ed44c00

    Onderdelen zijn in principe heel goedkoop (eBay of 2e hands uit oude apparatuur). Het meeste geld ben je kwijt aan meetapparatuur, soldeerspullen etc.

    Maar ik denk dat je eerste stap moet zijn om een buzzer op 3.6V te vinden die je nog hoort op voldoende afstand.

    Martin
     
  4. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    805
    Ik heb een 5V buzzer in mijn lijnbestuurd model die de 18 seconden telt als ik naar het handvat loop, die is op 21,5m nog te horen maar dan moet het wel stil zijn op het veld. Zodra er een andere motor draait hoor je niks meer.

    De spanningsdeler maakt van 4,3 * (10/(10+3,3)) = 3,23 volt (de componenten zijn niet exact maar hebben een waarde tolerantie van een paar procent. De spanningsdeler zorgt er dus voor dat de zener gaat schakelen zodra de ingangsspanning onder de 4,3 volt komt. Daarmee wijzigt de spanning over de transistor en gaat de buzzer af.

    Door nu een lagere zener te gebruiken zal de spanning over de transistor lager worden. Als dit te laag is schakelt hij niet meer een gaat de buzzer niet aan.
     
  5. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Deze analyse klopt niet. De zenerdiode staat continue in sper (in zenertoestand) en schakelt niet. Zenerdiodes met lage zenerspanning hebben altijd een vrij kromme karakteristiek, d.w.z. ze gaan geleidelijk in zenertoestand. Maar stel dat deze zenerdiode ideaal is, dan staat er dus altijd 3.3V over. Als de schakeling alarm geeft bij 4.3V, dan staat er over de serieweerstanden in totaal 4.3 - 3.3 = 1V. Over de weerstand van 10k staat dan 1 * (10/10+3.3) = 0.75V. Even vooropgesteld dat in dat geval T1 niet meer geleidt. Maar analyses als deze geven geen antwoord op de vraag bij welke spanning het alarm afgaat. Het e.e.a. is sterk afhankelijk van de gebruikte componenten en hun toleranties. De versterkingsfactoren van de transistors zijn ook belangrijk omdat in deze schakelingen de transistors vrij geleidelijk in en uit verzadiging komen rond het alarm-voltage. Voor 2N3906 kan de gelijkstroomversterkingsfactor variëren van 60 tot 300 volgens de datasheet.

    Er blijft weinig over dan gewoon te experimenteren met verschillende componenten. Na enige tijd kan wat verloop optreden zodat je weerstanden zult moeten bijstellen om het alarm op hetzelfde voltage te houden. Best een leuk projectje, maar als ik iets goedkoop en goeds wil, dan zou ik een standaard alarm ombouwen en hem geschikt maken voor 1S lipo's, zoals ik een paar posts terug aangaf. Eigenlijk alleen al omdat dat alarm erg luid is en op een paar honderd meter afstand nog goed te horen is.
    [​IMG]

    Martin
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 20 nov 2015
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.354
    Locatie:
    Woerden
    Voor deze lage spanningen kan je moeilijk en goed werkende schakeling met een zenderdiode maken. Als je dat wilt doen zal je minimaal drie transistors en de nodige weerstanden nodig hebben. Het kan veel makkelijker met een TL431. Dat is een (redelijk) precise referentie van 2,5V. Met 4 weerstanden, 1 diode, 1 transistor en een Led kan je daarmee een simpele en toch goed werkende LiPo beveiliging maken.
    De schakeling heb ik hier al eerder geplaatst maar die is bij de aanpassing van het forum een poosje geleden verloren gegaan. Als ik de schakeling nog ergens op m'n computer heb staan zal ik die vanavond nog plaatsen maar anders duurt het nog even want dan moet ik hem opnieuw tekenen.
     
  7. jorn

    jorn

    Lid geworden:
    6 nov 2008
    Berichten:
    1.321
    Locatie:
    Leeuwarden
    Nou ik hoef hem niet op een paar honderd meter afstand te horen, het gaat mij er meer om dat ik tijdig wordt gewaarschuwd. Een typische vlucht duurt maximaal 5 minuten. Ik land de kist dan in mijn hand en trek daarbij meestal vol flaps, dus het verbruik ligt dan vrij hoog waardoor er een dip in de accu ontstaat. Dan gaat de buzzer (licht) af. Tenminste zo gaat dat bij mijn huidige 2s low voltage alarm.

    Ik wil dus eigelijk hetzelfde, maar dan op 1S, die piept voordat mijn ontvanger ermee ophoudt (3,5volt). Dus het is niet om de lipo te beschermen, maar om te voorkomen dat ik mijn kist crash.
     
  8. Airbus

    Airbus

    Lid geworden:
    29 okt 2004
    Berichten:
    2.135
    Locatie:
    Vlaanderen
    Laatst bewerkt: 3 okt 2015
  9. Kcnarf

    Kcnarf

    Lid geworden:
    15 nov 2014
    Berichten:
    423
    http://www.ledametrix.com/gcs/lowbat2.htm heb ik ook gebruikt tot vorig jaar. Werkt prima en is met R1 regelbaar goed af te regelen op 3,X volt. Ik heb er een paar gemaakt en uiteindelijk weggegeven omdat ik nu op 2S vlieg, en ook omdat ik er achter kwam dat ik met een 1S 500mA een hele dag kan vliegen, zelfs met een full size ;-) (met mn tantalus vlieg ik nu een hele wedstrijddag op 2S 350mAh ;-)

    Wel sonde dat je full flaps zoń grote dip hebt in spanning, ik denk zelf dat daarvoor maar 1 oplossing is...weer naar 2S gaan zodat je meer headroom hebt. Als je ontvanger er met 3.5V mee kapt heb je wel erg weinig marge op 1S . Mijn spektrum ontvangers gaan door tot 3.1 volt , en full flaps heb ik niet zoń dip op de accuspanning, mgoed , daar heb jij nix aan ;-)

    zoals eerder genoemd, ik zou een proefje doen met de stepup van polulu, 1S naar 5V. Die werken prima, gebruik ze zelf ook voor FPV, ze blijven 5V leveren tot 0,8V input voltage en ik heb er nog geen stuk zien gaan.
     
    Laatst bewerkt: 3 okt 2015
  10. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.354
    Locatie:
    Woerden
    Dit is het schema van de LiPo safe.

    [​IMG]

    De basis is de schakeling die jij al gevonden hebt maar die werkt net even anders. Als de spanning hoog genoeg is zal de Led aan zijn en als hij uit gaat zal de accuspanning te laag zijn! Tevens gaat de led al uit bij 4,5V (niet 2,5V ;)) wat omlaag zal moeten.

    Door een extra transistor met de bijbehorende weerstanden en een diode te gebruiken zal de Led van "mijn" schakeling aan gaan als de spanning te laag wordt. De Led gaat aan bij 3,6V zoals het schema nu is. Door de eerste weerstand (1k1) aan te passen kan je deze spanning aanpassen. Met een 1k weerstand gaat de Led aan bij 3,5V. Met 910 Ohm bij 3,41V en met 820 Ohm bij 3,32V.

    De nauwkeurigheid hangt voor een groot deel af van de drie metaalfilm weerstanden. De TL432 heeft natuurlijk ook een onnauwkeurigheid maar als je 1% weerstanden gebruikt is die te verwaarlozen.

    De waardes van de metaalfilmweerstanden kan makkelijk een factor 10 hoger zijn. Dan zal de schakeling iets minder stroom gebruiken. Dat is echter maar heel weinig en doordat de hele schakeling daar erg hoog omig door wordt zal hij gevoeliger worden voor storingen. Daarom dus die "lage" waardes van deze weerstanden.
     
  11. Airbus

    Airbus

    Lid geworden:
    29 okt 2004
    Berichten:
    2.135
    Locatie:
    Vlaanderen
    hehehe oeps :p verkeert gezien dus ;)

    ik ben elektro leek, dus eens kijke of dat me het lukt ;)
    Kan in de plaats van die led, ook een buzzer zetten?
     
    Laatst bewerkt: 9 okt 2015
  12. Airbus

    Airbus

    Lid geworden:
    29 okt 2004
    Berichten:
    2.135
    Locatie:
    Vlaanderen
    heb ook geprobeert om de schakeling te maken.... lukte aardig, alleen hij werkt niet :confused::p....
    ik heb hem nadien nog een paar keer nagekeken, maar vind niks abnormaal.

    wel heb ik in de plaats van 75Ohm weerstand, 2X van 150 parralel staan, omdat ze 75 niet in stock hadden.
    heb getest met lifepo4 accu op 3.2V
    iemand een idee?
     
  13. Bertjebuk

    Bertjebuk

    Lid geworden:
    29 okt 2013
    Berichten:
    14
    Locatie:
    Vogelenzang N.H
    Hallo ,ik heb zoiets op mijn bootje zitten deze geeft licht flitsen als mijn lipo accu benden de 5volt komt maar dit is via een potmeter in te stellen ik heb het schema wel voor je even tuweel ook de lay-out geboord de onderdelen zijn standaard te verkrijgen
    Gr Bert
     
  14. jorn

    jorn

    Lid geworden:
    6 nov 2008
    Berichten:
    1.321
    Locatie:
    Leeuwarden
    Ik ben een beetje afgestapt van het idee. Uit overleg met andere vliegers uit mijn klasse blijkt dat je gemakkelijk een hele dag kan vliegen met een 900mAh 1s lipo accu, dus is een melder eigenlijk overbodig. Ik neem gewoon 2 accu's en wissel halverwege de dag, dan heb ik een ruime marge. Is eenvoudiger, en dus ook minder gevoelig voor storingen etc.

    Dank voor jullie input!
     
  15. cdrom flyer

    cdrom flyer

    Lid geworden:
    19 mrt 2006
    Berichten:
    4.201
    Locatie:
    Uithoorn
    Volgens mij is dat ook de beste conclusie die je uit deze discussie kunt trekken.
    Eenvoud is soms meer waard dan een paar gram minder.;)
     
  16. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.361
    Locatie:
    Haarlem
    Totdat je accu een beetje gaar wordt en er ineens wel eerder mee ophoudt...

    Dat heb ik dus meegemaakt!:(. Gelukkig landde de dure Twister DLG uit zichzelf. Geen schade.
    Ik heb nu de voltage booster er uit gehaald en kan de spanning via telemetrie in de gaten houden.

    Ik heb eerder een soortgelijk draadje gestart met ook veel tips, zal nog effe kijken.
     
  17. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.361
    Locatie:
    Haarlem
  18. jorn

    jorn

    Lid geworden:
    6 nov 2008
    Berichten:
    1.321
    Locatie:
    Leeuwarden
    Telemetrie is inderdaad de beste oplossing, maar ik zie het niet zitten om alleen om die reden een hele nieuwe zender aan te schaffen. Zit niks anders op om voor de jongens ook een rc model te bouwen. Dan heb ik aanvullende reden om een nieuwe zender te kopen:koud:
     
  19. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.361
    Locatie:
    Haarlem

Deel Deze Pagina