Waarom er regelgeving moet komen [wetgeving discussie]

Discussie in 'Multicopters' gestart door Tasz, 30 jan 2013.

  1. JoopKarel

    JoopKarel

    Lid geworden:
    4 okt 2015
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Woudrichem
    Hallo Retep, ik zal dan eerst de basics goed moetten beheersen voordat het echt racen wordt in plaats van een beetje ronddarren ;) 120 en 500 meter heb ik dan weer nergens gelezen wel 100 van de bestuurder af en 5 meter hoogte. Dan zonder toelichting of 100 meter horizontaal is of met de stelling van pythagoras verticale en horizontale afstand. Van wat ik begrepen heb kan je zelf bepalen in hoeverre hij zal stoppen afhankelijk van de specs van je flightcontroller die je kiest. Maar heb zelf ook nog niet echt een keuze gemaakt of ik zelf wil gaan bouwen 2e hands of rtf. Bepaalde keuzes in een setup hangen ook weer samen met regelgeving natuurlijk. Ik heb met de Ar drone een paar keer bij een natuurgebied gestopt om te vliegen maar dan hoef je je omgeving in een straal van 30 meter te beoordelen en dan kan je makkelijker vliegen dan wanneer je zo'n snelle drone hebt. Ook of er iemand in de buurt komt bijvoorbeeld. Hoe doe je dat dan met die Phantom? geloof trouwens dat die nieuwe regelgeving is uitgesteld
     
  2. BlikvanBoven

    BlikvanBoven

    Lid geworden:
    21 mrt 2013
    Berichten:
    1.994
    Locatie:
    Rotterdam
    Er is GEEN nieuwe wetgeving ingegaan per 1 Oktober j.l.
     
  3. retep

    retep

    Lid geworden:
    29 nov 2005
    Berichten:
    558
    Lees zijn zin nou nog eens een keer.
     
  4. BlikvanBoven

    BlikvanBoven

    Lid geworden:
    21 mrt 2013
    Berichten:
    1.994
    Locatie:
    Rotterdam
    en dan?
     
  5. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    11.835
    Locatie:
    Nootdorp
    Wellicht bedoelt hij dat we een nieuw lettertype hebben ? (met dank aan Burp)
     
    BlikvanBoven vindt dit leuk.
  6. retep

    retep

    Lid geworden:
    29 nov 2005
    Berichten:
    558
    Dan had je wellicht begrepen dat hij dat ook niet beweerde dat er 1 okt een nieuwe wetgeving zou zijn.:rolleyes:
     
  7. retep

    retep

    Lid geworden:
    29 nov 2005
    Berichten:
    558
    Er is nieuws bij DJI en wel de Osmo waarmee er geen limiet meer zit op het bereik!:cool:
    Ipv zulke nutteloze gadgets te verzinnen, zouden ze beter hun energie kunnen steken in de reikwijdte
    van het videosignaal en de latency van de phantom3.
     
  8. BlikvanBoven

    BlikvanBoven

    Lid geworden:
    21 mrt 2013
    Berichten:
    1.994
    Locatie:
    Rotterdam
    Dat begreep ik prima.
    Het antwoord op zijn vraag was dat er geen nieuwe wetgeving is.
     
  9. BlikvanBoven

    BlikvanBoven

    Lid geworden:
    21 mrt 2013
    Berichten:
    1.994
    Locatie:
    Rotterdam
    Wat heeft dit met dit topic te maken? Of lees ik nu weer niet goed in jouw beleving??
     
  10. retep

    retep

    Lid geworden:
    29 nov 2005
    Berichten:
    558
    Niks, verkeerde draadje inderdaad.
     
  11. Melkmeisje

    Melkmeisje

    Lid geworden:
    16 nov 2012
    Berichten:
    58
  12. N0EL

    N0EL

    Lid geworden:
    5 jan 2014
    Berichten:
    404
    Locatie:
    Flevoland
    Net zoals ze dat in de USA gaan doen denk ik.... :/
     
  13. leo-rcc

    leo-rcc

    Lid geworden:
    23 mei 2007
    Berichten:
    1.932
    Locatie:
    Hoogvliet
    Toen ik lid werd bij EMCR werd er een sticker in mijn model geplakt met een nummer en dat werd in een logboek geschreven. Crasht mijn kist ergens is die terug te traceren naar de club en naar mij.
     
  14. JoopKarel

    JoopKarel

    Lid geworden:
    4 okt 2015
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Woudrichem
    Zoals dit geschreven is zou je zweren dat ze in de politiek denken dat drones producten zijn je je koopt zoals een telefoon en je dus eisen aan de fabrikanten kunt stellen en dat het probleem dan opgelost is. denk dat dit een zorgelijke ontwikkeling is zodra ze erachter komen dat er een grote zelfbouwscene is in de modelbouw zal het wel eens kunnen dat dat ingeperkt wordt d.m.v. type goedkeuring. Zou toch niet zo moeilijk mogen zijn om gewoon te eisen dat iedereen een sticker op zn drone heeft is toch ook prima te handhaven als een agent iemand met een afstandsbediening in de weer ziet kan hij gewoon vragen of hij de sticker mag zien. De bestuurder land of rijdt zn auto terug of wat dan ook en het is gecontroleerd
     
  15. Marco899

    Marco899

    Lid geworden:
    29 mei 2005
    Berichten:
    659
    Locatie:
    Hilversum area
    Ik vind dat de regelgeving die er nu is, voldoende is om overtreders aan te pakken. Hoe moeilijker de regels, hoe lastiger te handhaven. Laat alleen nog een verkoop van semi-professionele toestellen toe die ingeladen zijn met de no-fly zones en een hoogte- en een reikwijdte beperking en verbied de speelgoed toestelletjes. Het vliegen is nu toch een hype en ik verwacht dat over enige tijd het nieuwtje er weer af is.
     
  16. JoopKarel

    JoopKarel

    Lid geworden:
    4 okt 2015
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Woudrichem
    ik denk als je naar de mensen luistert die steen en been klagen over de drone piloten die inbreuk maken op hun privacy dat die het uiteindelijk vooral hebben over de semi-professionele toestellen die dan bijvoorbeeld over een dorp of strand vliegen. Op youtube zie je ook heel veel filmpjes van phantoms of goedkopere clones met een zelfde insteek die op gps modus tegen een lantaarnpaal knallen of die een fly-away krijgen zonder dat de piloot het toestel van automatisch af kan halen omdat hij eigenlijk geen piloot is en alleen half automatisch of volautomatisch van de drone gebruikt maakt. denk dat je weinig mensen hoort over de spullen die ze bij de intertoys kopen omdat daar geen 4k camera onder hangt en ook geen 1.5kg weegt mocht hij neerstorten. Verder gunnen mensen het buurjongetje van 11 zn pleziertje wel over het algemeen denk ik

    Als je alleen phantoms nog toelaat ga je ook krijgen dat alle zelfbouw drones de das om worden gedaan. Als ze ook nog een beetje sleutelen aan de definitie drone of UAV of wat dan ook dan kunnen daar ook opeens modelvliegtuigen en helicopters onder vallen en dan is effectief de hele hobby aan banden gelegd behalve de RTF setjes die je kunt kopen met certificering, kentekenbewijs, vergunning en verzekeringsplaatje maar met weinig hobby toekomstperspectief.

    Wat je zegt over de huidige regelgeving denk ik wel dat je gelijk hebt. We hebben in Nederland heel veel zaken die eigenlijk juridisch gewoon netjes afgebakend zijn maar omdat naleving lastig is mensen gefrustreerd raken en dan gaan eisen dat de mensen die zich aan de regels houden het ook niet meer mogen doen. Neem nou bijvoorbeeld vuurwerk. Dat moet verboden worden! al sinds half november hoor je de explosies met de kracht van handgrenaten op de straat. Maargoed illegaal vuurwerk uit het oostblok is natuurlijk gewoon illegaal..

    meeste waar mensen zich aan ergeren qua drones mag ook gewoon nu al niet. dat zit hem dan in de mensenmassa's en bebouwing waar je niet in de buurt mag komen.

    Ik denk wel dat de overheid kan faciliteren in een platform waar je een registratie code aan kunt maken. Dat een buurtbewoner waar je tegen de ruit gevlogen bent kan achterhalen wat je telefoonnummer is verder niets. Mocht de drone in handen komen van de politie dat die dan je volledige gegevens kunnen opvragen bijvoorbeeld. Als ze zoiets gaan naleven zal het niet veel negatieve kanten hebben. Je geeft dan zelf een merknaam op zoals Phantom 3 of een omschrijving zoals 250 quad zwart. Houdt dan ook vrijheid en een agent kan controleren of je een registratie hebt als je bezig ben door te vragen of hij je model mag zien. Geen registratie kan dan een waarschuwing opleveren of eventueel een boete.
     
  17. onno10

    onno10 PH-SAM

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.969
    Locatie:
    Rosmalen
    De overheid zowel in Nederland als Europees wil absoluut niet de ontwikkeling die gaande is op het gebied van multicopters, ik zeg liever geen drone, in de weg zitten. Ze hebben te veel potentieel voor toepassingen op heel veel gebieden. Nu is het een vrij spel voor de particuliere vlieger en een dwangbuis voor de pro. Dat gaat veranderen er komt een betere regeling die bedrijven de mogelijkheid geeft multi's te gebruiken voor veel toepassingen. B.v. een boer die zijn mais kan analyseren of een makelaar die een mooie film kan maken van je nieuwe huis en zo zijn er nog heel veel meer toepassingen. Daarnaast is deze ontwikkeling interessant voor overheden omdat het belastinggeld oplevert. Voor de overheid is het een moeilijke legpuzzel ze moeten de pro's de ruimte gaan geven en de particulier zijn speeltje niet afnemen. Technische ontwikkelingen gaan snel in deze tijd en overheden moeten daarop inspringen kijk maar naar de zelf rijdende auto die komt er ook en wordt ook niet per definitie verboden. Ben wel van mening, zoals al eerder is aangegeven, dat het vliegen met de multi nu een hype is en dat dat over een paar jaar minder zal zijn. Dan blijven er de fpv-races:thumbsup: , hobbyfotografen/filmers en wat techneuten over die serieus het de hobby bezig zijn.
    En idioten die dingen anders zie en schijt hebben aan regels kom je overal tegen.
    Die rijden op de weg en vliegen in de lucht maar lopen ook over de grond. Denk maar eens na waarom je een slot op je deur hebt.
    Uiteindelijk gaat het allemaal goed komen.
     
  18. ycdlawip

    ycdlawip

    Lid geworden:
    27 okt 2015
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Regio Haaglanden
    Ik vind de regels in Nederland maar raar. Ik zat te kijken wat je moest doen om professioneel te vliegen en dat schijnt op z'n minst 10.000€ te kosten. Ook mag je niet in de avond en nacht vliegen kom ik opeens achter voor zowel hobbyist als professioneel. En het constant in zicht houden is ook een beetje vreemd (al hoewel ik het bij een mensenmassa wel begrijp) maar ook als je in het bos tussen de bomen FPV vliegt dan mag dit dan ook niet en volgens mij doet iedereen dat dat is het hele punt van FPV. Je zou zelfs met die laatste regel niet eens wettelijk een bril mogen gebruiken want dan heb je geen direct zicht meer op je drone.
     
  19. ycdlawip

    ycdlawip

    Lid geworden:
    27 okt 2015
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Regio Haaglanden
    Is het nou trouwens 3km, 5km of 15km van een vliegveld? Ik vind op internet de hele tijd andere resultaten.
     
  20. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.399
    En wat is daar allemaal zo raar aan? Deze regels bestaan al tientallen jaren en de praktijk heeft uitgewezen dat, als je je eraan houdt, er verdomd weinig gekke dingen gebeuren. Dat er nu een relatief kleine groep is ontstaan die zich hier weinig tot niets van aantrekt, wil nog niet direct zeggen dat de regels raar of niet nodig zijn.
     

Deel Deze Pagina